Matchdata VÅRA SERIER

INFÖR MATCHEN

EFTER MATCHEN

Sidor

Kategorier

Meta

svff-livescore

Info-matchannonser-2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Startsida

21st april 2014

Här är oddsen: Spelbolag tror på jämtländsk seger i trean

2016-03-21 14:39:22

linjedomareDet är redan nu möjligt att spela på segerlaget i vårens upplaga av division 3 Mellersta Norrland.
Spelbolaget Nordic Bet tror att IFK Östersund tar hem förstaplatsen och kliver upp i tvåan igen.

Och den som satsar på jämtarna får inte mycket utdelning om det nu blir så.
Laget står endast i 2.10 gånger pengarna, och hotas närmast av Kramforsalliansen och Sandviks IK som båda ger fem gånger pengarna tillbaka.
De andra ångermanlandslagen då? Jo, här placeras Sollefteå GIF på femte plats, Gottne IF på sjätte och nykomlingen Björna Bombers på sjunde.
Lägst rankade är Röbäcks IF (30.00) och Frösö IF (30.00)
**Nordic Bets odds på vinnaren i division 3 Mellersta Norrland:
IFK Östersund – 2.10
Kramforsalliansen – 5.00
Sandviks IK – 5.00
Kubikenborgs IF – 8.00
Sollefteå GIF – 10.00
Gottne IF – 12.00
Björna Bombers – 14.50
Stöde IF – 24.00
Gimonäs UIF – 24.00
Ope IF – 24.00
Röbäcks IF – 30.00
Frösö IF – 30.00
Text: Olle Larsson

FOTNOT: Treans premiäromgång – än en gång: Fredag 22 april: Röbäck IF-Gimonäs UIF, Kubikenborgs IF-Frösö IF. Lördag 23 april: Sandviks IK-IFK Östersund, Björna Bombers-Sollefteå GIF. Söndag 24 april: Ope IF-Stöde IF, Kramforsalliansen-Gottne IF.

De är favoriter att vinna fyran – enligt oddsmakarna…

2016-03-29 12:56:08

veckans fotbollÄlgarna och KB65 i tabelltoppen.
Och Lugnvik IF och Sidensjö IK i botten.
Så tippar i alla fall spelbolaget NordicBet  division 4 Ångermanland.

Vintern börjar på allvar släppa greppet.
Och äntligen börjar man se ljuset i tunneln eller åtminstone en annalkande vår.
Med den tinas också den lokala fotbollen fram.
Och i månadsskiftet april-maj rullar fyran igång. En hel säsongs förväntningar – och kanske besvikelser – ligger då framför oss.
Älgarna och KB65 är favoriter. Den som spelar på dem som seriesegrare får 2.40 respektive 3.20 gånger pengarna tillbaka.
Duon utmanas närmast av Friska Viljors andralag med oddset 4.50, följt av Arnäs IF, 7.50.
För den historiska nykomlingen Lugnviks IF (har aldrig spelat i fyran tidigare, reds anm) och Sidensjö IK ser oddsen inte fullt lika bra ut. På NordicBet får du 40 gånger pengarna  om du satsar på LIF eller Sidensjö som tabelletta.
Och de här oddsen ger bettingbolaget lagen som slutsegrare i serien
IF Älgarna  2,40
KB65 IF  3,20
Friska Viljor FC 2  4,50
Arnäs IF  7,50
Höga Kusten Fotboll  15,00
Anundsjö IF 2   20,00
Domsjö IF  20,00
Frånö SK  20,00
Nätra GIF  25,00
SLH United  25,00
Lugnviks IF  40,00
Sidensjö IK 40,00
Men som sagt. Det här handlar bara om odds och prognoser och bollen är som bekant rund…
Text: Olle Larsson
FAKTA/PREMIÄROMGÅNGARNA

*Lördag 30 april (Valborgsmässoafton):
Sidensjö IK-Domsjö IF

*Söndag 1 maj:
KB 65 IF-Arnäs IF
Frånö SK (Kramfors 2)-Nätra GIF
Sollefteå 2 (SLH United)-Lugnviks IF
Anundsjö IF 2-Friska Viljor FC 2

*Fredag 6 maj:
KB65 IF-Domsjö IF
Friska Viljor FC 2-Sidensjö IK
Frånö SK (Kramfors 2)-Anundsjö IF 2
Sollefteå 2 (SLH United)-Nätra GIF
IF Älgarna-Lugnviks IF
Arnäs IF-Högakusten

På fotbolly.se hittar du det mesta

2016-05-10 20:52:21

Sko_fotbolly

MATCHDATA VÅRA SERIER

Under rubriken ”Dagens matcher” hittar du alla matcher, även ungdomsmatcher som spelas i vårt distrikt. Du kan söka på det datum som är intressant för dig.

Under rubriken ”Kommande matcher” kan du genom att dubbelklicka på matchen få veta tid, plats och funktionärer.

”Tabeller” bjuder också på uppgifter om en förening genom ett dubbelklick på föreningsnamnet i tabellen.

”Senaste resultat” ger med ett klick-klick på matchen info om målgörare, varningar, utvisningar, laguppställningar, byten och matchfunktionärer.

Nya regler inom fotbollen

2016-06-02 21:40:17

FIFA genomför förändringar i regelverket från den 1 juni, ändringar som tillämpas direkt i EM-slutspelet. I Sverige införs förändringarna successivt från den 9 juli när Allsvenskan gör omstart, det berör även Damallsvenskan och Superettan från samma datum. I övriga nationella serier genomförs förändringarna inför säsongen 2017.

Néstor Pitana

Några exempel på förändringar:

  • Vissa situationer i straffområdet medför ej målchansutvisning. Om försvarande spelare gör ett försök att spela bollen och har möjlighet att göra det men om försvararen misslyckas blir det straff och varning. Fasthållningar, knuffar, avsiktliga hands etc ger fortfarande rött kort.
  • Skadad spelare behöver ej lämna spelplanen efter behandling (om det inte tar för lång tid) om motståndaren som förorsakat skadan tilldelats gult eller rött kort.
  • Varning för hands tilldelas endast vid hindrande av ett lovande anfall och misslyckat försök att göra ett mål.

Cuparrangörer kan söka dispens för tolvåriga slutsegrare

2016-06-02 20:00:40

SvFF:s förbundsstyrelse (FS) beslöt den 24 maj att tillåta en begränsad möjlighet för cuparrangörer att ansöka om dispens för att tillåta slutsegrare i turneringar från tolv års ålder. Det sker i enlighet med beslut som SvFF:s representantskapsmöte antog den 27 november 2015.

Repskapsmötet beslutade att införa ett förbud mot att kora segrare i all tävlingsverksamhet för barn t o m tolv år (såväl vad avser föreningsarrangerade cuper som SDF-tävlingar) från 2017 års säsong. Bakgrunden var att hålla fokus på fotbollsutveckling och principer som bör gälla för 6-12 åringar som spelar fotboll. I den åldern ska barnen leka, uppleva glädje och lära sig träna fotboll. Prestationen ska styra verksamheten och resultat ska vara av underordnad roll.

Men beslutet innehöll även att det ska ges en möjlighet att bevilja undantag från förbudet i föreningsarrangerade cuper när det föreligger särskilda skäl. Det kan vara internationella deltagande lag, men även med tydliga principer som att straffsparksläggning inte ska tillämpas för att kora slutsegrare och att samtliga spelare ska delta, max tre matcher spelas per dag och cupen pågår under lika lång tid, och ev slutspel erbjuds för alla lag. Fair play-priser delas ut till lag, spelare ledare och föräldrar.

- Beslutet ligger i grunden fast och vi kommer ställa nya tydligare krav på arrangörerna,men lever man upp till kraven och skapar en miljö där barnfotbollen genomsyras av barnrättsperspektivet då kan dispens ges. Vi vill att fotbollens cuper ska genomföras utifrån grundprinciperna för Fotbollens spela, lek och lär och Idrotten vill, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

I veckan har såväl Repskapets ombud som distriktsförbunden informerats. Distriktsförbunden spelar fortfarande en viktig roll när sedan cuper får tillstånd att arrangeras. Formellt prövas dispensfrågan av FS. Därefter ska dispensen bifogas till berört distriktsförbund, där föreningen söker tillstånd för att arrangera cuptävlingar. SvFF:s beslut kan överklagas till Riksidrottsnämnden.

Lottningen är klar – Sundsvalls DFF gästar Kempevallen

2016-06-07 19:51:11

cupvinjettSvenska cupen för damer har lottats under tisdagen
Och division 2-laget  Modo FF får en tuff utmaning i den andra omgången:  Sundsvalls DFF från  Elitettan på hemmaplan.

När matchen ska spelas är inte klart.
Senaste speldatum är onsdag  den 28 september.
Modo gick vidare från första omgången sedan IFK Åkullsjön lämnat WO (skadefylld trupp) och valde att prioritera seriespelet.
Nu väntar alltså Sundsvalls DFF på Kempevallen – och där lär väl Modo få tacka för sig. Eller..?
- Svenska cupen är bonus för oss och för föreningen, säger tränaren Niklas Lundberg på föreningens hemsida.
*Övriga matcher i andra omgången med norrländskt intresse:
Storfors AIK-Piteå IF
Alvik IK-Sunnanå SK
Team TG FF-Umeå IK
Alnö IF-Östersunds DFF

Mariebergs IP. En klassiker i en idyll.

2016-06-11 18:08:29

Gästkrönika Olof Wigren

Sågverkshistorien i Köjaviken är gammal och ytterst intressant. Ett besök på Kulturreservatet i Marieberg rekommenderas varmt. Något som ännu inte ingår i reservatet, men snart gör det om Köja Marieberg Lokalhistoriska Förening får som den vill, är den idylliska Mariebergs IP från 1937. En av landskapets vackraste fotbollsarenor, därtill makalöst välbevarad trots att det inte längre spelas matcher på den.

IMG_5175.jpg

Mariebergs sågverk startade 1862 och sysselsatte många människor fram till att verksamheten lades ned 1970. Redan 1857 stod emellertid Kungsgårdens ångsåg klar. Kring dessa sågar byggdes det herrgårdar, bostäder och mycket annat. Många av de gamla husen är borta, men de som finns kvar vårdas den lokalhistoriska föreningen och det finns massor av bilder och fakta bevarad i en utställning.

Under sågverksepoken kom idrotten att få en central roll. Det byggdes både bandyplan och tennisplan men framför allt bestämdes det i mitten av 1930-talet att det skulle anläggas en idrottsplats för fotboll med en träläktare, på en passande plats i skogen som användes som betesplats för kor.

 

1937 invigdes Mariebergs IP efter otaliga ideella arbetstimmar. Det blev en av landskapets bästa arenor, en stolthet för bygden. Här spelade IFK Marieberg seriematcher till mitten av 1960-talet och den användes sedermera även av Bjärtrå IS, bland annat för ungdomsfotbollen i populära Myriaden.

Idag är vägen upp till Mariebergs IP ganska knölig och det är inte alldeles enkelt att ens hitta den, men väl framme går det att beskåda en arena som bevarats väl. Träläktaren är i fint skick och gräset på planen klipps regelbundet av personal från den lokalhistoriska föreningen. Att kliva genom entrén och ställa sig mitt på planen, höra fåglars kvitter och suset av vindarna i träden skapar en stämning som är mycket speciell. Blundar du kan du för ditt inre nästan höra ljudet från forna tiders matcher och jublande publik.

En av dem som betytt mycket för både IFK Marieberg och Mariebergs IP var Seth Eriksson, som spelade i laget och var med om att sköta anläggningen fram till sin död för några år sedan. En av hans stora drömmar var att det återigen skulle spelas fotboll på Mariebergs IP igen. Kanske blir det så en dag? Vem vet.

 

Kanada nästa för Richard Aarseth ?

2016-06-16 15:27:09

Richard AarsethDet är många funderingar hemma hos Sollefteå GIF:s förre tränare just nu efter det att Richard Aarseth fått ett mycket intressant erbjudande från en förening i Kanada, som vill ta steget från halvprofessionell till helproffs.
- Mycket smickrande att bli kontaktad för ett sådant här uppdrag, säger Richard.
Jobbet består i att ha en övergripande roll när det utveckling av klubbens tränare och ungdomar, både pojkar och flickor, U14 -U19.
Det är naturligtvis många bitar som ska falla på plats och närmast väntar ett besök i Kanada och sedan ett beslut, som inte kommer att vänta alltför länge.
Text: L-G Forslund

Just nu: Här är Junsele IF ett av de bästa lagen i hela landet

2016-06-16 17:22:57

ji märketIkväll, fredag, laddar Junsele IF för fotbollsfest.
Då snackar vi inte om framför tv-apparaten.
Nej, nu väntar Undroms IF – och liten seriefinal i division 5.

Västragänget har fått upp ångan ordentligt.
Sex raka segrar, 18 poäng och 35-2 i målskillnad.
Och lagets grymma facit gör dem till ett av Sveriges bästa division 5-lag.
Jo, du läste alldeles rätt.
Fredagens möte på klassiska Mon handlar om seriens tvåa Undroms IF (16 poäng) mot serieettan Junsele.
Matchen startar klockan 19 00.
Och hemmalaget kommer till spel som favoriter. JIF-elvan har överraskat allt och alla, inklusive sig självt,
Före seriestarten rankade NordicBet laget som femma på spelsajtens lista, delade ut 8,00  gånger i odds som seriesegrare. Ramviks IF var då i topp till 2,60 gånger insatsen.
bollEn del i Junseles fina säsongsöppning  har förstås Adam Ali och Sergiu Baran som toppar skytteligan för serien med 13 respektive 11 mål så här långt.
Undrom har sin främste målskytt iMathias Åman som svarat för nio av 18 mål.
Tre matcher återstår för Junsele innan sommaruppehållet.
*I morgon hemma mot Undrom, därefter Skorpeds IF borta (23 juni) och sedan Wäija/Dynäs (Kramfors 3) hemma (29 juni).
*Undroms kvarvarande matcher på våren: Junsele borta,  Härnösands FF/Älandsbro hemma (20 juni) och Hägglunds IoFK borta (29 juni).
*Skytteligan:
13 mål: Adam Ali, Junsele IF
11 mål: Sergiu Baran, Junsele IF
9 mål: Mathias Åman, Undroms IF
6 mål: Daniel Nilsson, Skorpeds SK
4 mål: Adam Brunemo, Skorpeds SK, Mohamad Rahimi, HFF2/Älandsbro.
Hur var då det där med att Junsele IF är ett av landets bästa lag på division 5-nivå?
Det stämmer ganska bra. Läs här.
Det finns 48 division 5-serier och så här långt är det bara s e x lag kvar som kan stoltsera  med maximala poäng.
Ett av lagen är Junsele.
*Här är ”Sverige-tabellen”:
Malmbäcks IF, tio matcher, 46-9, 30 poäng (Småland nordväst)
Stångenäs AIS, nio matcher , 39-7, 27 poäng (Bohuslän)
Mantorps FF, åtta matcher, 24-7, 24 poäng (Östergötland Västra)
Färgelanda IF, sju matcher, 23-7, 21 poäng (Dalsland)
Junsele IF, sex matcher, 35-2, 18 poäng (Ångermanland)
Jokkmoks SK, sex matcher, 38-7, 18 poäng.
Mest mål av alla: Hemgårdarna BK United, 56 på nio matcher (Östergötland Mellersta)
Minst insläppta: Junsele IF och Fanna BK (Uppland), två på sex respektive åtta matcher.
Och Västragängets mål- och poängfest bara rullar vidare…
Text: Olle Larsson

 

 

 

 

 

Snart midsommar

2016-06-19 23:01:28

Lillen FEfter att ha frusit sig genom ett antal matcher i april och maj känns det konstigt att nu när vädret är som bäst och gräsplanerna ligger gröna och inbjudande då lägger vi av med fotbollen i en dryg månad.
Förr i tiden var sommaruppehållet hårt styrt av industrisemestern men den är ju nu ett minne blott.
Med lite tuffare koordination av seriernas sommaruppehåll skulle kanske någon/några distriktsserier kunna vara igång större delen av vår härliga sommar.
Remsle UIF, Gottne IF och Kramforsalliansen verkar vara de lag som kan bli aktuella för uppflyttning eller kvalspel till hösten.
För Björna IF och Anundsjö IF blir det en lång och svår vandring mot nytt kontrakt liksom för BikSK i Damettan. Ödesmatch för Bredbyns stolthet i nästa match mot Gällivare/Malmberget på bortaplan.
Sollefteå GIF kan med seger i nästa match mot Ope IF känna sig trygga inför hösten.
Härnösands FF har en del att göra framöver. Att stå utan målvakter den här tiden på året är något av en mardröm och bidrar inte till lugn och harmoni i spelartruppen.
De två tippade topplagen KB65 och IF Älgarna verkar göra upp om seriesegern och kvalplatsen i herrfyran, medan Högakusten och Arnäs IF hackar betänkligt.
Stack ut hakan för flera veckor sedan och tippade Junsele IF som seriesegrare i femman och det finns ingen anledning att ändra det tipset efter att ha sett utskåpningen av ende (?) konkurrenten, Undroms IF, under första halvleken på Mon.
Vad som händer i division 6 undandrar sig min bedömning men nog är det underligt att i den södra serien har sex av sju lag endast spelat 1, 2 eller 3 matcher i skrivande stund.
Efter att ha sett Sverige spela 180 minuter med fokus mest på passningar i sidled eller bakåt hoppas jag på ett betydligt rakare och längre spel mot Belgien. Hur ofint det än anses vara bland många.
Text: L-G Forslund

Talangernas sköna besked – vi ska på elitflicklägret i Halmstad

2016-06-20 11:36:47

elitlägerÅngermanlands F01-trupp till elitflicklägret i Halmstad är uttaget.
Sex intensiva dagar med utbildning i träning och spel.
Och säkert både spännande och roligt…

ÅFF-ledarna har plockat ut en trupp på 14 utespelare och två målvakter. Hela 13 av 16 spelare kommer från Örnsköldsviksområdet. BK Örnen och Modo FF bidrar med fyra spelare i truppen, Hägglunds IoFK tre.
Notabelt: Härnösandsklubbarna BIK SK och HSK har inte en enda reprsentant med i truppen.
Elitflicklägret för landets bästa 15-åriga talanger inleds söndagen den 26 juni och håller på fram till fredagen den 1 juli.
På menyn hittar vi fyra träningar  och två matcher. Utöver det blir det föreläsningar, teoripass och lite annat smått och gott.
Matcherna blir då mot andra läns elittjejer. Vilka motståndare Ångermanland ska möta är inte klart ännu. Från dessa spelare ska sedan ett landslag formas under hösten.
Lägret har genomförts sedan 1981 och kanske är det sista gången som lägret arrangeras i Halmstad. Enligt Dagens Nyheter kommer varken Hallands eller Skånes fotbollförbund i framtiden att vara med på Svenska fotbollförbundets elitsatsning.
*Truppen i sin helhet:
Målvakter:
Clara Karlsson, BK Örnen
Tilde Hörnkvist, Modo FF
Utespelare:
Matilda Melin, BK Örnen
Nellie Häggström, BK Örnen
Linnéa Näslund, BK Örnen
Maja Viström, Domsjö IF
Lina Haga, Modo FF
Moa Våglund, Modo FF
Jennifer Westberg-Green, Modo FF
Maja Lindfors, Hägglunds IoFK
Julia Åsander, Hägglunds IoFK
Matilda Norberg, Hägglunds IoFK
Ida Norman, Bollsta IK
Maja Ulander, Björna IF
Saga Nilsson, Remsle UIF FF
Hanna Olsson, Remsle UIF FF
Text: Olle Larsson
Bild; Svenska Fotbollförbundet

Sex steg till tryggare domare

2016-06-23 07:52:02

Hur ska domarnas situation stärkas? Magasinet Fotboll lämnar sex skarpa förslag.

 

1. Certifiera klubbarna i "domarvett"

"Det är något vi eftersträvar. Vi hoppas ha ett förslag framöver på hur SvFF skulle kunna implementera det i sitt framtida arbete. Vi sneglar på andra idrotter som har detta tänk. Vi kan inte ligga efter."

2. Inför domarvärdar
"Har påbörjats i en del distrikt men tyvärr tar inte klubbarna tag i det.Klubbarna borde få någon form av kickback om de driver detta arbete. Exempelvis en ekonomisk summa. Vi tror att detta är den bästa metoden för att ungdomsdomarna ska känna sig tryggare."

3. Avisa störande publik
"Intressant förslag då det i domarnas riktlinjer finns stöd för att kunna avvisa ledare/åskådare från spelplanen. Men vi vet att det är lättare sagt än gjort. En vuxen måste stötta ungdomsdomaren. Den större frågan är hur man kommer åt problemet på längre sikt."

4. Mentorer åt alla unga domare!
"Utmärkt. Den lokala domarklubben borde kunna bistå fotbollsföreningarna med rutinerade domare som kan finnas som stöd och hjälpa till i utvecklingen. Ett samarbete mellan domarklubbar och föreningar krävs om vi ska utveckla svenskt domarskap."

5. Inför grönt kort för publik
"Tanken är god men svår att genomföra i praktiken. I en del distrikt ska domaren skriva i matchrapporten hur publik och ledare från varje lag uppträder. Men då ledare står och tittar på när domaren fyller i rapporten så är det sällan det inrapporteras."

6. Tredomarsystem redan från sjumannaspel
"Detta ger domarna en bra start då man aldrig behöver känna sig ensam i tuffare situationer. Alla gillar inte att stå i centrum och då kan det vara bra att börja som assisterande domare för att sedan komma in i domarrollen på ett mjukare sätt. En riktigt fin idé."

Lars Lagerbäck & hans tankar

2016-06-23 07:57:23

Olof Wigren

2007 intervjuade jag Lars Lagerbäck för ett kapitel i boken Sporten idag 2007/08 (Semic). Nu hittar jag texten och här är utdrag ur den.

Lite intressant att läsa hans uttalanden och samtidigt känna till hans till nu.

x x x

lagerback4.jpg

Det finns något väldigt stabilt och tryggt över Lars Lagerbäck.

Somliga kallar honom färglös och förutsägbar.

Men hans resultat som förbundskapten är lysande.

Själv är han genuint ointresserad av att prata om sig själv som person och blir till lika delar irriterad som fascinerad över att det fokuseras så pass mycket på just det.

– Mitt jobb är att leda fotbollslandslaget. Där tycker jag att jag och mina medarbetare lyckats ganska bra. Hur jag sen är som människa hör knappast dit, säger han.

 

Lars Lagerbäck är en genuint fotbollsutbildad människa.

Men han var en doldis, mer eller mindre, fram till dess att han lyftes in för att kampera ihop med den betydligt yvigare och uttrycksfullare Tommy Söderberg för att leda A-landslaget.

Lars-Tommy blev snabbt ett begrepp.

Det gick bra.

Mycket bra.

Oftast.

När Tommy Söderberg klev av gick budet till Lars Lagerbäck att ta över ansvaret på egen hand.

Han sa ja och på den vägen är det.

Roland Andersson utgör Lagerbäcks bollplank och partner numera. Men vem som för befälet råder det inga oklarheter kring.

 

Lars Lagerbäck har fört Sverige till fyra raka mästerskapsslutspel sedan år 2000.

Det har ingen annan gjort före honom.

Bedriften har inte skett på något spektakulärt sätt.

Det mest spektakulära är att det skett på ett så metodiskt och systematiskt sätt.

En stark grund, en fast övertygelse om att hålla fast vid ett väl beprövat spelsätt, få överraskande spelaruttagningar.

Spetsat med de individuella egenskaper som främst spelare som Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic besitter.

Ett metodiskt nötande, emellanåt urladdningar men framför allt konsekvent välorganiserat. Klokhet och taktisk skärpa.

Svackor har funnits.

Sverige h a r blivit avklätt, det ska gudarna veta.

Minns bara mötet med Tyskland i VM förra sommaren…

Kritiken har bitvis varit skarp, trots framgångarna. Sällan internt men utifrån.

Tråkigt spel och tråkig förbundskapten, har det hetat.

Lars Lagerbäck har svårt att köpa resonemanget.

Eller rättare sagt, han gör det inte alls men gitter knappt argumentera längre. Det känns lönlöst.

– Det är vad vi presterar som betyder något, konstaterar han torrt.

När Zlatan, Olof Mellberg och ”Chippen” Wilhelmson i samband med en landslagssamling i september 2006 trotsade ledningens direktiv om att stanna på hotellet och gav sig ut i Göteborg på kvällen, blev det kärvt mellan i första hand Lagerbäck och Zlatan. En följetong i media följde. Lagerbäck höll dock en i sedvanlig ordning låg profil. Ägnade ingen kraft åt att bemöta uttalanden i pressen utan löste situationen så odramatiskt som möjligt.

En taktik som föreföll lika lyckosam som den han praktiserar på laget.

 

Hans egen spelarkarriär inskränkte sig till som bäst division III-spel med Gimonäs CK i Västerbotten. Dessförinnan spelade han under många år i de lägre divisionerna för Alby.

I mitten av 70-talet slutade han spela, innan han ens fyllt trettio, och blev småningom tränare. Han började den banan i Kilafors IF i Hälsingland. Min kusin var en av dem som tränades av den blivande förbundskaptenen och han minns honom som noggrann, ambitiös och bestämd. Han ställde krav men han var rättvis och rak.

Därtill hade han ett socialt patos.

Efter tre år i Kilafors flyttade Lagerbäck till Arbrå BK och därefter till Hudiksvalls ABK. Hans fotbollsfilosofi, tydligt präglad av intrycken från Bob Houghton, och hans ledaregenskaper förde honom in i Svenska Fotbollförbundets verksamhet och han gjorde fem år som förbundstränare för pojk- och ungdomslandslaget.

När Tommy Söderberg ville ha honom med på båten i A-landslaget var han redan en veteran i förbundssammanhang. Han hade bl a ansvarat för B-landslaget under två år.

 

Som förbundskapten för fotbollslandslaget är du per automatik en högst officiell person. Ständigt förekommande i medierna. Synad, debatterad, provocerad och bedömd utifrån de mest märkliga grunder förutom de rent fotbollsmässiga.

Det visste Lars Lagerbäck när han sa ja till att dela ansvaret med Tommy Söderberg.

Däremot har han nog aldrig uppskattat uppmärksamheten.

Inte på något sätt, skulle jag tro.

Det är fotbollen som driver honom.

Uppdraget som sådant.

Tiden med spelarna.

De ständiga utmaningarna i fråga om kval och mästerskap.

Stoltheten, delaktigheten i det laget presterar.

I grunden är han en genuint trygg människa. Han säger med visst vemod att han inte är så social vid sidan av fotbollen som han önskar att han vill vara, men att allting har sin tid och att bra vänner finns kvar.

Hans samhällsintresse har alltid varit starkt och på 60-talet rörde han sig i de radikala kretsarna. Han pratar gärna om sin syn på samhällsutvecklingen idag med. Men han yttrar dem inte mer än i förbifarten i intervjusammanhang.

För Lars Lagerbäck är det ytterst viktigt att hålla på den personliga integriteten.

Han vill inte vara en åsiktsmaskin, delvis säkerligen för att det i sin tur skulle ge ännu mer uppmärksamhet.

Finns det stora skillnader mellan förbundskaptenen Lars Lagerbäck och privatpersonen Lars Lagerbäck?

– Jag har väldig svårt att bedöma sådant själv. Men jag skulle tro att bilden av mig som ges i media inte är exakt densamma som den som folk som känner mig väl har. För övrigt är det där någonting jag aldrig ägnar någon tanke. Jag tycker inte det finns så många anledningar att prata om mig själv som privatperson i intervjuer. Lika lite som att tala om min familj. Det är sådant jag vill ha för mig själv. Jag är glad att det respekteras.

Känns mediabevakningen påfrestande?

– Allting är relativt. Jag tycker att vi har en väldigt öppen attityd till media. Jag och Roland är så gott som ständigt tillgängliga per telefon, utom vid speciella tillfällen. När jag läser att vi skulle vara ett slutet landslag känner jag inte igen mig alls. Däremot har det hänt att vi påpekat brister i det som skrivits om landslaget, om oss och spelarna. När det handlat om direkta felaktigheter. Det är ju vår skyldighet. Gör du det kan du få tillbaka på olika sätt sedan. De är tråkigt men det får vi leva med.

Hur är din relation till Zlatan idag?

– Från min sida har den alltid varit bra. Jag tycker att det, liksom så mycket annat, tar sådana orimliga proportioner i media. Det spekuleras och förvrängs och mycket lite av det som skrivs handlar om det som rör fotboll. Allt det här tar tid. Men jag kan bara svara på frågor och hålla mig till det jag kan kommentera. Som sagt, jag har inget problem i min relation till Zlatan. Men vad vi säger mellan varandra när vi pratar är vår ensak.

Det har stundom målats upp bilder av schismer och olika falanger i landslaget. Hur ser du på det som inifrån stående?

– I ett landslag och i ett lag över huvud taget finns det alltid vissa som trivs bättre ihop med andra. Det finns också starka personligheter. Det är helt naturligt. Men det viktiga är att alla har respekt för varandra, kan samarbeta väl och att vi lyckas åstadkomma det vi tror är möjligt. Där har vi aldrig haft några bekymmer i landslaget.

Har det hänt att du under din tid som förbundskapten fattat beslutet att inte ta med spelare på grund av deras sociala kvaliteter och inte utifrån deras fotbollsmässiga kvalifikationer?

– Nej. Jag har aldrig haft sådana tankar. Det är en fråga som aldrig varit aktuell.

Är du känslig för kritik?

– Det beror på vem avsändaren är. Jag tar till mig sånt som bygger på fakta och värderar alltid det som sägs av människor med stor insikt och kunskap,

Bob Houghton har varit en av dina stora inspirationskällor, det är välbekant. På vilket sätt påverkade han dig?

– Han gav mig helt enkelt en ny dimension som tränare. Vid sidan av den ordinarie tränarutbildningen stod Bob och senare Roy Hodgson för flera saker som jag burit med mig sedan dess, utan att gå in på några detaljer. Jag lärde känna dem bra och jag har stor respekt för dem som fotbollsmänniskor. Det finns andra personer som historiskt sett också haft stor betydelse för mig, under olika perioder. Både fotbollsmässigt och civilt. Det gör det ju för alla människor. Men just Bob, och Roy, vill jag hålla fram särskilt när det gäller tränarskap och fotbollsfilosofi.

Hur vill du beskriva dig själv?

– Jag känner en trygghet i det jag gör och med den människa jag är. Det är jag glad för. Du måste vara ödmjuk men kan du jobbet du är satt att utföra och vet vad det krävs att vara tränare och ledare på den här nivån, har du en trygghet som är ett stort stöd. Jag känner också att jag är trygg i det faktum att jag inte står och faller med förbundskaptensjobbet.

Har du ett kontrollbehov?

– Nej, det tycker jag inte. Nej, det kan jag inte påstå. Inte mer än de flesta andra.

Blir du någonsin euforisk?

– Jag kan bli väldigt glad, men jag är inte en sådan som visar mina känslor så oerhört tydligt. Sådan har jag nog aldrig varit. Jag är den jag är. Jag håller inte igen eller nåt sånt.

Har du blivit mer kräsen till den fotboll du ser genom åren?

– Det finns alltid sådant som är intressant i varje match. Jag ser det som ett privilegium att få se så mycket fotboll, inte som en belastning. Skulle jag åka runt och tycka att det vore tråkigt skulle jag byta jobb kvickt.

Hur mycket anser du att du kan påverka spelet under match?

– Det är begränsat. Fotboll är ju den enda lagidrotten där du inte kan byta in och ut spelare, som du kan göra till exempel i hockey, handboll och bandy. Samtidigt är det fotbollens styrka. Jag tycker om hur fotbollens regler är uppbyggda. Jag tycker man ska bevara dem och inte peta i dem för mycket. Det har testats med timeouter och sådant men, nej, jag tror inte att sånt behövs eller gör fotbollen bättre.

På vilka sätt tycker du att ditt ledarskap formats av din uppväxt och dina sociala värderingar?

– På många sätt. Ditt ursprung och din uppväxt bär du med dig var du än går och du formas av dem vare sig du vill eller inte. Jag tror till exempel på att alla i en grupp ska ha stor delaktighet och möjlighet att påverka. Glädje är också viktigt. Däremot tror jag inte på en demokratisk ledarstil i ett landslag. Beslut kan inte fattas av alla och i landslaget fattas de av mig och Roland.

Hinner du odla ditt intresse för samhällsfrågor så som du vill?

– Det kan jag inte påstå att jag gör, men visst följer jag med i det som sker.

Pratar ni i landslaget någon gång om samhällsfrågor när ni träffas?

– Ibland är det bra att vidga perspektiven en smula och plocka upp annat än det som rör fotboll specifikt. Men det måste finnas luft, frihet. Samlingarna är nog intensiva ändå. Spelarna måste få vara för sig själva också. Det kan vara en tunn gräns mellan ambition och överambition. Erfarenheterna du skaffar dig som ledare gör det lättare att hålla sig på rätt sida.

– Men visst lägger vi in annorlunda aktiviteter ibland. Det gör vi ju. Vi har haft föreläsare som David Lega och folk från andra idrotter, vi har spelat curling med det kvinnliga OS-laget Anette Norberg och vi gör regelbundet studiebesök av olika slag. Jag tror det behövs.

– Många av landslagsspelarna lever så isolerat, delvis tvingade till det. Det kan inte röra sig fritt och risken är då att de hamnar i någon slags fotbollens ostkupa. Det har ju helt klart sina nackdelar.

Du har lett landslaget i tio år. Hur mycket tycker du att du utvecklar laget nu jämfört med i början av perioden?

– Jag tror att alla i den här branschen är överens om att det är en klar fördel att få förmånen att jobba länge med ett lag. Du kan skapa kontinuitet och ge dina idéer en rejäl chans att provas och ge effekt. Att byta tränare är ofta detsamma som att byta filosofi och spelsätt och det är inte alltid fördelar med det.

Är du lockad av att ta hand om ett klubblag i en framtid?

– Det är fullt möjligt att så sker. Jag har aldrig stängt några dörrar, samtidigt som jag heller aldrig sökt efter andra alternativ. Jag har fått förfrågningar från klubbar. Men eftersom jag stått under kontrakt med förbundet och känt mitt uppdrag så viktigt har jag aldrig fört några mer ingående samtal om att byta arbetsgivare. Vad som sker framöver får jag se. När jag en dag slutar som förbundskapten är jag inte låst vid någonting.

 

bigOriginal.jpg

 

Tags:

Inga kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.