SIDINSTRUKTIONER

MATCHDATA

Nyheter

Sidor

Kategorier

Meta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läst på Högakustens hemsida:

 

Den tröttsamma frågan om utländska spelare.

Först och främst vill jag säga att denna text inte har nått med Björna IF som förening eller Björnas A-lag eller ungdomsverksamhet att göra. Tvärtom så tycker jag att Björna IF är en liten charmig förening som har många likheter med min egen. Denna text är främst till du åskådare som efter matchen igår med flit provocerar och kallar oss ”jävligt pinsamma” samt anklagar oss för att inte ha nån ungdomsverksamhet på grund av att vi har ett gäng killar i laget med utländsk bakgrund. Nästa gång du yttrar dig i detta ämne hoppas jag du har läst detta och har mer förståelse och respekt för vår förening samt för grabbarna i laget och kan stå för dina åsikter och ha väl underbygda argument samt fakta innan du börjar provocera och tar fram ”moldavkortet” för att du är arg och bitter över 2 förlorade poäng. 

Till att börja med så tolkar jag din dumma och helt onödiga kommentar om ungdomsverksamheten som att vi tar hit spelare för att vi inte har nån ungdomsverksamhet. Menar du att man ska ha spelare i laget som har spelat ungdomsfotboll i föreningen för att det ska vara okey att ha ett A-lag? Vi hade i gårdagens matchtrupp 7 st grabbar samt några killar på skade och frånvarolistan som spelat ungdomsfotboll i föreningen. Hur många Björna hade i gårdagens matchtrupp som fostrats i ungdomsfotbollen där uppe vet jag inte och det kvittar för mig då jag inte har några åsikter eller problem med hur ungdomsverksamheten eller A-lagsverksamheten sköts där uppe. Vi har idag 8 ungdomslag i vår förening med engagerade och intresserade tränare och ledare och det ser riktigt ljust ut för framtiden tycker jag. Dom äldsta pojkarna under A-laget är idag runt 14 år. Jag tycker det inte känns rätt mot dom grabbarna att låta dom kliva in i A-laget redan. Men förhoppningen och ambitionen är givetvis att flera av dom ska fortsätta med fotbollen många år till och representera A-laget. Vår yngsta spelare igår var född 98 och Björnas 97, vår medelålder låg på 25,2 år och Björnas på 25 år. Tycker det ser ganska likt ut i våra föreningar och att åldersspannet i A-laget är stort vilket tyder på att fotbollen fungerar över åldersgränserna och att föreningarna är välmående. Nu vet du hur det ser ut i vår ungdomsverksamhet samt att vi jobbar verenda kväll med att utveckla och stimulera våra ungdomar till att fortsätta spela fotboll många år till vilket inte är helt lätt i dagens samhälle.

Nu tar vi det som jag tycker är mest beklagligt och jag skriver för att folk som du ska ha större förståelse till anledningen att vi har grabbar här från andra länder samt att du nästa gång ser och tänker några steg längre än ett bittert tvåpoängstapp i en globalt sett rätt obetydlig fotbollsmatch i Björna en fin och myggrik junikväll innan du börjar provocera.
För mig spelar det ingen roll om vi har spelare från Kramfors Alliansen, Domsjö IF, Björna IF eller F.C Chisinau i truppen. Vad har ursprunget och namnen för betydelse? Grabbarna har ju inte ett större ”kustenhjärta” för att dom har t.ex. Domsjö IF som moderförening än om dom har F.C Chisinau, eller? Vet flera spelare i Björnas lag igår som varken är födda, bor eller har Björna IF som moderklubb vilket man tydligen måste ha om man ska spela div4 fotboll enligt dig. Det verkar som att har man ett svenskt namn så är det mer okey att man inte kommer från orten när man spelar fotboll där. Igår fick jag känslan att det var just det som retade dig.
Tänker dra några exempel på vilka några av våra grabbar är samt vad dom gör och varför dom är här.

Eugeniu Cheptene kom hit första gången 2010 och bor här nu med sin fru Olga samt sina söner David och Daniil. Både Eugeniu och Olga har jobb och David och Daniil går på förskolan och trivs fantastiskt bra. Dom har bytt fattigdomen i en trerumslägenhet tillsammans med två andra familjer mot att nu bo i tryggheten och få äga sitt eget hus. Ska vi förbjuda han att spela fotboll hos oss för att han inte heter Svensson?

Saleh Yahya har flytt sitt hemland Sudan på grund av oroligheterna och efter många om och men hamnade han i Nordingrå där bybor fick upp ögonen för han och han fick följa med in till Ullånger och träna med oss. Nu är han en del av laget och har nya vänner och fotbollen som förgyller hans tillvaro här. Ska vi förbjuda han att spela och krossa ett av dom stora glädjeämnena han har för att han har ett osvenskt namn?

Mohsen Hassani kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn för många år sen och har tack vare sin gode man Magnus hamnat hos oss och jobbar i byn på dagarna och spelar fotboll och har fantastiskt skoj på kvällarna med laget. Ska vi förbjuda han att spela fotboll för att han inte är värvad från t.ex. Bollsta IK?

Det är några exempel på hur det ser ut i vår förening. Alla våra spelare med utländsk bakgrund utom Saleh, Mihail Robu och Mihail Cabac bor och jobbar här i byn med sina familjer året runt och ses som vanliga bybor och underbara människor av alla jag känner. Robu och Cabac har bett och frågat om dom får komma och jobba och tjäna pengar för att efter sommaren återvända till hemlandet. Mihail Robu har med sig sin fru Natalia samt sonen Matei och Mihail Cabac är här själv medans hans fru Dana och deras son är kvar i hemlandet. Jag tvivlar på att nån åker från fru och barn i 4-5 månader om dom inte känner sig tvungen. Det är jobbet och pengarna dom kan tjäna som gör att dom kommer hit, skulle det vara för enbart fotbollen så hade dom aldrig kommit i och med att våra spelare inte har nån ersättning från fotbollen. Ingen av spelarna tjänar en enda krona på att spela fotboll vilket folk verkar tro, utan dom vill jobba och spara pengar som dom kan ta med hem eller skicka hem till nära och kära som är kvar i hemlandet. Kan vi då som förening hjälpa dom med jobb och se till att deras vardag och livskvalite höjs tycker jag det är vår skyldighet. Vi har flera år rest ner från föreningen med en hel del fotbollsutrustning till barnen där nere. Flera av grabbarna hjälper dessutom till att träna våra ungdomar på kvällarna. Detta utbyte har gett oss så fantastiskt mycket och grabbarna är oerhört tacksamma för att dom får chansen att förändra sina liv till det bättre här i Ullånger. Jag är iaf otroligt stolt över min förening och det fantastiska i att få hjälpa familjer i fattigdom och krig till ett drägligare liv! Sen att du kallar det citat ”jävligt pinsamt” är bara beklagligt och väldigt ledsamt.

Till sist vill jag tacka Björna IF för en välspelad och schysst genomförd match och jag hälsar er välkommen till Kinavallen senare under höstsäsongen!

//Ante Danielsson, Herransvarig Höga Kusten Fotboll

Tags:

11 Comments »

 1. Tack Ante.du tar orden från min tunga.

  Comment av Thomas hellgren — juni 15, 2015 @ 11:35

 2. Bra skrivet!

  Comment av Robin molin — juni 15, 2015 @ 11:56

 3. Härligt Ante, jag håller med dig i varenda ord 😉

  Comment av Stefan FSK — juni 15, 2015 @ 12:34

 4. bra text ante!

  Comment av tobbe larson — juni 15, 2015 @ 13:06

 5. Fantastiskt bra skrivet Ante!

  Comment av Mattias Olsson — juni 15, 2015 @ 17:49

 6. Klockrent! Mycket bra. Däremot tråkigt att det ens behövs skrivas… Om du inte redan gjort det så föreslår jag att skicka in till TÅ/ÖA under Idrottsfolkets Röst. Fler borde få läsa dina ord.

  Comment av Pernilla — juni 15, 2015 @ 20:17

 7. Tack Ante! Jag är stolt över föreningen!

  Comment av Johannes östman — juni 15, 2015 @ 23:51

 8. Bra skrivet Ante!
  Först och främst vill jag nog säga att det inte är nån allmän uppfatning där uppe i björna att det ”är pinsamt” på nåt sätt att ta folk utifrån bygden för att spela fotboll(det har björna gjort så länge jag spelat iaf) utan det var mer besvikelse över ett oavgjort resultat i stundens hetta
  Sen var det kul att läsa hur ni fixat jobb och sysselsättning till killarna i laget och deras familjer, det läggs ner alldeles för många seniorlag i fotboll redan på grund av utflyttning och andra anledningar
  /F.d Björnaspelare

  Comment av Mikael Näslund — juni 16, 2015 @ 09:29

 9. Eftersom jag var på plats i Björna och hörde allt så är jag otroligt glad att denna text publiceras. Då kanske folk utan insyn i föreningen, får sig en bild hur HK-fotboll jobbar. Så kanske vi slipper höra alla dessa kommentarer i framtiden.
  Mycket bra skrivet Ante! Jag är otroligt stolt över det jobb min förening gör.

  Comment av Fredde Danielsson — juni 16, 2015 @ 21:19

 10. Björna gör det bra som kämpar på.
  Jag är en vän av egna produkter, men det kommer inte att funka i framtiden :/ Det blir mindre folk här i norr! Junsele drg dock det för långt!! Björna däremot är ett föredömme. Precis som Kramfors.

  Comment av Micke — juni 18, 2015 @ 21:38

 11. Då var vi där igen! Att ta upp Junsele IF som ett dåligt exempel!!
  Kan om det nu är någon mening, upplysa om att de 4 som för 10 år sedan kom upp för att spela fotboll och arbeta fortfarande kommer upp till Junsele. Samson och Oleg spelar i Sollefteå Max, Baran och Valle spelar nu i Junsele. De jobbar alla i Junsele, att man de första året de kom upp fick läsa i Sollefteå GIF:s matchprogram att man skulle få möta ”Moldavien” var tycker jag ett hån mot Junsele som i det läget hade två vägar att gå: lägga ner eller satsa.
  Att man sedan inte fick använda sina utländska spelare i div. 2 och därmed fick ytterligare dålig publicitet berodde helt på SVFF tyvärr.
  Allt eftersom åren gått har allt fler lag följt Junseles initiativ och tagit in utländska spelare och invandrare, fotbollen måste väl vara ett bra sätt att komma in i det svenska samhället. All heder åt Höga Kusten, Kramfors kan jag inte uttala mig om, men förmodar att även de har utländska spelare. Som avslutning undrar jag om det är antalet människor man ger en chans att komma till Sverige som retat vissa, eller att de är för bra fotbollsspelare?

  Comment av Gunnar — maj 21, 2016 @ 12:41

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment