MATCHDATA

INFÖR/EFTER MATCHEN

Sidor

Kategorier

Meta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi läser följande på SVT Västernorrlands hemsida:

Sergiu Tanurcov kom till Sverige 2008 för att spela fotboll. Han blev kvar, skaffade jobb och ett liv i Sverige. Men nu ska han utvisas för att han tjänade för lite för fem år sedan.

Bildresultat för Sergiu Tanurcov

Sergiu Tanurcov har sedan 2012 jobbat på ett företag i Docksta där han sköter inköp och leveranser till kunder. Han är dessutom den enda på arbetsplatsen som kan sköta de fem maskiner som används för att stansa skyltar och dekaler.

– Det här jobbet passar mig jättebra. Det är kreativt och jag har olika arbetsuppgifter. Jag trivs jättebra här.

220 timmar i månaden

Innan Sergiu sökte och fick jobbet, försörjde han sig som timanställd på en flyttfirma under ett par år. Reglerna säger att man, för att kunna få tidsbegränsat arbetstillstånd, måste kunna försörja sig. Konkret betyder det att man måste tjäna minst 13.000 kronor per månad före skatt. Arbetet på flyttfirman styrdes dock mycket av efterfrågan. Vissa månader var det högtryck medan andra var lugnare.

– Jag visste att det skulle vara upp och ner. Vi kunde jobba 220 timmar ena månaden. Nästa månad behövde vi ta igen oss och det blev mindre jobb och lägre lön. Men utslaget över hela perioden tjänade jag mer än 13.000 varje månad.

Orsaken: Fem år gammal lön

När han bytte jobb ansökte han på nytt om arbetstillstånd hos Migrationsverket eftersom det är ett krav som måste uppfyllas vid byte av yrke, arbetsuppgifter eller arbetsgivare. I sin nya ansökan måste den som söker kunna bevisa att alla krav som ställs har uppnåtts. Den gången beviljades Sergiu ett nytt arbetstillstånd men när han efter två år ansökte om förlängning kom beskedet om avslag och utvisning. Orsaken ligger fem år bakåt i tiden när han var anställd på flyttfirman och under några månader tjänade mindre än 13.000 i månaden.

– Man måste anmäla om man byter jobb. När då Migrationsverket beviljade mig ett nytt arbetstillstånd har de ju granskat mitt tidigare tillstånd. Jag vet inte riktigt vad som hänt nu eftersom mitt tidigare godkändes. Det här drabbar ju även min arbetsgivare.

”Min dotter är svensk”

Nu tvingas Sergius arbetsgivare anställa och utbilda en ersättare vilket kostar pengar.

– Vi tycker att vi har blivit förda bakom ljuset av Migrationsverket faktiskt, säger Sixten Larsson, vd för Scim display.

Han tycker att det är orimligt att bedöma Sergius tidigare anställning och inkomst.

– Det är ju nuläget och hans framtid som man ska bedöma istället för fem år bakåt i tiden.

Den största sorgen för Sergiu är ändå att hans dotter nu ska utvisas till, Moldavien, ett land hon aldrig har besökt.

– Hon föddes här och har bott här hela sitt liv. Hon pratar bara svenska. Hon går på dagis och trivs jättebra. Det känns surt för henne. Vi ser ju henne som svensk medborgare. Nu blir hon utvisad på grund av vad hennes pappa tjänade 2011, säger Sergiu Tanurcov.

SVT har varit i kontakt med Migrationsverket och väntar på en kommentar om fallet.

Bild: SVT

 

 

Tags:

2 Comments »

  1. Ja vad ska man säga? Kan inte annat än skämmas för hur vi behandlar människor i Sverige när det blir på det här sättet. Alla inser det felaktiga och allt sunt förnuft säger något annat. Jag hoppas innerligt att det går att ändra detta makalöst dumma beslut för Sergei, Ina och lilla Anastasia har all rätt man kan tänka sig att få bo och leva i vårt ”fantastiska” land. Blir bara så ledsen…

    Comment by Fredrik Thelin — september 27, 2016 @ 21:51

  2. Kan inte tro att det jag läser är sant! Hur kan man visa ut en familj på dessa grunder? De skickar hem en familj som lever och har bott i Sverige så många år. De har jobb, de betalar skatt i Sverige och framförallt har de fött en fantastisk dotter i detta land. Men migrationsverket slutar aldrig förvåna en. Bara att ta ocean gala som exempel.
    Man får inte behandla människor på detta sätt. Att visa ut en så fin familj p.g.a att Sergui tjänade för lite nån månad för 5 år sen är ju horribelt. Man skäms för att vara svensk en sån här gång. Jag ber och hoppas att det finns nån rättvisa hör i världen så att Sergui, Ina och Anastasia får fortsätta att bygga upp sitt liv i Ullånger där de är så fruktansvärt omtyckta.

    Comment by Fredrik Danielsson — september 27, 2016 @ 22:56

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment