SIDINSTRUKTIONER

MATCHDATA

Sidor

Kategorier

Meta

Älgarnas legendariske målvakt Bengt ”Zamora” Nyholm (bilden) har inte mycket till övers för dagens burväktare.
I en intervju med Fotbollsmagasinet Offside får de flesta en släng av kritiken.
– Av dagens målvakter tycker jag bäst om Casillas. Han påminner om mig, han är våghalsig och försöker verkligen greppa bollarna, säger Zamora.

Nyholm, 80 fyllda, ger flera raka svar på vad målvakterna gjort för intryck på honom.
– 90 procent av dagens målvakter bara motar bollarna till returer och så blir det mål ändå. Jag är kanske kritisk men lämnade man retur förr ansågs man vara värdelös, säger Zamora till journalisten Magnus Brink på Offside.
– Sedan kan jag inte tänka mig en målvakt med handskar. Hur fan kan man stå i mål med handskar? Bevare mig väl. Själv hade jag väl som mest med mig flugklister ibland när det var kruttorrt, det tog jag från handbollen som jag höll på med. Men det var ingen som märkte klistret, det hjälpte mig nog bara psykologiskt.
Bengt ”Zamora” Nyholm  är en av de stora spelarna i Älgarnas stolta fotbollhistoria. Han har en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Men när han kom till allsvenskan och IFK Norrköping  fick han höra att han var alldeles för liten.
178 centimeter korte, långe Nyholm bet ihop. Istället visade han att längden inte har betydelse.
Zamora revolutionerade målvaktsspelet genom att integrera målvakten med resten av laget genom att vara en länk i försvaret och inte ”bara mota bollar”.
I intervjun med Offside berättar han:
– Medan andra målvakter höll till på linjen och målgården agerade jag i hela straffområdet. I ungdomen spelade jag även back och som målvakt var jag väl i princip tredje back. Min idé var att komma först på bollen och gå in mycket i närkamper.
– En del sa att jag var tokig, motspelarna lade inte fingrarna emellan om man kom flygande i luften men jag lärde mig att skydda mig.
Smeknamnet Zamora? Jo, det kom ifrån att han i barndomen hemma  i Härnösand  hade brevkontakt med det spanska målvaktslejonet Ricardo Zamora.  De träffades dock aldrig.
Under åren i IFK Norrköping var han med om att vinna s-e-x  SM-guld, 1952, 1956, 1957, 1960, 1962 och 1963.
1961 tilldelades han Guldbollen, den 16:e, som gick till en målvakt för andra gången. Zamora vaktade målet i samtliga årets åtta landskamper. Höll nollan i fyra.
– Idag tycker jag att målvakterna är mer fredade än vi var. Å andra sidan finns det annat som säkert har blivit tuffare. Ta bara farten. Jag ska inte säga att det gick långsamt förr men visst springer de fortare och har högre bolltempo idag. Det beror ju också på att materialet har utvecklats, säger Zamora Nyholm till Offside.

Text: Olle Larsson
Bild: Svenska Fotbollförbundet/Guldbollen

Tags:

5 Comments »

 1. Kul artikel Olle!
  Sen…Zamoras mamma var från Västby,Ramvik bara så du vet…
  Och visst är Offside bra…

  Comment av Ramviksfan — maj 28, 2011 @ 11:50

 2. Ja, ”Zamora” spelade tufft.
  Men hör du Olle, rätta mej om jag har fel (fast du svarar ju aldrig på kommentarer från dina läsare), visst blev han skadad i en landskamp så blodet skvätte över ansiktet och han måste linda in hela skallen. Såg ut som en mumie men fortsatte ändå spela. Var det inte i en EM-kvalmatch mot Schweiz?
  För övrigt fick jag en autograf av honom när han var som bäst, skickad per brev till jordens mittpunkt. Vi bytte också några ord om Östen Persson.
  Jag har både autografen och brevet kvar.

  Comment av Hans O Alfredsson — maj 28, 2011 @ 23:26

 3. Zamora fick näsbenet knäckt i VM-kvalmatchen mot Schweiz 1961. Han gick ut, ersattes av Lennart Wing, men kom igen och höll nollan. Sverige vann med 4-0 tack vare Sveriges mest samspelta radarpar någonsin, Bajoff och Zamora. De spelade närmare 600 matcher tillsammans. Detta säger jag som liksom du Hans O är god vän med Tecknar-Anders

  Comment av Tomas Junglander — juli 2, 2011 @ 22:47

 4. Beklagar felstavningen av Åke ”Bajdoff” Johansson

  Comment av Tomas Junglander — juli 3, 2011 @ 13:55

 5. Denne Zamora gör ju synnerligen skäl för sin ålder i uttalandena. Bland det roligaste jag läst.

  Comment av Peter Fahlén — februari 23, 2012 @ 03:27

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment