MATCHDATA

INFÖR/EFTER MATCHEN

Sidor

Kategorier

Meta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Åsikterna går starkt isär om fria byten i division 2 och 3 herrrar och i Damettan är bra eller dåligt för fotbollen.
Det första jag tänker på är att det ger ÅFF en möjlighet att en gång för alla rätta till sin förvirrade skrivning om startspelare nu när alla distriktets lag kommer att spela under samma bestämmelser när det gäller byten, vilket borde bädda för en enkel och lättolkad regel när det gäller hur spelare kan användas i lag 2, 3 osv. Tyvärr kanske prestigen fortfarande väger tyngre än förnuftet i ÅFFTK, men jag hoppas att man tar chansen inför kommande säsong. 
För några år sedan försökte SvFF höja statusen på herrarnas division 2 genom att inför krav på kontrakt för spelarna och därmed följande utbildningsersättning. Efter några år kom verkligheten ikapp och kravet på kontrakt togs bort.
Nu går man motsatt väg och anpassar sig till distriktsseriernas regelverk. Ingen större överraskning då jag anar att SvFF gärna skulle göra division 2 och 3 herrar och Damettan till serier som administreras regionalt.
Det kan vara en anpassning till verkligheten då drömmen om professionella spelare ner i herrtvåan visade sig vara just en dröm. Ett motiv var säkert att höja statusen på serierna men blev faktiskt mer att många spelare tyckte att deras status höjdes så pass att snack om kontrakt hördes ända ner i division 4 och 5 på herrsidan.
Det blir intressant att se hur föreningarna på sikt hanterar det nya läget. Hittills har det inte hänt alltför mycket under frimånaden, kanske bryter ”köpfesten” ut i mars – april då den internationella marknaden blir intressant.
För de flesta föreningar skulle det säkert vara väl använd tid att diskutera och lägga fast mål, metod och värdegrund inför framtiden.
Text: L-G Forslund

Tags:

4 Comments »

 1. Ja vad kommer det att bli av detta.

  Comment by Thomas hellgren — december 6, 2017 @ 15:28

 2. I början av åttiotalet var jag ordförande i IK Legend, en amatörklubb i Gävle, och vi gjorde då en motion till representantskapsmötet för Gestriklands Fotbollsförbund gällande flygande byten.
  Vår motivering till motionen var följande: ”Det är inte rimligt eller inspirerande att man som fotbollsspelare ska träna 2-3 gånger i veckan för att sedan under en helgdag åka iväg under 5 timmar utan att kanske få spela en minut pga nuvarande regelverk. Det är varken inspirerande och utvecklande för spelarna. Därför föreslår vi att flygande byten införs i Gästrikland för att behålla intresset för fotbollen för våra aktiva spelare i distriktet.” Motionen fick en positivt gensvar på mötet. Föreningen fick också året efter 25 nya spelare som ville spela fotboll och vi startade ytterligare ett lag.
  När Höga Kusten Fotboll spelade i trean under några år upplevde våra spelare samma situation som spelarna i Gävle/Gästrikland. Skillnaden var dock att tiden för bortamatcherna nu istället var 10-12 timmar på en helgdag.
  Med den nya bestämmelsen blir div 3 helt plötsligt en intressantare serie att delta när det bl a gäller SvFF.s Spelarutbildningsplan Nivå 4 (16-23 år+/-) Träna för att prestera.

  Johnny Eklund

  Comment by Johnny E — december 7, 2017 @ 19:30

 3. Intressant tanke och argument Johnny.
  Men, hur kan ”flygande” byten vara en bättre väg att gå än att t.ex. utöka till 5 byten, eller att lägga in 2 plusbyten för spelare under t.ex. 21 år?
  För det ska väl gynna de unga spelarna, och inte de äldre spelarna som kanske slarvat med försäsongen, och inte orkar springa en hel match?

  Comment by Johannes Thelin — december 8, 2017 @ 08:02

 4. Fria byten/Flygande byten är nog inte tänkt att det enbart ska gynna unga spelare utan även äldre spelare. Utifrån mina erfarenheter som ledare/tränare/coach under åren ger regeln en god möjlighet att utbilda lag och spelare men även att få ihop spelare till olika lag i veckans matcher.
  I IK Legend spelade vi oftast offensiv fotboll med libero och trebackslinjen i båda herrlagen. Spelarna blev tränade och utbildade enligt detta och under veckorna spelades det alltid en internmatcher 2×30 min med detta grundsystem som kompletterades med alternativ.
  Vi hade också en gyllene regel ”Att det är bättre för laget att du ger allt 100% i 20 min istället för 20% i 100 min. Väljer du det senare alternativet blir du vara kvar på plan 10 min efter matchas slut istället för att duscha med grabbarna”. Budskapet gick alltid fram även till det äldre spelarna som kanske hade slarvat med försäsongen. (Budskapet här även fungerat för mig som ledare i detta distrikt.)
  Däremot undrar man ju hur väl motionen är förankrad i distrikten innan beslut tas på riksnivå. Det har du nog bäst koll på Johannes. Har du och övriga spelare i division 3 hört något om detta under hösten?

  Comment by Johnny Eklund — december 10, 2017 @ 10:38

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment