MATCHDATA

INFÖR/EFTER MATCHEN

Nyheter

Sidor

Kategorier

Meta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För inte alltför många år sedan fanns domare från ”riktiga” Norrland, norr om Gävle, i den elitgrupp som dömer i Allsvenskan. Numera finns ingen. Inte ens i Superettan finns det plats för norrlänningar.
Lite konstigt kan tyckas med två etablerade lag i vår högsta serie och i en tid där förutsättningarna för fotboll mellan norr och söder minskat i takt med bättre planförhållanden.
Argument som jag hört är de stora avstånden och så få lag på elitnivå. Mycket bräckliga argument.
Kostnaden för domarresor är idag en försumbar del i elitklubbarnas budget, särskilt om man jämför hur det var för ett antal år sedan och tåg, flyg och vägar finns ännu.
För få elitlag? Låt mig påminna om att Norrland inte hade särskilt många lag i Allsvenskan på den tiden när domare från Luleå, Sollefteå, Härnösand, Sundsvall och Hudiksvall härjade där.
Skulle kanske något i det genetiska arvet förändrats? Knappast!
Det är förunderligt att inte den styvmoderliga behandlingen av domare från Norrland uppmärksammats av distriktsförbunden. Vi de årligt återkommande Norrlandskonferenserna är intresset för domarfrågor mycket svalt. Vid det senaste tillfället blev det ingen diskussion då ämnet endast lockade en deltagare förutom gruppledaren Ulrik Ulander från arrangören ÅFF.
Utan förebilder blir rekryteringen av domare svårare och svårare. För den ambitiöse domare finns idag troligast endast möjligheten att flytta söderut om man vill ha chansen att avancera till toppen.
Det här borde distriktsstyrelserna ha reagerat på för länge sedan. Men bättre sent än aldrig. Jag uppmanar ÅFF att väcka frågan på kommande Norrlandsträff och försöka få till stånd ett kraftfullt uttalande från Norrlandsdistrikten.
Det måste finnas en realistisk möjlighet att avancera till högsta nivå även om man bor i Gällivare, Överturingen eller Sveg annars står vi där med en åldrig, illusionslös domarkår som inte ger framtidstro.
Text: Lars-Göran Forslund

Tags:

1 kommentar »

  1. Sveriges mest kände domare är i och för sig norrbottning även om han bor i Sigtuna numer. Jonas Eriksson. En bra förebild som även engagerar sig lokalt i Norrbotten en del.

    Comment by Thomas Karolin — september 12, 2017 @ 16:26

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment