SIDINSTRUKTIONER

MATCHDATA

Nyheter

Sidor

Kategorier

Meta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

80-talet var årtiondet då Sidensjö IK dominerande ångermanländsk damfotboll. Två gånger lyckades föreningen nå högsta serien.

– Hela byn ställde sig bakom oss, minns tränaren Evert ”Eppa” Björkström.
Bildresultat för Camilla "Kammen" Andersson
Camilla ”Kammen” Andersson från ett tidningsurklipp från tiden i Långsele AIF.
1982 gjorde Sidensjö debut i damfotbollens finrum. Det var samtidig första säsongen, av fem, för ”Eppa” Björkström som efterträdde Ingemar Jonsson på tränarposten. Ingemar som sedan skulle komma tillbaka som hjälptränare.

– Vi hade ett talangfullt men ungt lag 1982, säger ”Eppa”.

Här fanns bland andra Maria Moberg och Annica Nilsson och de fick uppleva hur damfotbollens status höjdes och intresset ökade. Som mest lockade hemmamatcherna över 600 personer.

Sidensjö åkte ur första året men fortsatta att satsa och kom tillbaka till högsta serien igen 1986 efter att ha kvalat sig dit.

– Det var stort när Hammarby med nuvarande landslagstränarna Pia Sundhage och Lillie Persson kom på besök till Sidensjö, skrattar ”Eppa”.

Hit kom också fixstjärnor som Anette Börjesson och Malin Swedberg med flera.

Sidensjö stod emot bra men hade lite problem med skador och saknade den rätta tyngden och stabiliteten för att hänga kvar.

– Vi gjorde en riktigt bra match borta mot Hammarby. Hade vi lyckats vinna den, skulle vi ha hängt kvar. Nu blev det inte så, säger ”Eppa”.

Detta trots att spelare som Erika Brodd – som sedermera skulle gå till Hammarby – och Camilla ”Kammen” Andersson, från Långsele, imponerade stort.

”Kammen” hamnade småningom i Djurgården/Älvsjö som under flera år dominerade svensk damfotboll.

– Efter sista året i högsta serien klev jag av. Jag tyckte väl att tjejerna skulle få höra en ny röst, även fast jag kände min uppskattad och kunde ha fortsatt, säger ”Eppa”.

Sidensjö kom inte tillbaka någon fler gång.

Efter några år upphörde A-laget.

– Men minnena lever kvar och det är kul att det finns ett samarbete mellan föreningarna i Nätradalen så att vi i alla fall har ett gemensamt damlag, menar ”Eppa”.

Text: Olof Wigren

Tags:

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment