MATCHDATA

INFÖR/EFTER MATCHEN

Sidor

Kategorier

Meta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Härnösands FF

06th april 2017

 

 

HFF – Bollnäs GIF FF 1 – 0

Den avslutande matchen i div 2 Norrland mot Bollnäs inleddes något avvaktande men med HFF som det något bättre laget. Det var mycket bolltrilande i HFF:s förvarslinje och på mittfältet och Bollnäs agerade i stort sett på samma sätt. Hemmalaget försökte med några offensiva bollar men had inte någon större lycka med att skapa farliga målchanser. Men så blev helt plötsligt vår Bamekee T utvisad (rött kort) i min 22 efter en något vårdslös hög spark, men där Bamekee i monentet strax före blev foulad utan ingripande av den ojämne domaren Rambod Beigi. Utvisningen innebar att HFF skärpte sitt spel och skapade fler möjligheter än Bollnäs under resterande del av första halvlek. HFF gjorde ett par byten direkt efter halvtidsvilan och sitt sista byte efter 55 min. Efter ca 60 min övergick hemmalaget till en trebackslinje, trots bara 10 man. Och det fick omedelbar effekt. HFF tryckte på och skapade chans efter chans under matchens sista 15 minuter. Men det var märkligt svårt att få bollen i mål. Men så i min 87 tilldömdes HFF något tveksamt en straff, sedan Araya ”fällts” inne i straffområdet. Straffen satte Slava K i nät och därmed fastställdes slutresultatet till 1-0 för HFF.

HFF gjorde en kämpamatch där våra tre ungdomar Samuel H, Axel Berglund och Hampus Svensson gjorde det verkligt bra, vilket lovar gott inför nästa år. Annars utmärkte sig främst Lamin K på innermittfältet och den starkt löpande yttermittfältaren/forwarden Araya Z som bäste hemmaspelare. Även Teo S, som fick chansen som målvakt, skötte sig alldeles utmärkt. I och med vinsten hamnade HFF på en slutlig 6:e plats i tabellen. Nu gäller det att ta ny sats inför nästa år i div 2 Norrland med representationslaget och med andralaget i div 4 Ångermanland.

 

HFF – Bollnäs GIF FF lördag 14 okt 

Dags för den sista matchen i årets div 2 Norrland hemma mot Bollnäs. Matchen saknar betydelse för såväl toppstriden som bottenstriden i serien, men att den trots allt är viktig för HFF. En vinst i den sista seriematchen ger dels en positiv känsla i hela spelartruppen inför nästa säsong och dels vill vi givetvis ha revansch för förlusten i den regniga matchen borta mot Bollnäs med 0-2 den 10 juni. Och dessutom vill vi också behålla vår nuvarande sjätte plats i tabellen och därmed åtminstone hamna på seriens övre halva.

Då det är sista matchen gör jag här en kort summering. Inför säsongen såg spelartruppen ganska bra ut. Men under frimånaden tappade vi tre startspelare till IFK Timrå, vilket innebar krav på rekrytering av nya startspelare till HFF. Den lokala och regionala marknaden av goda div 2-spelare var begränsad, samtidigt som våra egna lovande ungdomar (P01-lagen i HFF och Älandsbro AIK) bedömdes behöva ytterligare minst något år på sig för att bli goda div 2-spelare. Därför valde vi att rekrytera några unga lovande spelare från utlandet. Så när det var dags för seriestart hade vi en trupp med många, kanske alltför många, nya och unga spelare. Jämfört med 2016 års trupp sänkte vi f.ö. medelåldern från drygt 26 år till 22,5 år. Med så många nya och unga spelare tog det också viss tid för oss att få spelet att fungera bra. Speciellt hade vi inledningsvis i serien problem med vårt försvarsspel, och när vi rättat till detta, så visade det sig att vi i många matcher hade svårt att göra mål. Det försökte vi fixa till genom att ta in ett par nya forwards under sommaruppehållet. Det blev visserligen bättre offensivt, men fortfarande har vi haft problem med målgörandet i vissa matcher. Vi har helt enkelt saknat en utpräglad ”striker”. Sammanfattningsvis tycker jag ändå att vi gjort en godkänd insats, trots att vi inte kunnat leva upp till vår målsättning att kriga i serietoppen. Matchen i tisdags mot Östersunds FK visade att vi är ett starkt och bra lag.

Inför matchen mot Bollnäs har vi några skadade spelare, men ingen är avstängd så det ser bra ut i truppen. I matchen planerar coach Tolik att ge våra egna unga och lokala/regionala spelare speltid. Inriktningen är givetvis ändå att vi ska göra allt för att vinna matchen mot Bollnäs. Kan vi komma upp i samma spelstandard som i de senaste matcherna mot IFK Östersund och mot Östersunds FK, så har vi goda förhoppningar inför matchen. Men det krävs en fullgod kampinställning och ett disciplinerat spel i alla lagdelar från alla spelare för att vi ska vinna.

 

HFF – Östersunds FK 0 – 2

Fotbollsfest på Högslätten med drygt 1.400 åskådare trots uselt väder med regn, blåst och +4 grader. Alla åskådare sökte sig till den takförsedda läktaren som lyckligtvis låg i lä, så att regnet inte blåste in. Läktaren var smockfull med folk och då även i läktarens trappuppgångar. Dom som inte fick plats där fick stå ut med vädergudarnas griniga inställning denna kväll. Men oavsett väderproblemen så var det en hel del av spelet på planen som värmde. Den förväntade ”krossen” från ÖFK:s sida uteblev. Visserligen hade man ett stort bollinnehav (vilket man f.ö. också brukar ha mot allsvenskt motstånd), men HFF försvarade sig bra och målchanserna var faktiskt få från ÖFK:s sida under första halvlek. Därför var ställningen 0-0 efter 45 minuter.

I andra halvlek ökade ÖSK tempot, samtidigt som hemmalagets spelare började visa trötthetstecken efter att till stor del tvingats jaga boll under första halvlek. Därför var det inte direkt överraskande när ÖFK tog ledningen med 1-0 efter 52 min genom Johan Bertilsson som fick avancera tämligen oattackerad fram till straffområdet där han avlossade en hårt skruvad boll som Max I i hemmaburen inte hade en chans på. ÖSK bytte efter in Curtis Edwards efter 65 min och han blev sedan en dominant spelare på planen. Det blev också Curtis  E som slog in 2-0 till ÖFK efter 75 min. HFF försökte satsa mer framåt efter det att ÖFK tagit ledningen, men hemmaspelarna hade det svårt att ta sig igenom och förbi ÖSK:s försvarslinje. HFF hade dock en riktigt bra målchans efter ca 83 min då Slava K kunde bryta sig fram mellan två försvarsspelare i straffområdet, men då Slava var trängd blev skottet inte perfekt utan Andreas Andersson i ÖFK-målet kunde rädda skottet.

Hela HFF-laget  ska ha stort beröm för sin insats denna kväll. Man kämpade och slet hela matchen och visade att man på ett bra sätt kunde mäta sig även med Sveriges hetaste fotbollslag Östersunds FK. Det ger hopp om framtida framgångar för vårt unga div 2-lag. Nu återstår bara matchen på lördag den 14 oktober kl 15.00 hemma mot Bollnäs GIF FF. Vinst i den matchen innebär att HFF slutligen hamnar på sjätte plats i div 2 Norrland.

 

Inför HFF – Östersunds FK i Sv. Cupen tisdag 10 okt

Dags för årets fotbollsfest i Ångermanland på tisdag då Sveriges hetaste lag Östersunds FK kommer till Högslätten för att möta HFF.  Vi hoppas och tror på en fotbollsfest trots att det är sent på säsongen. HFF har förberett sig på bästa sätt både som arrangör och som fotbollslag.

Vi börjar tisdagen med att arrangera ett Seminarium kl 14.00 där ÖFK:s ordförande blir huvudperson och där han berättar om ÖFK:s väg från div 2 till Europa Leauge på sex år. Östersunds kommun berättar också vad ÖFK betytt och betyder för kommunen. Från vår kommun deltar bl.a. kommunstyrelsens ordförande Fred Nilsson, samhällsnämndens ordförande Sara Nylund och vidare tjänstemannen Olle Lidgren som arbetar med näringslivsfrågor i kommunen. HFF:s ordförande Bengt Högberg, civilt  anställd i Business Sweden samt VD Oliver Dogo från Handelskammaren Mittsverige berättar kort hur de kan stötta företag på sin resa från Norrland till Europa. Givetvis blir det också deltagande av coacherna Graham Potter ÖFK och Anatoliy ”Tolik” Ptashnyk HFF.

När det gäller fotbollsmatchen så kan jag konstatera att vår spelartrupp intakt. Några spelare vilade också i lördags mot IFK Östersund och vi räknar alltså med att ställa upp med våra f.n. bästa spelare. Samtidigt vet vi att ÖFK har några spelare på landslagsuppdrag runt om i världen, vilket bör gynna oss. Men ÖFK:s trupp är trots bortavaron av några spelare ändå oerhört stark. Hur långt våra spelare räcker till mot ÖFK är givetvis svårt att säga, men vi har åtminstone chansen att vinna – och den chansen ska vi försöka ta. Kan ÖFK överraska i Europacupen så är det väl också möjligt för HFF att överraska mot  just ÖFK.

ALLA HÄLSAS VÄLKOMNA TILL HÖGSLÄTTEN

 

IFK Östersund – HFF 1 – 0

Årets sista och betydelselösa bortamatch mot IFK Östersund slutade med en något orättvis förlust med 0-1 sedan IFK redan i min 9 slog in segermålet genom Lewis Baker. Detta sedan hemmalaget snyggt kombinerade sig igenom HFF:s försvarslinje. Men efter ca 15 min var det HFF som dominerade matchbilden resten av matchtiden. Men trots bra spel ute på planen visade HFF än en gång att man i vissa matcher har svårt att göra mål. Det var framför allt i andra halvlek som HFF skapade ett flertal chanser, främst genom att man kom runt på kanterna. Inläggen hamnade dock oftast hos hemmaförsvararna, och det berodde nog delvis på att HFF inte var tillräckligt ”heta” i straffområdet.

HFF gjorde trots förlusten en klart godkänd match och där spelet ute på planen gladde inför den viktiga matchen på tisdag kväll mot Östersunds FK på Högslätten. I HFF spelade för övrigt 16-årige Samuel Hälldahl hela matchen som innermittfältare och under matchens sista 20 min så hoppade även 16-årige Hampus Svensson in som innermittfältare. Därmed avslutade HFF matchen med det yngsta paret innermittfältare någonsin i föreningens historia. Och det skojiga var att de båda skötte sig alldeles utmärkt.

Nu gäller det att ladda inför tisdagkvällens STORA MATCH mot Östersunds FK.

 

Inför matchen IFK Östersund – HFF

Näst sista omgången i div 2 Norrland och HFF reser upp till Östersund på lördag för att möta IFK på Jämtkraft Arena. Det blir ett utmärkt tillfälle för Östersunds FK att på sin hemmaarena spana in HFF:s spel inför mötet HFF-ÖFK på tisdag den 10 oktober på Högslätten. IFK Ö-sund och HFF ligger 5:a respektive 6:a i serien, med IFK en poäng före, så det bör rimligtvis bli en jämn match. Båda lagen har för övrigt en nästan identisk och jämn matchstatistik hemma/borta och båda lagen förlorade senast mot topplag, HFF hemma mot Hudiksvall med 1-3 och IFK borta mot Timrå med  1-2. Lördagsmatchen gäller egentligen vilket av lagen som ska ta 5:e platsen i 2017 års div 2 Norrland. För HFF gäller det samtidigt att visa god form inför tisdagens viktiga match mot Östersunds FK.

HFF har några skador vilket bekymrar en del och dessutom är Adrian Borostean och Gustaf Nordkvist avstängda. Det betyder säkerligen att ett par av HFF:s ”ungdomsspelare” får chansen att spela på lördag. Därmed får vi in en slags ungdomlig entusiasm i laget vilket är positivt så här i slutet av säsongen. Tre mycket lovande ungdomsspelare nämligen Samuel Hälldahl och Hampus Svensson båda 16 år och Axel Berglund  15 år har under hela säsongen tränat med div 2-truppen. Dom har samtidigt utgjort stommen av spelare i HFF:s unga andralag, som vann div 5 Ångerman-land och som nästa år alltså spelar i div 4.

HFF – Hudiksvall 1 – 3

Så är HFF:s segersvit på tre raka matcher nu bruten efter hemmaförlust mot Hudiksvalls FF med 1-3. Annars såg det positivt ut till en början då hemmalaget tog ledningen med 1-0 efter 6 min genom Vasile Gujea , efter fint förarbete av Dato Dartsimelia.  Hudik kunde dock ganska snabbt kvittera då Cihan Sener gjorde mål efter 16 min. Under resterande del av första halvlek skapades få målchanser varför lagen gick till pausvila med resultatet 1-1.

Andra halvlek inleddes med ett visst spelövertag för Hudik. HFF kunde inte mobilisera den kraft och kämpaglöd som krävs för vinst. Hemmaspelarna förlorade cirka 3 av 4 närkamper och det resulterade ganska snart i att Hudiks Johan Brolin  kunde slå in 2-1 i min 71. HFF ändrade då till en trebackslinje och tryckte upp laget, men det gav Hudik möjligheter till kontringar. Och så avgjorde William Wallin matchen med sitt 3-1-mål efter 77 min. HFF försökte och försökte men man lyckades inte få in något mer mål. Ingen toppmatch av HFF, samtidigt som Hudik spelade bra. Deras motivation att hänga på Timrå i kampen om kvalplatsen till div 1 var större än den glöd som HFF visade denna dag.

 

Inför HFF – Hudiksvall

Efter tre raka segrar, senast mot topplaget Piteå, är det nu dags för HFF att hemma möta ett nytt topplag nämligen Hudiksvalls FF. Det är alltid extra motiverande att möta topplagen i serien och dit hör givetvis Hudiksvall. Dom har varit nere i en resultatmässig formsvacka, men reste sig senast mot Bollnäs, som man slog med hela 6-2. Men före den matchen spelade man oavgjort i två matcher och förlorade två matcher. Därmed har Hudik också tappat kvalplatsen till IFK Timrå, men man har fortfarande chansen att återta kvalplatsen om Timrå tappar poäng. Men då måste nog Hudik ta full pott i återstående matcher och därmed vinna mot HFF.

Inför matchen ser det bra ut med vår trupp. Vi har visserligen ett par spelare, nämligen Fredrik M och Niklas H långtidsskadade och dessutom är Gio G avstängd, men truppen är bred och dessutom är vi i bra form, så vi ställer upp med ett starkt lag idag. Kan vi komma upp i samma spelstandard som senast i segermatchen mot Piteå, så har jag goda förhoppningar inför dagens match. Hudik har ett ett rutinerat och jämnstarkt lag, kryddat med kanske seriens bäste målvakt i Niklas Larsson. När vi möttes nere i Hudik före midsommar slutade matchen 1-1. Då spelade HFF för övrigt med 10 man under större delen av matchen pga ett rött kort redan efter 27 min. Det var en riktig kämpamatch från vår sida och vi låg faktiskt närmare ett segermål på slutet än Hudik. Vi får hoppas på samma kämpa-inställning på lördag som vid bortamatchen! Då har vi en god chans att ta poäng mot Hudik.

 

HFF – Piteå 2 – 0

Matchen mot Piteå denna småregniga lördag började med att båda lagen vårdade bollen väl och spelade mycket välstrukturerat. Från båda håll blev det många passningar i backlinjen och på mittfältet. Men efter ca 15 min öppnades matchen upp något och ett par målchanser skapades. Piteå hade i min 17 ett långskott i ribban, medan HFF hade den bästa målchansen då Araya Zerai sprang sig loss och försökte vicka bollen till höger om den utrusande Piteåmålvakten. Men denne fick en hand på bollen och därför stod det 0 – 0 efter den första halvleken.

HFF öppnade andra halvlek på samma strukturerade sätt medan Piteå fick det allt svårare att behålla sin goda spelstruktur. Detta medförde att HFF kunde skapa några bra målchanser allt eftersom tiden gick. I min 71 fick den hårt arbetande hemmaforwarden Vasile Gueja tag på bollen och avancerade i straffområdet och han kom långt ner mot kortlinjen men kunde ändå slå in 1 – 0 till HFF. Ca 10 min senare kom Slava K springande in i straffområdet och även han hamnade nere mot kortlinjen men kunde trots detta slå in slutresultatet 2 – 0 till HFF.

HFF gjorde sin kanske bästa match för säsongen, en match där man behöll spelstruktur och kämpaglöd matchen igenom. Hemmalaget blev inte heller stressade av att målen lät vänta på sig utan alla i laget följde de taktiska ritningarna som gjorts upp före matchen. Spelet lovar gott inför de avslutande seriematcherna och gav också visst hopp inför matchen mot Östersunds FK i Svenska Cupen den 10 oktober.

 

Inför HFF – Piteå

Efter två raka bortavinster för HFF mot de i serien lägre placerade lagen Morön (3 – 0) och Anundsjö  (3 – 1) är det nu dags för hemmamatch mot topplaget Piteå IF FF.  Piteå har haft tufft motstånd i sina tre senaste matcher, då man mött topplagen Hudiksvall (förlust 2 – 4), Skellefteå (oavgjort 1 – 1) och Timrå (förlust 2 – 3), och man har således endast tagit en poäng av nio möjliga. Detta har medfört att man också tappat sin kvalplats i serien, en plats som övertagits av Timrå, som nu har två poäng mer än Piteå. Nu får alltså HFF ett tuffare motstånd medan Piteå  kanske får ett enklare motstånd än vad respektive lag haft i sina senaste matcher. Det innebär inför lördagsmatchen att HFF verkligen måste spela bra för att ta poäng. Förutsättningarna finns, för HFF har ingen spelare avstängd och skadelistan är hyfsat kort så här i slutet av säsongen. Det blir därför konkurrens om platserna i startelvan mot Piteå.

Mot norrbottningarna måste försvarsspelet fungera bra fullt ut, då Piteå har ett par farliga målgörare. Joel Edström ligger nämligen 2:a i skytteligan med 18 mål och även Samuel Naiwo ligger högt med sina 13 mål. Därför känns det tryggt att vår backlinje är intakt och där de ordinarie mittbackarna Fredrik Wiking och Gideon Tinat åter är tillbaka tillsammans. När det gäller mittfältet så finns ett par utmärkta alternativa lösningar och detsamma gäller för våra centrala anfallare. HFF kan således mönstra en stark trupp mot Piteå, en trupp som möjliggör flera alternativa lösningar och med starka avbytare på bänken. Det som ändå måste till för HFF är viljan att vinna och att kämpa hårt matchen igenom. Om det sedan räcker för att besegra Piteå, som givetvis vill återta kvalplatsen från Timrå, återstår att se.

 

Anundsjö – HFF 1 – 3

Matchen Anundsjö – HFF började avvaktande från båda lagen och där bollhållandet verkade prioriterat före offensiva attackförsök. Men efter ca 10 min blev spelet mer offensivt inriktat främst från HFF:s sida. I min 14 avancerade HFF på mittfältet och Adrian Borostean fick en passning och drog till med ett kanonskott från ca 30 m och bollen gick i en båge över hemmamålvakten Leo Groza och så stod det 1 – 0 till HFF. Under resterande del av första halvlek kontrollerade HFF matchen och hemmalaget hade egentligen bara en riktig målchans då Oskar Lindmark var på väg igenom HFF:s försvarslinje, men han blev i straffområdet dragen i ena armen och tappade då bollkontrollen. Domaren vinkade dock avvärjande till den straff som hemmalaget förväntade sig.

Andra halvlek fortsatte med att HFF kontrollerade skeendet på planen. Men så i min 56 slog en Anundsjöspelare en höjdboll in mot HFF:s straffområde, en boll som Adrian B försökt slå bort med en hög spark. Men samtidigt kom en anfallare flygande för att nicka bollen mot mål och det blev en kollision fot/huvud ett par meter utanför straffområdet och givetvis blev det frispark. Nathan Mills sköt elegant frisparken direkt i mål över muren till vänster om Max I i målet och så var det utjämnat till 1 – 1. Kvitteringsmålet resulterade direkt i ett par snabba HFF-byten. Bamekee Toure ersatte Deldar Ibrahim och Araya Zerai ersatte Gio Gogolashvili. Detta medförde ett ökat HFF-tryck mot hemmaförsvaret och i min 70 avancerade Slava Koidan in i straffområdet där han fälldes med straff som påföljd, en straff som Slava K själv satte i nät till 2 – 1 för HFF. Bortalaget hade sedan flera fina målchanser innan matchen punkterades i min 80 då Araya Z från nära håll slog in slutresultatet 3 – 1 efter en fin passning från Vasile Gueja från kortlinjen snett inåt/bakåt.

HFF gjorde ingen direkt stormatch men hela laget, ingen nämnd ingen glömd, spelade ändå säkert mot ett Anundsjö som inte spelade så desperat och kämpaglatt som det fanns anledning att tro utifrån deras svåra tabellsituation. Nu har Bredbylaget hela åtta poäng upp till nästa lag som är Gällivare/ Malmberget med bara fyra matcher kvar att spela. Tyvärr luktar det nu nedflyttning till div 3 för Anundsjö, för inte kan man väl reda ut den svåra tabellsituation man nu hamnat i??

 

Inför Anundsjö – HFF

Ångermanlandsderby mot Anundsjö väntar HFF på lördag, och det är ett Anundsjö som mer eller mindre har kniven mot strupen. Man har 5 poäng upp till kvalplatsen och 7 poäng upp till den plats som säkrar en div 2-plats nästa år. HFF å sin sida ligger säkert förankrade mitt i tabellen 15 poäng före Anundsjö med fem omgångar kvar att spela. Vi har varit nere i en liten formsvacka under senare tid, men en ljusning noterades i den senaste matchen borta mot Morön som vi vann med 3 – 0. Träningarna under de senaste två veckorna har förändrats något, främst med siktet inställt på den med spänning emotsedda matchen i Svenska Cupen den 10 oktober på Högslätten mot Östersunds FK. Gårdagskvällen överraskande seger med 2 – 0 i Europacupens slutspel för ÖFK borta mot Ukrainska elitlaget Zorja Luhansk ökar givetvis ytterligare på intresset av att se Sveriges hetaste fotbollslag på Högslätten. Och vi känner oss definitivt inte slagna på förhand mot ÖFK! Kan ÖFK överraska hela fotbollssverige i match efter match, så kan rimligtvis också HFF överraska och besegra ÖFK!!! Förändringen av vårt träningsupplägg innebär bl.a. att vi riktar in oss på att förbättra grundfysiken genom konditionslöpning på elljusspåret, men vi har även generellt sett höjt tempot på våra fotbolls-träningar. Om och hur det förändrade träningsupplägget inverkar på matchen mot Anundsjö återstår att se!

Vi har inför lördagsmatchen ett par spelare skadade och dessutom är Gideon Tinat avstängd efter att ha fått sitt tredje gula kort mot Morön. Detta kompenseras av att vi får tillbaka Slava Koidan och Jimmie Gustafsson, som båda tvingades vila senast efter gula kort. Det brukar bli spännande och sevärda matcher mellan våra lag  när vi spelar på Olympia, och det kommer det säkert att bli även denna gång. Den fråga alla ställer sig inför matchen är om Anundsjös säkerligen starkare motivation räcker för att ta poäng mot HFF på lördag. En förlust för Anundsjö innebär nämligen ett stort steg närmare en degradering till div 3.

 

Morön – HFF 0 – 3

Matchen mot Morön började med något av ett slags ställningskrig mellan lagen. Men allt eftersom tog HFF över taktpinnen och skapade några hyfsade målchanser. Morön skapade egentligen bara en målchans under första halvlek. HFF:s spelövertag skulle dock resultera i mål innan halvleken var slut. I min 44 så pressade nye Dato Dartsimelia en av Moröns mittbackar som tappade bollen och vips var Dato framme och tog hand om den. Han avancerade och rundade Moröns utrusande målvakt Erik Lundgren och slog in 1 – 0 till HFF.

Morön började andra halvlek ganska bra men HFF höll ihop laget väl, så några skarpa målchanser skapade inte hemmalaget. Man anföll oftast genom att slå långbollar upp till sina forwards, men dessa bollar skapade inga egentliga problem för HFF-försvaret. Moröns offensiv skapade samtidigt  förut-sättningar för många farliga HFF-kontringar, främst på vänsterkanten där Adrian Borostean fick eller sprang sig till fria ytor. Oftast blev det inlägg från Adrians sida men även inbrytningar, där en avslutades med ett kanonskott som dock tog i ribban. I min 63 sprang sig Adrian fri på sin kant och slog ett inlägg som Gio Gogolashvili elegant nickade i mål, 2 – 0 till HFF. I min 88 blev åter Adrian fri när han bröt sig in från vänsterkanten och han lobbade bollen över den utrusande Erik Lundgren i hemmamålet, men bollen rullade strax utanför ena stolpen. Men i den sista ordinarie matchminuten fick Adrian äntligen utdelning då han kom fri med målisen och kunde därmed slå in slutresultatet 3 – 0 till HFF.

HFF gjorde överlag en mycket bra match där man höll samman laget på ett föredömligt sätt, där man kan säga alla kämpade för alla. Försvarslinjen avvärjde alla attacker från Morön och på mittfältet var Niclas Bönström mycket bra i sin come back efter skada. Vidare var Adrian Borostean på vänster-kanten mycket bra och även forwarden Dato Dartsimelia visade upp ett bra och finurligt spel. Efter flera tunga matcher för HFF kändes det mycket bra att vinna mot svårspelade Morön på deras hemmaplan! Nu väntar derbymatchen nästa lördag borta mot Anundsjö, en ödesmatch för Bredbylaget inför seriens avslutande omgångar.

 

Inför Morön – HFF

Bortamatch mot Skellefteålaget Morön på lördag.  Det blir en svår match för HFF i den form som laget uppvisat under senare matcher. HFF har dessutom alltid haft det svårt mot Morön och då speciellt uppe i Skellefteå. I våras lyckades HFF för övrigt kvittera till 1 – 1 mot Morön i matchens slutminuter. Efter plattmatchen mot Täfteå senast är dock spelarna revanschsugna inför lördagsmatchen. Vidare återkommer tre viktiga spelare mot Morön, nämligen försvararna Yevgen Yefremov och Fredrik Wiking, som båda var avstängda senast, samt Niclas Bönström som återkommer efter några matchers bortavaro pga av skada. Negativt är dock att Jimmie Gustafsson och Slava Koidan är avstängda.

Det vi hoppas på är att den senaste tidens negativa formkurva börjar vända uppåt igen. Och för att nå dit krävs att alla i laget verkligen kämpar på lördag och att man låter bollen rulla. Det har nämligen blivit alltför mycket dribblingar på slutet, vilket fördröjt spelet och som också alltför ofta resulterat i bolltapp. Snabbt spel och kämpaglöd kommer att krävas för att ta poäng borta mot Morön.

 

HFF – Täfteå 1 – 4

HFF gjorde ingen glad i dagens match mot Täfteå på Högslätten i ett mycket fint sensommarväder. Täfteå vann nämligen men 4 – 1 efter 3 – 0 i paus. HFF:s försvar läckte som ett såll och baklängesmålen trillade in med jämna mellanrum. 0 – 1 kom redan i min 10 på ett inlägg från vänster där Täfteås David Adolfsson fick stå fri vid bortre stolpen och nicka bollen i mål. Bara 4 min senare var det dags för 0 – 2 då Mattias Lidberg enkelt kunde skjuta in 2 – 0 till Täfteå inför ett lamslaget försvar. Och så kom 0 – 3 strax innan pausvilan då Mattias L åter placerade bollen i mål. Det var för övrigt inte bara målen som Täfteå dominerade, utan man spelade mycket bättre fotboll än det mer än bleka spel som hemmalaget presterade. Inte en enda vass målchans under första halvlek!

Under halvtidsvilan fick givetvis spelarna en uppläxning av tränarna och man kom ut efter vilan med en mer offensiv inriktning och med en trebackslinje. HFF skapade några chanser men hade som vanligt svårt att få bollen i mål. Efter ett Täfteåanfall i min 66 kunde William Sandkvist slå in 0 – 4 sedan hemmaförsvaret inte kunde få undan bollen ur straffområdet trots flera chanser. I min 86 kunde dock HFF reducera till 1 – 4 genom högerbacken Niklas H som inne i straffområdet säkert sköt mål.

HFF:s insats var främst under första halvlek helt undermålig. Man förlorade närkamper, slog felpassningar, skapade nästan inget offensivt och släppte dessutom till helt fria ytor som Täfteå utnyttjade. Årets sämsta halvlek!

Det blev något bättre i andra halvlek men inte alls på en acceptabel nivå mot ett lag som Täfteå. Nu gäller det att ta nya tag inför nästa match borta mot Morön

Inför matchen HFF – Täfteå 2 sept

HFF har haft det tungt på slutet med tre förluster på de fyra senaste matcherna, vilket är klart underkänt för vår del, eftersom vårt mål är att tillhöra topplagen.  Och då måste det till en skärpning på lördag mot Täfteå. Även om vi haft det tungt på slutet så har Täfteå haft det ännu tyngre poängmässigt, med bara tre poäng under de senaste fem matcherna. Nu har dock Umeålaget mött och förlorat mot topplagen Skellefteå och Hudiksvall medan man spelade oavgjort mot topplagret Piteå. Mot mittenlagen Östersund och Bollnäs har man också spelat oavgjort. Så deras form är nog trots den negativa matchraden ändå ganska bra.

För HFF gäller det att verkligen skärpa till vårt spel och att vara fokuserade och taggade inför en förväntad fysisk match.  Vi måste visa att vi kan spela och kämpa som ett topplag i serien, även om möjligheterna att blanda oss i toppstriden inte längre finns.

Varningsläget i truppen så här i slutet på säsongen är givetvis inte så bra. Både Fredrik Wiking och Yevgen Yefremov fick sitt tredje gula kort senast mot Boden och är avstängda. Inför matchen idag har vidare Gideon T, Slava K, Jimmie G och Faton B endast ett gult kort kvar innan man blir avstängd(a). På skadefronten ser det ändå ganska bra ut. Vår duktige mittfältare ”Bönan” B, som varit skadad ett antal matcher, är nu på gång igen, vilket är viktigt för laget. Bamekee T fick näsan bruten mot Söderhamn, men är nu tillbaka med ansiktsmask.  I övrigt är spelartruppen befriad från skador som omöjliggör spel. Beträffande spelarnas dagsform verkar främst Gideon T, Vasile G, Deldar I och Max I ha mycket god form, vilket känns tryggt. Även unge lovande Araya Z har sett bra ut på sistone.

Vi ska hemma på Höga rimligtvis vara det spelförande laget. Vårt försvarsspel måste vara stabilt, trots frånvaron av F Wiking och Yevgen Y. Och sedan har vi en styrka i vårt offensiva kantspel. Och givetvis krävs att vi kan förvalta våra målchanser, dvs att vi gör mål. Hoppas att nye forwarden Dato Dartsimelia kan bidra med måleffektivitet.

Även om vi nu är 100% inriktade på Täfteåmatchen är alla i föreningen, inkl. spelarna, inriktade på matchen i Svenska Cupen mot Sveriges ”hetaste” fotbollslag nämligen Östersunds FK. Matchen, som väntas bli en verklig fotbollsfest, spelas tisdagen den 10 okt kl 19.00 på Högslätten. Alla är givetvis välkomna till denna fotbollsfest!

Boden – HFF 2 – 1

Det blev tyvärr förlust med 1 – 2 borta uppe i Boden efter att Boden ledde med 1 – 0 i halvtid. Enligt uppgift var det en jämn match, där ett oavgjort resultat hade varit mest rättvist. I andra halvlek ökade först Boden till 2 – 0 innan Vasile G kunde reducera till 1 – 2 efter 62 minuter. Därefter var HFF det bästa laget och pressade Boden mer eller mindre konstant. Men något kvitteringsmål lyckades man inte få in. Tyvärr tappade domaren Simon Granström mer eller mindre kontrollen över matchen i andra halvlek då han delade ut totalt sju gula och ett rött kort (Bodens Leon Tayler i sista matchminuten). HFF:s gula kort innebär att Yevgen Y och F Wiking är avstängda i nästa match hemma mot Täfteå.

Inför matchen Boden – HFF den 26 augusti

HFF står inför en långresa upp till Boden i helgen. Vi har haft svårt att ta poäng borta mot Boden under senare år, och då har vi alltid åkt upp från Härnösand tidigt på morgonen matchdagen. I år väljer vi i stället att åka på fredag eftermiddag och övernatta i Skellefteå. Vi hoppas att den reselösningen är en del av kunna ta poäng av Boden på deras hemmaarena. Lagen spelade i våras  0 – 0 på Högslätten och vårt mål är att försöka ta en trepoängare borta. Lyckas vi med detta så passerar vi Boden i tabellen eftersom dom bara ligger en poäng före oss i nuläget. HFF kommer för övrigt närmast från en vinst mot Söderhamn hemma  med 2 – 1, medan Boden förlorade borta mot Skellefteå med 1 – 3.

Vi har en ny forward på gång i HFF, nämligen Dato Dartsimelia närmast från Locomotive Tblisi i Georgien. Om övergångshandlingarna hinner bli klara så spelar han mot Boden. Vi hoppas att Dato kan avhjälpa vår bristande förmåga att göra mål på våra målchanser. På träningarna har nämligen Dato sett vass ut i straffområdet. HFF och Boden har under flera år varit tämligen jämna i seriespelet närmast under de absoluta topplagen och så ser det ut även i år. Vi hoppas för vår del att formen är i stigande bl.a. eftersom vi i morgon fredag väntas få besked från Östersunds FK om datum för matchen mot Östersund på Höga i andra omgången av Svenska Cupen.  För mot Östersund krävs toppform av HFF om vi ska ha en chans att rubba årets cupmästare. I vart fall blir det en fotbollsfest på Höga när ÖFK kommer på besök. Men först gäller det att ta poäng borta mot Boden på lördag.

 

HFF – Söderhamn 2 – 1

I ett uselt väder med mycket regn spelade HFF mot Söderhamn match denna fredag kväll inför en fåtalig publik. HFF började matchen bäst, men hade som vanligt mycket svårt att göra mål. Söderhamn var dock inte alls dåliga, utan man var faktiskt mycket bättre än när lagen möttes i våras nere i Söderhamn. Däremot hade bortalaget svårt satt skapa direkta målchanser under första halvlek, som därför slutade    0 – 0. Det mest uppseendeväckande som hände under halvleken var när Bamekee Toure vid en framstöt på högerkanten i minut 24 blev nedmejad av Jonas Garcia Persson. Dessutom fick Bamekee T en oavsiktligt armbåge rakt på näsan, som knäcktes. Dock endast gult kort till Jonas G P, eftersom vare sig domaren eller linjemannen såg armbågen! Bamekee T fick givetvis utgå och ersattes som toppforward av Deldar Ibrahim.

Andra halvlek inleddes med ett par bra Söderhamnsanfall och därför var det något överraskande när Vasile Gueja i min 50 slog in 1 – 0 till HFF från nära håll.  Stärkta av målet tog då HFF över matchen och efter en genomskärande passning från just Vasile G till Deldar I kunde Deldar springa ifrån mittförsvararna och slå in 2 – 0 till HFF i min 55. Söderhamn ökade därefter trycket på HFF genom att ofta spela långa bollar till sina forwards.  I min 80 gav detta spel också utdelning då Söderhamns Johan Edberg kunde stöta in reduceringen till 2 – 1. Söderhamn fortsatte därefter sin press men HFF kunde hålla undan och vinna matchen med 2 -1.

HFF gör ingen toppmatch men kunde ändå vinna matchen rättvist. Bra i HFF var främst Max Ivanov i målet mittbackarna Fredrik Wiking och Fredrik Melander. På topp visade långtidsskadade Deldar I att han trots eftersläpande träningar har bra grundkapacitet. Deldar hade för övrigt även ett skott i stolpen under första halvlek. Sammanfattningsvis en arbetsseger för HFF, medan Söderhamn är kvar på sista plats i tabellen.

 

Inför HFF – Söderhamn fredag 18 aug

Hemmamatch mot Söderhamn ikväll fredag på Höga. När vi i våras mötte Söderhamn vann vi enkelt med 5 – 2, efter att vi avgjort matchen redan efter 20 min då vi ledde med 3 – 0. Inför returmatchen på Höga är det verkligen dags för hemmalaget att skärpa till spelet efter två raka förluster mot Timrå och Valbo. Förlusten senast mot Valbo var direkt onödig, då vi var det klart bättre laget, men vi föll på dålig matchdisciplin. Det får inte upprepas mot Söderhamn! Vi har fortsatt att träna bra under veckan och truppen är intakt, bortsett ifrån att viktige innermittfältaren Niclas Bönström är skadad. Så det mesta ser bra ut inför kvällens viktiga match.

Söderhamn ligger för närvarande sist i tabellen och förlorade senast mot serieledarna Skellefteå med       1 – 5. Laget har faktiskt förlorat alla sina tre matcher efter sommaruppehållet och verkar inte ha formen på topp. Å andra sidan har man mött topplagen Hudiksvall och Skellefteå och dom är ju inte precis lätta att ta poäng ifrån. Efter förlusterna är säkerligen Söderhamn taggade inför HFF-matchen, så det gäller för oss att verkligen kämpa och hålla ihop laget om det ska bli vinst ikväll.

Valbo – HFF 3 – 1

HFF startade matchen mot Valbo mycket bra och dominerade sedan matchen fullständigt under första halvlek. Det var nästan bara ett lag på planen! Valbo kontrade några gånger, men annars var spelet förlagt till Valbos planhalva. HFF anföll främst på vänsterkanten och hade även i övrigt många farliga avslut. Bollen dansade på mållinjen ett par gånger, men något mål fick HFF inte in. Och då gick det som det ibland kan gå i fotboll, Valbo kontrade och sprang ifrån HFF-försvararna och slog in 1 – 0 i min 36. HFF fortsatte dock sitt goda spel och i min 44 anföll Adrian Borostean på sin vänsterkant, slog in ett inlägg som Bamekee Toure mötte med huvudet och så stod det 1 – 1 inför andra halvlek.

I andra halvlek fortsatte HFF till att börja med sitt goda spel, men så kontrade Valbo i min 68 och HFF-försvararen Fredik Wiking slog undan bollen i en duell, men domaren blåste oförklarligt nog straff. På straffen gjorde Valbo mål 2 – 1. Bara ett par minuter senare kontrade Valbo igen och på en långboll var målisen Max Ivanov först på bollen och slog iväg den. Valbospelaren föll i skede två över Max och domaren blåste åter straff, en straff som var ännu mer oförklarlig för alla! Och givetvis satte Valbo 3 – 1 på straffen.

HFF försökte sedan byta in spelare, för att få ännu mer fart i anfallsspelet, men bytena förändrade inget i positiv mening. I stället tappade HFF en stor del av sitt tidigare fina spel och under matchens sista 20 minuter, jämnade spelet ut sig mellan lagen. Matchen slutade därför 3 – 1 till Valbo, ett resultat som definitivt inte speglade händelserna på planen.

 

Inför Valbo – HFF lördag 12 augusti

HFF är efter förlusten senast mot Timrå rimligtvis borta från toppstriden i div 2. Men det ändrar inte vår inställning att försöka vinna alla matcher. Och att vi har matchen mot Östersunds FK i Svenska Cupen på Högslätten framför oss (ÖFK har dock ännu inte gett oss besked om när matchen ska spelas) bidrar också till fortsatt mycket god stämning i truppen. Bortamatch mot Valbo på lördag den 12 augusti är vad som nu närmast väntar för HFF.  Inför matchen har vi viktige innermittfältaren Niclas Bönström fortsatt skadad, men i övrigt är skadeläget gott och ingen spelare är heller avstängd. Men antalet gula kort börjar  närma sig en nivå som innebär att vi nu i varje match riskerar att få avstängningar i nästkommande matcher (f.n. har vi 4 startspelare med vardera 2 gula kort). Vidare måste vi i Valbomatchen undvara vår anfallare Gio Gogolashvili, som åkt till sitt hemland Georgien för att ordna ett förlängt visum för fortsatt spel i höst med HFF.

Valbo bjuder som vanligt på naturgräs (Åbyvallen), vilket vi i HFF är ovana med, men det är ändå inte något problem eftersom naturgräsplanerna så är års är mycket fina. Valbo förlorade senast borta mot serieledarna Skellefteå med 0 – 3, men vann matchen före mot Östersund också på bortaplan med 3 – 1. Så formen verkar ändå vara god för Gästrikelaget. Vi vill givetvis hålla Valbo efter oss i tabellen och då gäller det att vinna eller åtminstone spela oavgjort, eftersom Valbo endast ligger två poäng efter HFF i tabellen. Jag hoppas och tror att våra goda träningar under veckan och den goda stämningen i truppen innebär att vi kan uppvisa ett bra och vinstgivande spel mot Valbo på lördag.

HFF – Timrå 2 – 3

HFF tog emot Timrå på Högslätten i regn och blåst. HFF fick en bra start då Fredrik Wiking efter 4 min slog en långboll i medvinden upp mot Slava Koidan, som lurade mittbacken och förre HFF-spelaren Lagga Lagergren och Slava kunde sedan enkelt rulla in 1 – 0 till HFF. Hemmalaget drabbades efter målet av en slags ungdomlig spelyra och glömde tydligen bort de tydliga taktiska direktiv man fått inför matchen, nämligen att spela defensivt på högerkanten eftersom Timrå har sin styrka just när man anfaller på sin vänsterkant. Men HFF:s defensiva spel till höger glömdes bort och vips så hade Timrå både kvitterat och tagit ledningen med 2 – 1 genom mål av Robin Bergman (min 19) och Mehmed Hazifovic (min 28) efter framstötar på just vänsterkanten.

Inför andra halvlek fick HFF en påminnelse om de taktiska direktiven och då blev det något bättre försvarsmässigt på högerkanten. Samtidigt ska dock påpekas att Timrå har mycket duktiga spelare offensivt till vänster och det är inte så lätt att få stopp på deras framfart. Nåväl andra halvlek fortsatte med jämnt spel och i en kontring i min 70 så kunde åter Robin B slå in 3 – 1 till Timrå. HFF replikerade dock snabbt och kunde genom Vasile G minuten senare reducera till 2 – 3. Resterande del av matchen jagade HFF en kvittering och hade några bra chanser, bl.a. en uppenbar straffsituation då Gio G blev omkullknuffad, men domaren Ulrik Uhlander viftade tyvärr avvärjande. Så därför slutade matchen med hemmaförlust med 2 – 3.

HFF gjorde ingen riktigt bra match mot mer rutinerade Timrå, som trots HFF-pressen på slutet vann rättvist. Det unga HFF-laget lärde sig förhoppningsvis en läxa nämligen att fortsättningsvis följa de taktiska direktiv som coacherna givit. Genom förlusten blev rimligtvis HFF bortkopplad från toppstriden och får nu rikta in sig på en mittplats i tabellen. Men årets viktigaste match återstår för HFF nämligen matchen i Svenska Cupen mot allsvenska Östersunds FK. När den matchen ska spelas vet vi inte i nuläget eftersom Östersund gått vidare i Europacupen mot PAOK från Grekland.

 

Inför HFF – Timrå fredag 4 aug

Dags för ett ”hett” derby mot grannen i söder IFK Timrå! HFF förlorade vårens match borta mot Timrå med 1 – 2 och är givetvis ute efter revansch på fredag kväll på Högslätten. HFF är inne i en bra trend utan förluster, medan Timrå förlorat sina två senaste matcher mot Bollnäs (i Svenska Cupen) och mot Hudik. HFF har två spelare avstängda i Timråmatchen nämligen Bamekee Toure och Lamin Kargbo. Dessutom har vi frågetecken för ett par skadade spelare, men det ska inte hindra oss från att göra en bra match. En vinst och HFF är fortfarande med i toppstriden! Det har sett bra ut på träningarna under veckan bortsett ifrån att vår nye spelare, från just IFK Timrå Faton Buzuku, tyvärr fick en lårkaka på en träning, vilket innebär att han inte kan spela mot sina forna lagkamrater. Synd, då han verkligen sett fram emot detta och att bl.a få möta sin bror Granit Buzuku!

Vi hoppas på en fin match mellan topplagen HFF och Timrå och att många åskådare söker sig upp till Höga på fredag kväll för att heja fram HFF till en förhoppningsvis meriterande seger.

 

Skellefteå FF – HFF  1 – 1

Inför omstarten i div 2 Norrland styrde HFF kosan mot Skellefteå där serieledande FF stod för motståndet. Skellefteå var skyhöga favoriter enligt spelbolagen, men HFF visade att man höll väl så god kvalitet som hemmalaget. Under första halvlek var kanske Skellefteå något bättre och man skapade ett par goda målchanser, bl.a. hade man en nickboll i ribban då HFF-målisen Max Ivanov blev överlobbad, men närmare än så kom inte hemmalaget. Även HFF hade ett par goda målchanser, men dom resulterade inte heller i något mål. Skellefteå försökte ofta med långa bollar till sina toppforwards, men skyttekungen Leo Englund bevakades föredömligt av HFF:s Fredrik Wiking, som satte stopp för Leos försök att komma till skott eller målnick.

Inför andra halvlek justerade HFF mittfältsspelet något för att undvika att hemmalagets mittfältare fick fria ytor för sina uppspel och det gav bra resultat. HFF tog över en hel del av spelet och skapade också flera målchanser än hemmalaget även om också Skellefteå gavs tillfällen att skapa chanser. Efter 55 min anföll HFF centralt genom Bamekee Toure och vid straffområdeslinjen passade han bollen till den i HFF nye Vasile Gueja (lån från Höga Kusten). Vasile vickade sig elegant förbi två försvarare och sköt ett otagbart skott invid målvaktens vänstra stolpe och så stod det 1 – 0 till HFF. I min 62 tappade HFF slarvigt bollen ute på ena kanten på offensiv planhalva och Skellefteå kunde kontra på vänsterkanten. Det slutade med att en hemmaspelare kom ner mot kortlinjen där Fredrik Wiking försökte få stopp på anfallet, sträckte ut ena benet efter bollen och hemmaspelaren hoppade över benet, men tappade då bollkontrollen och ”råkade” falla och domaren Simon Svensson blåste straff, tveksamt! Leo E satte straffen och utjämnade därmed till 1 – 1.

Under resterande matchtid hade HFF de klaraste målchanserna, bl.a. hade man en boll över mållinjen, något som den felplacerade linjedomaren ej såg, men  det gjorde åskådare som stod placerade vid kortlinjen. Vidare hade Slava Koidan ett stenhårt långskott i ena stolpen. Även Skellefteå hade en klar målchans men Max I gjorde en otrolig dubbelräddning i den situationen. Så matchen slutade 1 – 1, dock med mersmak för HFF. Hela HFF-laget skötte sig utmärkt och hemmalaget verkade på slutet aningen konfunderade. Främsta HFF-spelare var Max I i målet, hela backlinjen med ytterbackarna Jimmie Gustafsson och Yevgen Yefremov  samt mittbackarna Fredrik Wiking och Gideon Tinat. Vidare ska Vasile Gueja ha beröm för inte bara sitt mål utan även för ett klokt och uppoffrande forwardsspel. Men det var helheten i HFF-laget som resulterade i att HFF kunde resa hem med en poäng i bagaget.

 

 

 

Inför Skellefteå FF – Härnösands FF

Efter sommaruppehållet är det dags igen för matcher i div 2 Norrland. För HFF innebär detta en resa upp till Skellefteå på lördag för att möta serieledarna Skellefteå FF. HFF har haft ett kortare semesteruppehåll än vad som egentligen var planerat pga den viktiga matchen i Svenska Cupen den 22 juli mot den överlägsna ledaren i div 3 Södra Norrland Ytterhogdals IK (vinst för HFF med 4 – 1). Därför känns det som vi redan är igång på ett bra sätt, och att vi inte lider av några tunga semesterben. Men det är givetvis betydligt tuffare att möta Skellefteå än Ytterhogdal. Vi har dock tränat hårt och i positiv anda sedan den 13 juli och alltid haft stor träningsnärvaro. Dessutom har Vasile Gueja tillkommit som ett lån från Höga Kusten Fotboll och han har tillfört offensiv klokhet och stor arbetskapacitet. Vidare har Faton Buzuku anslutit från IFK Timrå, men Faton har pga utlandssemester inte tränat med HFF förrän han ikväll torsdag ansluter till truppen. Inför Skellefteåmatchen har vi hela truppen tillgänglig (kors i taket) utom Yemel Aisa som är avstängd. Så det är stor konkurrens om platserna i startelvan!

HFF förlorade mot Skellefteå i vårpremiären hemma på Högslätten med 2 – 4 sedan skyttekungen Leo Englund avgjorde den spelmässigt jämna matchen med sina 3 mål. Sedan dess har vi i HFF definitivt förbättrat vårt försvarsspel, som för övrigt i inledningen av serien inte var bra. Men det gäller givetvis ändå att försöka ha full koll på Leo E på lördag.

Förra året vann för övrigt HFF borta mot Skellefteå med 2 – 0, så vi vet att laget inte är oslagbart hemma på klassiska Norrvallen. HFF åker upp till guldstaden på lördag med positiva förhoppningar om att göra en bra match mot serieledarna. Och vi känner oss definitivt inte slagna på förhand!

 

HFF – Gällivare/M 5 – 1.
Sista matchen före sommarvilan slutade med en klar 5-1-seger mot Gällivare/M i ett vackert sommarväder. Hemmalaget började aningen oengagerat och där viljan att löpa både med och utan boll inte var bra. Men efter ca 20 min blev det en klar förbättring. I min 27 kom ett flygande anfall där Adrian B löpte starkt och slog ett inlägg till i straffområdet inlöpande Gio G som satte 1 – 0 till HFF. I min 44 upprepades i princip löpningarna, men med skillnaden att det denna gång var Yevgen Y som löpte starkt och snabbt med bollen och slog den vidare till Gio G som gjorde 2 – 0 till hemmalaget.

Efter halvtidsvilan kom G/M ut som ett nytt lag och satte press på hemmalaget. Detta resulterade i min 55 i ett missförstånd i hemmaförsvaret och bortalaget kunde genom Isaac Ssempiira reducera till 2 – 1. Målet ledde till en skärpning av HFF:s spel och efter 62 min fick Adrian B på ett av sina patenterade kanonskott från ca 30 meter. Bollen i ribban, men med studs innanför mållinjen, vilket linjemannen observerade och så var det 3 – 1 till HFF. Inbytte Mo M, som för övrigt gjorde ett piggt inhopp kunde efter 70 min slå in 4 – 1 efter ett par studsar inne i straffområdet. Och på tilläggstid (min 94) fick Adrian tag på bollen till vänster utanför straffområdet och han drog sig inåt förbi ett par försvarare och sedan lät han på nytt högerkanonen tala genom att slå in 5 – 1 till HFF.

HFF blandade och gav i matchen, men som helhet gjorde laget en bra match där effektiviteten äntligen fick visst utrymme. Bra backspel av främst F Wiking, Niclas B och Lamin K kämpade hårt på mittfältet och framåt ska givetvis Gio G och Adrian B ha beröm för vardera 2 mål. Genom vinsten avancerade HFF i tabellen förbi Boden och upp till femte plats – Laget närmar sig alltmer serietoppen!

Nu gäller en ganska kort vila för spelarna, men en vila under ansvar, för redan den 22 juli väntar matchen borta i Svenska Cupen mot div 3-ledande Ytterhogdal, en match som är viktig för HFF, då en vinst leder till avancemang i Svenska Cupen med match på Högslätten i augusti mot ett allsvenskt eller ett superettanlag!

 

Inför HFF – Gällivare/Malmberget 1 juli

Sista matchen för vårsäsongen blir mötet  på lördag HFF – Gälliv./Malmberget. När vi i april mötte G/M uppe i Gällivare så var HFF överlägsna och vann med 5 – 2. Då var det vinterstämning runt planen med skotrar och skidåkare i anslutning till planen. Nu är det sommar och sol och semestertider, dvs en helt annan inramning kring fotbollsmatchen jämfört med i april. G/M har utifrån de senaste resultaten också förbättrats sedan i våras. Nu spelar man jämnt med många lag, även om poängskörden ofta uteblivit. Senast blev det förlust borta mot serieledande Skellefteå med    2 – 5. Men man hade oavgjort i halvtid! Dock tröt tydligen orken för G/M eftersom man redan tidigt i andra halvlek fick D M  Ssemakula utvisad och så kunde Skellefteå vinna rätt så enkelt. På senare tid har man dock spelat oavgjort mot Boden och Täfteå och bara förlorat med uddamålet 2 – 3 borta mot Hudik. Så det blir säkerligen ingen lätt match för HFF.

Vi har tre spelare borta på  lördag nämligen Slava Koidan, som åkt hem till Ukraina, och de två avstängda Yemel Mohand (rött kort senast) och Araya Zerai (3 gula kort). Men vi har goda ersättare, så frånvaron av nämnda tre spelare ska vi klara av utan större problem. HFF har de senaste matcherna blivit allt bättre, vilket också var väntat, eftersom det krävs några matcher för så många nya och unga spelare att fungera tillsammans. Det HFF har haft vissa bekymmer med på slutet är effektiviteten framåt. Vi skapar chanser men har haft svårt att göra mål. Hoppas att det lossnar på lördag mot G/M, så att vi kan gå på trygg semestervila efter 21 inspelade poäng. Vi kommer i så fall att ha 10 poäng upp till topplagen och lika många poäng ned till nerflyttningstrecket.

 

Hudik – HFF 1 – 1

Vi visste om att möta Hudik på deras hemmaplan är en mycket svår uppgift, som kräver fullt engagemang för att lyckas. HFF började matchen med en hög press på hemmalaget, som blev aningen konfunderad över detta. Så såg det i vart fall ut i matchinledningen. Så småningom tog dock Hudik över spelinitiativet. Efter ca 20 min kom HFF till anfall centralt på planen och på en höjdboll vid straffområdeslinjen kom HFF:s Yemel Mohand med stor kraft hoppande mot bollen och han stötte ihop med en försvarare, båda blev liggande en kort stund, men klev sedan upp. Till vår förvåning blåste domaren och visade rött kort till Yemel pga av en påstådd armbåge – mycket anmärkningsvärt, åtminstone sett ifrån vår position på lagledarbänken! Men det var bara för HFF att omgruppera laget och kämpa på och det gjorde man bra. Dock kunde Hudik ta ledningen med 1 – 0 i min 41 genom Cihan Sener, som nära mållinjen stötte in ett inlägg från högersidan.

Inför andra halvlek snackade bortalaget ihop sig om hur man skulle klara av spel tio mot elva och att även offensivt skapa målchanser för att åtminstone kvittera. Även om Hudik skapade några farliga målchanser så var det HFF som spelade bäst under den andra halvleken. På en hörna från vänster i min 57 kunde också en fristående Gio Gogolashvili nicka in kvitteringen till 1 – 1, ett resultat som sedan stod sig matchtiden ut. Under andra halvlek skapade HFF fler målchanser än Hudik, bl.a. gjorde HFF et mål som tveksamt blev bortdömt för offside.

Alla spelare i HFF, ingen nämnd och ingen glömd, gjorde en kämpamatch, där laget inte nöjde sig med oavgjort, utan man strävade att avgöra matchen på kontringar. Speciellt skojigt var att HFF i halvtid tog in Fredrik Wiking som mittförsvarare, Wiking som på grund av en långvarig skada inte spelat en enda match för HFF. Och Wiking spelade utmärkt defensivt, men även offensivt där han med sitt goda huvudspel var farlig på HFF:s hörnor och frisparkar.  När domaren blåste av matchen föll hemmaspelarna ihop ute på planen av trötthet och kanske också av besvikelse, medan bortalagets spelare var påtagligt piggare och nöjda med slutresultatet.

 

 

Inför Hudiksvalls FFF – Härnösands FF torsdagen 22 juni

I våromgångens näst sista match åker HFF ner till Hudiksvall för ett möte med ett av seriens två topplag. Skellefteå och Hudik har varit dominanta under våren och dom ligger etta och tvåa med vardera 27 poäng, 10 poäng fler än vad HFF spelat ihop. De två topplagen möttes för övrigt i den senaste omgången, en match som slutade 1 – 1, efter det att Skellefteå lyckades kvittera i matchens slutskede genom skytteligaledaren Leo Englund. Och detta trots att Skellefteå fick sin målvakt utvisad redan efter 30 min. Hudik har bara förlorat en enda match i år och det var i premiärmatchen borta mot Timrå. På hemmaplan har man vunnit allt utom matchen mot Boden som slutade oavgjort. Så Hudik har en ruggig hemmastatistik. Så var det även förra året innan HFF besökte Glysis Sparbanken Arena i den näst sista omgången av fjolårets serie. Då var Hudik obesegrade hemma sedan ett par års tid, men HFF vann den gången med 1 – 0 sedan Niclas Bönström slog bollen i mål efter att Hudiks målvakt först räddade en straff, men på målvaktsreturen var ”Bönan” snabbt framme och slog in bollen i mål. Så vi vet att Hudik inte är oslagbara hemma, men det är givetvis en mycket svår uppgift som HFF står inför.

Efter segern senast med 1 – 0 hemma mot Östersund har HFF tränat på i vanlig ordning. Ett par av våra långtidsskadade spelare Deldar Ibrahim och Fredrik Wiking, som inte kunnat spela en enda match i år, är nu glädjande nog på väg tillbaka. Dom tränar nu fullt ut, men har givetvis långt kvar till full fysisk form, men att göra inhopp i matchernas slutskeden är redan nu möjligt. Men å andra sidan har vi sedan ett par matcher ordinarie mittbacken Gustaf Nordkvist ledbandsskadad och han, liksom backen Fredrik Melander blir nog borta under våromgångens två återstående matcher. HFF har under de senaste matcherna agerat mycket bra försvarsmässigt, medan vi haft mycket svårt att göra mål trots att vi skapat många bra målchanser. Vi hoppas inför Hudikmatchen på ett fortsatt stabilt försvarsspel och att vi bättre än hittills kan förvalta våra målchanser på ett bra sätt. Då finns trots allt chansen till poäng borta mot topplaget Hudik.

 

HFF – IFK Östersund 1 – 0

Denna somriga lördagseftermiddag på Högslätten tog HFF emot IFK Östersund, som inför matchen hade två poäng mer än hemmalaget. Båda lagen började bra, där man försökte vårda bollen inom det egna laget, men HFF var inledningsvis det något bättre laget. Hemmalaget satte hög press på jämtarna som då hade vissa svårigheter att kontrollera händelserna. HFF skapade några halvchanser men så mycket mer offensivt kunde man inte åstadkomma. Östersund å sin sida försökte ofta spela fram bollen till den reslige Lewis Baker på topp, men han stoppades mycket effektivt av HFF-försvaret, där Jimmie G spelade utmärkt som mittback. Så 0 – 0 efter 45 minuter kändes ganska rättvist.

Inget av lagen gjorde några spelarbyten direkt efter halvtidsvilan utan man förlitade sig på startspelarna. Allt eftersom matchtiden gick tog HFF över initiativet och man skapade många chanser genom att man kom runt på kanterna, främst på högerkanten där Araya Z genom sin snabbhet skapade oro i Östersundsförsvaret under nästan hela matchen. Men på inläggen från kanterna var inte HFF-spelarna på rätt plats i straffområdet, så något mål blev det inte. Trots flera hyfsade målchanser fick inte HFF till något mål. När ca 20 min återstod byttes Bamekee T in som HFF-forward och efter några minuter fick han en djupledspassning från Niklas Haglund. Han fick bollen en aning för långt ifrån sig och satte högsta fart efter bollen. Alldeles utanför straffområdet sprang han ihop med en Östersundsförsvarare, båda föll och domaren dömde frispark för HFF. Adrian B lade upp bollen och klippte till med högerfoten. Bollen smet över/förbi försvarsmuren och in till vänster om Mills i Östersundsmålet och därmed tog hemmalaget ledningen med 1 – 0 i matchminut 77. HFF fortsatte dominera ytterligare några minuter, men sedan drog man sig tillbaka och tillät Östersund att satsa offensivt. Även om hemmalaget tappade en del av mittfältsspelet så var backlinjen stabil hela matchen ut. Så när slutsignalen kom kunde hemmalaget inkassera sin andra raka hemmaseger, denna gång med 1 – 0.

Bra i hemmalaget var hela backlinjen, där Jimmie G debuterade som mittback, och han var planens kanske bäste spelare. Mittfältarna kämpade och slet berömvärt, och våra forwards försökte verkligen, men något mål lyckades man inte göra. Det var därför som yttermittfältaren Adrian B med sin skottkraft kunde avgöra matchen till HFF:s fördel med sitt frisparksmål. Ett rättvist resultat som egentligen borde ha varit ett par mål större. I och med segern passerade HFF Östersund i tabellen.

 

 

Inför HFF – IFK Östersund 

Dags för hemmamatch på lördag mot IFK Östersund. Jämtarna, som så stort dominerade div 3 mellannorrland i fjol, har hittills samlat ihop 16 poäng , 2 mer än HFF. Det har dock gått trögt på slutet för IFK, eftersom man förlorat sina tre senaste matcher mot Gällivare/M, mot Hudiksvall och senast mot Skellefteå med 1 – 2 på hemmaplan. Men att förlora mot topplagen Hudiksvall och Skellefteå är inte något att säga om, och uddamålsförlusten mot Skellefteå visar snarast att IFK  är ett bra lag. Så det blir en tuff uppgift för HFF att möta IFK på lördag.

HFF har slickat såren efter förlusten med 0-2 senast mot Bollnäs och siktar på att producera mål på lördag. HFF har varit ojämna i sin målproduktion i de olika matcherna, men med 25 gjorda mål ligger man faktiskt 3:a i serien. HFF behöver dock producera mål i alla matcher och där har vi ett problem. Vi skapar många målchanser i nästan alla matcher, men i vissa matcher låser sig målgörandet för våra forwards. Samtidigt måste konstateras att vi släppt in alltför många mål nämligen 18 st. Vårt försvarsspel har helt enkelt inte varit bra. Det beror kanske främst på att vi haft och har många skador på våra försvarare, innebärande att vi ofta tvingats ändra i backlinjen, vilket inte är bra. Kontinuitet i backlinjen brukar nämligen vara en förutsättning för att vinna matcher. Även inför mötet mot IFK saknas mittbackarna Gustaf Nordkvist, Fredrik Melander och Fredrik Wiking p.g.a. skador. Senast var för övrigt även ytterbacken Jimmie Gustafsson halvskadad och han spelade därför bara den sista kvarten mot Bollnäs. Men nu är i vart fall Jimmie G tillbaka och även Fredrik W är på bättringsvägen.

När det gäller målgörandet så har vår offensive mittfältare Slava Koidan visat sig vara en målskytt av rang. Han ligger nämligen tvåa i skytteligan med sina 10 mål och han blir viktig även i matchen mot IFK. Är Slava på målhumör på lördag kan han bli den som avgör matchen till HFF:s fördel mot IFK Östersund. Vi hoppas att fler Härnösandsbor, än hittills på våra hemmamatcher, kommer till lördagsmatchen mot IFK på Högslätten för att se den publikvänliga fotboll som vi i HFF faktiskt spelar. Ett större publikstöd är Ångermanlands bästa herrlag verkligen värd!

 

Bollnäs – HFF 2 – 0

Bollnäsresan slutade i moll efter en för HFF ”besvärlig match”. Besvärlig så till vida att HFF inte kunde dyrka upp det defensivt spelande Bollnäs som ställde upp med formationen 4-5-1. HFF började klart bäst och rullande bollen bra, men tyvärr mest i backlinjen och på mittfältet. Bollnäs stack upp i en del motanfall och efter 15 min gjorde Bollnäs 1 – 0, ett vackert mål som det inte var mycket att göra åt. HFF fortsatte dock att dominera spelet på planen men när målchanserna dök upp, främst på inlägg från kanterna, så fanns inte våra forwards på rätt plats inne i straffområdet. Bollnäs verkade nöjda med situationen och skapade nästan ingenting, medan HFF fortsatte med det ”defensiva” bollpassandet. Så halvtidsresultatet i den regniga matchen var 1-0 till hemmalaget.

Under andra halvlek försökte HFF få till ett mer offensivt spel, men det mesta strandade på den kompakta försvarslinjen. När bortalaget kom igenom så var det på kanterna men på inläggen fanns målskyttarna helt enkelt inte på plats. Så fick Bollnäs en hörna från vänster i min 59 och den nickades olyckligt in i eget mål av en HFF-försvarare och så stod det plötsligt 2-0 till Bollnäs. HFF försökte sedan på olika sätt, bl.a. genom att byta in spelare och ändra på spelarpositioner, mm men inget hjälpte! Så det blev att vända hem med noll poäng.

De flesta HFF-spelarna gjorde ingen direkt bra match, men Yevgen Yefremov, Niclas Bönström, och Gideon Tinat var dock genomgående bra. Det som saknades hos många var kämpaglöden och viljan att ge 100% i offensiva löpningar/attacker. HFF har de senaste matcherna visat varierande form, där mycket bra insatser blandats med sämre insatser, en tendens som brukar vara vanligt för lag, som liksom HFF består av många unga spelare. Men det är bara att komma igen till nästa match hemma den 17 juni mot IFK Östersund.

 

 

Inför Bollnäs – HFF lördag 10 juni

Dags att möta en av nykomlingarna i div 2 Norrland, nämligen Bollnäs GIF FF på deras hemmaplan med naturgräs, Sävstaås IP. Bollnäs har hittills spelat alla sina hemmamatcher i år på konstgräs, men nu är det alltså dags för naturgräs. För att komma någorlunda väl förberedda på detta underlag gör HFF sin sista träning före Bollnäsmatchen på Brovallas naturgräsplan i Älandsbro.

Bollnäs blir en helt ny bekantskap för HFF, eftersom vi aldrig spelat någon match mot detta lag. Liksom nykomlingarna i år i div 2 har man inte haft det så lätt, utan man ligger f.n. fyra från slutet med totalt 8 poäng, efter två vinster, två oavgjorda och sex förluster. Vinsterna har man tagit hemma i Bollnäs. I den senaste omgången överraskade laget med att ta en poäng borta mot serieledande Skellefteå FF. Bollnäs kvitterade för övrigt i matchens sista sekunder, och man skaffade sig därmed ett bra självförtroende inför matchen mot HFF. Bollnäs har i sina förlustmatcher oftast förlorat med uddamålet, vilket tyder på att laget ändå hängt med i matcherna och därför finns all anledning för HFF att vara inställda på en tuff och jämn match.

Vinsten mot Anundsjö senast med 6-0 är svår att utvärdera, beroende på att Anundsjö saknade flera viktiga spelare, men att HFF spelade mycket bra var ändå ett faktum. Träningarna under denna vecka har också sett bra ut, så formmässigt ser de mesta positivt ut inför Bollnäsmatchen. Vi får också tillbaka Gustaf Nordqvist och Niklas Haglund som var avstängda senast. Men vi har fortfarande några duktiga spelare på skadelistan.

Trots att Bollnäs är starka på hemmaplan, åker vi ner med förhoppningen att göra en bra match och därmed att försöka vinna matchen. Men våra svårigheter tidigare år att spela på naturgräs kan kanske bli ett bekymmer för oss?

 

HFF – Anundsjö 6 – 0

Alla som hade väntat sig en jämn derbymatch mellan HFF och Anundsjö måste ha blivit besvikna på fredagskvällen match, för en så ojämn match mellan lagen har aldrig tidigare skådats! HFF var på bästa humör, medan Anundsjö inte var på något spelhumör alls. Nu kan väl Öviks-laget delvis vara ursäktade pga frånvaron av så viktiga spelare som Joel Åhman, Igor Petch och Christoffer Forsell, men man borde ändå ha uppträtt på ett bättre sätt i en derbymatch. Samtidigt ska dock framhållas att HFF gjorde en mycket bra match, med stor rörlighet såväl med som utan boll, kombinerat med ett finessrikt anfallsspel. Så Anundsjö hann helt enkelt inte med i svängarna!

Redan i min gjorde Adrian B 1 – 0 till HFF. Hemmalaget fick en frispark centralt utanför straffområdet, en frispark som Slava Koidan slog. Anundsjöförsvaret förväntade sig ett hårt skott från skarpskytten Slava, men han passade i stället bollen snett framåt till en fristående Adrian Borostean i straffområdet och Adrian slog enkelt bollen i mål. Efter 20 min sprang Adrian B på vänsterkanten förbi sin försvarare, och nere vid kortlinjen slog han ett inlägg som  Gio Gogolashvili vackert nickade in till hemmaledning med 2 – 0. Fyra min senare anföll HFF på nytt och efter ett mycket vackert samspel mellan flera spelare, passade Adrian B åter bollen till Gio G, som slog in 3 – 0 till HFF. Innan halvtimmen var spelad passade därefter Slava K fram bollen till den i straffområdet offensivt löpande Yevgen Yefremov, som slog in 4 – 0 till HFF. Därmed var matchen avgjord! HFF fortsatte dock att trumma på och hade chanser att göra ännu fler mål under första halvlek. HFF spelade en mycket fin fotboll och till och med den normalt så kräsna och tystlåtna Härnösandspubliken tog upp spontana applåder för HFF:s utmärkta spel.

Inför andra halvlek ändrade Anundsjö sitt spel så att man hade fem spelare på mittfältet för att förhindra fortsatt blödning och det fick viss effekt. Men HFF dominerade fortfarande stort och efter 53 min sköt Slava K in 5 – 0 till HFF med ett kanonskott från ca 20 meters håll. Gio G avslutade sedan målgörandet i min 73, då han åter fick en passning från Adrian B, och Gio gjorde därmed sitt tredje mål och fastställde slutresultatet 6 – 0 till HFF.

Alla i HFF ska ha beröm för sitt spel denna vädermässigt vackra kväll på Högas konstgräs. Hemmasegern kunde till och med ha blivit tvåsiffrig om man satt några fler av sina många klara målchanser. Anundsjö å sin sida måste definitivt skärpa till sig om inte året ska sluta med en degradering till div 3. Vi hoppas för Ångermanländsk fotbolls skull på en förbättring för Bredbylaget, för alla vet att Anundsjö kan bättre än vad man presterade denna fredagkväll på Högslätten.

 

 

Inför HFF – Anundsjö fredag 2 juni

Dags för derbymatch mellan Ångermanlands två bästa herrlag HFF och Anundsjö! Dessa lag har nämligen sedan några år varit bäst i Ångermanland på herrsidan. Anundsjö var bättre fram till och med 2014 men därefter har HFF tagit över tronen. Båda lagen har haft det trögt i årets serieupptakt, speciellt laget från Bredbyn. Såväl HFF som Anundsjö har kämpat om segern i många matcher, men ofta förlorat i slutet av matcherna på egna misstag och ibland även på oflyt med domarbedömningar. Båda förlorade, HFF mot Piteå och Anundsjö mot Skellefteå, exempelvis sina senaste matcher i slutminuterna på ”tveksamt” dömda straffsparkar. Men så kan det vara när lag saknar flyt. Men båda HFF och tydligen även Anundsjö gjorde bra laginsatser trots förlusterna, och därför verkar det mesta vara positivt inför derbyt, som förhoppningsvis kommer att samla en stor publik.

Båda lagen har, trots positiva signaler från den förra matchomgången, en del bekymmer med avstängda och skadade spelare. Vi har Gustaf Nordkvist och Niklas Haglund avstängda och även skador, som utesluter spel, på ett par  spelare. Men vi fyller på truppen med våra unga lovande spelare födda 2001/2002, vilket är positivt i sig. Även Anundsjö lär ha ett par spelare avstängda och även skador på spelare så i det avseendet verkar lagen vara på ungefär samma nivå inför derbymatchen.

Vi räknar med att det kommer att bli en match med typisk derbykaraktär, det vill säga en fysisk match med många närkamper och där viljan att vinna blir avgörande för matchutgången. Då HFF, främst under sina två senaste matcher börjat få ordning på sitt spel, kommer vi trots att det är derbymatch att ändå försöka spela ett positivt och offensivt spel. För vi måste försöka utveckla vårt spel om vi ska bli framgångsrika i årets serie.

 

Piteå – HFF 3 – 2

Förlusten mot Piteå med 2 – 3 var givetvis inte bra, men HFF gjorde sin bästa match spelmässigt under 2017 så det är ändå det positiva vi tar med oss inför det fortsatta seriespelet. Under första halvlek var Piteå det bättre laget och deras 1-0 efter 20 min var därför inte orättvist. Men målet var tyvärr ett självmål efter en oturlig studs på Gideon T! I andra halvlek repade HFF mod, satte högre press på hemmalaget och på en hörna i 56 min hoppade Gideon Tinat högst och nickade in kvitteringen till 1 – 1. Efter 69 min fick Piteå en frispark till höger om straffområdet och frisparken styrdes oturligt i mål av Gustaf N 2 – 1 till Piteå och HFF:s andra självmål i matchen! Ett par minuter senare anföll HFF på vänsterkanten och inlägget tog på armen på en hemmaförsvarare med straff som konsekvens. Slava Koidan satte straffen i mål till 2 – 2. Strax efteråt fick Niklas H sitt andra gula kort och blev därmed utvisad. Efter 82 min anföll Piteå på högerkanten och inlägget tog på Jimmie G:s arm och domaren pekade på straffpunkten. Och den satte Piteå och så slutade matchen  3 – 2 till hemmalaget.

En utmärkt match av HFF men man hade inte marginalerna på sin sida. Men spelet var som sagt positivt vilket vi tar med oss till nästa match hemma på fredag 2 juni på Högslätten

 

Inför matchen Piteå  – HFF söndag 28 maj

Ny match igen, nämligen borta mot topplaget Piteå. Inom HFF hoppas vi på att skadeläget/sjukläget förbättrats sedan matchen mot Morön, då ju alltför många startspelare saknades. Tyvärr så fick vi i matchen åtminstone ytterligare ett avbräck då Gio Gogolashvili drog på sig ett onödigt (sparkade iväg bollen efter en egen miss) gult kort, sitt tredje, och därmed är han avstängd. Vidare tvingades Lamin Kargbo kliva av efter en spark på sitt ena knä och därmed är han ett osäkert kort mot Piteå. Tillbaka i laget från start är dock Jimmie Gustafsson, Gustaf Nordkvist och Yevgen Yefremov samt förhoppningsvis även Mo Madkour. Men hälsoläget är fortfarande inte bra i HFF efter våra många matcher på kort tid. Piteåmatchen blir vår femte match på två veckor – tufft! Resultatet av ett tufft matchschema blir ofta inte bara skador och sjukdomar, utan även att spelarna också blir fysiskt slitna. Men det gäller att bita ihop och göra det bästa möjliga av situationen och det kommer vi definitivt också att göra mot Piteå. HFF har dock genom åren haft det svårt att ta poäng borta mot Piteå.  Men en seger har vi tagit, nämligen 2014 då HFF vann i Piteå med 3-2. Det var för övrigt det året som Piteå vann div 2 i överlägsen stil, 10 poäng före Hudiksvall. Så det är inte helt omöjligt att besegra Piteå på deras hemmaarena.

Det blir en tidig söndag morgon för spelarna, eftersom vi åker spelarbuss upp och hem på söndagen. Men det blir att fika och vila i bussen och att göra ett lunchuppehåll ca 3 – 3,5 timmar före match. Som vanligt laddar vi upp med pasta och nötköttbullar eller kyckling/nuggets med tillbehör på någon trevlig rastplats efter vägen. Vi har nämligen några muslimer i truppen och därför är alla maträtter med skinka eller annat griskött inte att tänka på! Dock finns inför Piteåmatchen även ett annat ”problem” , nämligen att Ramadan, fastemånaden, börjar nu i morgon lördag den 27 maj. Och under fastemånaden ska rättrogna muslimer bl.a. inte äta eller dricka under dagtid, vilket riskerar att man som spelare ofta blir orkeslös under matcher. Så jag hoppas att våra muslimska spelare i HFF tummar på reglerna en aning och äter och dricker tillräckligt väl inför Piteåmatchen. Annars kan det bli jobbigt att spela match och vara på topp, vilket alla våra spelare måste vara om vi ska kunna ta poäng på söndag mot Piteå.

 

HFF – Morön 1 – 1

Ett par dagar före torsdagsmatchen mot Morön såg det inte bra ut för HFF, då många spelare var skadade och en var avstängd. Och inte blev det bättre när det var dags för match. HFF hade nämligen inte mindre än åtta spelare skadade, sjuka, bortrest eller avstängd. Men våra tidigare bänkspelare fick rycka in, även på ovana positioner, och man gjorde det faktiskt riktigt bra. Under första halvlek hade inget av lagen så värst många målchanser, men Morön var det något bättre laget. Efter en mållös första halvlek fick HFF ett bättre grepp om skeendet på planen i andra halvlek. Då hade hemmalaget också hjälp av medvinden. Man skapade chans efter chans, men bollen ville inte in i mål. Det var frispelningar, stolpskott, nickar mot mål, missade bollträffar, kvalificerade målvaktsräddningar, och skott såväl över ribban som vid sidan av målet.

HFF skapade ofta sina målchanser på högerkanten där löpstarke Araya Z verkligen tog för sig och utnyttjade sin snabbhet. Men när bollen skulle över mållinjen var det som förgjort! Moröns anfall var fåtaliga. Men så drabbades hemmalagets Gio G av två gula kort och blev utvisad i min 72. Men trots utvisningen fortsatte HFF att dominera. Men så efter 86 min drev Morön upp ett anfall på vänsterkanten och efter ett inkast fick en bortaspelare tag i bollen och passade inåt centralt på planen och där mötte Moröns Max Ledin upp och fick på ett hårt skott från ca 25 meter, ett skott som Max I i hemmaburen inte kunde rädda och så stod det 1 – 0 till Morön. HFF fortsatte dock sin press med en man mindre och till slut så kunde Slava Koidan kvittera till 1 – 1 efter en hörna från höger, i matchens sista skälvande sekunder. Därmed kunde åtminstone förlusten undvikas, men chansmässigt så borde HFF ha vunnit matchen.

Bra i HFF var i försvaret främst Gideon T. På mittfältet hade HFF det ganska jobbigt under första halvlek, trots antalsmässigt fler mittfältare än Morön, men i andra halvlek orkade inte Morön stå emot HFF:s   numerära överläge på mittfältet, där Slava K visserligen inte hade någon toppdag, men han var ändå bäst av HFF:s mittfältare, speciellt när man räknar in hans kvitteringsmål, för övrigt hans sjunde i årets serie. I andra halvlek var också Araya Z mycket bra, efter en till stora delar sämre första halvlek. På topp skapade Bemekee T flera chanser, men han har det fortfarande förvånansvärt svårt att få in bollen i mål. Det ska också framhållas att de spelare som hoppade in och ersatte skadade, sjuka och avstängda/bortresta spelare verkligen gjorde en kämpamatch.

 

Inför matchen HFF – Morön BK torsdag 25 maj.

Åter dags för match, nu på torsdag mot Morön BK. Förra säsongen överraskade Morön många med att ta över som Skellefteås bästa lag! Man blev 6:a i serien medan storebror Skellefteå, som tidigare år alltid varit bäst i stan, slutade 8:a. Rivaliteten mellan de båda Skellefteålagen har alltid varit stor och det största som händer fotbollsmässigt i stan är när lagen möts. Det skedde för övrigt i den förra spelomgången då Skellefteå vann med 4-2 inför häpnadsväckande 1.928 åskådare!! Morön tog ledningen med 2 – 0, men Skellefteå kom tillbaka och gjorde fyra mål på raken.  Därmed var ordningen återställd,  med Skellefteå FF som stans bästa lag, och Skellefteå gick i och med segern dessutom upp i serieledning i div 2 Norrland. Derbymatchen slutade också med att hela 11 gula kort utdelades, varav 6 till Morön. Bl.a. drog Ludvig Marklund på sig ett gult kort och han är därmed avstängd i torsdagsmatchen mot HFF.

Vår erfarenhet av Morön är att man spelar många långa bollar upp mot sina stora starka anfallare med målgöraren (6 mål hittills) Andreas Marklund som den mest framträdande. Om nyförvärvet från Timrå, den duktige mittfältaren Philip Olofsson, medfört att man ändrat spelsätt återstår att se.  Morön spelar vidare en fysisk fotboll och laget brukar därför vara i topp när det gäller att dra på sig varningar. Så verkar det vara även i år, eftersom man dragit på sig 19 gula kort efter sju matcher. HFF har tyvärr också dragit på sig många gula kort i år, totalt 14 st, varav ett och därmed hans tredje gula kort, drabbade vår lagkapten Jimmie Gustafsson i den senaste matchen. Så Jimmie G är också avstängd på torsdag. Moröns vanligtvis fysiska spel innebär att det gäller för HFF att vara fysiskt väl förberedda inför matchen.  Det var vi definitivt inte då vi i sista omgången 2016 mötte Morön på Höga och därför förlorade HFF då med 2 – 4. Så vi har revansch att fordra mot Morön på vår hemmaarena.

De många matcherna den senaste tiden har slitit hårt på vår trupp, och vi har därför några spelare som inte kan delta på torsdag och dessutom har vi frågetecken inför om ett par viktiga spelare hinner återhämta sig till matchen på torsdag. Men vi vann senast mot Täfteå, trots skadebekymren, vilket gav oss ökat självförtroende inför matchen mot Morön.

 

Täfteå IK – Härnösands FF 1 – 3

HFF åkte till Täfteå på lördagen för att för första gången möta detta Västerbottenslag. Då HFF hade flera skadade spelare, fanns viss osäkerhet inför matchen. Men HFF startade mycket bra och satte hög press på Täfteå. HFF dominerade inledningsvis stort, men den höga pressen kostade givetvis på bortalagets krafter sett under en hela matchen. Inledningsvis hade HFF flera goda målchanser. I min 15 fick ex.vis Bamekee Toure på ett jätteskott från ca 25 m, ett skott som tog i ribban och studsade ner på mållinjen. Men fem minuter senare fick HFF utdelning. Gio Gogolashvili anföll på högerkanten, kom ända ner till kortlinjen, slog ett inlägg efter marken och vid bortre stolpen kom Mo Madkour inlöpande och kunde enkelt slå in 1 – 0 till HFF.  Efter 22 min stressades en hemmaförsvarare av Araya Zerai, och på försvararens bakåtpassning hann Araya före målvakten, rundade denne men kom ända ner mot kortlinjen, och tvingades då dribbla sig förbi två uppdykande försvarare för att få friläge. När friläget dök upp sköt Araya ett skott mot bortre krysset, men då hann en annan förvarare dit och nickade bort bollen. Även några andra öppna chanser hade bortalaget men inget som resulterade i mål för HFF under den första halvleken.

Efter en halvtimmes spel fick Täfteå en något lättvindigt dömd frispark strax utanför HFF:s straffområde. Och den frisparken slog Fredrik Johansson direkt i mål förbi en något felplacerad mur av HFF-spelare och så var det kvitterat till 1 – 1, vilket var ett direkt missvisande halvtidsresultat.

Under andra halvtid var spelet ute på planen jämnare mellan lagen, men HFF kunde ändå, med uppvisande av stort kämpaglöd, avgöra matchen. I min 69 fick nämligen HFF en hörna från höger som efter ett par studsar hamnade hos HFF:s specielle målgörare Slava K som sköt in 2 – 1 till bortalaget. På övertid kunde sedan inhopparen Asmir Hadzibulic, efter passning från Niclas Bönström fastställa slutresultatet till HFF-seger med 3 – 1. En rättvis seger speciellt efter den stora HFF-dominansen under den första halvleken.  Under matchens sista kvart gjorde HFF:s målis Max Ivanov många fina räddningar, när Täfteå tryckte för en kvittering. I övrigt gjorde HFF-spelarna inte någon speciellt bra match, men kämpaglöden, som är så viktig i vissa matcher, fanns denna gång hos HFF-spelarna som kunde resa hem till Härnösand med 3 poäng i bagaget.

 

Inför matchen Täfteå IK – Härnösands FF

Det är tätt mellan matcherna nu! I morgon lördag spelar HFF sin tredje match på en vecka. HFF reser  till Täfteå norr om Umeå för att möta hemmalaget, som är nykomling i div 2. HFF har aldrig mött Täfteå IK förut, och det är alltid intressant att möta nya lag. Vår kunskap om deras lag är mycket begränsat. Vi konstaterar att man ligger näst sist i tabellen med 4 poäng. Alla poäng är tagna på hemmaplan, där man vann med 1-0 mot Bollnäs och där man imponerande nog spelade 1 – 1 mot Hudiksvall. Så hemmaplan verkar vara Täfteås melodi! Senast förlorade man borta med 3 – 0 mot Skellefteå, en seger som tydligen Skellefteå verkligen fick kämpa för att ta. Så vi vet att Täfteå blir en svår nöt att knäcka på sin hemmaarena Täfteborg.

HFF har inför matchen tyvärr flera spelare skadade. Dessutom verkar vår form inte vara på topp. Bortfallet av ordinarie spelare innebär att vi i truppen kommer att plocka in ett par unga lovande spelare från vårt lag P 01, spelare som för övrigt tränar flera gånger per vecka med div-2-truppen.

Vi kommer att jobba vidare med vår spelidé där vi försöker kombinera ett bra försvar med en stark offensiv. Vi har många offensivt lagda spelare i laget där främst Slava Koidan men även Bamekee Toure visat fina takter. Vi hoppas att dom fortsätter att leverera och att även fler spelare hittar målet på lördag. Men som sagt Täfteå blir svåra att möta på sin hemmaplan.

DM-final Sollefteå GIF – Härnösands FF  1 – 2

Härnösands FF vann igår DM-titeln för herrar för Ångermanland genom att besegra hemmalaget Sollefteå GIF på Nipvallens konstgräs med 2 – 1, efter 1 – 1 i halvtid. HFF hade inför matchen en avstängning och dessutom skador som innebar att sex ordinarie spelare inte kunde spela DM-finalen. Därför fanns det viss osäkerhet inför finalen, men ersättarna skötte sig med den äran och kunde vinna DM-pokalen efter en relativt jämn match. Sollefteå, som enligt egen utsago gjorde sin bästa match för säsongen, kämpade dock bra och höll emot till matchminut 80 då Slava K klockrent nickade in 2 -1 på en hörna från höger slagen av Gustaf N. Före paus gjorde Bamekee T 1 – 0 till HFF efter en drömträff med högerdojan i min 23. Tio minuter senare kunde dock Sollefteå kvittera till 1 – 1 genom Eugeniu Samson efter ett misstag i HFF:s försvar.

HFF gjorde som helhet ingen bra match, men segern var ändå rättvis. Teo Sörholm var säker i målet, Gideon Tinat var den främste i försvaret, Slava Koidan var mittfältets främste spelare och framåt var Bamekee Toure den bäste HFF-aren. DM-vinsten innebär att HFF går vidare till den första omgången i Svenska Cupen, mot DM-vinnaren i Jämtland/Härjedalen där Ytterhogdal och Tandsbyn spelar DM-final inom kort.

 

Inför DM-finalen Sollefteå GIF – Härnösands FF

När det stod klart att HFF och Sollefteå skulle mötas i DM-finalen var Anders Qvist och jag överens om att spela matchen sent i maj så att värmen hunnit infinna sig, och därmed att många åskådare skulle besöka Nipvallen. Men värmen har låtit vänta på sig! Men idag matchdagen har vi äntligen fått varmare väder, så hoppas därför att en storpublik söker sig till Nipvallen ikväll onsdag. Matchen spelas alltså på Nipvallens konstgräs eftersom Sollefteå spelar i en lägre serie än HFF. Det betyder att Qvists gäng äntligen får spela en DM-match på hemmaplan!! Tidigare i år har man tvingats spela alla sina fyra DM-matcher på bortaplan. Men det har även HFF tvingats göra, så där har lagen hittills haft samma utgångsläge. Nu får alltså Sollefteå fördelen av hemmaplan och HFF nackdelen av bortaplan. Men är bortaplan verkligen en nackdel för HFF?? Nej, inte om man ser på årets DM-matcher och inte heller om man ser till årets matcher i div 2. Av 9 möjliga poäng på hemmaplan (Högslätten) i div 2 har laget bara tagit 1 poäng, och det var nu i lördags mot Boden. På bortaplan har man tagit 6 poäng av 9 möjliga. Så bortaplan verkar vara en fördel för Härnösandslaget! Och Sollefteå har i årets div 3 ännu inte tagit någon poäng på hemmaplan!?

Nåväl, hur som helst blir det en mycket intressant DM-final. Tidigare matcher mellan lagen uppe i Sollefteå har varit verkliga ”kampmatcher” och allt tyder på att det blir en kämpamatch även denna gång. HFF kommer till kamp med en spelare avstängd, nämligen Mo Madkour, som fick två gula kort i HFF:s semifinal mot Gottne. I övrigt har HFF Fredrik Wiking, Yevgen Yefremov och Deldar Ibrahim på skadelistan. Eventuellt kan ytterligare en startspelare tvingas avstå matchen. Med fyra till fem tänkta startspelare borta minskar givetvis HFF:s möjliga spelalternativ. Men då även Sollefteå, enligt vad man kunnat läsa, har ett par, tre spelare borta på grund av skador, är väl lagen i det avseendet relativt likställda. HFF bör ändå i kraft av sin div 2-status vara favorit att vinna DM-finalen, men Sollefteå kan med rätt inställning definitivt sätta käppar i hjulet för HFF:s segerplaner och därmed för vidare avancemang till Svenska Cupen. Oavsett vilket lag som går vidare i Cupen så får vi hoppas på att vinnande lag får möta ett allsvenskt lag i höst på sin hemmaplan.  Då blir det verkligen en publikfest oavsett om matchen spelas på Högslätten eller Nipvallen!

 

 

HFF – Boden 0 – 0

Inte heller HFF:s tredje match på hemmaplan blev någon resultatmässig framgång utan matchen slutade mållös 0 – 0. Åter var det en match som stördes av den starka vinden, som HFF hade i ryggen under första halvlek och Boden under andra halvlek. Inget av lagen skapade så värst många målchanser under första halvlek. HFF hade dock redan i matchinledningen ett öppet målläge då Slava Koiden ”stal” bollen av en försvarare och han fick då chansen, men en annan försvarare hann kasta sig och liggande ta bollen med ena handen, utan att domaren blåste straff och så försvann målchansen. Under halvleken var HFF det något bättre laget men något mål blev det alltså inte.

Andra halvlek började med jämnt spel men allt eftersom tog Boden över spelet. HFF hade svårt att hålla ihop laget, som blev alltför utsträckt över planen i stället för att man jobbade kompakt. Även om Boden hade ett par målchanser som avvärjdes genom utrusningar av Max Ivanov i HFF-målet, så var bortalaget inte speciellt giftiga framåt. Under matchens sista minuter kom HFF tillbaka in i matchen, men man fick helt enkelt inte till avslutningarna.

Båda lagen verkade inte ha det rätta drivet och inte heller den rätta inställningen för att vinna matchen och därför var resultatet trots allt tämligen rättvist. Bra i HFF var främst Max I i målet samt Jimmie G på vänsterkanten såväl defensivt som offensivt. Slava Koidan glimtade till ibland och Niclas B slet berömvärt på mittfältet, men laginsatsen från HFF var som helhet slätstruken. Nu gäller det för HFF att ladda upp inför DM-finalen på onsdag mot Sollefteå på bortaplan.

 

Inför Härnösands FF – Bodens BK FF

Det har hittills gått tungt på hemmaplan i år med förluster både mot Skellefteå och mot Valbo. Lördagens motståndare Boden är  ett på förhand klart bättre lag än den senaste hemmamotståndaren Valbo, men trots detta så ska vi givetvis försöka vinna på vår hemmaplan, för på Höga är vi normalt sett starka.

Från segermatchen mot Söderhamn med 5 – 2 tar vi med oss vårt offensiva spel, där mycket handlade om stor rörlighet och att komma löpande in i målchan­serna. Sedan tog alla spelarna på sig ”blåstället” och jobbade hårt, vilket också är ett måste mot Boden. Det vi behöver förbättra är att undvika allvarliga försvarsmisstag samt att hålla en jämn och hög spelnivå under hela matchen.

HFF och Boden har de senaste åren varit väldigt jämna. 2016 blev HFF 4:a och Boden 5:a och 2015 blev Boden 4:a och HFF 5:a  i serien. Och båda åren skiljde för övrigt bara en poäng mellan lagen. Liksom i fjol möter vi Boden hemma på Högslätten i maj månad. Förra året förlorade vi med 0 – 1, och uppe i Boden i augusti förlorade vi också med 0 – 1. Så HFF har därmed dubbel revansch att utkräva i år.

Boden har i år börjat något bättre än HFF, men har ändå inte direkt övertygat. Senast blev det hemmaförlust mot Skellefteå med 1 – 2, sedan Skellefteå både kvitterade och avgjorde i andra halvlek. Liksom de flesta lag har Boden flera nya spelare i sitt lag i år bl.a. fjolårets div 1-spelare Max Wårell och Anton Olofsson från IFK Luleå och Arish Nouri från Piteå. Sedan har Oscar Stjernquist just återkommit till Boden efter en kortare sejour i div 2-klubben Sundbybergs IK.

I vårt lag dras mittbacken Fredrik Wiking med sin långvariga ljumskskada och Yevgen Yefremov har en lårskada, så ingen av dessa kan delta mot Boden. Det kan inte heller Deldar Ibrahim göra, då han just efter att ha återhämtat sig från en lårskada, nu fått en lårskada i  sitt andra ben. Övriga spelare är friska och spelsugna.

För att klara av Boden, som övernattar i Härnösand inför matchen, krävs att alla spelare är fokuserade på sina respektive uppgifter och att alla agerar tillsammans såväl i försvar som offensivt. Det blir säkert en jämn match, där det gäller att vi har marginalerna med oss. Förhoppningsvis kan HFF visa att vi är ett topplag även i år genom att besegra Boden, kanske med 2 -1. Hoppas på en stor publik nu när vädergudarna lovat att vi på lördag ska få en fin och varm vårdag, för vårvärme är något som vi alla fotbollsälskare längtat efter i år.

 

Söderhamns FF – Härnösands FF 2 – 5

Precis som jag misstänkte så möttes vi av en nästan helt gul och dålig naturgräsplan på Helsingehus Arena i Söderhamn. Men det var vi inställda på och planen var ju lika dålig för båda lagen. HFF började matchen mycket bra och hemmalaget blev ordentligt tillbakatryckta. Efter 13 min fick Bamekee Toure bollen i offensivt läge på vänsterkanten, nyttjade sin speed och rundade högerbacken och nere vid kortlinjen passade han bollen snett bakåt och där kom Mo Madkour löpande och sköt in 1 – 0 till HFF. Bortalaget fortsatte sitt tryck och efter 18 min fick Bamekee T kontroll på bollen, denna gång på högerkanten. Han rundade nu vänsterbacken och slog ett inlägg där åter Mo M kom löpande och styrde/skarvade in 2 – 0 till HFF. Efter ytterligare två minuter fick Bamekee T åter bollen i offensivt läge, gjorde ett par dragningar och sköt sedan in 3 – 0 till HFF. Därmed var matchen i praktiken avgjord. Visserligen kunde Söderhamn reducera till 3 -1 på straff i min 43, men i nästa minut stal Slava Kiodan bollen av en hemmaförsvarare och ensam med målvakten gjorde han 4 -1 till HFF.

I inledningen av den andra halvleken fortsatte Söderhamns dåliga försvarsspel med att en försvarare nickade bollen i eget mål till 5 – 1 för HFF.  Efter 78 min fick ändå hemmalaget avsluta dagens målskytte genom att på ett försvarsmisstag i HFF fastslå slutresultatet till 5 – 2 för HFF.  En efterlängtad storseger för Härnösandslaget som ändå kunnat vara ett par mål större utifrån de målchanser och det spelövertag som laget hade.

HFF:s båda ytterbackar Jimmie Gustafsson och Yevgen Yefremov var riktigt duktiga denna dag. På mittfältet slet kvicke Niclas Bönström på i vanlig god ordning och Lamin Kargbo årsdebuterade på ett godkänt sätt som innemittfältare. Offensivt ska yttermittfältaren Mo Madkour ha beröm för sina två mål, som tillkom genom hans rörlighet och påpasslighet i straffområdet. Bamekee T var givetvis också mycket bra med ett mål och två målpass och även snabbe Slava K gjorde en bra insats på den för honom ovane positionen som toppforward.

Genom segern har HFF fått en slags arbetsro, men det gäller att fortsätta den positiva trenden nästa lördag då laget på hemmaplan möter starkt motstånd i form av Bodens BK FF.

 

 

Inför Söderhamns FF – Härnösands FF

Efter en mycket sur förlust senast hemma mot Valbo med 0 – 1, är det dags för bortamatch mot Söderhamn på lördag. Hemmalaget är i samma läge som HFF, dvs man har bara tagit en vinst och förlorat övriga tre matcher. Senast blev det storförlust med 0 – 6 på bortaplan mot Skellefteå, så lagets form verkar inte vara på topp. En viktig faktor inför vår match är att det blir årspremiär på naturgräset på Helsingehus Arena. HFF har dåliga erfarenheter av tidigt vårgräs på denna arena, då vi för ett par år sedan förlorade med 0 – 1 på ett då undermåligt underlag. Vi hoppas att årets vårgräs är väsentligt bättre, men värmen har ju inte kommit förrän de senaste dagarna så vi måste vara inställda på en svårspelad naturgräsplan.

HFF åker ner till Söderhamn med samma trupp som senast mot Valbo. Fortfarande är Fredrik Wiking skadad och Deldar Ibrahim är inte 100% återställd från sin skada, så dom saknas i matchtruppen. I övrigt är skade- och varningsläget i truppen OK. Visserligen är spelarna något stukade efter den svaga serie-starten, men veckans träningar har trots detta sett bra ut. Dessutom är alla i laget givetvis revanschsugna inför Söderhamnsmatchen. Men vi är medvetna om att även Söderhamn har revansch att utkräva efter tre raka förluster som resulterat i 1 -14 i målskillnad. En vinst är således ett måste för båda lagen om man inte redan nu ska dras in i seriens bottenstrid. För HFF:s del kan vi konstatera att våra förluster tillkommit mest på grund av oflyt och att vi trots allt spelat bra fotboll, dock i kombination med några avgörande misstag i försvarsspelet. Så vi får hoppas på att oflytet vänder mot Söderhamn och att vi får ordning på vårt försvarsspel.

 

Härnösands FF – Valbo FF 0 – 1

Frågan inför matchen var om HFF i år är fågel eller fisk. Efter förlusten mot Valbo kan frågan besvaras med att HFF definitivt är mer fisk än fågel, åtminstone så här i seriens inledning. Nu ska emellertid till HFF:s fördel nämnas att man trots förlusten var det spelförande laget under nästan hela matchen. Men hemmalaget hade inte förmågan att sätta sina klara målchanser. Valbo hade en målchans och den satte man i 72 min då Johan Sundberg slog in segermålet. Chansen skapade man för övrigt inte på egen hand utan upprinnelsen var ett missförstånd i hemmaförsvaret mellan Gustaf Nordkvist och målisen Max Ivanov.  Gustafs hemåtnick var ”tam” och Max tvekade att rusa ut för att ta bollen och han blev därför rundad av en Valbospelare, som passade bollen till den fristående Johan Sundberg och så var dagen förstörd för HFF.

Trots ett par uppenbara straffsituationer, som domaren vinkade avvärjande på, så hade HFF öppet mål ett par gånger, men Valbos målvakt Hassan Viklund var som en panter på mållinjen och räddade på något konstigt sätt närskotten. Vidare hade Adrian Borostean en stenhård frispark i ribban. Så chanser saknades inte även om HFF:s offensiv denna blåsiga och kylslagna lördag inte nådde upp till några högre höjder.

Liksom i tidigare matcher skedde åter avgörande misstag i försvaret, denna dag visserligen bara ett sådant misstag, men det räckte för att hemmalaget skulle förlora matchen. Surt sa räven! HFF har därmed inlett div 2-säsongen sämre än under alla tidigare år. Kommande träningsvecka får laget försöka komma tillrätta med vad det är som inte fungerar  och de allvarliga misstagen i försvarsspelet måste man se till att undvika i kommande matcher.

 

Inför matchen Härnösands FF – Valbo FF  lördag  den 29 april

Hemmamatchen på lördag mot Valbo kommer rimligtvis att indikera om HFF 2017 kommer att bli fågel eller fisk i årets div 2 Norrland. En vinst och laget kan jobba vidare som ett tänkbart topplag, men en förlust innebär att HFF i år får rikta in sig på att hålla till längre ner i tabellen. Så matchen mot Valbo är mycket viktig för att uppnå den målsättning HFF har i år!

Uddamålsförlusten senast mot Timrå och även under tidigare matcher, har HFF varit ojämna under vissa matchsekvenser genom att bra spel blandats med perioder med dåligt spel. Dåligt i så motto att spelarna inte jobbat tillsammans som ett lag, innebärande att lagdelarna inte ”kuggat i varandra” och då främst i ”presspelet” och i försvarsspelet. Det kan säkerligen delvis förklaras av de många nya spelarna och deras olika språk och där vissa spelare ännu inte behärskar det gemensamt kommunicerande engelska språket. Men förståelsen för tränarnas spelidéer och för kommunikationen på planen förbättras hela tiden. Då dessutom laget under långa perioder visat upp ett attraktivt, snabbt, effektivt och publikvänligt spel  finns verkligen förutsättningarna att HFF även i år kommer att tillhöra topplagen i serien.

Till Valbomatchen är Jimmie Gustafsson tillbaka i HFF-tröjan efter två matchers (orättvisa) avstängning. Han är givetvis viktig för laget, oavsett på vilken plats han spelar. I övrigt dras fortfarande mittbacken Fredrik Wiking och mittfältaren Deldar Ibrahim med skador, medan övriga spelare i truppen är tillgängliga för spel. Dock har mittbacken Gustaf Nordkvist redan dragit på sig två gula kort och han får akta sig så att inte han får ett tredje kort förrän Fredrik Wiking är klar för spel. Så generellt sett närmar sig ”avstängningstiden” och då gäller det att ha en bred trupp.

Valbo har, liksom de flesta lag i serien, några nya spelare i sin trupp, men definitivt inte så många nya som HFF. Fjolårets Valbo gjorde för övrigt en bra säsong och var på slutet inte direkt inblandad i bottenstriden, vilket man var 2015. När HFF mötte laget under våromgången i fjol på Högslätten slutade matchen 1 – 1 efter det att HFF genom Bamekee Toure lyckades kvittera i slutminuterna. I år imponerade Valbo genom premiärvinsten hemma mot fjolårets suveräne seriesegrare i div 3 IFK Östersund med 4 – 0. Men sedan har Valbo förlorat stort med 0 – 5 borta mot Hudiksvall och med 0 – 4 hemma mot Skellefteå. Dom resultaten tyder på att man har brister i sitt försvarsspel, vilket förhoppningsvis HFF offensiva spelare kan utnyttja. Samtidigt är Valbo säkert revanschsugna efter sina två raka förluster, så det gäller för HFF att ”vara på bettet” om det ska bli hemmaseger på lördag.

 

IFK Timrå – Härnösands FF  2 – 1

Lokalderbyt mellan Timrå och HFF blev delvis förstört av en kraftig vind, med frekvent återkommande stormbyar. HFF började matchen klart bäst i den starka medvinden genom att sätta hög press på hemmalaget. Efter ca 15 minuter gjorde B Toure en framstöt på högerkanten, tog sig ända ner mot kortlinjen och slog ett inlägg efter marken mot närmsta stolpen och där fanns Gio Gogolashvili på plats och slog in 1 – 0 till HFF. Bortalagets dominans fortsatte under halvlekens första halvtimme, men sedan började Timrå få ordning på sitt spel och den sista kvarten av halvleken jämnade spelet ut sig. Båda lagen hade i första halvlek ytterligare ett par vassa målchanser var, men 1 – 0 till HFF stod sig halvleken ut.

I andra halvlek tog Timrå med hjälp av medvinden direkt kommandot i matchen. Men HFF stack ändå upp i ett par farliga anfall. Målgöraren Gio G blev bl.a. efter ca 5 min helt fri med hemmamålisen Viktor Holmsten, men Gio sköt mitt på Viktor. I min 66 drog Timrå genom Robin Bergman upp ett anfall på vänsterkanten och nästan nere vid kortlinjen skulle Robin slå en passning snett bakåt, men fick snedträff och bollen gick i stället mot mål där Max I i HFF-målet olyckligtvis inte nådde höjdbollen som med hjälp av vinden blåste in i det bortre delen av målet och 1 – 1 var ett faktum. Timrå fortsatte sedan att dominera matchbilden och i min 85 fick hemmalaget en frispark till vänster vid straffområdeslinjen efter det att Gustaf N fick ett skott på ena armen. Granit Buzuku stegade fram och sköt bollen i samma del av målet där Berre slog in 1 – 1 och dit nådde inte heller denna gång Max I och så fastställdes slutresultatet till 2 – 1 för Timrå.

HFF gjorde en bra första halvlek men agerade betydligt sämre i andra halvlek där Timrå vann i stort sett alla närkamper. Bra i HFF denna matchkväll var hela backlinjen, där också Yevgen Yefremov som ny ytterback spelade stabilt även om han ibland hamnade väl offensivt. Niclas Bönström slet berömvärt på mittfältet och på topp var Gio B bra. Timrå tog över alltså över matchen i andra halvlek främst genom dominansen på mittfältet där Mehmed Hafizovic och Granit Bazuku firade triumfer med sitt goda samspel. Tyvärr hade inte domaren Robert Ahlman sin bästa dag utan nästan alla domslut gick i hemmalagets favör, vilket för övrigt flera Timråspelare beklagade efter slutsignalen. För HFF gäller det att ta nya tag inför nästa match hemma mot Valbo FF lördagen den 29 april.

 

 

 

Inför matchen Timrå – Härnösands FF fredag 21 april 

Åter en bortamatch för HFF, men denna gång nästan hemma, eftersom vi möter vår närmaste div 2-granne IFK Timrå. Laget har startat serien med två raka uddamålsvinster mot topplagen Hudiksvall och Skellefteå vilket givetvis imponerar. Men nu är det en derbymatch och i sådana matcher kan egentligen vad som helst hända. Timrå ställer säkerligen upp med sina från HFF värvade spelare Stefan Lagergren, Johan Ödmark och Robin ”Berre” Bergman, vilket ger matchen en speciell nerv. Den sistnämnde avgjorde för övrigt höstens derbymatch mot Timrå genom att göra 2 mål för HFF när Öbackalaget vann med 2 – 1 borta. Nu är alltså Berre i Timrå och han är i målform vilket hans 2 mål senast mot Skellefteå vittnar om. Så Berres målgörande  måste vi få stopp på.

HFF spelade stundtals fin och snabb fotboll senast borta mot Gällivare/M och visade då offensivt god form. Det kreativa offensiva spelet hoppas vi fortsätter men vi måste försöka förbättra vårt försvarsspel. Det kan därför bli någon förändring av spelarna och av spelet i backlinjen.  Av våra spelare är Jimmie Gustafsson avstängd medan Fredrik Wiking och Deldar Ibrahim är skadade. I övrigt är truppen intakt så vi kan ändå ställa upp med en stark matchtrupp. De många nya unga spelarna i vår trupp blir alltmer samspelta för varje match och vi hoppas spelarna tar ytterligare ett steg i fredagens match mot Timrå. Troligtvis innebär derbyt att det blir en fysisk match med många närkamper och att därmed ”finliret” kommer att lysa med sin frånvaro, men vi känner oss väl rustade inför matchen. Timrå måste definitivt  räknas som favoriter i matchen men osvuret är bäst……

 

 

Matchen Gällivare/Malmberget – Härnösands FF 2 – 5

HFF kom på långfredagen upp till ett helvintrigt Gällivare, där gott om skotrar och skidåkare fanns i anslutning till Tallbacka  IP, där ändå konstgräsplanen lyste grön och var helt snöfri trots snöbyar under matchen. HFF började matchen bra genom att sätta hög press på hemmalaget. Efter ett par målchanser tog en spelare i G/M i minut 14 bollen med ena handen i eget straffområde, vilket gav straff till HFF. Slava Koidan slog straffen i mål, men domaren menade att en HFF-spelare tjuvstartade för att ta en eventuell målvaktsretur och straffen fick slås om. Slava K satte dock även straff nr 2 och så ledde HFF med 1-0. Efter 20 min slog G/M en långboll upp mot HFF:s straffområde och i kampen om bollen ansåg domaren Richard Holöien att vår mittback Gustaf Nordkvist var ojust och gav hemmalaget en något lättvindig straff som Aaron Speer slog in och 1 – 1 var ett faktum. HFF fortsatte dock att dominera matchen och skapade 3-4 öppna målchanser som dock sumpades. Så 1 – 1 stod sig halvleken ut.

Andra halvlek fortsatte med stort HFF- övertag. I min 50 drog Slava K upp ett anfall på högerkanten och från sidlinjen nära hörnflaggan slog han ett inlägg som Gio Gogolashvili mötte med huvudet och så stod det 2 – 1 till HFF.  Efter ytterligare 5 min rundade Bamekee Toure målvakten, kom ner mot kortlinjen och slog bollen inåt och bakåt till fristående Slava K som enkelt slog in 3 – 1 till HFF. Så var dags för HFF:s  andra straff i min 59 eftersom G/M:s Juma Mulindwa gjorde en superräddning med ena handen uppe i ena krysset på en stenhård HFF-nick efter hörna. Straff för HFF och rött kort för Juma M. Slava K stegade åter fram och slog in 4 – 1 till HFF. Bortalaget försvar hade vissa problem med G/M:s offensive supersnabbe yttermittfältare Tif Kiddu. Han tog sig i min 77 snabbt in i HFF:s straffområde på sin högerkant och HFF:s lagkapen ”Melle” Melander hann inte med i steppdansen utan fällde  Tif och det blev åter straff. Även denna straff slog Aaron S i mål och reducerade till 2 – 4.  HFF fortsatte dock sitt tryck mot det till 10 man reducerade hemmalaget, och målchans efter målchans skapades. I min 83 tyckte Slava K att det var dags att åter få in bollen i mål. Han drog till med stenhårt skott från drygt 20 meter och spikade därmed slutresultatet till HFF-seger med 5 – 2.

HFF gjorde en mycket bra match, där man kunnat göra kanske 10 mål om effektiviteten varit på topp, men 5 mål visar trots allt på en mycket bra offensiv. Defensivt kändes inte lika bra och ett säkrare försvarsspel måste byggas upp om HFF ska tillhöra seriens topplag. Men det fungerade trots allt bättre än försvarsspelet mot Skellefteå förra helgen. Alla spelare i HFF slet trots allt berömvärt under hela matchen. Givetvis ska Slava K ha mycket beröm för sina 4 mål, men även för sitt uppoffrande mittfältsspel tillsammans med Niclas Bönström. Av våra toppforwards ska speciellt Bamekee Toure ha kredit för ett bra spel både offensivt och defensivt. Han jobbade och slet, levererade passningar och skapade flera öppna målchanser, som han dock inte lyckades sätta – men målen kommer säkerligen om han fortsätter på samma höga nivå som mot G/M. En troligtvis het derbymatch mot Timrå väntar nu närmast för HFF.

 

2017-04-14 14:00 Gällivare Malmbergets FF-Härnösands FF
Efter en dålig försvarsinsats i premiärmatchen mot Skellefteå FF (förlust 2 – 4) blir det nu en påskresa,  inte på kvastar, utan i minibussar upp till Gällivare för match på långfredagen mot G/M. Vi startar resan redan på torsdag eftermiddag, övernattar i Luleå, åker vidare på fredag morgon till Gällivare och efter matchen åker vi direkt hem, och är åter i Härnösand på natten mot lördag. Med andra ord blir det en jobbig tripp till/från vår mest avlägsna bortamatchort.  Efter förlustmatchen mot Skellefteå vill vi givetvis revanschera oss. Men då krävs definitivt ett bättre försvarsspel alltifrån våra toppforwards och ända ner till vår målvakt. Alla spelare har efter matchanalysen kommit till insikt om att förändringar krävs. Och det blir också minst ett par spelarförändringar jämfört med premiärmatchen. Jimmie G fick ju ett rött kort senast och han är därmed borta. Dessutom har skadeläget delvis förvärrats då ytterligare minst en spelare därför tvingas att vila. Skadeläget sedan tidigare för Fredrik Wiking och Deldar Ibrahim medger inte heller spel i startelvan, även om deras skaderehabilitering är på rätt väg. Vi kommer i vart fall åka till Norrbotten med en spelartrupp bestående av totalt 15 fullgoda spelare.

G/M har, liksom vi, en hel del nya spelare i sin trupp i år, så det är svårt att bedöma deras kapacitet. Men dom är liksom HFF säkerligen revanschsugna efter sin premiärförlust borta mot Morön med 2 – 3. Det vi vet på förhand är att G/M är mycket svårslagna på sin hemmaplan. HFF har inte lyckats ta någon poäng under de två åren vi spelat uppe i gruvmetropolen, trots att G/M inte direkt tillhört topplagen i div 2. I höstas blev det förlust för HFF med 2 – 4. Förhoppningsvis är det dags att på långfredagen ändra på den negativa bortatrenden mot G/M.

 

2017-04-08 16:00  Härnösands FF – Skellefteå FF  2-4
Seriepremiären för HFF blev, som brukligt varit i div 2, en mindre lyckad tillställning. Det blev en förlust trots hemmaplan mot Skellefteå med 2 – 4. Matchen började riktigt dålig för HFF eftersom Gideon T redan efter 3 min i en tilltrasslad situation i eget straffområde, olyckligt nickade bollen över målisen Max I och in i eget mål 0 -1 till Skellefteå. HFF repade dock spelmässigt mod och hade ett par vassa anfall. På ett av dessa fick hemmalaget en hörna på vilken bollen efter ett par studsar hamnade hos Fredrik Melander som sköt in kvitteringen 1 – 1 efter 15 min. HFF fortsatte att trycka på och i min 20  sköt HFF:s Slava Koidan ett skott i straffområdet ett skott som Skellefteås målvakt Jesper Glas inte fick ordning på utan bollen letade sig försmädligt i mål till en hemmaledning med 2 – 1.
HFF tycktes i det läget ha kontroll på matchen, men så fick Skellefteå en hörna efter 42 min och placerad vid främre stolpen fanns Leo Englund som skarvnickade in 2 – 2, efter dålig uppmärksamhet från HFF. Minuten senare snappade Leo upp bollen och löpte sig fri och så ledde plötsligt bortalaget med 2 – 3 inför halvtidsvilan.
Andra halvlek inleddes med speldominans av HFF och det fortsatte tills det var ca en kvart kvar. HFF hade flera målchanser bl.a. sköt Slava K ett skott i stolpen i min 52. Hemmalaget pressade för att få in kvitteringen och då gick det som det kan göra ibland. Skellefteå kontrade och vem fanns på rätt plats om inte Leo E, som ensam med Max I rullade bollen i mål och så stod det 2 – 4 efter 82 min. I en närkamp efter 86 fick HFF:s Jimmie G något överraskande rött kort medan Leo E som bryskt knuffade Jimmie till marken i ”efterspelet” bara fick gult kort! Därmed  var matchen i princip över och Skellefteå kunde återvända hem med tre poäng.
HFF spelade stundtals bra fotboll men ineffektiviteten var påtaglig samtidigt som försvarsspelet inte fungerade alls. Samtidigt ska Skellefteås toppforward Leo E ha ett högt betyg för sina tre mål och han var definitivt skillnaden mellan lagen. HFF får ta nya tag inför långfredagens bortamatch mot Gällivare/ Malmberget. Men det kommer att krävas en bättre effektivitet och definitivt ett bättre försvarsspel om det uppe i Norrbotten ska bli poäng för HFF .

 

2017-04-08 16:00  Härnösands FF – Skellefteå FF
Så är det åter premiärdags för HFF i div 2 Norrland, nu för sjunde året i rad. Vår målsättning är att även i år tillhöra topplagen i serien och med chans att ta sig vidare upp till div 1. Det är dock ännu osäkert vilken kvalitet som truppen besitter. Sedan i höstas har totalt 12 spelare lämnat truppen varav 9 gått till andra klubbar och 3 har slutat. Vi har därför jobbat hårt för att hitta nya spelare av hög div 2-klass. Sedan har vi också kvar våra unga spelare från HFF:s och ÄAIK:s lag P 01. Vi har skaffat hela 13 nya eller nygamla spelare som till stor del kommer från klubbar i vår närregion även om flera av dem har utländsk bakgrund. Nya i truppen är målvakterna Max Ivanov (ukrainsk klubb) och Teo Sörholm (IFK Sundsvall). Nya spelare i övrigt är Gustaf Nordkvist (IK Brage), Deldar Ibrahim och Araya Zerai (båda Älgarna), Fredrik Wiking och Yevgen Yefremov (båda Kramfors A), Gideon Tinat (FV), Kim Eriksson (GIF S-vall), Lamin Kargbo (Ånge IF), Mo Madkour (Västeråsklubb), Slava Koidan (ukrainsk klubb) och Gio Gogolashvili (polsk klubb). Medelåldern på truppen har sedan i höst sänkts från 26 år till 22,5 år!

Så utifrån de stora förändringarna i vår trupp samt att vi inte träningsspelat mot kvalificerade lag, gör det svårt att bedöma hur långt vi räcker i år. Våra motståndare på lördag Skellefteå FF, spelade fin fotboll 2016, men saknade då riktiga målgörare. Nu har man förstärkt offensiven genom att från GIF Sundsvall locka hem Leo Englund som 2013 vann skytteligan i div 2 med Skellefteå då han gjorde 19 mål. Så vi har stor respekt för Skellefteå! Vi hoppas att hemmaplan ska väga över till vår fördel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags:

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment