MATCHDATA

INFÖR/EFTER MATCHEN

Sidor

Kategorier

Meta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sollefteå GIF FF

19th april 2017

 

 

 

 

Efter Tandsbyn

Så var säsongen över. Sollefteå GIF avslutade snyggt med en 3-1 seger hemma mot Tandsbyn. Laguppställningen innehöll så här i säsongens elfte timme tre juniorer och en av dem, Adam Näsmark gjorde 1-0. Rasmus Engström ökade till 2-0. I andra halvlek gjorde lagen var sina mål. Eugeniu Samson nickade in en hörna för hemmalaget. Sedan var det chans på chans på slutet för Giffarna men det stannade vid 3-1. Nu tar vi två månaders vila innan den nya säsongen börjar. Vem som ska vara tränare och vilka som ska spela blir något för föreningen att jobba med under oktober och november.

Efter Alsen

Så var det klart, Sollefteå spelar division 4 nästa år. Efter 2-3 borta mot Alsen samtidigt som KB 65 vann finns inget hopp längre. Tråkigt men definitivt inte döden. Sollefteå GIF kommer att ha ett fotbollslag nästa år också och killarna kommer att få spela fotboll. Giffarna kommer som det ser ut att ha sex ungdomslag, ett U17 och ett A-lag 2018. Mot Alsen började det tyvärr som det gjort på slutet med ett mål i baken redan efter sex minuter. Sedan stod dock laget upp bra och krigade så bra man kunde trots dåligt självförtroende och dåliga odds. Khamsat Udugov kvitterade precis innan paus och i andra halvlek blev det därför spännande. KB 65 åkte på en utvisning hemma mot Östavall vid ställningen 1-1 och plötsligt var Sollefteå med i matchen om nytt kontrakt igen. Khamsat Udugov sköt sedan 2-1 till Sollefteå med tio minuter kvar men samtidigt gjorde KB 65 tre raka mål med en man kort, tre klassmål av kvicke Niclas Öberg. Innan hade Östavall bränt två frilägen. Eftersom Sollefteå haft en motig säsong avslutades matchen mot Alsen också på sämsta sätt. I 92:a minuten kvitterade hemmalaget och i 94:e kom 3-2. Ingen betydelse för tabellen men visst hade det varit kul att få åka hem med en vinst och inte ännu en förlust. Säsongen känns därmed som över. I sista matchen mot Tandsbyn bjuder klubben på fri entre i hopp att någon vill komma och titta på ”träningsmatchen” som avrundar 2017.

Inför Alsen

Så är det dags för bortamatch igen, upp i fjällvärlden som någon sa på träningen i onsdags. Alsen har dock en fin plan i härlig klassisk fotbollsmiljö så även om det ligger avsides fem mil nordväst om Östersund finns egentligen inget att klaga på. Möjligtvis avståndet då. För Giffarna är det vinst som gäller och samtidigt måste KB 65 tappa poäng mot Östavall. Då får vi en spännande slutomgång. Annars får Sollefteå vackert börja om i division 4. Laget är bra som åker till Jämtland. Leo Bodin har halsfluss och Rasmus Engström dras med en sträckning i låret. Annars är det full trupp. Alsen har inget att spela för och förhoppningsvis kan Sollefteås hetare vilja vara en avgörande faktor. Men då måste laget upp flera procent jämfört med matchen mot KB 65. Sollefteå måste jobba lika hårt bakåt som framåt och inte ligga under med 0-2 eller för den delen 0-3 efter en halvtimma. De senaste omgångarna har positionsspelet dessutom varit svagt och ytterbackarna har mer varit ytterforwards. Chanserna finns alltså till nytt kontrakt. Frågan är om spelarna tar den.

Efter KB 65

Det blev ännu en tung eftermiddag för Sollefteå GIF efter att ha förlorat den viktiga matchen mot KB 65 med 0-4. Nu kan bara ett under rädda Giffarna kvar i serien. Att det är ett lag utan självförtroende syntes med all tydlig oönskvärdhet i matchen. Efter att KB 65 gjorde 1-0 (offside!!) rätt tidigt i matchen började vissa spelare hänga med huvudena. Negativa tankar tog snabbt över. När sedan domaren av någon anledning inte valde att visa ut gästernas mittback i minut elva då han rev ned en fri Rasmus Engström kom ett nytt bakslag som blev tungt att bära. Rasmus blev till på köpet skadad och fick bryta med en bäckenlåsning. KB 65 gjorde 2-0 och hade full koll på matchen även om Sollefteå hade en farlig nick över och ett skott som sved stolpen. I paus samlade Giffarna kraft och kom ut starkt. Andrian Spinu nickade utanför, Mattias Hildebertsson brände friläge och Mikael Isaksson träffade insidan stolpen med ett bra skott. Men när inte utdelningen kom dog entusiasmen och matchen jämnades ut igen. KB kontrade in 3-0 sedan mittfältet inte jobbat hem och i slutsekunden blev det 0-4 på ett skott som Adrian i hemmamålet tappade framför fötterna på en forward. Symptomatiskt för dagen. Ingen bra insats sett över nittio minuter, kanske årets sämsta på hemmaplan – undantaget kvarten efter vilan som ändå var bra.

Inför KB 65

Omgång 20 står för dörren och det är en viktig match för Sollefteå GIF men även för våra gäster KB 65. Faktum är att nästan allt står på spel för lagen idag och en förlust kommer med största sannolikhet betyda degradering till division 4. Enkla men tuffa förutsättningar. För Sollefteå ser det återigen bra ut rent truppmässigt. Efter att i två matcher i rad spelat utan en handfull nyckelspelare på grund av avstängningar och framför allt förkylningar är nu nästan alla spelare tillbaka. KB 65, ett lag vi föll mot i våras kommer  till Sollefteå med lite nyvunnet självförtroende. Efter att ha förlorat typ åtta raka matcher har KB 65 kryssat i den två senaste. I tabellen ligger gästerna en poäng före. Känslan på förhand är att matchen kommer att innehålla mycket kamp och första målet lär bli oerhört viktigt.

Efter Frösö

Inte mycket gick rätt för Giffarna den gångna helgen. Först flera återbud dagens innan match bland annat på grund av sjukdomar och innan det var dags för avspark saknades fem spelare. När sedan domaren blåste till match bjöd hemmalaget på dåligt försvarsspel och Frösö kunde enkelt gå ifrån till o-3 första halvtimmen. Naturligtvis var matchen över redan innan den börjat och även om Sollefteå ryckte upp sig och gjorde en godkänd match så var poängen aldrig nära. Till på köpet åkte Patric Kallin på rött kort i slutet och är nu avstängd. Turligt gick övriga resultat Sollefteås väg och hoppet om kvalspel lever. Björna får mycket svårt att hänga kvar medan KB 65, Sollefteå och Tandsbyn slåss om att undvika de två övriga platserna. Nu återstår fyra omgångar och två segrar är ett måste.

Inför Frösö

Idag väntar en viktig match för Sollefteå GIF när Frösö kommer på besök. En vinst är i princip ett måste för att undvika kval framåt oktober månad. Senast Sollefteå var i farten på hemmaplan tappade ju laget segern långt in på stopptid och senast blev det 3-5 i baken mot Svartvik. Det gör att avståndet till lagen ovan kvalstrecket har vuxit till åtta poäng med fem omgångar kvar.Ett av lagen ovan strecket är just Frösö men det är ett lag som är för bra för att jaga ikapp. Frösö tippades högt upp i tabellen men likt Sollefteå fick man inte till det under våren. Men under hösten har poängen kommit och innan serien är slut kommer Frösö att ligga topp fem. Ska Sollefteå ikapp något lag är det istället Alsen som fått lite ”soppatorsk” och just nu inte tar speciellt många poäng.Men då gäller seger i eftermiddag. Glädjande är att Khamsat Udugov, Fredrik Mähler, Leo Bodin och Mattias Hilderbertsson som alla bommade matchen mot Svartvik är åter och det betyder mycket. Tyvärr går förkylningar och tre spelare är osäkert startande. När vi mötte Frösö i våras blev det seger med 1-0 på bortaplan och förhoppningsvis kan det resultatet upprepas.Gästerna har tre rutinerade spelare i Fredrik Löfgren, Marcus Jonsson och Lars Sunnfors som är otroligt viktiga för laget. Men håll även ögonen på tvillingarna Nilsson Ihrén som värvades in från Ope inför säsongen.Vi kan vänta oss en spännande match men som alltid tippas hemmaseger. Jag tror på 1-0.

Efter Svartvik

Efter sex raka utan förlust blev det 3-5 i baken mot Svartvik. Jo, ni läste rätt. Åtta mål blev det och Sollefteå hade inget bra försvarsspel. Låt vara att Leo Bodin var sjuk och att Fredrik Mähler aldrig hann hem från Polen och att Mattias Hildebertsson var bortrest. Men det var ändå inget bra bakåt och många av hemmalagets mål var rena bjudningar där exempelvis GIF spelare halkade. Framåt var det dock bra och vid sidan av de tre målen skapades massor med betoning på massor. Hade Giffarna haft utdelning hade man vunnit trots fem insläppta. Nu gäller det att ladda för nästa helg då Frösö kommer på besök. Då måste Giffarna visa hår på bröstet och segra. Positivt från matchen var att ingen blev varnad och med det blev ingen spelare avstängd. Övriga resultat gick dessutom med och Sollefteå ligger fortfarande på kvalplats. Mähler, Bodin, Hildebertsson och Udugov som saknades idag väntas dessutom tillbaka.

Inför Svartvik

Med bara sex omgångar kvar är varje match oerhört viktig. För Sollefteå gäller det att undvika degradering. Trots en fin svit på sex raka matcher utan förlust är Giffarna indragna i botten. Anledningen stavas för många oavgjorda matcher. Senast var Stöde ofina nog att kvittera på övertid. Nu har det dock gått en vecka och på lördag gäller nya insatser och hopp om poäng. Motståndet står Svartvik för, ett lag som är bra och ligger på fast mark i tabellen. Men eftersom Sollefteå tagit poäng av både FV och Kramfors borta i höst kan man naturligtvis även slå Svartvik. Matchen spelas på en gräsplan som inte håller bästa kvalitet men det är som det brukar heta lika för bägge lagen. Mattias Hildebertsson och Viktor Edlund bommar matchen. Men det är ändå en stark elva som joggar ut till match. Mot tre poäng.

Efter Stöde

Sollefteå förlorade två otroligt viktiga poäng i slutminuterna hemma mot Stöde. Det som såg ut som en säker seger förbyttes till oavgjort 1-1. Giffarnas femte oavgjorda på sex matcher. Första halvlek i regnet gick knappt men säkert till hemmalaget. Sollefteå fick ett friläge redan efter tre minuter när Eugeniu Samson stal bollen och löpte solo från mittlinjen. Avslutet dock utanför. Samson tog sedan revansch när han tryckte in en volley mitt i halvleken. I andra halvlek blev Sollefteå passiva  inledningsvis och gav bort mycket av spelet. Mittfältet ramlade ned i backlinjen och Stöde fick komma i anfall efter anfall. Dock utan att skapa mer än ett par bra inlägg. Mitt i halvleken och efter ett par bytet kom Giffarna igen och det såg mer säkert ut. Men sista tio minuterna bjöd på två stora misstag som skulle förändra resultatet. Först blev Samson fri på djupet men fälldes bryskt bakifrån. Solklar straff men av någon anledning friade domaren Ulrik Ulander. Att kasta sig bakifrån på fri forward och träffa vaden är ju inte bara straff utan även rött. Nåväl, Sollefteå ställde till det själv också genom att mycket olyckligt stå för ett bolltapp utanför eget straffområde med två minuter kvar. Ett misstag som naturligtvis inte får ske och på det misstaget skruvade en stödespelare snyggt in 1-1. Ridå för Giffarna som verkligen hade behövt segern. Sammantaget inte samma fart i Sollefteå som tidigare i höst och vad det berodde på får laget ta ett snack om i veckan som kommer.

Inför Stöde

Oavgjort mot Kramfors senast var ett bra resultat. Poäng för femte matchen i rad och ett spel som åtminstone under den första halvleken lovar mer. Fortfarande är dock Giffarna i bottenstriden och det kommer att behövas många poäng till för att få spela division 3 även nästa år. Idag väntar Stöde hemma, ett lag som har överraskat och tagit långt fler poäng än vad de flesta så kallade experter spådde innan serien började. Senast vann Stöde hemma med 1-0 mot Alsen efter mål i slutminuten och innan det bortaslog man KB 65 med 3-1. Det är med andra ord även en motståndare i form. I våras vann Stöde mot Sollefteå med 2-1 efter att bland annat fått en straff med sig. Sollefteås mål nickades in av Fredrik Mähler. Då gick hemmalagets skyttekung Rasmus Engström mållös från planen. Låt oss hoppas att det inte upprepas idag. Sollefteå fick inga skador mot Kramfors och drog heller inte på sig någon ny avstängning. Det betyder full trupp och bästa tänkbara lag mot Stöde. Glädjande är att Khamsat Udugov kommit tillbaka efter tåskadan han fick i våras och dessutom gläds vi åt att Mikael Isaksson börjat träna och spela igen. Två bra nyförvärv som kommer att behövas under den långa hösten.

 

Efter Kramfors

1-1 borta mot topplaget Kramfors var glädjande och också femte raka matchen utan förlust. Sollefteå var klart bättre än Alliansen före paus ändå var det hemmalaget som gjorde 1-0 när Hampus Sjödin knäppte iväg en kanon efter 25 minuter. Direkt efter tog Kramfors också tag i spelet men när chocken över målet lagt sig kom Sollefteå igen. Rasmus Engström sköt 1-1 från straffpunkten sedan han själv blivit nedgjord. Efter det sköt Putte Kallin en bra frispark och Rasmus Engström löpte sig fri men bägge gångerna gjorde målvakten i Kramfors vassa räddningar. Efter paus svängde matchbilden sakta men säkert och sista tjugo fick Giffarna jobba hårt för att klara 1-1. Adrian Tarberg i målet gjorde en vass räddning och till det får vi lägga ett par chanser där bollen studsade Giffarnas väg. 1-1 var dock rättvist sett över hela matchen. Lagen hade ju var sin halvlek.

Inför K-fors

Efter en klart bra inledning under hösten och senast fina 4-0 hemma mot Björna är det glatt och positivt gäng som lämnar Sollefteå för derby mot Kramfors. Sollefteå har förstås allt att vinna och väldigt lite att förlora. Truppläget är näst intill optimalt och bara lagkapten Mattias Hildebertsson är avstängd. Det finns heller inga skador eller sjukdomar som stör när denna text skrivs. Matcherna mot Kramfors i Kramfors brukar bli jämna. Ifjol blev det 0-0 trots att Sollefteå spelade med en spelare mindre sista tjugo minuter och i DM semifinalen i våras vann Giffarna med 2-1. En repris vore förstås önskvärd. Matchen blir också en spännande kamp mellan seriens skyttekungar, Petter Thelin i Kramfors mot Rasmus Engström i Sollefteå. Matchen spelas på fredagkväll beroende på att den populära ”Kubben” avgörs under lördagen på Risön

Efter Björna

Det blev en viktig och efterlängtad seger för Sollefteå GIF hemma mot Björna. Segersiffrorna skrevs till 4-0 efter ledning 1-0 i paus. Precis som väntat ställde Björna upp med hela laget i princip på egen halva och väntade på Sollefteå. Sollefteå rullade runt utan att hitta några öppningar inledningsvis men när spelet blev längre och rakare kom ytorna och chanserna. Rasmus Engström gjorde 1-0 och det fanns chanser till både 2-0, 3-0 och 4-0 men allt gick utanför och över. Björna var tama och fick inte till någonting. I början av andra halvlek kom två snabba mål signerade Rasmus Engström som löpte sig fri och avslutade mästerligt. Björn fortsatte spela på väntan och tempot gick ner i matchen. Mahmat Sougui  sköt 4-0 innan Björna sista kvarten fick två chanser men vikarierande målvakten Kristoffer Westerlund fick hålla tätt. Stor skillnad på lagen denna eftermiddag och 4-0 var glasklart. För övrigt samma siffror Giffarna vann med i Ö-vik.

Inför Björna

Ny hemmamatch imorgon lördag hemma mot Björna och betydelsen av ett bra resultat är enorm. Både Sollefteå och Björna slåss i botten och max ett av lagen kommer att hänga kvar. Då förstår man också vikten av en seger imorgon. Sollefteå gjorde en bra bortamatch mot FV och fick med sig 1-1 i höstupptakten. Laget följde upp det med en ny bra insats hemma mot Östavall men oturen grinade i ansiktet och resultatet blev ånyo 1-1. Helt klart är Sollefteå i alla fall på rätt spår och till lördagens match återkommer dessutom en trio spelare. Roligast är att Khamsat Udugov är tillbaka efter sin tåskada han fick tidigt i våras mot Kramfors. Tyvärr är Fredrik Mähler avstängd men truppen går ändå plus jämfört med senast. Gästerna Björna har också kommit igång och ståtar med två raka segrar. Senast 4-2 borta mot KB 65. Björna och Sollefteå möttes förstås innan uppehållet och då vann Giffarna med 4-0. Låt oss hoppas att det blir en ny seger på lördag. Matchen spelas på naturgräs och väderprognosen säger moln men uppehåll. 14.00 sparkas matchen igång.

Efter Östavall

Trots ett stort övertag både spelmässigt och chansmässigt fick Sollefteå nöja sig med 1-1 hemma mot Östavall och med det två tappade poäng. Samtidigt kom Sollefteås kvittering med tre minuter kvar att spela så Giffarna kunde lika gärna blivit helt utan poäng. Rasmus Engström var den som skarvade in ett fint inlägg. Just Engström fick matchens två första chanser men den första nickade han utanför och den andra över. Istället gjorde Östavall 0-1 sedan hemmakeepern tagit bollen utan för straffområdet. Frisparken tog i muren gick rakt upp i luften och på något mirakulöst sätt fick sedan Daniel Wallsten in bollen via en bakåtspark. Hans tionde mål för året. Medan allt går hans väg denna säsong är det tvärtom för Sollefteå. Mer än så skapade inte gästerna. De parkerade sedan laget på egen planhalva. Giffarna gjorde en stark slutkvart av första halvlek men bollen ville inte in. Samson var fri och till det fick en spelare bort en boll på linjen. I andra halvlek förde Sollefteå matchen men skapade inte lika mycket som före paus. En nick som återigen räddades på linjen och ett bra distansskott noterades innan Rasmus Engtsröm löpte rätt och skarvade in kvitteringen. Östavall försvarade sig bra efter paus och bjöd på lite ytor men med hela matchen som måttstock hade Sollefteå chanser att vinna matchen stort. Nu blev det 1-1 och besvikelse. Första halvlek var riktigt bra och en av årets bästa. Viljan att kvittera fanns där också och precis som mot FV verkar laget höjt arbetsinsatsen och antalet löpmeter sedan våren.

Inför Östavall

Med en poäng med sig hem från den tuffa bortamatchen mot serieledande Friska Viljor (1-1) fick Sollefteå GIF en perfekt start på hösten. En poäng är förstås inte mycket att hurra över i det utsatta läget i tabellen men prestationen var bra och det bör ha gett samtliga spelare  påfyllning av självförtroendet. FV var bättre första tio minuterna och en kvart under andra halvlek men i övrigt var det jämnt skägg och Giffarna behöver inte be om ursäkt för poängen. Nu väntar hemmamatch mot Östavall, en nykomling belägen några mil från Ånge. Östavall har gjort en klart godkänd vår och nu återstår att se om laget kan fortsätta på det spåret. Lagen möttes i premiären för tre månader sedan och då var Östavall bättre. De gjorde bland annat mål på två hörnor och en frispark så det gäller att vara fokuserade på gästernas fasta situationer den här gången. Lagets stora stjärna är mittfältaren Daniel Wallsten som gjort hela tio mål men även kvicke och avige Khoger Friad Hammad och Yaroslav Voloshin vet var målet är beläget. I Sollefteå är truppläget bra. Khamsat Udugov är fortfarande några veckor borta från spel efter fotskadan han ådrog sig i början av maj. Till det ska läggas Viktor Edlund som är avstängd. Istället återkommer både Mussie Alazar och Crstian Cazacu som bommade FV fighten. Giffarna bör vinna denna match om laget vill hänga kvar. Räkna därför med ett heltänt hemmalag som kliver in på Nipvallens gräsplan (!). Jo äntligen är det dags, mattan ser fin ut. Förhoppningsvis får vi också se ett lite offensivare blått lag. Alltför ofta föll laget hem, blev passivt och gav motståndarna initiativet under våren. Det håller aldrig vilket också poängskörden skvallrar om.

 

Efter FV

Överlägsna serieledarna (enligt dem själva och spelbolagen) mot oss som, får vi ändå ärligt säga, underpresterat mest av alla än så länge. FV stod i 1.10 inför matchen och vi i föga smickrande 13ggr fläsket. Vi pratade inför match om att stänga centralt och låta våra ytterbackar spela 1vs1 mot deras yttrar. Möter man ett så pass skickligt lag som FV ändå är, måste man offra något. I vårt fall blev det att låta deras ytterbackar vandra med bollen tills de kom till den gräns vi kände var nog. Förutom i en period i andra då vi är trötta, tycker jag vi klarar av den matchpunkten fantastiskt.

FV började annars i ett ursinnigt tempo första 10min. Hade högt bolltempo och försökte kombinera sig igenom vår defensiv. Det som glädjande att se, var att de inte tog sig igenom centralt, trots att de stundtals hade 3-4 spelare i anfallasyta 2 (mellan vårt försvar och mittfält). ett otroligt gott betyg till våra 3 centrala mittfältare + 2 anfallare som ständigt kom ner och hjälpte till att stänga centralt. Jag tycker att när FV vann bollen och satte igång, hade det ett högt bolltempo och på sätt kunde de såra oss. Men varje gång vi stängde ner deras första anfallsförsök, tog det lång tid innan de fick upp en snabbhet i deras passningsspel för att kunna hota oss. Dock gör de 1-0 genom Isak Sedin (som förövrigt var mycket bra matchen igenom). En fin prestation av Granath som tar sig förbi Andrian, spelar bollen snett bakåt och Isak trycker in den otagbart.

Men bara 10min senare snappar Rasmus E upp ett för löst tillbaka spel, rundar Usai i FV’s mål och rullar bollen sakta, sakta mot. Det var hemska sekunder från Sollefteåögon, innan den tillslut tog sig över mållinjen. FV ville sätta hög press på vår backlinje, för att tidigt vinna boll. Tycker vi löser det många stunder väldigt bra, vilket var viktigt för att vi skulle kunna få vila med bollen och inte bara ge över initiativet. Resten av halvleken händer det inte speciellt mycket chansmässigt.

 

I halvtid pratar vi om hur viktigt det var att vi fortsatte att göra våra defensiva omställningar, som var riktigt bra i första halvlek. Även att fortsätta att vara kompakta centralt. Sedan några små detaljer i vårt presspel och i uppbyggnadsspelet.

 

Första 10 händer inte speciellt mycket. FV går så klart ut stenhårt för att sätta press på oss, vilket jag ändå tycker att vi löser rätt bra. Men efter dem 10 tar FV över och vi har det jobbigt. Vi hamnar lågt med laget och tappar aggressiviteten. Dessutom klarar vi inte att göra överflyttningarna lika bra som tidigare och FV börjar helt plötsligt hitta in bollar bakom vårt mittfält. FV skapar några halvchanser. Men så i den 64e minuten skulle vi självklart dra på oss vår obligatoriska straff. FV får en hörna och domare Palm tycker att vår spelare håller i deras för mycket (självklart åker vi på en sådan straff i en sådan match). Sollefteåsonen Rasmus Bergström, som inte verkar tycka det finns något skönare än att avgöra matcher mot sin moderklubb, stegade fram och sköt….utanför. Efter det öppnar matchen upp sig en aning. FV fortfarande bollförande, men fuskade i hemjobbet och vi får flera omställningslägen att kunna göra mål på.

Det var extremt grinigt både på planen och mellan oss ledare. FV-ledarna tyckte vi maskade. Bland annat kunde dem inte förstå varför Andrian blev liggandes efter en armbåge i bakhuvudet (berättat från läktaren), medan vi på vår bänk inte kunde förstå att FV aldrig fick några gula kort. Det slängdes även lite käft mellan bänkarna, men så får det vara, så länge det håller sig på en rimlig nivå, vilket jag tycker.

Avslutningsvis. Sett över 90min var FV det bättre laget, vilket dem så klart ska vara. Men vi orkar reda ut anstormningen mellan 55-75 och sista kvarten kan faktiskt sluta hur som helst. FV skapar chanser där Adde med backlinjen gör ett fantastiskt jobb och vi har 3 riktigt bra omställningar som vi kanske borde ha gjort 1 mål på. Det blev en liten revansch från mötet i våras och sett över 2 matcher tycker jag vi förtjänar minst 1p mot Friska Viljor. Även fast både Kramfors och Gottne är 2 riktigt bra div:3-lag, har jag ändå svårt att tro att dem kommer kunna rå på FV efter 22 omgångar. Det är något med Sollefteå och Skyttis ändå. Med risk för att säga för mycket, tror jag inte Sollefteå GIF har förlorat mot Friska Viljor, på Skyttis på åtminstone 5 senaste matcherna. Ett facit jag tror få lag i dem här serierna kan matcha.

//Wästis

 

 

 

Inför FV

Äntligen börjar hösten och jakten på lagen ovanför nedflyttningsstrecket. Giffarnas vår var ett mörker med bara sju inspelade poäng men nu är både spelare och tränare revanschsugna. Lite ändring i taktiken blir det säkert, förhoppningsvis också ett hungrigare och mer desperat spel. Sollefteå måste också rätta till defensiven vid fasta situationer som innebar alltför många insläppta mål. Det håller aldrig. Mot FV finns lite spelare borta men även hemmagänget saknar två viktiga nycklar i Toby Davis och Frans Eriksson. Trots att Friska Viljor ligger etta och Sollefteå näst sist åker Giffarna till Ö-vik för att ta poäng. I våras stod det 1-1 i en helt jämn match när FV fick en felaktigt dömd straff med sekunder kvar. Nu kanske turen lider över till Sollefteå. Men tur förtjänar man så det gäller att jobba hårt och verkligen bjuda upp till kamp

 

Efter Alsen

Det blev tyvärr förlust igen… 2-3 hemma mot Alsen. Supertungt naturligtvis. Första halvlek var jämn spelmässigt. Sollefteå tog ledningen efter en halvtimme och borde nog gjort 2-0 när firma Engström/Samson kom rena med målvakten. Samson avslutade men det tog lite tid och en motståndarback fick undan bollen på linjen. Mål där och Giffarna hade haft ett järngrepp om matchen. Istället kvittering då en Alsen spelare stod för årets mål på Nipvallen. En kanon eller bättre uttryckt en raket rakt upp i krysset. Ursnyggt men inte vad Sollefteå behövde. Tyvärr  gjorde sedan Alsen 1-2 på en hörna med fem (!) sekunder kvar av halvleken. I andra halvlek trodde alla på en GIF anstormning men det blev precis tvärtom. Inget fungerade och Alsen kunde dominera och rättvist göra 1-3 på straff. Efter det vaknade dock Sollefteå och sista 25 naglades Alsen fast på egen planhalva. 2-3 kom genom Andrian Spinu och sedan kändes det som om kvitteringen skulle komma. Men det gjorde den inte. Bara att ladda om till vårepilogen på onsdag då Tandsbyn väntar.

 

Inför Alsen

På lördag är det på allvar. Efter att ha blandat högt och lågt under de nio första omgångarna har vi i Sollefteå satt sig i en jobbig sits. Näst sist i tabellen med sex poäng och med flera poäng till säker mark var knappast vad vi tänkt oss. Men nu är det verklighet. Vi behöver därför en trepoängare mer än något annat. Denna eftermiddag väntar Alsen från jämtland, en nykomling som gjort det helt okey. Laget ligger mitt i tabellen och de kommer närmast från en 1-0 seger mot Tandsbyn och ett oavgjort resultat mot KB 65. Samma KB som Sollefteå förlorade med 2-4 mot senast. En titt på hemmalagets trupp berättar att Mahmat Sougui återkommer efter avstängning och att de bägge moldavierna Eugeniu Samson och Cristian Cazacu återvänder efter en vecka i hemlandet. Istället försvinner Leo Bodin som drog på sig sin tredje varning senast.

Om vi får hoppas och drömma lite så vore en match i klass med FV hemma, Gottne hemma eller varför inte Härnösand hemma i DM finalen att önska. Alla dessa gånger har Sollefteå spelat bra, riktigt bra. Når man de höjderna igen blir det seger. Det finns förstås den största respekt för Alsen som ligger en bit före i tabellen men någon gång måste det lossna på allvar för oss och förhoppningsvis blir det i eftermiddag.  Håll tummarna för det ni som håller extra på blå-vitt.

 

Efter KB 65

Återigen förlust, den här gången skrevs siffrorna till 4-2. Hemmalaget gör 1-0 i den 16:e minuten på straff. Det var den femte straffen vi dragit på oss i serien, vilket så klart inte håller. Ledningen varade dock inte länge, innan Rasmus E tar vara på ett misstag från en av backarna och säkert rullar in 1-1. Kort därefter spelar Rasmus fint fram Andrian till ett friläge, som dock avslutade utanför. Hemmalaget tar återigen ledningen i den 31:a minuten, efter ett taffligt försvarsspel från vår sida. Det resultatet står sig halvleken ut.

Vi pratar om att flytta upp våra mittfältare högre upp i planen, för att vi lättare ska kunna vinna lite andrabollar, då vi för dagen hade, snällt sagt, dåligt passningsspel.

Direkt i andra får vi en straff, då Rasmus får en knuff i ryggen. Möjligt att den var billig, men någonstans hade vi nog förtjänat att få en billig straff med oss. Rasmus dunkar in 2-2 och nu har vi vår bästa period i matchen. Vi vinner bollen ofta högt upp i banan, men saknar den sista kvalitén för att omvandla det till riktiga målchanser. Närmast 2-3 är Andrian, efter en hård volley på en hörna, träffar målvakten rakt i ansiktet. Istället gör hemmalaget 3-2 på en vacker frispark, signerad Marcus Norberg. Kort därefter gör de även 4-2, på en frispark.

Publiken verkade uppskatta den kamp som utspelade sig  på planen. Men någon vidare fotbollsmatch var det inte. Det visar väl även hur målen går till. KB 65 gör sina mål på straff, dåligt försvarsspel, frispark och frispark. Vi gör mål på ett försvarsmisstag och en straff. Jag vet inte om lagen var ovana att spela på gräs, men jag tror inget av lagen var nöjda spelmässigt. Dock 3 poäng till KB 65, som inte behöver be om ursäkt för det.

//Wästis

Inför KB 65

Ny match och det är bara på’t igen, som man säger. Som det är i våra divisioner, är det ofta mycket folk in och ut, mellan matcherna. Folk har skolavslutningar, åker på bröllop och en massa anledningar till varför man inte kan vara med på matcherna. Mot KB 65 saknar vi en del spelare, men det vet jag att KB 65 också kommer att göra. Nu måste poängen börja trilla in för Nipstadsgänget, ifall man inte vill sätta sig i en riktigt obehaglig situation. Förlust mot KB 65 och det börjar bli ett större glapp till lagen som är ovanför strecket.

Senaste mot Gottne, gjorde vi en bra match. Vi släpte dock in 2 mål på hörnor, varav det första var för dåligt från vår sida och där krävs det bättring. Känslan i år är att vi har svårt att göra 90 bra minuter. Vi är fortfarande för ojämna i våra prestationer under matcherna. När dessutom resultaten inte går vår väg, blir vi lite ängsliga och har just nu ingen trygghet att falla tillbaka till.

Undertecknade mötte KB 65 några gånger i fjol och imponerades över deras grundspel i division 4. Dick Näslund och övrig i ledartrojkan, har gjort ett fint jobb. Man har byggt ett trevligt grundspel, som även visat sig vara vägvinnande. Hatten av från min sida.

//Wästis

 

Efter Gottne

Det blev återigen förlust på hemmaplan för Sollefteå. Den här gången var det Gottne som kom, sågs och segrade med 3-1. Ett par saker gladde, några andra inte. Om vi tar det tråkiga först så släppte Giffarna in två mål på hörna. Det får förstås inte ske. På minussidan hittar vi också allt för många missade chanser. Visst var Gottnes målvakt bra men det var minst tre gånger som hemmaspelare ställdes fria med keepern och då måste bollen in åtminstone någon gång. Spelmässigt såg det dock ganska bra ut. Första halvtimmen till Gottne men slutkvarten före paus till Sollefteå. I andra halvlek tryckte Sollefteå tillbaka Gottne rejält efter 1-1 målet men när utdelningen uteblev och laget släppte in en hörna kvarten kvar blev det jämnare spel igen. Gottne var stabila men frågan är om inte Sollefteå var bättre den här gången. Gästerna gjorde dock mål och att de hade en panter i målet behöver de inte be om ursäkt för. Han tillhör också laget.

Efter Frösö

Dagen började 08:20 på Hallstaberget med gemensam frukost, innan vi sedan tog oss till Nipvallen för vidarefärd mot Jämtland. Det var ett sargat lag som gav sig av, då vi fick 4 återbud på matchdag.

Jag och Peps hade pratat innan om att idag skulle vi inte lägga något fokus alls på Frösö, utan endast fokusera på oss och den prestation  vi behövde göra, för att ta 3 poäng. Framförallt behövde få till ett betydligt bättre försvarsspel, där främst presspelet har varit för dåligt under säsongen. Vi pratade även om att fler på planen måste ta ansvar när något inte fungerar.

Matchen då? Jo, försvarsspelet var det närmaste fläckfritt. Vi hade ett tydligt presspel och våra överflyttningar var mycket bra. Frösö hade mycket boll, men slog bort många enkla passningar som man inte är van vid att se, vilket ledde till att de hade väldigt svårt att skapa något av värde. Första halvlekens bästa chans fick Rasmus Engström, när målvakten spelade bollen rakt till Rasmus, som rundade målvakt, men avslutet, ur en ganska svår vinkel, gick i stolpen istället för i mål.

Det sades inte speciellt mycket i halvtidssnacket, utan det var någon småjustering vi pratade. Vi försökte mest återhämta oss, då det var extremt varmt där ute.

Andra halvlek såg ut ungefär som den första, men nu började vi skapa fler chanser. Så i den 68:e minuten får vi en frispark på mittplan, vi slår den snabbt till Mussi, som lyfter en perfekt boll över deras backlinje, Rasmus Engström löper sig fri och med en fantastiskt fin förstatouch, rundar målvakten och sedan lägger in den i öppet mål.Efter det öppnar Frösö upp. Samson hinner bränna ett friläge + ett till mycket bra läge. Efter dem missarna får Frösö sin farligaste chans i matchen. Ett hårt inspel, som Adde tappar ut i banan, kommer en Frösöspelare och har mer eller mindre öppet mål, men lyfter bollen över målet. Efter det händer inte speciellt mycket, vi neutraliserar Frösö på ett mycket fint sätt. I den 89:e minuten får så Frösö en, i mitt tyckte, billig frispark precis utanför straffområde. Adde räddar dock frisparken, trycker iväg en perfekt utspark som friställer Putte från halva plan, men tyvärr blåser domaren av för att ge en Frösöspelare gult kort för snack. Han ber dock om ursäkt för sitt misstag, men visst var det jobbigt där och då. Vi rider dock ut tilläggstiden utan problem och bärgar 3 mycket sköna poäng.

Summa summarum; Vi gör en mycket fin match defensivt. Vi höll ihop laget på ett bra sätt, där Fredde dominerade både i sitt försvarsspel och hur han ledde laget. Mittfältet med Mahamat, Putte, Hibbe och Mussi slet som djur. Vi behöver dock skärpa till passningsspelet en aning och framförallt bli bättre på att byta korridorer, då vi alltför ofta vinner boll på ena sidan och avslutar på samma sida. Närmast väntar Gottne hemma på Nipvallen.

//Wästis

Inför Frösö

Ny match, nya insatser och förhoppningsvis ett nytt Sollefteå. De två senaste matcherna har varit långt ifrån godkända. Mot Stöde var det ingen bra inställning och mot Svartvik löptes det för lite, både offensivt och defensivt. Nu väntar Frösö som precis som Sollefteå har hackat den sista tiden. Frösö kommer till match med tre raka förluster. Jämtarna har enligt de rapporter vi fått varit starka på kanterna och vid fasta situationer. Där gäller det att se upp. I Sollefteå är alla spelare med på resan undantaget Khamsat Udugov som är långtidsskadad och Cristian Cazacu som är avstängd.

Matchen mot Svartvik

Det som man trodde skulle bli vändningen, sänkte oss bara ännu längre ner i källaren. 0-3 hemma mot ett Svartvik som både var sena och knappt hade någon avbytare, är förstås inte godkänt.

Matchen börjar i ett lågt tempo, där inget av lagen sätter något försvarsspel. Vi skapar några fina chanser, där framförallt Samson och Kallin är regissörerna och visst borde vi ha gjort 1-0, när Abdullah får öppet mål från 7-8m, men bollen går över. Efter det, går tempot ner fullständigt och Svartvik tar över en aning, utan att alls dominera. I slutet av första halvlek väggar sig Svartvik igenom och den notoriske målskytte Daniel Johansson kan enkelt placera in 1-0.

 

Tidigt i andra placerar Haris Devic vackert in 0-2, efter ett tafatt försvarsspel som saknade allt var aggressivitet innebär. Kallin får andra halvlekens bästa chans kort där på, då han vänder och vrider bort 2-3 spelare, men tyvärr går skottet över. När sedan Cristian Cazacu drar på sig ett rött kort i den 75:e minuten, då han hindrar en från Svartvik att springa sig fri, var det ridå ner. 0-3 kom nästan direkt efter och matchen var över.

Hur summerar man matchen då? För det första skulle jag vilja be om ursäkt till dem som faktiskt betalade för att komma ner och se matchen. Tempot var uselt, passningarna alldeles för slarviga, presspelet mediokert och rörelsen framförallt utan boll, under all kritik. Nu gäller det att samtliga i laget, från ledarstaben till spelarna, inser att vi just nu inte är bättre än så här och börjar gemensamt sträva åt den lösningen som ska ta oss över nedflyttningsstrecket.

//Wästis

 

Inför Svartvik hemma

Det är tufft att vara SGIF-spelare/ledare/supporter just nu. Den här säsongen har börjat med en riktig käftsmäll. En riktig knock-out i premiären, följdes upp med en tung förlust hemma mot Friska Viljor. Sedan har det blivit vinst mot Björna, tätt följt av 2 förluster mot Kramfors respektive Stöde.

Det har sannerligen inte studsat med oss i början av säsongen, men jag tror inte på att leta fel på saker som vi inte kan påverka. Jag har hört ursäkter som ”kraftig vind”, ”feldömda straffar”, ”en massa skador” och ”en dålig fotbollsplan”. Jag tror att när man letar fel på saker som vi själva inte kan påverka, slutar vi att utvecklas. Det är så lätt att man hittar på en massa ursäkter, istället för att fundera på vad vi som tränare och grupp kan göra bättre. Vad måste vi fokusera på, för att få ut maximalt av gruppen?

Nu närmast väntar Svartvik hemma på Nipvallen. Vädret ska bli bra, skadeläget börjar ordna upp sig, planen är jämn och en bra domare dömer. Det finns alltså inget att skylla på ifall det går dåligt. Nu är det dags att visa ifall vi vill vara med och slåss om topplaceringar, eller om det blir ännu ett år med kamp för att hålla sig ovanför strecket.

Jag och Peps har full tro till spelarna i laget och min magkänsla är att årets bästa prestation kommer att komma imorgon på Nipvallen

//Wästis

 

Matchen mot Stöde

Det blev på nytt en uddamålsförlust för Giffarna i seriespelet borta mot Stöde, 1-2. Sollefteå gjorde ingen bra match tyvärr och många spelare underpresterade. Rasmus Engström borde ha fått straff när han helt ren knuffades ned men domaren friade. Det gjorde han däremot inte i andra ändan av planen då en Stödespelare .

Inför Stöde borta

Efter en uppfriskande DM final mot Härnösand som gav en hel del positivt trots 1-2 i baken väntar nu åter seriespel för Sollefteå GIF. Den här gången borta mot Stöde. Hemmalaget ringde i veckan och bjöd in till match på sin gräsplan med bad i samma mening nästan om ursäkt att matchen skulle spelas där. Den hade inget gräs, var helt brun men inte alltför ojämn. En domare hade dock godkänt planen. Med andra ord blir det att förbereda sig på en hel del kamp, mycket sneda studsar och mindre finlir. Till råga på allt är planen minst i hela serien. Lika för bägge lagen säger någon? Visst men är det under sådana här förhållanden fotboll ska spelas när det finns konstgräsplaner i närheten? Hur som helst har vi fina minnen från just Stöde borta ifjol då vi vann med 2-0. Målsättningen är den samma denna gång. Fredrik Mähler och Leo Bodin återkommer i laget jämfört med laget som spelade DM finalen i onsdags. Eugeniu Samson och Putte Kallin faller bort. Bra truppläge med andra ord. Laget laddar med gemensam frukost på Hallsta innan avfärd. Utan mat i magen är det ju som bekant svårt att prestera. Stöde ligger precis som Sollefteå långt ned i tabellen och har tre inspelade poäng de med.

 

DM finalen mot Härnösand

Det blev ingen DM vinst för Sollefteå 2017. Gästande Härnösand vann mötet med 2-1 efter en match som får betraktas som superjämn. Dagen till ära gick hemmacoachen Andreas Persson över till att spela med två forwards och en ny balansspelare på mitten i Mussie Alazar. Ett lyckokast skulle det visa sig. Giffarna inte bara matchade Härnösand rent fysiskt och chansmässigt utan man fick även till ett bättre spel och vassare anfall. Eugeniu Samson och Rasmus Engström hittade varandra med flera fina kombinationer som när Samson fick kvittera på inspel från Engström efter en dryg halvtimme till 1-1. Då hade gästerna redan gjort mål efter ett fint skott av Bamekee Toure. 1-1 i paus var oavgjort rättvist. Lika jämnt var det efter vilan och först tio minuter före slutet kom gästernas segermål på nick av duktige Viacheslav Koidan. Sollefteå hade dock två feta chanser till kvittering där speciellt den första då Rasmus Engström fintade bort samtliga backar men fick se sitt avslut räddas var 100 procentig. Trots förlusten ett steg framåt och det var roligt att se att spelarna vågade och ville rulla bollen mellan sig. Grattis säger vi också till Härnösand som på intet sätt vann orättvist. Någon måste ju vinna även jämna finaler.

Matchen mot Kramfors

Sollefteå föll med 1-3 mot Kramfors i en minst sagt märklig match. Kanske en av de märkligaste i modern tid. Hela fyra nyckelspelare fick bryta matchen på grund av skada och följaktligen fick Giffarna avsluta matchen med bara tio spelare. Men vi tar väl det från början. Första halvlek gick knappt men säkert till Kramfors spelmässigt. Gästerna borde nog också gjort 0-1 men Johannes Thelin brände den straff som broder Peter skaffat fram. Adrian Tarberg i hemmamålet gick rätt och räddade. Istället var det Sollefteå genom Rasmus Engström som i halvlekens döende sekunder snyggt skickade in 1-0 med pannan. Tyvärr fick Khamsat Udugov bryta matchen och åka till sjukhus efter att ha vridit foten i en duell med en försvarare. I andra halvlek gick sedan mycket fel för Giffarna trots att Kramfors tappade sitt övertag i matchen. Ett missförstånd och hemåt nick förbi egen målvakt gav Petter Thelin tom mål till 1-1. Onödigt men förstås inte medvetet. Matchen gick sedan i stå och tempot gick ned. 1-1 såg faktiskt rätt tidigt ut som ett eventuellt slutresultat. Men då hände det som inte fick hända. Eugeniu Samson och Fredrik Mähler tvingades bägge bryta på grund av skador och som inte det vore nog fick duktige Cristian Cazacu bryta med feber. Inga dussinlirare som tvingades kasta in. Kramfors tog dock inte över men fick till ett fint anfall och efter inlägg kunde Marius Callin språngnicka in 1-2 med sju minuter kvar. Petter Thelin fick sedan tomt mål igen efter nytt misstag men då var Sollefteå redan ett slaget lag. Kramfors vann – rättvist eller inte går att diskutera – och har nu maximala 12 poäng. Men det klart att skadorna för Sollefteå spelade stor roll. Likaså misstaget som betydde 1-1. Trots förlusten och alla skadorna fick vi ändå glädja oss åt en rejäl publiksiffra. Det var kul. Speciellt tack till alla åskådare från Kramfors som var många till antalet och förgyllde inramningen.

 

Inför match mot Kramfors

Våren vill inte riktigt blomma ut på allvar men trots det rullar fotbollen vidare och det är redan dags för omgång 4. Ett riktigt kanonmöte på förhand, Sollefteå GIF-Kramfors. Gästerna har inlett serien väldigt övertygande med tre raka vinster mot i tur och ordning Gottne 2-0, KB 65 5-1 och Alsen 6-0. Sammanlagt nio inspelade poäng och 13-1 i målskillnad. Så klart går nye tränaren Richard Aarseth omkring och myser. Sollefteå och sin sida fick äntligen vinna senast. Efter förlusten borta mot Östavall i premiären och den snöpliga och tunga förlusten mot FV på övertid slogs Björna tillbaka med klara 4-0 efter tre mål av Rasmus Engström. Sollefteå gjorde en stabil match i 75 minuter men hade det jobbigt med Björna första kvarten efter paus. Frågan är nu förstås om Sollefteå kan röra Kramfors hemma på Nipvallen och knapra in lite på gästernas poängförsprång? Ja, omöjligt är det förstås inte. Lagen är jämna om man bara ser till laguppställningarna och så sent som för några veckor sedan vann ju Sollefteå DM semifinalen med 2-1. I Sollefteå återkommer Fredrik Mähler som var borta i jobbet senast och Abulla Saleman som varit avstängd en tid efter en utvisning i en träningsmatch. Markus Hedin måste vila ännu en tid och ett frågetecken finns på Leo Bodin som varit rejält förkyld i början på veckan. Med andra ord ser det rätt bra ut i truppen och det blir ett starkt lag på planen. I Kramfors finns många duktiga spelare men som vanligt gäller det att vinna mittfältet för att på så sätt kunna sätta rätt bollar till våra yttrar och forwards. Den kampen blir intressant då gästerna har en stark trio med Marius Callin, Marcel Ciortan och Pontus Larsson centralt i banan. Avslutningsvis är jag helt övertygad om att det blir en bra match. Förhoppningsvis är också de marginaler som var emot mot Friska Viljor med oss den här gången. Det brukar ju vara så att tur och otur jämnar ut sig. Matchtipset till sist kommer från hjärtat, det blir 2-1 till Giffarna och ny spänning i serien.

Matchen mot Björna

Så kom den till sist, årets första seger. Det blev 4-0 borta mot Björna sedan Rasmus Engström gjort ett hat-trick. Första halvlek dominerades av Sollefteå som efter tidigt stolpskott av Khamsat Udugov fick rättmätig utdelning när Andrain Spinu sköt 1-0. I andra halvlek var Sollefteå inte alls med när hemmalaget gick på offensiven och det var mer än en gång som kvitteringen hängde i luften. Björna brände både tomt mål och träffade ramen. Därför kom Rasmus Engströms 2-0 som en befrielse. Putte Kallin hittade Eugeniu Samson som passade in till Rasmus som avslutade i tomt nät. Björna var därmed besegrad och sist minuterna gjorde Rasmus två mål till och fullbordade sitt hat-trick. Sköna poäng och skönt för Rasmus att göra tre mål. Viktigt dock att inse att det fanns skönhetsfläckar som spelet och passiviteten under första halvan av andra halvlek.

Inför Björna

Förlusten mot FV är nu glömd och domaren är förlåten (nåja). Med andra ord är det full fokus på helgens match mot Björna. Något annat än seger finns inte på kartan och även om vi hyser den största respekt för våra motståndare är det tre poäng som gäller. Giffarna åker med en bra trupp, en stark startuppställning och bör diktera villkoren på planen. Det är dock möjligt att den gamla sollefteåbon Tommy Andersson som nu tränar Björna har planer som vi inte känner till. Björna har precis som Sollefteå börjat med två förluster. Laget har tappat ett par vassa pjäser och vid sidan av en stark centrallinje ser det tunnare ut på kanterna. Ifjol vann Sollefteå med 4-2 i Björna men föll hemma mot samma lag med 1-2. Bara att hoppas att konstgräset i Björna fortsätter att vara en lyckoplan.

Matchen mot FV

Det blev en ny förlust för Sollefteå när den andra rundan av ”trean” spelades. Gästerna från Ö-vik vann med 2-1 och var ofina nog att avgöra på straff med sekunder kvar av övertiden. Huruvida det var straff eller inte går att orda om i timmar men domaren måste få göra sina bedömningar och nu valde han straff och med det avgöra en match där två lag kämpat hårt i dryga nittio minuter. Friska Viljor var matchen igenom det mer bollförande laget, de var skickliga på att flytta bollen och röra sig. Dock var man precis som förväntat väldigt trubbiga och fick inte ut mycket av sitt bollinnehav. 0-0 i paus följdes av ett tidigt 0-1 mål i andra där gästerna tog vara på ett minimisstag och smällde in bollen i nät. Kvitteringen kom relativt snabbt då Cristian Cazacu nickade in en frispark. Sista halvtimmen blev spännande och det var Sollefteå som fick tre bra chanser genom i tur och ordning Cristian Cazacu, Rasmus Engström och Khamsat Udugov men skickligheten svek spelarna i det avgörande momentet. Trist var det därför när FV avgjorde på en tveksam straff. Tveksamt för att det inte var en solklar fällning eller fasthållning, tveksamt för att bollen nog var över kortlinjen och ur spel när tacklingen kom. Självklart tyckte alla med blå-vit tröja att det var fel. Med annan färg på tröjan kanske man tyckte annat. 30 sekunder var kvar. Därmed en ny förlust men ändå ett stort steg i rätt riktning jämfört med Östavall matchen. FV var stabilt och Sollefteå stod upp bra.

Inför FV

Friska Viljor kommer på besök till Nipvallen på lördag. Topptippade FV som ifjol hade oflytet att åka ur division 2. Det kommer garanterat att bli en mycket intressant och trevlig match. Viljorna började också serien bra med 3-0 mot Alsen. Spelmässigt var det kanske ingen fullträff från ö-vikarna men desto mer imponerande att vinna klart då. I laget finns många bra spelare, bland annat Rasmus Bergström som fått sin unga fotbollsuppfostran just i Giffarna och Mack Ward som ifjol hjälpte Sollefteå under hösten och resan mot ett nytt kontrakt. FV har ett väldigt bra lag, enda svagheten på förhand är att man egentligen inte har någon utpräglad forward i truppen. Jag tror dock ändå att det räcker till serieseger till slut. Laget får sprida ut målskyttet på flera spelare istället. Dock hoppas jag och tror att Giffarna kan sätta käppar i hjulen för gästerna. Sollefteå får tillbaka viktiga pjäser som saknades i premiären inte minst de två moldaverna Cristian Cazacu och Andrian Spinu. I blåsmatchen mot Östavall stämde inte mycket men det är glömt nu och spelarna vill ha revansch för den dåliga eller ska vi säga rent pinsamma insatsen. Vädret kommer att vara bättre, laget kommer att vara bättre och med det sagt finns bara förhoppningar om att störa seriefavoriterna och plocka årets första poäng. Kanske avgör Rasmus Engström som Sollefteå värvade just från FV inför året.

 

Matchen mot Östavall

Usch vilken start på säsongen. 0-3 i baken redan i paus sedan Östavall skickat in två hörnmål och en frispark. Vädret var hemskt och det blåste verkligen spik. I Ånge sa man att vädret passade bättre för drakflygning än fotboll. Sollefteå lyfte dock inte i motvinden utan blev istället tillbakapressade.  Devisen att överleva första kvarten glömdes också bort. Både 1-0 och 2-0 som Östavall gjorde på hörna och mer berodde på passiva GIF lirare än något annat kom bägge innan 15 minuters markeringen var passerad. Hemmalaget flög fram på kanterna och Sollefteå hade få motmedel. Låt vara att det saknades en handfull spelare, alla riktigt bra men ersättarna fick chansen utan att ta den. Östavall var dock inte värda 3-0. Det var en för stor ledning. I andra halvlek fick Sollefteå den kraftiga vinden i ryggen och tog över spelet. Khamsat Udugov var nära en snabb reducering och ett par halvchanser till skapades men istället kontrade Östavall in 4-0 och allt var över. Nattsvart för Giffarna som krigade för dåligt i blåsten. Fotboll var svårt att spela men med vilja och inställning kommer man också långt. Det visade Östavall med eftertryck. Fem insläppta mål, fyra efter fasta situationer visar också vad som måste rättas till inför omgång 2 mot Friska Viljor på Nipvallen. Slutresultat 1-5, mål Sollefteå: Rasmus Engström

Inför Östavall

Seriestart imorgon lördag. Som vanligt alltid ovisst var man står. Träningsmatcher är som alla vet en sak, tävlingsmatcher något helt annat. Hur som helst blir det kul att det äntligen drar igång. För Sollefteås del med nykomlingen Östavall på bortaplan. Östavall ligger några minuters bilfärd från Ånge och det är också där matchens spelas på konstgräset. Sollefteå har inte fått sina moldaver spelklara. Allt såg ljust ut men ett snökaos med blötsnö slog ut allt i Chisinau och trots att vi var i direktkontakt med fotbollsförbundet i Moldavien fanns ingen att göra. Ett strömlöst samhälle är som alla vet förlamat. Nu blir Cristian Cazacu och Andrian Spinu spelklara först mot FV nästa helg. Motståndarna Östavall har ett par profiler i en målvakt och en forward från ukraina samt en engelsk back och en mittfältare med förflutet i Ånge. Samtliga fyra är bra fotbollsspelare. Dessa måste Sollefteå se upp med. Räknar med en svår. Det är premiär, det är bortaplan, det är en nykomling på andra sidan och det ska blåsa storm enligt SMHI. Målsättningen är dock tre poäng och en bra start på serien

 

 

 

 

 

Tags:

1 kommentar »

  1. Hur kan det vara så illa ställt med förberedelserna att SGIF kommer fram till Bleckåsen 20 minuter före avspark? Vem är egentligen ansvarig i det där laget?

    Comment by Fredrik — september 23, 2017 @ 19:26

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment