MATCHDATA

FÖRENINGS-/MATCHINFO

Nyheter

Sidor

Kategorier

Meta

 

 

 

 

 

 

 

 

Gästkrönika Olof Wigren:

BildMannen på bilden, målvakt i Hammarby IF:s fotbollslag, är i slutet av sin spelarkarriär.

Sven Bergqvist heter han.

Men det är som ”Svenne Berka” han är känd.

Publikfavorit, enastående mångsidig idrottsman och nästan lika mytomspunnen som senare Lennart ”Nacka” Skoglund, även han en av Söders stora bröder.

”Svenne Berka” har beskrivits som en elegant, talangfull och publikfriande målvakt. En spelare som var som bäst när gällde som mest och när det inte var glest på läktarna. Då kunde han briljera i sin karaktäristiska keps – där överdelen var fastsydd med skärmen – och med sina stundom spektakulära räddningar. Kepsen, eller smäcken som den kallades då, skapade mode inte bara på Söder.

BildMest omtalad och med tiden påbyggd av överdrifter är den räddning han gjorde för landslaget mot Danmark i Köpenhamn 1935.

Ett skott avlossas från en dansk spelare, bollen sticker iväg mot det ena krysset och ”Svenne Berka” kastar sig. Men på vägen ändrar bollen riktning på en svensk spelare och susar mot det andra krysset – och ”Svenne Berka” sägs vända i luften och boxa ut den till publikens stora jubel.

I efterhand blev denna räddning en av tecknaren Börje Dorch´ tuschalster som bidrog till att bygga på myten om den omöjliga räddningen som ”Svenne Berka” gjorde möjlig.

Det går inte att vända i luften. Och absolut inte som målvakt om man är på väg åt ett helt annat håll. Jag har varit målvakt själv. Jag vet.

Däremot lär det förstås ha varit en riktigt bra räddning även utan den omöjliga vändningen.

Och det gick ju att skruva till det mesta på den tiden då rörliga bilder och rapporteringen från stora matcher var tämligen begränsad.

Det mest imponerande med ”Svenne Berka” var hans skicklighet i så m å n g a olika idrotter.

Han var inte bara bra, han tillhörde de bästa i vad han än företog sig.

Landslagsman i fotboll, landslagsman i bandy (målvakt) och landslagsman i hockey (back). Dessutom allsvensk handbollsspelare och allsvensk bowlingspelare.

Det var andra tider då, inte lika stenhård specialisering som nu och inte lika hög träningsdos, men likväl är det en smått otrolig bedrift att han var så framgångsrik i så mycket.

1936 var ”Svenne Berka” faktiskt med både i sommar- och vinter-OS.

Bild

”Svenne Berka” nederst till vänster.

1955, nio år efter sin sista match i Hammarbys fotbollsmål, krockade ”Svenne Berka” på Lilla Essingen i Stockholm.

Efter den händelsen hamnade han i rullstol.

Men idrotten blev en tröst i bedrövelsen.

Han började med bågskytte och blev så bra även på det att han blev uttagen till handikapp-OS, men tackade nej då han måste betala resan själv.

”Svenne Berka” blev omsjungen i den klassiska filmen ”Vårat gäng”, han har fått ett eget torg uppkallat efter sig utanför Tele2 Arena och han var en ofta sedd åskådare på Hammarbys matcher på gamla Söderstadion långt upp i åren.

En hedersman, stor Bajen-profil och en av de allra största idrottsmän som Hammarby IF haft.

Sven Olof Lennart Bergqvist, ”Svenne Berka”, avled den 16 december 1996, 82 år gammal.

Bild

Tags:

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment