MATCHDATA

INFÖR/EFTER MATCHEN

Sidor

Kategorier

Meta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wästis om herrtvåan

06th april 2018

Jag satt i tisdags och funderade på kommande fotbollssäsong och framförallt div:2 Norrland då den drar igång nu i helgen. Min första tanke var att skriva på Twitter för att eventuellt få igång en diskussion kring våra lag. Men man är inte någon Petter Thelin (1199 följare), utan endast ”Wästis” med blygsamma 265st, därför kändes Fotbolly som både en större men framförallt roligare plattform att skriva på.

Innan jag går in lite mer på lagen ska jag erkänna att jag inte har superkoll på alla våra lag. I och med att säsongen börjar rekordtidigt, har lagen inte heller spelat överdrivet många träningsmatcher. Framförallt har det hänt stora förändringar i Gottnes och Härnösands trupper från att det slog över till 2018, till dags datum. Men jag gör ett amatörmässigt försök att granska alla fyra lagens styrkor och utmaningar och avslutningsvis tänkte jag tippa tabellen, vilket på förhand känns mer eller mindre omöjligt. Vi tar det i kronologisk ordning.

 

Härnösand FF

Laget jag har absolut sämst koll på. Som vanligt en stor omsättning på spelare och även en ny tränare. Senaste åren har Härnösand varit precis under den absoluta toppen. Man har några finfina tredjeplatser utan att för den skullen varit nära till de två översta.

Inför säsongen har man tappat några riktigt bra spelare. För att nämna några, Adrian Borostean (Kramfors), Jimmie Gustafsson (IFK Timrå) och fjolårets succéspelare Viacheslav Koidan. Dock har man endast förlorat en match inför seriepremiären och det var i DM-semifinalen mot Friska viljor, annars är idel segrar. Men man ska komma ihåg att motståndet man mött har varit långt ifrån div2-mässigt.

Tittar jag på truppen finns det en del spännande unga spelare som ska bli kul att följa, men det räcker inte för att hålla sig kvar i div:2, det gäller att några av nyförvärven håller hög klass. Rykten säger att några av dessa kan hålla högsta div:2-klass, men det har man hört om många nyförvärv som kommit till Ångermanland tidigare. Tittar jag på truppen nu så säger jag att man åker ur, men jag har för dålig koll för att egentligen uttala mig. Jag hoppas såklart att jag har fel i min profetia.

 

Friska Viljor

Enligt mig den viktigaste klubben i Ångermanland. Att man lyckats ena Ö-vik om att unga spelare kommer att få bäst utbildning i Friska Viljor är mycket bra. Vill slå ett slag för Roger Westin som är fantastisk, en lyx för en ung fotbollsspelare att i ett så pass medelmåttigt fotbollsdistrikt som vi ändå är, få ha en tränare som fokuserar och brinner för att utbilda och utveckla unga fotbollsspelare. Det är bara att titta på A-laget i dag så förstår man. Nu är det ett stort steg från att vara ung och lovande till att vara en duktig div:2-spelare, men det är en drös av unga men framförallt tänkande fotbollsspelare i laget. Mest spänd är man såklart på att få se Linus Nordin. Är det månne nästa allsvenska fotbollsspelare från Ångermanland?

 

Annars då? Ett intressant och roligt spelsystem som bara kommer bli bättre. Jag gillar att man själv vill bestämma hur matcherna ska se ut, istället för att vänta på motståndarnas misstag. Nyckelspelare blir såklart Niclas Håkansson som skulle vara given i vilket div:2-lag som helst i den här serien. Moses Duckrell måste omsätta sina målchanser till fler mål. Herman Johansson måste upp ytterligare en nivå. Nyförvärvet Jonas Ekani ser riktigt bra ut och kommer bli en attraktion på Skyttis i sommar.

Utmaningen ligger i att Rasmus Bergström troligtvis missar hela våren. Mycket av lagets anfallsspel gick genom honom förra säsongen och det är verkligen ett stort tapp. Jag vet att ekonomin är i botten och att det inte finns pengar att hämta in en massa nyförvärv, men jag tror man har gjort en miss i att inte värva en mittback. När vi i Sollefteå GIF åkte ur div:2 senast, gjorde vi det efter att tappat den bästa mittbacken vi hade säsongen innan och inte ersatt med någon ny. Vi åkte rätt ut. Senast Friska Viljor var i div:2 värvade de ingen mittback och det slutade med att Rasmus Bergström och (jag tror det var) Adam Olsson som mittbackar i en direkt avgörande match mot Anundsjö, det slutade med att man åkte ut. Nu har man gått upp igen och man vet inte hur mycket Frans Eriksson kommer kunna spela. Det ryktas om Adam Olsson som mittback, jag gillar Adam, men som nykomling i div:2 tror jag det blir tufft. Där finns även Luis Vasquez och Mikael Norberg, men det känns tunt central och jag är rädd att det kommer straffas.

Sedan undrar jag hur deras reservplan ser ut ifall spelet låser sig. När bolltempot inte är på topp kommer man ha svårt att göra mål, hur löser man det? Minns när man mötte Kramfors borta i fjol och trots att man hade ett massivt spelövertag, kändes det som att Kramfors backlinje inte ens behövde anstränga sig för att freda sitt mål. Men jag tror säkert Pero har en plan.

 

Gottne IF

Fick, som de flesta vet, sent en plats i div:2 efter att Morön dragit sig ur. Tackade glädjande för Ångermanlandspubliken ja till den platsen och fick tänka om i truppbygget.

Personligen tycker jag att Gottne har förstått att det här är något helt annat än div:3. Det är 26 matcher och lagen är mycket bättre än vad lagen i div:3 är. Man har tagit in ett flertal spelare och några av dessa sticker ut lite extra enligt mig, utan att för den skullen egentligen sett de tillräckligt mycket.

Johannes Thelin kommer bli väldigt nyttig där bak i ett lågt spelande Gottne. Duktig på fastasituationer, bra spelförståelse och en ledare som styr sitt lag med en positiv ton. Men nu är det en helt ny nivå för Johannes och det ska bli kul att se hur han klarar det. Känslan är att Dannberg ser till att Johannes är redo och att han får verktygen för att klara det med bravur.

Hayato Wakino, under DM-gruppspelet och inför träningsmatchen mellan Kramfors – Gottne hann jag prata med både Johannes Thelin och Roger Dannberg angående truppen och hur de tyckte att laget såg ut, båda lyste upp när de pratade om denna bolltrollare. Johannes trodde inte att han kommer spela längre än fram till sommaren, då en bättre klubb kommer och plockar honom. Roger satte betoning på (klass)pelare när han pratade sig varm om nyförvärvet. Matchen mot Kramfors är enda gången jag sett honom spela och visst syntes det att det fanns boll i honom, men det var svårt att göra en rättvis bedömning då Gottne hade 4-5 nya spelare som precis kommit till laget. Men det ska onekligen bli kul att följa.

Marko Radosavljevic, ett riktigt fysmonster.  En bröstkorg som även Petter Thelin skulle lägga märke till. Hade en jobbig match mot Kramfors där Fredrik Wiking var briljant, men oj vad nyttig denna serb kommer att bli. Ett perfekt komplement att trycka upp bollar på när man är nedpressade under säsongen. För Gottnes del gäller det att han levererar 8+ mål för att det ska bli en bra säsong.

Utmaningen för Gottne förutom att det är på en nivå klubben aldrig har varit på, är hur de ska hålla alla spelare nöjda. Spelare som Fredric Åhström, Viktor Edmark, Felix Boman och Albin Linblad var alla tilltänkte spelare för att bredda och eventuellt spetsa en div:3-trupp, nu blev det div:2 istället och nya spelare kom in. Träningsnivån lär vara hög på Haraldsängen i sommar, men många av dessa spelare hade nog inte tänkt sig att åka till Gällivare för att sitta på bänken i 90min, eller kanske inte ens få följa med. Är det något man inte kommer ha råd med så är det en massa missnöjda spelare i truppen, då är jag rädd för att det blir respass direkt. Där får ledarstaben en utmaning. Lite tveksam om det centrala mittfältet kommer att hålla, men jag har heller inte sett alla spelare tillräckligt mycket för att kunna göra en rättvis bedömning.

 

Kramfors-Alliansen

En mycket välmående klubb som har gjort det mesta rätt senaste åren. Det känns som mer eller mindre hela byn står bakom klubben. Man har plockat in Niclas Hälldahl för att få den div:2-rutin som stora delar av spelartruppen saknar. Jag tror det är en perfekt tränare för att försöka hålla kvar laget i serien, men jag vet också att det är en stor omställning spelmässigt från året innan vilket blir intressant att följa.

Man har behållit i stort sätt samma trupp förutom Johannes Thelin, Emil Forsgren och Alexi Josan (?) Nyförvärven imponerar. Man har fått in Fredrik Viking. Håller han bara sig skadefri kan han vara en av de bättre mittbackarna i serien. Adrian Borostean är en personlig favorit. Jag har tyvärr ett sämre minne av honom då han avgjorde en DM-final mot Sollefteå GIF, där han fick iväg ett riktigt Borostean-skott från 35m i mål. På mig…

Dessutom har Patrik Kallin tillkommit och det är en spelartyp som är precis det Hälldahl älskar.

Startelvan ser bra ut och kan mycket möjligt hålla bra div:2-klass. Den har spets, samspelhet och ”vi-känsla”. Man kan väl inte skriva om Kramfors utan att nämna Petter Thelin? Nej, det kan man inte. Petter kommer vara helt avgörande ifall Kramfors ska hålla sig kvar. När Petter inte spelar tror jag inte Kramfors kommer göra mål, inte många åtminstone.

Styrkan ligger såklart i kollektivet och att det är grupp som verkligen tycker om varandra. Många spelare har hängt med på hela resan och jag är verkligen glad att spelare som Pontus Larsson, Hampus Sjödin och Nisse Grahm får spela i div:2 med sitt Kramfors.

Utmaningen? Bredden. Kramfors har värvat bra, men det är för få spelare. Enligt mig behöver de förstärka med en back med bra kvalité till och minst en anfallare/ytterforward. Jag lyssnade på Kramfors Alliansens nystartade podd och hörde ordförande Tomas Litström prata om att han trodde att man kommer ligga vid mitten av tabellen, lite på den undre delen när säsongen summeras. Ja, om de inte åker på en enda skada eller avstängning på hela säsongen är det kanske möjligt. Men att gå in i säsongen med förmodligen seriens tunnaste trupp, på en nivå som inte många spelare har spelat på tidigare, när det dessutom är 26 matcher, det får åtminstone mina varningsklockor att klämta. Duktige Axel Karlstedt kommer snart hem från en lång utlandsresa och blir såklart en bra förstärkning, men han kommer behöva tid innan han är redo. Om det inte blir som det blev när Fredrik Nilsson kom tillbaka till HFF efter 6 månaders resande. Jag minns hur jag pratade med Hälldahl inför säsongen och han sa at ”Fredde” är såklart välkommen att träna, men att det blir nog tufft att få spela något. Slutade med att han var bäst i laget och under sommaren kritade han på ett kontrakt med Umeå FC i div:1. Så kan det gå.

 

Tabellen

Hudiksvalls FF

IFK Luleå

Boden BK FF

Piteå IF FF

IFK Östersund

IFK Timrå

Täfteå IK

Friska Viljor FC

Gottne IF

Kramfors-Alliansen

Ytterhogdals IK

IFK Umeå

Härnösands FF

Gällivare Malmbergets FF

Tags:

1 kommentar »

  1. Tack för att du delar med dig av dina tankar Wästis – intressant läsning! Säsongen känns både spännande och väldigt oviss.

    Comment by Fredrik Thelin — april 7, 2018 @ 09:10

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment