MATCHDATA

INFÖR/EFTER MATCHEN

Nyheter

Sidor

Kategorier

Meta

     

                                 

Härnösands FF

02nd april 2018


Inför matchen HFF – Kramforsalliansen

Jag har varit dålig på att via fotbolly lämna matchrapporter under den senaste tiden. Men inför HFF:s sista match i div 2  år 2018 mot Kramfors Alliansen vill jag lämna mina synpunkter.

När spelschemat spikades i våras konstaterade vi i HFF att det var synd att vi fick denna, på förhand förväntade publikdragande derbymatch, som årets sista match, eftersom det mesta brukar vara avgjort i serien inför sista omgången och då publiken så sent på hösten inte brukar komma i några större skaror. Vi hade definitivt inte heller räknat med att vara klara för nedflyttning till div 3 före lördagens match, utan trodde att vi skulle hålla till i mitten av tabellen. Men nu är läget som det är och matchen på lördag gäller nu i första hand om Kramfors kan undvika kvalspel för att stanna kvar i div 2. Men matchen är trots allt viktig även för oss och inför framtiden i div 3. En vinst skulle nämligen ge oss ökad motivation inför nästa år.

Kramfors har spelat bra på sistone och slog i lördags topplaget Piteå på hemmaplan med 2-1, så deras form verkar bra. Vinsten innebar också att laget passerade IFK Umeå med  en poäng och att man där-med lämnade kvalplatsen om fortsatt div 2-spel nästa år. Men om Umeå vinner hemma mot Ytterhogdal i sista matchen, så måste Kramfors samtidigt vinna mot oss för att undvika kvalspel. Det kanske innebär en viss press på Kramforsspelarna, medan vi kan spela utan något som helst tryck på oss.

Inför Kramforsmatchen får vi tillbaka de tre, i matchen mot Gottne, avstängda spelarna Gideon Tinat, Jay Bockarie och Araya Zerai. I övrigt har flera av våra utländska spelare redan åkt hem, vilket betyder att många unga spelare kommer att vara med i lördagens spelartrupp. Vi har nämligen flera duktiga unga spelare som ”trycker på” underifrån, vilket är glädjande inför nästa säsong. Mot Gottne deltog för övrigt flera unga spelare, nämligen Hugo Svensson 15 år, Said Farah, Moammad Rahimi och  Alfred Brännlund  alla 16 år, vidare Hampus Svensson, Samuel Hälldahl och Hannes Lundgren alla 17 år samt Marley Barnes och Mohamed Daouadi båda 18 år. Och trots förlusten mot Gottne visade dessa ung-domar upp ett bra spel, men vid baklängesmålen lyste av förklarliga skäl orutinen igenom. Och alla dessa unga spelare kommer att ingå även i matchtruppen mot Kramfors.

Vi kommer mot Kramfors att spela helt utan krav på resultat, men vi utgår ändå ifrån att vi gör en klart bättre match mot Kramfors nu än när vi i juni på deras hemmaplan förlorade med klara 1 – 5.  Vi ska försöka spela som vi gjort på träningarna den senaste tiden, men som vi inte fått att fungera under matcherna, nämligen att spela snabbt, med snabba uppspel/kontringar och med ett säkert försvarsspel. Om det räcker för att vinna mot Kramfors återstår att se!

 

Inför HFF – IFK Luleå

HFF har denna lördag hemmamatch mot topplaget IFK Luleå. Nu verkar dock Luleå ha hamnat i en formsvacka?? bl.a. eftersom man förlorade senast hemma mot IFK Östersund, och förhoppningen om serieseger är nog därmed borta för Norrbottenslaget. När HFF mötte Luleå borta i våras blev vi fullständigt utspelade och vi förlorade med 0 – 4.  På lördag mönstrar vi kanske årets bästa spelartrupp och därför har vi vissa förhoppningar att kunna bryta vår långa och tråkiga förlustsvit. Vår matchtrupp är visserligen ung, men den innehåller ändå många bra spelare. Vi har också fått tillbaka spelskicklige mittbacken/mittfältaren Gideon Tinat efter en långvarig knäskada och hans deltagande är viktig för vårt lag. Vi har dessutom äntligen fått toppforwarden Elvis Udokporo (från klubb i Portugal) spelklar, vilket förbättrar våra möjligheter att få fart på vår offensiv, som hittills i år inte varit bra. Försvars-spelet, som också varit ”si så där” under hela seriespelet, börjar vi att få ordning på, åtminstone på våra träningar. Så det finns goda förhoppningar inför Luleåmatchen.

 

Inför HFF – Täfteå

Ödesmatch för HFF mot Täfteå på lördag. Förlust och degradering torde vara klar. Vinst ger visst hopp om en chans att bli kvar i div 2. Tyvärr drabbades HFF av 2 utvisningar senast så truppen mot Täfteå är försvagad, speciellt som 2 nya bra spelare inte blir spelklara, pga krångel inom Portugals fotbollsförbund, och då båda spelarna spelat för portugisiska klubbar. Vi har dessutom några skador på viktiga spelare. Men den trupp vi ställer upp med kommer definitivt att kämpa för att ta 3 poäng. Nya unga spelare kommer att få chansen i laget, denna ödesmättade lördag för HFF.

HFF – Piteå 2 – 3

Det blev åter en förlust för HFF, nu med 2 – 3 mot Piteå. Piteå startade matchen bäst men HFF tog ledningen med 1 – 0 i min 14, då nye Leonardo Sidibé slog in ett hårt inlägg från Araya Zerai. Sedan kvitterade Piteå till 1 – 1, sedan Joel Edström först drog omkull en HFF-försvarare, blev på så sätt fri och gjorde mål. Domaren valde att blunda för armdragningen. I minut 41 slet sig Piteås Gustav Rönnbäck-Wallin loss och avlossade stora kanonen och så stod det mindre lustigt 1 – 2. Efter pausen utökade Piteå ledningen i min 56 till 1 – 3, åter genom Gustav R-W.  Bara minuten senare löpte dock Araya Z ifrån Piteåförsvaret och reducerade till 2 – 3. I samband med målet fick Araya ett blödande sår på ena armen och gick direkt till det tekniska området för omplåstring. Linjemannen gav sedan klartecken för Araya att hoppa in på planen och Araya hoppade in. Då visade domraren, som f.ö. hade en olycklig dag med många domslut, Araya ett gult kort och eftersom han redan hade ett gult kort blev Araya utvisad. Givetvis upprörda känslor i HFF-lägret, men domaren ändrade inte domslutet. Och linjemannen vägrade medge att han givit klartecken till Araya att gå in på planen – ett mycket anmärkningsvärt agerande av linjemannen! Med 10 man lyckades inte HFF kvittera utan Piteå kunde vinna med 3 – 2. Trots allt en ganska bra match av HFF, där främst högerbacken Marios Lazaris förtjänar extra beröm.

 

Inför HFF – Piteå

Höstomgångspremiär på Högslätten på lördag för HFF och då mot topplaget Piteå! Det kan kanske tyckas att matchen bara kan sluta på ett sätt, nämligen med seger för Piteå, men osvuret är bäst. Vi har bytt ut en hel del utländska spelare från i våras mot nya unga utländska spelare, och vidare har rutinerade tränaren Jan ”Mellis” Nordqvist kommit in för att hjälpa Tobias S med träningar och coachning. Vi har bl.a. fått in en ny bra målvakt i Lee Johnston och flera av de nya spelarna finns i backlinjen, som ju sviktat i många av våra tidigare matcher. Vi tar också till Piteåmatchen in flera unga lovande Härnösandsspelare i truppen, så medelåldern är på lördag blir så låg som 19,5 år. Våra nya spelare har också fått en veckas ytterligare samträning. Allt detta sammantaget innebär att hoppet om poäng mot Piteå finns. Detta speciellt som Piteå förhoppningsvis kanske hamnat i en formsvacka, vilket förlusten senast mot Ytterhogdal med 0 – 1 kan tyda på. Välkomna till Högslätten i morgon eftermiddag för att se vad det delvis nya HFF-laget kan prestera mot topplaget Piteå!

 

IFK Östersund – HFF 6 – 1

Inför höstomgångens start har HFF förnyat laget en hel del. Några nya spelare från utlandet blev dock tyvärr av ”övergångsstrul” inte spelklara till Östersundsmatchen. Detta kombinerat med flera skador och sjukdomar innebar att matchtruppen inför Östersundsmatchen var försvagad. Östersund vann också matchen välförtjänt, men siffrorna 6 – 1 speglade inte direkt spelet på planen. HFF spelade stundtals ganska bra, men man hade som vanligt svårt att göra mål på sina chanser, samtidigt som Ö-sund var mycket effektiva. Walther V var den som tröstmålade för HFF. Nya tag nästa helg hemma mot Piteå.

 

HFF  – IFK Umeå 1 – 2

HFF förlorade våromgångens sista match mot IFK Umeå med 1 – 2. Våromgångens resultatrad med endast 1 vunnen match, 2 oavgjorda samt 11 förluster är HFF:s sämsta våromgång någonsin. I matchen mot Umeå ställde HFF upp med en trupp med 12 av 16 lokala spelare och hela 8 lokala spelare var 18 år eller yngre. Det började också bra för HFF då Asmir Hadzibulic efter 9 minuter cykelsparkade in 1 – 0 till HFF. Det var för övrigt Asmirs första seriematch för året. Efter 26 minuter kunde Umeå kvittera till 1 – 1 genom Mubiru Yataya. HFF hade flera ypperliga målchanser under halvleken men något mer mål blev det inte.

Under andra halvlek tog Umeå över matchen allt mer. Det berodde nog mest på att orken tog slut hos flera av de unga hemmaspelarna. Därför kunde Umeå rättvist skjuta in segermålet efter 77 min genom Elias Björklund som sköt ett skott som HFF:s målis Kostas något enkelt (skymd?) släppte in och så var kvällen förstörd för HFF. Nu krävs en enorm uppryckning under höstsäsongen om inte en degradering till div 3 kommer att förverkligas.

 

Inför HFF – IFK Umeå 7 juli kl 20.00

Den sista matchen under våromgången spelas mot IFK Umeå. Matchen skulle spelas kl 16.00 idag lördag men flyttades till kl 20.00 pga av att matchen Sverige – England spelas kl 16.00. Matchen är en slags måstematch för HFF, efter den långa förlustraden. Tyvärr har flera HFF-spelare redan åkt på hemsemester, så HFF kommer att ställa upp med många unga lokala spelare i dagens match. Vi hoppas att detta trots allt kan få oss att förbättra vårt spel såväl defensivt som offensivt. Positivt är att Asmir Hadzibulic äntligen återkommer  och han gör faktiskt sin första seriematch för säsongen efter en lång skadeperiod. Asmir  är en konstruktiv spelartyp som vi saknat i årets lag. En annan spelare som utvecklats och vuxit i div 2-kostymen är 18-årige Mohamed Daouadi. Han är nu en startspelare, är teknisk och har dessutom ett rappt och bra skott. Vi hoppas på tre poäng idag så att vi kan närma oss lagen som ligger närmast före oss i tabellen, och IFK Umeå är just ett av dessa lag.

 

HFF – Gottne 2 – 4

HFF fortsatte tyvärr sin negativa resultatrad med ännu en förlust mot Gottne med 2 – 4. I HFF:s startelva fanns denna gång fyra unga (16 år, 17 år, 17 år och 18 år) Härnösands- fostrade spelare. Hemmalaget spelade under större delen av matchen bra fotboll, men saknade än en gång förmågan dels att hålla tätt bakåt och dels att göra tillräckligt med mål framåt. Gottne hade för övrigt sina två första riktiga anfall i min 18 och min 19 och efter dessa stod det plötsligt och mindre lustigt för HFF 0 – 2! Sedan blev det 0 – 3 efter ytterligare några minuter. HFF lyckades dock i första halvlekens sista spark reducera till 1 – 3 genom Charles Kean.

I andra halvlekens 59:e minut gjorde sedan unge M Daouadi 2 – 3 och hoppet om hemmapoäng stärktes. HFF trummade på för en kvittering men fick inte in något fler mål. Det fick däremot Gottne, som fastställde slutsiffrorna till 2 – 4 i min 88. Rullgardinen ner för hemmalaget!

Inför HFF – Gottne

Dags för ett nytt Ångermanlandsderby, nu mot Gottne på torsdagkväll på Högslätten. Efter det totala bottennappet senast borta mot Kramfors blir det definitivt upp till bevis mot Gottne. Naturligtvis har stämningen i truppen, såväl bland ledare som spelare varit dämpad efter de många förlusterna och de många insläppta målen, men vi vet att det bara är vi själva som tillsammans kan repa mod och komma tillbaka till en mer normal HFF-standard, såväl spelmässigt som taktikmässigt. Vi har inför matchen fortfarande flera skadade spelare i vår trupp, men ingen är avstängd, så vi har trots allt en bra startelva mot Gottne. Om det räcker mot ett i sann Roger Dannberganda taktiskt spelande Gottne återstår att se.

 

Inför Kramfors A – HFF

Dags för ett riktigt lokalderby mot bottenkollegan KramforsAlliansen uppe i Kramfors. För båda lagen är det vinst som gäller. Båda lagen har haft marginalerna emot sig i många matcher. Nu bör väl ett av lagen ändå få marginalerna med sig, för  det slutar väl knappast 0 – 0, eftersom båda lagens försvarsarbete hittills inte varit speciellt lyckosamt.

Vi i HFF har tyvärr fortfarande många tongivande spelare skadade, men vår startelva blir ändå stark. En viktig spelare som återkommer efter skada är mittfältaren Rabii Hamdan. Vi räknar med att det blir en riktig kämpamatch och att små marginaler avgör matchen. Kramfors har ju värvat Haris Devic från Svartvik, en spelare som under många år varit mycket bra i Bodens tröja. Även HFF har en ny spelare till derbyt nämligen den 27-årige grekiske målvakten Konstantinos Katachanakis. Detta eftersom våra ordinarie målvakter William Amamoo och Teo Sörholm båda är långtidsskadade. I övrigt blir det intressant att möta fjolårets HFF-spelare Fredrik Wiking och Adrian Borostean, men även HFF:s förre tränare Niclas Hälldahl.  En intressant match som vi i HFF verkligen hoppas vinna.

 

HFF – Boden 0 – 4

HFF gjorde en spelmässigt bra första halvlek mot Boden. Hemmalaget hade också flera öppna målchanser men alla sumpades. Boden hade egentligen inte någon målchans alls under halvleken men kunde ändå genom Max Wårell göra ett till synes enkelt mål på ett ganska tamt långskott, där bollen letade sig in vid ena stolpen. 0 – 1 i halvtid men trots allt gott hopp om att vända matchen.

Andra halvlek var dock sämre från hemmalagets sida. Efter 0 – 2 målet av Max Wårell i min 59 hade vi inte heller något flyt med domarbedömningen då Araya Z ett par minuter senare inne i straffområdet blev dragen i tröjan när han sprang ifrån Bodenförsvaret, men tyvärr ingen straff. I övrigt en bra domarinsats. Boden kontrade direkt på Arayas anfall och gjorde givetvis mål! Efter detta försvann stridsviljan från hemmaspelarna och Boden kunde till slut vinna med 4 – 0.

Inför HFF – Boden

Vi har i HFF nu en hel del problem med skadade spelare. Målvakten William Amamoo, som var klar för comeback i HFF, har tyvärr fått en allvarlig knäskada och även målisen Teo Sörholm har en knäskada som hindrar spel. Därtill är Fredrik Melander, Deldar Ibrahim och Asmir Hadzibulic skadade. Och inte nog med detta utan under veckan har även vår viktige spelare lagkaptenen Gideon Tinat skadat sig. Dessutom har vi Rabii Hamdan och Kostas Mitsopoulos halvskadade och deras deltagande mot Boden är därför osäker. Då vår trupp även tunnats ut på annat sätt under senare tid, är spelarläget definitivt inte bra, men det ger våra unga egenfostrade spelare möjlighet till ökad speltid vilket är positivt.

Positivt är också att vi i de senaste matcherna fått till vårt försvarsspel på ett bra sätt. Men vi måste också få till mittfältsspelet och det offensiva spelet. I och med Martins Williams återkomst efter avstängning och med nye Charles Kean hoppas vi kunna förbättra dessa delar i vårt spel. Charles är en snabb, stark och bra offensiv spelare som förhoppningsvis kan få fart på vårt målgörande. Kan vi upprepa den spelmässiga insatsen vi gjorde i den senaste hemmamatchen mot Timrå och dessutom göra mål på våra chanser har vi trots allt en god chans att vinna hemma mot topplaget Boden.

 

Friska Viljor – HFF 2 – 0

Ny förlust för HFF, nu borta mot FV med 0 – 2. Matchen inleddes med jämnt spel och där båda lagen hade svårt att skapa målchanser. Men efter en halvtimme kunde FV något turligt göra  1 – 0 efter en dubbelnick där Mikael Norberg gjorde målet. HFF hade sedan en boll i ribban men i övrigt var det dåligt med målchanser under första halvlek för HFF. HFF-spelarna verkade på något vis loja, och viljan att löpa saknades. Dessutom saknade flera spelare den fighterinställning som krävs för vinst.

Andra halvlek blev inte bättre sett ur HFF-synvinkel. FV tilläts totalt dominera på mittfältet och då blir det svårt både offensivt och defensivt. HFF:s försvarslinje spelade dock stabilt matchen igenom och kan inte belastas för de två mål som FV gjorde. För FV gjorde 2 – 0 i min 77 genom Isdak Sedin.

Positivt i HFF var ändå backinsatsen av 17-årige Albin Wedin Eliasson. Även lika gamle Hampus Svensson gjorde ett positivt inhopp så tillvida att han verkligen visade upp en löparvilja som många andra HFF-are verkade sakna denna varma kväll. Matchen var för HFF ett steg bakåt i utvecklingen jämfört med insatsen senast mot Timrå. FV vann således fullt välförtjänt! Nya bättre tag krävs definitivt i nästa match hemma mot Boden om förlustraden ska brytas.

 

Inför Friska Viljor – HFF

Derby på fredag på Skyttis mot Friska Viljor. Det är ett derby där FV måste räknas som klar favorit dels utifrån vad lagen hittills presterat i serien, dels då FV vann DM-semifinalen i våras mot HFF på Högslätten och dels då HFF är något skadeskjutet efter den senaste matchen mot Timrå då HFF orättfärdigt erhöll hela 8 st gula kort och då 2 st HFF-ledare dessutom blev avvisad från bänken. Inför FV-matchen har HFF därför 2 spelare avstängda och dessutom är några viktiga spelare skadade. HFF:s  rutinerade sportchef och målvakt William Amamoo går vidare in som matchcoach. Allt detta sammantaget innebär att HFF får slå ur ett slags underläge, vilket trots allt kanske är bra.

Det som är positivt för HFF är att spelet börjar fungera allt bättre såväl på träningar som under matcher.  Anledningen är att de nya spelarna helt enkelt nu lärt sig känna varandras styrkor och svagheter och därmed fungerar samspelet allt bättre. Om detta sedan räcker till mot ett hemmastarkt och formstarkt FV återstår att se.

 

HFF – Timrå 0 – 1

Det blev en sur förlust mot Timrå med 0 – 1 denna torsdag kväll på Högslätten. HFF spelade trots förlusten bra matchen igenom och borde ha lett med minst 2 – 0 i halvtid sett till skapade mållägen, men oturen grinade HFF i ögonen under hela matchen. Dessutom missade hemmalagets Rabii Hamdan en straff, då han försökte lura målvakten Christofer Högbom med ett löst skott som dock Christofer halvräddade och returen slogs bort på mållinjen av förre HFF-spelaren Osman Aksoy.

Och inte blev det bättre av en minst sagt dålig domarinsats av  Rickard Lingensjö, en insats som präg-lades av många inkonsekventa beslut och ett ivrigt viftande med gula kort (8 st!!) mot HFF:s spelare och dessutom avvisade han två HFF-ledare. En bättre domarinsats har man rimligen rätt att kräva i div 2!

HFF fick efter drygt 50 min Martins Williams utvisad sedan han fått två gula kort. Trots utvisningen var det HFF med 10 man som även under andra halvlek hade de klart bästa målchanserna. Men de många konstiga domsluten gjorde hemmaspelarna frustrerade och så fick Timrå straff i min 87. Detta sedan Lamin Kargbo i hemmalaget inne i eget straffområde i en luftduell, aningen hårt gick upp i ryggen på en Timråanfallare, som kastade sig i backen.  Straff och 1 – 0 till Timrå genom Granit Buzuku! HFF fortsatte att skapa målchanser även efter Timrås mål, men det ville sig inte för hemmalaget, som ändå visade upp ett bra spel. Dock måste man bättre ta vara på målchanserna för att vinna matcher.

 

Inför HFF – Timrå

Dags för derbymatch ikväll torsdag mot serieledande IFK Timrå, som inte står högt i kurs hos oss i HFF efter deras värvningar av startspelare från HFF de senaste 2 åren. Robin Bergman, Johan Ödmark och Stefan Lagergren värvades ifjol och Jimmie Gustafsson i år. Jag tycker det är fel av div 2-lag i regionen att värva av varandra. Vi bör i stället vid värvningar söka ambitiösa och duktiga spelare från lokala och regionala lag i lägre serier. Nu har visserligen vi i HFF inte lyckats så bra i år med en sådan strategi, men jag tycker ändå att det är den väg man ska välja. Jag tvingas tyvärr konstatera att vi nu hamnat på samma nivå regionalt som vi tidigare hade lokalt i t.ex. Härnösand då spelare från Älgarna, IFK Härnösand och Älandsbro AIK (alla lag då i div 4) ”spelade ut” föreningarna mot varandra, till nackdel för alla tre föreningar. Det var f.ö. den största anledningen till att samarbetsföreningen HFF startade 2007.

Men nu gäller det derbyt mot Timrå. HFF har endast ett par spelare skadade och är heller avstängd så vi kan ställa upp med vårt bästa lag och med 18 spelare i vår trupp. Men det gäller för oss att visa upp en helt annan inställning och kämpaanda än senast mot Luleå om det ska bli poäng mot Timrå. Vi måste också få ordning på vårt försvarsspel mot Timrås alla offensivt duktiga spelare. Men deras defensiv har hittills visat sig sårbar och det ska vi givetvis försöka utnyttja. Det vi också hoppas på är att många åskådare ikväll kommer att söka sig upp till Högslätten för att se det intressanta derbyt mot Timrå.

Alla är varmt välkomna i försommarvärmen!

Luleå – HFF 4 – 0

Luleåresan slutade i moll efter en klar Luleåseger med 4 – 0. Luleå startade matchen mycket aggressivt och man gav inte HFF-spelarna någon tid alls att behandla bollen när bortalaget hade bollkontakt. HFF- spelarna var inte lika heta utan man tillät hemmaspelarna att röra sig fritt när man hade bollen. Därför var och förblev hemmalagets övertag mer eller mindre konstant under hela matchen. Till en början kunde dock HFF försvara sig bra mot Luleås kontinuerligt långa bollar ut mot båda kanterna. Men efter drygt 20 min slog hemmalaget en av sina många långbollar ut mot högerkanten och ned mot kortlinjen. Precis innan bollen gick över kortlinjen hann en hemmaspelare dit och slog in en hård boll mot främre stolpen och bollen studsade in mellan benen på Karim M i  HFF-målet och 1 – 0 till Luleå. Rättvist men ändå oturligt för HFF. Detta resultat stod sig halvleken ut, vilket gav oss visst hopp om att kunna vända på matchen under andra halvlek.

Men så blev det inte! I stället kunde Luleå öka till 2 – 0 UTAN att göra mål!!! Karim M i målet gjorde en skotträddning och kunde liggande nå bollen när den var på väg att rulla över mållinjen. Men linje-mannen 35 meter bort , vinkade för mål trots att bollen var helt skymd för honom av den liggande Karim. Men domaren blåste mål med hänvisning till linjemannen. Målet innebar tyvärr att HFF mentalt tappade koncentrationen. Detta i kombination med att HFF gick ner på en trebackslinje i hopp om reducering och kvittering gjorde att Luleå kunde kontra in ytterligare 2 mål. Segern var utan tvekan rättvis men samtidigt måste framhållas att HFF:s missflyt med bl.a. domslut fortsätter.

Bra denna dag i HFF var främst den alltid lika föredömligt kämpastarke Gideon Tinat i försvaret samt Rabii Hamdan på mittfältet. Nya bättre tag krävs mot Timrå på torsdagkväll på Högslätten.

 

Inför Luleå – HFF

Åter dags för en långresa, nu till Luleå för match på lördag. Vi åker buss på fredag eftermiddag och övernattar på vägen upp. Att åka upp tidigt på  lördag morgon till Luleå och försöka göra en bra matchinsats går helt enkelt inte. Detta ekonomiskt kostsamma avståndsproblem för lag i div 2 Norrland är vi ensamma om bland div 2-lagen i Sverige, utan att lagen i norr får någon vettig kompensation av Svenska Fotbollsförbundet – ytterst orättvist och ett osolidariskt agerande av Svensk Fotboll!

Vi åker upp till Luleå efter en tung förlust hemma mot topplaget Hudik, sedan vi tappat en ledning under matchens avslutande minuter. Men trots förlusten spelade vi bra mot Hudik större delen av matchen, vilket vi tar med oss inför mötet med ett nytt topplag. Vi ser och vet att vi har ett lag med ett spelarmaterial som har kapacitet att i princip slå alla lag i norrtvåan, så vi har gott hopp inför lördagens match. Tyvärr är vår forward Walter Vaz avstängd efter 3 gula kort, men det kompenseras till viss del av att vår offensivt lagde Martins Williams återkommer efter sin avstängning. Vi dras även med en del långvariga skadeproblem på ett par viktiga spelare, bl.a. på vår ur-HFF-are och kämpe Fredrik Melander.

Inför Luleåmatchen måste vi hitta en positionsmässigt välbalanserad laguppställning för att lyckas fullt ut. Det kommer givetvis också att krävas en verklig kämpainsats av alla spelare för en lyckad matchutgång på lördag. Och vidare krävs att vi lyckas med våra taktiska upplägg under matchens 92-93 minuter.

 

HFF – Hudiksvall 1 – 2

Åter en tung förlust med 1 – 2 och åter efter att vi haft ledningen med 1 – 0 och åter efter förlustmål i slutminuterna! Tillfälligheter??? Nja, knappast utan troligen mera beroende på att vi inte kan ”knyta ihop säcken” när det drar ihop sig till slutminuter. Här måste det till en skärpning!

Det positiva med Hudikmatchen var att vi spelade bra större delen av matchen, och att gästerna inte dominerade så stort som var väntat på förhand. Efter en ganska jämn första halvlek där Hudik hade mer boll, men där man ändå inte skapade så många målchanser, kunde HFF ta ledningen (se bilden) genom Walter Vaz i min 57. Men så kvitterade Hudik genom Andreas Persson i min 76 efter klungspel i straffområdet. Sedan kom det avgörande 1 – 2-målet av Andreas Smedbacken då han sköt ett halvhårt skott från straffområdeslinjen i min 86, ett skott som letade sig förbi vår målvakt Karim M.

En totalt sett bra insats av nya HFF som blir alltmer samspelta. Bra i hemmalaget var främst mittbackarna Gideon T och Spiros O, mittfältaren Rabii S samt Walter V på topp. Men även Araya Z var bra och Bamekee T visade upp ett piggare spel än på länge. Nya tag på lördag då vi möter topplaget Luleå borta.

Inför Hudiksvall – HFF

Efter den försmädliga bortaförlusten mot Täfteå är det nu dags för HFF att möta tre topplag på rad, nämligen Hudiksvall nu på måndag kväll på Höga, därefter Luleå borta och sedan Timrå hemma. Tuffa matcher, men tidigare år har vi klarat oss bra mot de flesta topplagen, medan vi förlorat mot på förhand ”enklare” motstånd. Det finns egentligen ingen annan förklaring till detta än än att motivationen och kämpaandan varit större när vi mött toppmotstånd. Och så hoppas jag verkligen det också blir i år med början mot Hudiksvall. Hälsingelaget har nu tre raka vinster, senast vann man hemma mot Östersund med 2 – 0 så formen verkar god.

Vi har några spelare skadade/sjuka/avstängda/bortresta i matchen mot Hudik, men trots detta så kan vi ställa upp med ett väl balanserat och bra lag. Och kunde Kramfors slå Hudik, så bör vi också ha en god chans under förutsättning att alla är välmotiverade och gör toppinsatser. Det krävs att vårt defensiva spel fungerar väl samt att våra kontringar är vassa.  Det har för övrigt sett bra ut på våra träningar under veckan och framförallt tycker jag att målgörandet förbättrats, vilket i huvudsak beror på att alla våra nya spelare nu lärt sig hur man ska agera i vårt anfallssystem. Även försvarsspelet har utvecklats främst genom att samspelet/samagerandet mellan mittbackarna Gideon Tinat och den nye greken Spiros Odemisiotis fungerar allt bättre. Om vårt alltmer samtränade lag räcker till mot Hudiksvall ska bli intressant att se. Väl mött på Högslätten på måndag kväll!

 

Täfteå – HFF 2 – 1

Det blev tyvärr en uddamålsförlust för HFF borta mot Täfteå. Men trots förlusten så gjorde vi en bra match speciellt under första halvlek. Vi tog också ledningen med 1 – 0 efter 30 min på en frispark från ca 25 meter, en frispark som Kostas Mitsopoulos ”smekte in” vid ena stolpen. Bara tre min senare kvitterade dock Täfteå till 1 – 1 genom Jonatan Undén Wiberg. Detta efter ett hemmaanfall på högerkanten, där man f.ö. ofta anföll, och då vårt högerförsvar blev överspelat.

Matchen avgjordes i 81 min då hemmalaget tilldelades en felaktigt dömd straff (filmning, erkänd efter matchen av spelaren), en filmning som domaren lät sig luras på!? Straffen slogs i stolpen, men domarna påstod då att Karim M i målet rört sig (vilket också var fel och finns dokumenterat på film), så straffen gick om och slogs i mål  av Fredrik Johansson och därmed fastställdes slutresultatet till 2 – 1 till Umeås förortslag Täfteå. Olyckligt att domarna (alla tre tyvärr från Umeå!!!! ) avgör matchen direkt felaktigt. Men det är inget att göra åt, utan nu gäller det att komma igen till nästa match mot Hudiksvall hemma på Höga på måndag kväll den 14 maj.

 

Inför matchen Täfteå – HFF

Åter dags för en resa till Umeå, denna gång för att möta förortsgänget Täfteå. Vår förra Umeåresa gav en poäng i och med 0 – 0 mot nykomlingen i div 2 IFK Umeå. Vår insats i den matchen var klart underkänd och berodde säkerligen till stor del på att våra spelare omedvetet underskattade Umeålaget. Troligen var det för övrigt underskattning som drabbade Piteå i lördags då man förlorade mot just IFK Umeå. Det är således oerhört viktigt att inte underskatta något lag i serien och mot Täfteå måste vår inställning och spelarnas koncentration vara på topp.

Vår trupp inför matchen ser bra ut. Skadeläget har nämligen klart förbättrats bl.a. i och med att Rabii Hamdan och Deldar Ibrahim är tillbaka. Vi fick visserligen backen Leo Folla utvisad senast mot Gällivare/M, sedan han fick sitt andra gula kort i slutminuterna, så han är avstängd. Leo har dessutom åkt hem till USA och hans återkomst är osäker. Därför har vi snabbt lyckats skaffa en ersättare i Spyros Odemisiotis från  Grekland och han går direkt in i startelvan. Vi hoppas verkligen att Spyros bidrar till att förbättra stabiliteten i vår försvarslinje, eftersom vi släppt in fem respektive fyra baklängesmål i våra två senaste  matcher. Vi visade senast mot Gällivare/M att vårt offensiva spel gav målmässig utdelning och den trenden fortsätter förhoppningsvis på lördag mot Täfteå. För första gången i år har vi också en trupp som innebär att alla våra tillgängliga spelare inte får plats i truppen mot Täfteå. Det innebär bl.a. att den interna konkurrensen ökat, vilket också visat sig under veckans träningar.  Vi är inne i en positiv trend för närvarande, och därför har vi goda förhoppningar om en seger på lördag mot Täfteå.

 

HFF – Gällivare/Malmberget 5 – 4 !

HFF och Gällivare/M bjöd på en riktig målkavalkad denna lördag på Högslätten och då främst under den andra halvleken. HFF inledde bäst med ett bra men ineffektivt kortpassningsspel. Men det var Gällivare/M som genom Aaron Spear gjorde det första målet, 0 – 1, efter 21 min då HFF enkelt tappade bollen på mittfältet och Aaron kunde rinna igenom HFF:s raka backlinje. Men 10 min senare fiskade M Daouadi upp en boll på mittplanen, avancerade några steg och slog på ett hårt skott från ca 30 meter, ett skott som tog i ribbans underkant och studsade i mål. Daouadis första mål i div 2! I min 49 slog G/M in en boll från sidan mot straffområdeslinjen och där bröt Gideon T bollbanan med en ovarsam glidtackling och domaren Ulrik Ulander pekade efter viss tvekan (utanför eller inom straffområdet) på straffpunkten och straffen slogs i mål av Samir Skrijelj och 1 – 2 var ett faktum.  Ett parminuter senare anföll HFF på högerkanten, bollen slogs in mot mål och från nära håll kvitterade Leo Folla till 2 – 2. Sedan klev den unge mittfältaren Hampus Svensson in i målprotokollet då han först slog in 3 – 2 efter klungspel i straffområdet i min 59 och bara ett par minuter senare skarvade Hampus in 4 – 2. Men G/M gav inte upp utan reducerade,genom Aaron Spear till 3 – 4 på frispark i min 65. Och inte nog med detta utan 4 – 4 kom några min senare av Alun Webb då HFF-försvaret åter blev överspelat. Efter 86 min tog vår forward Walter Vaz fart från egen planhalva, sprang förbi flera bortaspelare och passade sedan bollen till den frilöpande Bamekee Toure som slog in segermålet 5 – 4 till HFF.

HFF gjorde en ganska bra match, bortsett från 3-4 allvarliga misstag då man tappade bollen och G/M kunde på så sätt göra tre mål mot HFF:s raka och alltför breda försvarslinje. Av hemmaspelarna ska Hampus S ha beröm för sitt spel och sina mål. Nye cyprioten Georgios Loizides gjorde en spelmässigt godkänd första match i backlinjen, men samspelet med övriga där bak fungerade inte bra. Niclas Bönström spelade bra och lugnt på mittfältet. Sedan är det naturligtvis positivt att göra fem mål framåt, men samtidigt inte bra att släppa in fyra mål bakåt. Men huvudsaken var att årets första trepoängare var i hamn.

Inför HFF – Gällivare/Malmberget

Långväga besök på Högslätten på lördag då HFF redan kl 13 möter Gällivare/Malmberget. Den tidiga matchstarten beror på att G/M, som övernattat inför matchen, vill starta sin långa hemresa (ca 720 km) så fort som möjligt efter matchen. HFF hade det mycket tungt senast borta mot topplaget Piteå, då vi förlorade med hela 0 – 5. Det var inte mycket som fungerade i vårt spel och även om Piteå är ett topplag, vilket G/M inte verkar vara, så krävs definitivt en ordentlig skärpning om det ska bli några hemmapoäng på lördag.

Vårt skadeläge är tyvärr redan ansträngt med hela sex skadade spelare, bl.a. Fredrik Melander i försvarslinjen, nye Rabii Hamdan på mittfältet och forwarden Deldar Ibrahim. Den långtidsskadade försvararen Daniel Eigbobo har vi till dagens match lyckats ersätta med den rutinerade cyprioten Georgios  Loizides. Trots det svåra skadeläget kan vi ställa upp med ett starkt lag mot G/M. Sedan hoppas vi verkligen att spelet ska lossna mot norrbottningarna och att vårt målskytte ska komma igång på allvar. Träningarna har också sett bra ut under veckan och spelarna börjar lära känna varandra allt bättre, vilket är en förutsättning för att få till ett väl fungerande lag. Positivt är också att det väntas sol och hyfsat varmt väder på lördag samt att de enorma snöhögarna inne på arenan fraktats bort och/eller börjat smälta bort. Så varmt välkomna till matchen på lördag!

Piteå – HFF 5 – 0

HFF hade visst hopp om en förbättrad insats mot Piteå jämfört med förra matchen mot Umeå. Men detta hopp släcktes omgående mot Piteå som redan i min 3 gjorde 1 – 0. Hemmalaget dominerade matchen totalt och HFF kunde inte stå emot. Vi backade hem och vårt mittfält blev överspelat gång på gång. Piteås stora rörlighet skapade hela tiden problem för vårt försvar, som ju i tidigare matcher fungerat bra. Men inte denna dag! Våra spelare slarvade dessutom med passningsspelet. Så hemmalagets målgörande fortsatte under hela matchen.

Mot slutet av matchen fick vi bättre ordning på spelet och ett par kontringar var nära att resultera, men symtomatiskt för matchen var att inte ens Walter V fick in bollen i mål när han liggande och helt ensam skulle peta in bollen i öppet mål från en meters håll. Han träffade helt enkelt inte bollen!

Olyckligtvis blev nye Rabii H lårskadad redan efter ca 20 min. HFF försökte åtgärda spelbilden med byten men inget hjälpte. Piteå gjorde 2 – 0 efter 33 min, 3 – 0 efter 58 min, 4 – 0 efter 78 min och slutresultatet 5 – 0 fastställdes i min 84. Det var sammantaget en mörk dag för HFF:s spelare men en ljusglimt i mörkret var Niclas B:s inhopp, som visade att Bönan är riktigt på gång trots en något bristande grundträning detta år.

Efter två bortamatcher med totalt en poäng väntar nu Gällivare/M på hemmaplan på lördag. Vi hoppas då på att ta vår första trepoängare.

 

Inför Piteå – HFF

Dags för långresan upp till Piteå. Eftersom matchen startar först kl 16.00 startar vår bussresa i rimlig tid på morgonen. Men hemresan efter matchen blir drygare med hemkomst först på nattkröken. Men så är det spela i div 2 Norrland. Det finns ingen transportmässig rättvisa och därmed ingen ekonomisk rättvisa mellan lagen i div 2 Norrland jämfört med lagen i övriga div 2-serier!

HFF har genom åren spelat spännande och jämna matcher borta mot Piteå och så hoppas vi det ska bli även på lördag.  Det förväntade topplaget Piteå är fullpoängare hittills, medan HFF haft det svårt att få till spelet, men vi har trots allt ännu inte förlorat någon match. Dock krävs på lördag en ordentlig skärpning av spelet jämfört med det vi presterade senast mot Umeå. Det som talar för en skärpning är att vi tränat på bra under veckan, att vi får tillbaka ett par avstängda spelare samt att vi fått en välkommen mittfältsförstärkning i form av Rabii Hamdan från Team TG. Han är sedan knatteåldern för övrigt fostrad i GIF Sundsvall. I våra spelade matcher i år har vi haft det svårt att få till mittfältsspelet och med Rabii på mittfältet blir vi förhoppningsvis vassare. Vi vet att vi har många bra individuella spelare, och att ju mer vi samtränar desto bättre kommer vårt spel att bli. Vi hoppas på något av en spelmässig islossning mot Piteå, nu när också den vädermässiga islossningen och snösmältningen äntligen kommit igång på allvar.

 

 

IFK Umeå – HFF 0 – 0

Bortamatchen mot IFK Umeå blev inte riktigt vad HFF hoppades på, utan den slutade  0 – 0 efter ett ganska oinspirerat spel av främst HFF och då speciellt under första halvlek. Vi började ändå matchen ganska bra med stort bollinnehav, men bollen spelades oftast i sidled eller bakåt. De offensiva bollarna saknades nästan genomgående och vi i  bortalaget fick endast iväg ett par skott mot mål under första halvlek. Umeå tog också över halvleken allt eftersom och hade också ett par fina målchanser, men HFF:s försvar med målisen Karim Mumuni i spetsen stod emot allt, och halvtidsvilan var verkligen efterlängtad av HFF.

Under andra halvlek skärpte HFF till sitt spel en del, men målchanserna var trots detta få. Umeå hade däremot flera goda målchanser, men Karim M i målet spelade inspirerat och höll nollan matchtiden ut. HFF hade för dagen sina bästa spelare i försvaret, speciellt Karim M i målet men även mittbackarna Gideon Tinat och Martins Williams var duktiga. Övriga spelare försökte kämpa och slita på, men det var en sådan där dag när det mesta misslyckades. HFF-gänget kunde trots allt åka hem och vara tämligen nöjda med 1 poäng, men man var definitivt inte nöjda med det spel man presterade. Bättre takter krävs i nästa match borta mot Piteå.

 

Inför matchen IFK Umeå – HFF

Bortamatch på lördag 14 april mot nykomlingen i div 2 IFK Umeå, som förlorade debutmatchen mot Timrå med klara 2 – 5 på Högslätten i söndags. Men Umeå såg trots förlusten ut som ett bra lag med framför allt starka offensiva spelare. Så HFF får se upp för deras offensiv, där speciellt Amar Mujakovic såg bra ut mot Timrå . Försvarsmässigt verkade dock Umeå inte lika starka, så det får vi försöka utnyttja på lördag. Tyvärr har vi i truppen redan problem med skador på ett par viktiga spelare och dessutom är Bamekee Toure och Samuel Hälldahl avstängda. Men det är bara att gilla läget och göra det bästa möjliga med de spelare vi har tillgängliga. Spelarsituationen öppnar upp för våra unga juniorspelare att få speltid, vilket är positivt. Positivt är också att Deldar Ibrahim är tillbaka efter skada, vilket gör att vi jämfört med Östersundsmatchen har tillgång till fler naturligt offensiva spelare. Vår nye forward Walter Vaz såg vass ut och fortsätter han på inslagen väg kommer han att betyda mycket för vår offensiv centralt på planen. Vår ”kantoffensiv” är redan stark, det vet vi redan. Det vi måste förbättra är att få truppen mer samspelt eftersom vi har så många nya spelare i år. Men ytterligare en veckas träning har förhoppningsvis varit positivt i detta avseende. Så vi åker upp till Umeå med gott hopp om att kunna ta poäng.

 

HFF – IFK Östersund  2 – 2

HFF premiärspelade i årets div 2 Norrland på Högslätten mot IFK Östersund. Förra året hamnade IFK 5:a och HFF 6:a i serien och båda lagen höll då hela tiden till i tabellens övre hälft. Båda lagen har till i år förnyat sin respektive spelartrupp en hel del jämfört med 2017, så matchbilden var på förhand svårbedömd. HFF började dock årets premiärmatch bäst genom att starta med en hög och intensiv press. Pressen resulterade också ganska tidigt i ett par målchanser för hemmalaget. Bland annat hade Araya Z ett bra läge efter bara 5 min, då han efter en löpning centralt på planen, nästan sprang sig fri, men pressad i ryggen av en försvarare gick skottet strax utanför IFK- målisen Patrik Kvarnlöfs vänstra stolpe. Efter 27 min gav den höga HFF-pressen resultat då Araya Z snodde åt sig bollen och serverade nye forwarden Walter Vaz en boll, som Walter slog i mål via ena stolpen och 1 – 0 till HFF var ett faktum. Mot slutet av halvleken orkade inte HFF hålla den höga pressen och Östersund tog över spelkommandot. HFF fick också mittbacken Daniel Eigbobo skadad i slutet av halvleken. Men 1 – 0 stod sig till halvtidsvilan.

Inför andra halvlek ersattes Daniel E av 16-årige Samuel Hälldahl, som fick en tuff start med bl.a. ett mycket tveksamt gult kort i matchminut 52. Ett par minuter därefter kvitterade Östersunds Felix Nordin till 1 – 1. Och efter 65 min fick Östersunds Viktor Ageskär på en kanonträff från långt håll och bortalaget tog därmed ledningen med 2 – 1. Då en olycka sällan kommer ensam fick dessutom Samuel H sitt andra gula kort efter 72 min och han blev därmed utvisad. HFF fick därför kämpa resten av matchen med en man mindre. Östersund verkade i det läget koncentrera sig på att med en man mer bevaka sin ledning. HFF bytte in 16-årige Hampus Svensson efter 77 min och 17-årige Albin Wedin Eliasson efter 80 min. HFF gick också ner på en 3-backslinje de sista 10 minuterna och försökte på så sätt trycka på i offensiven för en kvittering. Och i min 90 fick Hampus S träff på bollen inne i straffområdet i en slags klungkamp och slog in kvitteringen till 2 – 2. Vilt jubel bröt ut i hemmalaget, inklusive hos biträdande tränaren Erion Sqapi som jublande rusade in på planen för att delta i kramkalaset. Resultatet av detta innebar att Erion S blev uppvisad på läktaren – en positivt rolig incident!

HFF gjorde som helhet en godkänd match utifrån sina förutsättningar med många nya spelare i laget. Att orken inte riktigt räckte till efter en intensiv och hög press den första halvtimmen och med bara 10 spelare de sista 20 minuterna är inte mycket att säga om. Alla HFF-are kämpade och slet och forwarden Walter Vaz gjorde mål och visade också spelmässigt och rörelsemässigt att han kommer att bli viktig för HFF denna säsong. Roligt var givetvis också att unge Hampus S fick göra sitt premiärmål i div 2 och kvittera och därmed visa sin målfarlighet. Nästa match spelar HFF borta nästa lördag mot IFK Umeå.

Inför matchen HFF – IFK Östersund den 7 april

Så är det åter dags för seriepremiär i div 2 Norrland. För oss i Ångermanland blir det ett intressant år då vi har fyra lag i serien nämligen Kramfors Alliansen, Friska Viljor, Gottne och HFF.  Det blir många intressanta och förhoppningsvis publikdragande derbyn.

Vi i HFF har tappat alltför många nämligen 13 spelare sedan förra året. För att ta nästa steg i en fotbollsmässig utveckling som lag, krävs erfarenhetsmässigt att man får behålla en stabil grundtrupp mellan åren och så har vi definitivt inte haft det i år.  Så vi har delvis tvingats börja om nästan från noll. Det gäller såväl med nya tränare som med nya spelare. Vi har visserligen många unga lovande spelare på gång, spelare födda 2001 och 2002, men att begära att dessa spelare ska vara ”flygfärdiga” för div 2 redan i år är att begära alltför mycket. Och tyvärr har vi inte hittat tillräckligt många lokala eller regionala spelare av god div 2-klass. Så vi har som man säger tvingats ”gilla läget” och förnyat vår trupp med många spelare utifrån. Vi tror givetvis på vår till stora delar nya trupp, men då flera spelare tillkommit först under de senaste  veckorna, måste vi räkna med att det tar viss tid innan vi blir ett samtränat och samspelt lag.

Inför matchen mot Östersund tvingas vi dessutom klara oss utan flera av våra ”gamla” HFF-spelare p.g.a. av skador, förkylningar och en avstängning (Bamekee Toure). Men trots detta så räknar vi med att ställa upp med ett starkt lag mot Östersund, som för övrigt också har förnyat sin trupp med 10 nya spelare sedan 2017. Östersund har samma engelske tränare som förra året, så vi räknar med att man spelar i princip med fjolårets upplägg, innebärande ett tekniskt spel med många kortpassningar och att man på så sätt försöker ”såga sig igenom” vårt mittfält och försvar. Men det återstår att se om man spelar efter den modellen även i år!

Vi har alltså många nya intressanta spelare i årets HFF, och vår förhoppning är att åtminstone ett par av dem utvecklas till toppspelare i årets serie. Välkommen till Högslätten på lördag för att se vad vårt unga och nya lag kan prestera i div 2-premiären mot IFK Östersund!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags:

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment