MATCHDATA

INFÖR/EFTER MATCHEN

Sidor

Kategorier

Meta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ifjol uppstod debatt om SvFFs beslut att införa avbytare i div 2-3 herr samt div 1 dam. Beslutet väckte en hel del känslor och har nu rivits upp. Lite i skymundan har kanske kommit den betydligt mer omfattande förändringen av ungdomsfotbollens spelformer som också införs nu. Jag skickade en propå till Fotbolly, som alltid brukar ha intressanta inlägg i den här typen av frågor, ifall de inte kunde skriva några rader om detta. Men de bollade tillbaka frågan till mig och jag kan förstås inte hålla mig från att skriva. Hoppas fler har synpunkter att dela med sig av, kanske i kommentarsfältet. Diskussion är ju kul.

På det stora hela tycker jag nästan alla förändringar är till det bättre. Att de allra yngsta spelar tre mot tre eller fem mot fem är bra och jag tror inte särskilt nytt heller. Extra bra blir det med sarg. Några gånger i somras testade vi att spela tremanna med ”levande sarg” med våra sjuåringar. Den levande sargen bestod av publiken som på det viset blev på riktigt delaktiga i spelet! Kul för alla.

Det införs extra spelare upp till 11 år och det tycker jag också är jättebra. Dvs ifall ett lag är totalt överlägset och öser in mål får motståndarna ta in extra spelare. Det borde minska risken för tvåsiffriga kölhalningar som ju inte ger något av de inblandade lagen särskilt mycket nöje eller utbildning.

En annan bra förändring är att målvakten i sjumanna inte längre får ta upp bakåtpassningar med händerna. Sjumannafotbollen i Ångermanland har sedan några år tillbaka använt retreat line (kommer nu införas nationellt, också bra) så motståndarna måste backa när målvakten har bollen i händerna. Men jag har sett rätt många matcher där en back rullat hem till målvakt så motståndaren måste backa, därefter rullas bollen ut men passas hem till målvakten igen så motståndaren får backa och samma procedur upprepas flera gånger i följd. Spelet blir segt och upphackat. Möjligheten till sådana hyss försvinner nu. Dessutom är det bra att målvakten får träna på att spela med fötterna även när det är match.

Mer kontroversiellt är kanske att införa perioder istället för halvlekar. Till man spelar U15 ska matcher spelas i tre perioder. Traditionalister sätter möjligen kaffet i vrångstrupen, men jag är mest positiv. Det ska bl.a ge varje spelare en viss, specificerad, garanterad minsta speltid. Man inför nämligen samtidigt en rekommendation om hur många spelare som ska tas ut till match och tanken är sedan, om jag inte missförstått, att alla byten sker i periodpaus. Man vill att alla ska spela åtminstone två hela perioder. Jag tror det är bra att man på detta vis försöker stimulera till att varje spelare är ute på plan lite längre än vad som ofta är fallet idag. Många sjumannalag, mitt eget inkluderat, kör byten av närmast hockeyliknande karaktär så spelarna kör bara några minuter i taget innan dom byter. När man äldre ska man ju däremot klara 2*45 minuter utan att byta. Förändringen kommer ställa större krav på spelarnas ork och förmåga att värdera när och hur de ska springa. Som sig bör. Två periodpauser ger även fler möjligheter att instruera spelarna under lugnare omständigheter än medan spelet samtidigt pågår. Det är ju också bra.

Bara en sak i detta har jag riktiga problem med. Nämligen att man inför niomanna två säsonger. Dessutom krymper man niomannaplanen år 1 så man spelar tvärs över elvamannaplan. De nya spelformerna har givetvis utretts kors och tvärs på allehanda vetenskapliga vis så SvFF har säkert en hel del på fötterna här. Men mina personliga erfarenheter, efter att ha pratat med ganska många spelare och ledare samt sett och coachat en del niomanna själv, är att det är svårt att hitta någon som riktigt gillar niomannafotboll ens som den varit tidigare. Niomannafotbollen verkar ha få riktiga supporters. För att vara exakt har jag pratat med en enda. I övrigt verkar man föredra sju- eller elvamanna. Många tycker det är roligare.
Med så liten plan kan konstiga situationer uppstå. Jag har sett trettonåriga killar skjuta stenhårda skott med boll storlek fem i nättaket från 30 meter, dvs från det avstånd där deras mittlinje kommer vara i sommar och där de dessutom kommer använda boll storlek 4. Och utsparkar, från händerna av trettonåriga målvakter med boll stl 4, kan många lägga hela vägen in i motståndarnas straffområde om dom vill när dom spelar på så liten plan.

Ett av problemen med niomanna, som jag sett det, är att bollen byter ägare så snabbt och ofta att anfallande lag inte hinner ut i sina anfallspositioner innan dom ska ställa om för att försvara igen. Tror litegrann det är därför många spelare jag pratat med tycker det är en tråkigare spelform än sju/elvamanna. Jag har sällan sett bra spelbredd i niomanna, möjligen av denna anledning. Med mindre plan riskerar det bli ännu fler omställningar, mer plotter och trängsel. Personligen hade jag hellre låtit just detta varit som förut. Eller möjligen kört sjumanna ett extra år om man tvunget måste ändra för att få spela på mindre yta fler säsonger.

Text: Thomas Karolin

 

Tags:

1 kommentar »

  1. Bra inlägg där jag håller med om allt. Som fotbollsälskare är man ju i grunden emot förändringar och vid första anblicken blir jag ju rent av högröd i ansiktet av dessa förslag. En extra tanke så går dock ljuset upp – det är rätt tänkt hela vägen. Förutom 9-manna som är en helt poänglös spelform (håller alltså med även där). Ställer även till besvär för föreningarna som ska krita upp nya planer och också köpa in nya mål om tanken med en egen storlek för niomanna-mål också blir verklighet.

    Comment by Jens — januari 16, 2018 @ 08:53

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment