SIDINSTRUKTIONER

MATCHDATA

Nyheter

Sidor

Kategorier

Meta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utan styrelse…….

14th september 2019

 

För att kunna spela en fotbollsmatch behövs en spelplan. Även måste man ha minst en boll. Spelare krävs naturligtvis och de måste ha ledare. Matchen måste dömas av domare. Spelare ska ha matchtröjor. Jag tror många förutsätter att dessa saker bara ska finnas. Med samma självklarhet som att himlen är blå (tack vare IFK). Fast alla vet också att bollar inte magiskt materialiseras genom att någon likt Joe Labero drar upp dem ur en cylinderhatt. Någon måste beställa och betala bollarna. Liksom någon måste se till att pengar finns för att hyra och underhålla en plan. Domare måste få lön av någon. Spelare måste rekryteras och tas om hand av någon. Någon måste hitta personer som kan tänka sig att vara ledare. Ledare bör utbildas. Lag måste organiseras av någon. Ansvaret för att alla dessa saker ska fungera landar hos en förenings styrelse. Alla ”någon” jag skrev ovan kan bytas ut mot ”styrelsen”. De som lägger ner tid på att jobba i styrelser är fotbollens troligen minst uppskattade hjältar. Det finns nog inget mer passande ord än hjältar faktiskt. Likt Batman och Robin kanhända.

I en förening landar mycket i knäet på styrelsen. Alla måste uppmärksammas, känna sig sedda och tas om hand. Ibland får man göra svåra avvägningar där olika önskemål ställs mot varandra. Det sker i regel i en begränsad ekonomisk verklighet. Normalt saknas tillgång till pojken med guldbyxors byxor. De som ska fördela begränsade resurser är styrelsen och det är knappast tacksamt att försöka hålla alla nöjda. Själva ansvaret för att faktiskt få in pengar till föreningen ligger också hos styrelsen. Sponsorer måste kontaktas. Spelaravgifter fastställas. Beting för lagen bestämmas osv.
Även kan det uppstå extra jobbiga problem en förening måste hantera. Ledare som inte fungerar. Spelare som beter sig illa. Bråk och tjafs. Inga frågor som särskilt många längtar efter att få lösa. Även många av dessa ej avundsvärda uppgifter hamnar hos styrelsen till slut.

Kanske kan man säga att den som har ansvaret för att spelare ska må bra är tränaren. Och tränaren bör tas om hand av styrelsen eller kanske någon sportgrupp eller sportchef som sorterar under styrelsen. Men när får en ordförande beröm egentligen? Vems ansvar är det att ordföranden mår bra? Skulle tro kritik är betydligt vanligare än beröm. Nästan oavsett vad en styrelse gör finns alltid någon som tycker man gjort fel. Eller att man gjort för lite. Eller för mycket. Eller vid fel tid. Ibland när man hör jämmer och elände om olika beslut som fattas av en styrelse verkar det som om vissa tycker styrelsen har en simpel uppgift. Kanske kan man dra en parallell till hur det är att kolla skidskytte på TV? Man sitter och tänker ”hur jäkla svårt kan det vara att pricka egentligen”. Om man däremot själv stått på en skjutvall och sett hur liten måltavlan på 45 mm är på 50 meters avstånd får man en bättre förståelse. Om man tycker att en styrelse gör ett dåligt jobb kanske man själv borde försöka göra det bättre? Det är alltid lätt att sitta på läktaren och kraxa med UDK (Utdömningskommittén) men svårare att själv ta ansvar. Ingen är ofelbar förstås och ibland fattas dåliga beslut. Men sannolikt har ingen någonsin engagerat sig i en styrelse för att försöka förstöra så mycket som möjligt för sin förening. Utan tvärt om.

Under min ganska korta tid i Kramfors-Alliansen fotbolls styrelse tyckte jag det var jobbigt med de ifrågasättande telefonsamtal jag fick om allt möjligt utom fotboll. ”Varför är dressarna så dyra?” ”Hur tänkte ni att vårt lag ska kunna sälja alla jävla rabatthäften?” ”Ni måste ordna fler domare!” Etc etc. Det var inte för att svara på en myriad frågor om allt annat än fotboll jag engagerade mig i en styrelse. Naiv som jag var. Särskilt kände jag så när det kom kritik. Och nu har jag slutat i styrelsen. Men någon måste hantera dessa frågor i alla föreningar. I Kramfors-Alliansen har otroligt mycket frågor av allehanda karaktär till slut landat hos föreningens dynamiska duo, Tomas Litström och Micke Berggren som båda också dragit ett tungt lass med allt möjligt annat i föreningen De har lagt ner ett hästjobb á la Mack Lobell eller Svinten och kommer lämna ett stort tomrum när de nu slutar. Troligen har Tomas och Micke ganska sällan fått välförtjänt beröm. Däremot med all säkerhet en viss mängd kritik, ibland oförtjänt. Därför vill jag författa dessa rader som en sorts hyllningstext till Kramfors Batman och Robin, dvs till firma Litström och Berggren. Samt även som en hyllning till alla andra som tar på sig att driva föreningar genom att jobba i styrelser. Det finns alltid några i varje förening. För annars finns ingen förening.

Ibland frågar man sig själv vad som driver en att fortsätta som tränare, som jag skrev om i en tidigare text på Fotboll-Y. Ibland frågar jag mig också vad som driver människor att sitta i en styrelse. Beröm är det som sagt klent med, däremot exponerar man sig själv som öppen måltavla för kritik samt som mottagare av telefonsamtal som ifrågasätter varför man inte gjort det ena eller det andra. Många jobbar dessutom år ut och år in i olika styrelser. En sådan person är Ångermanlands Fotbollsförbunds avgående ordförande Anders Westin. Förra helgen träffade jag honom på en kylslagen U14 träning på Nipvallen. När planen var ledig smet han direkt ut och slog några straffar. Ensam. Han utmanade även mig på att sätta bollar i mål från kortlinjen (jag vann). Inte särskilt många personer som är 70+ år brukar göra så. Någonstans tänker jag mig att så gör endast 70+ – personer som älskar fotboll. Det är nog det som driver styrelsefolk att göra det jobb dom gör. Kärlek till sporten och till sin förening. Det är värdefulla personer.

”Utan domare, ingen match” är en slogan som arbetats in de senaste åren. Och den stämmer ju. Men man skulle också kunna säga ”Utan styrelse, ingen domare, ingen plan, ingen boll, inga spelare, inga ledare, inga matchkläder, inget lag, inte ens någon förening och helt självklart ingen match.”

Tags:

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment