SIDINSTRUKTIONER

MATCHDATA

Nyheter

Sidor

Kategorier

Meta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Startsida

21st april 2014

Uppsnack, nedsnack, V A R och behandling och tröst vid minsta krampsympton

2019-08-02 09:21:46

Att se en fotbollsmatch tar allt längre tid speciellt om den ska avnjutas via TV.
Att lyssna till Bojan, Martin Åslund med flera i massor med minuter före och efter en match prövar tålamodet. Jag vet att det är frivilligt och att TV har en avstängningsknapp men hur är det möjligt att samma så kallade experter får mala på år ut och in med samma upplägg och uppblåsta attityd.
Jag skulle välkomna mer variation både i upplägget och expertskaran.

VAR ser vi komma på gott och ont. Som systemet tillämpats hittills har en massa barnsjukdomar visats upp. Förhoppningsvis kommer det så småningom att användas där objektiv teknik kan användas, exempelvis om bollen var över linjen, var spelaren i offsideposition när bollen slogs osv.
Bedömning av ojuste spel, om en spelare påverkar spelet och liknande hoppas jag kommer att överlämnas till domarna även i framtiden när VAR så småningom satt sig.
Att ett antal videotittande domare plus domaren på planen snabbt skulle komma överens till ett mera korrekt beslut kanske gäller vid några få tillfällen men priset för detta blir högt genom långa uppehåll och att domarna reduceras till nickedockor med hörlurar. Det gör knappast domaryrket mer eftertraktat.
Om sedan nuvarande trend blir rådande där domarna verkar ha instruktioner att vid varje antydan till kramp avbryta matchen för att ge möjlighet till behandling och tröst PÅ PLANEN så får man ta med sig matsäck och en burk Valium till matcherna för att stå ut.
Text: L-G Forslund

När lilla Rö BK lirade boll var det varning för ardenner-huliganen

2019-08-05 16:59:50

IF Älgarna fyller 100 år 2019.
En av tre lokala föreningar  med fotboll på programmet som kan fira under året.
Och så har vi en klubb som hade kunnat fira lite, men den existerar inte längre…

Lilla Rö BK i Vålånger har haft ett fotbollslag.
Och en fotbollsplan.
En för många okänd.
Klubben bildades 1929 och skulle i år ha fyllt 90 år. Först året därpå klev laget in i seriespel i Härnösandsserien  division 2.
Säsongen 1932 /33 nådde man den största framgången i en serie som kallades division 2 östra Härnösandsserien och där de mötte Stigsjö IK B-lag, Säbråkamraterna, Älandsbro AIK B-lag och Gussjö IF.
Till slut blev det en andraplats.
Sista säsongen, 1933/34 blev det en jumboplats i Härnösandsserien, en seger på åtta matcher.
Sen var det tack och adjö…
Invid Rö BK:s gamla idrottsplats låg en bondgård olägligt till. Vid mjölkleveranser måste bonden styra sin häst och vagn snett över planen.
Inför risken att utsättas för ardenner-huliganen brukade domaren blåsa av matchen.
o o o
Men det finns fler lokala föreningar som kan fira under 2019. Såväl Arnäs IF  (bilden)  som Forsmo IF fyller 70 år under hösten.
Det som startade med seriespel i klassiska division 6 Stambaneserien 1951/52 (nio poäng på 14 matcher) har blivit en klassisk klubb, i alla fall sett ur mina lokala fotbollsögon.
Arnäs IF har fostrat massor med duktiga spelare, en klubb som dessutom haft starka och profilrika ledare och tränare.
Fotboll är huvudverksamhet, föreningen har idag drygt 600 aktiva barn – och ungdomar som spelar fotboll i något av föreningens 22 lag, läser vi på hemsidan.
- Vi vill ge barn och ungdomar en meningsfull och kul fritid. Vi vet att med bredd får man också topp, skriver föreningen.
Forsmo IF är en förening som haft många sporter på sitt  program: cykel, gång, MTB och skidor bland annat.
Fotbollen spelade första säsongen  1951/52 och mestadels har det handlat om division 5.  Målet i år är att försöka ta klivet upp till fyran, ett historiskt sådant i så fall…
Och ni som kan historien vet att föreningen fostrat många stora profiler under åren. Eller vad sägs om namn som skiddrottningen ”Billan” Westin, långloppsprofilen Håkan Westin, proffscyklisten Emma Johansson och gångtjejen ”Madde” Svensson.
Imponerande är bara förnamnet…
o o o
Och de kommande åren står flera klubbar på rad för att fylla ett sekel:
2020: Långsele AIF
2020:  Bollsta IK
2021: Anundsjö IF
2021: Ramviks IF
2021: Sidensjö IK
Text: Olle Larsson

 

 

 

Fotbollen i förvandling

2019-10-03 10:11:09

Ingenting är längre som förut och tur är väl det men när det gäller fotbollen är frågan, utveckling eller avveckling.
På den internationella och nationella nivån blir pengarna allt större, publiken både framför TV:n och på läktarna ökar, alltmer spektakulära tifon syns och det är naturligtvis en utveckling.
På den lägre nivån, under Superettan, ser vi snarast en avveckling ju lägre ner i seriesystemet man kommer. Nästa år ökar intäkterna markant för lagen i Allsvenskan och Superettan medan övriga lag verkar få leva på ett "Lycka till" från SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson, ständigt pratande om "fotbollsfamiljen". Men prat är som alla vet en bräcklig grund för att bedriva en bra verksamhet.
När jag ser mig om i vårt distrikt kan jag konstatera att engagemanget för fotboll bland både ungdomar, föreningar och distriktsstyrelse minskar. Ett bra exempel på detta är när både Tävlingskommittén och deltagande föreningar i herrfyran missat/glömt bort att det i år var Ångermanlands tur att delta i det så kallade Norrlandskvalet. Något som hade varit helt otänkbart när fyran som högsta distriktsserie hade en status, som numera närmast är förintad genom B-lagens inträde och föreningarnas och ÅFF:s monumentala ointresse att göra någonting åt nuvarande situation.
Den som tycker att min kritik är orättvis och onyanserad har ett gyllene tillfälle, gäller både föreningar och ÅFF, att i god tid före representantsskapsammaträdet komma med konstruktiva förslag och motioner till förbättringar inför kommande säsong.

Text: L-G Forslund

Ådalen Alliansen

2019-08-28 16:51:52

 

 

 

 

 

 

Jag gillar att kolla ungdomsfotboll. Egentligen är alla åldrar kul att se men framförallt 9v9 eller 11v11. Spelet på planen börjar se ut alltmer som vuxenfotboll och drömmarna lever fortfarande hos spelarna. Glöden brinner på sina håll starkt. Ingen vet vilka vägar spelarna kommer ta senare i sina liv. Möjligheter åt alla håll ligger öppna. Visst är det häftigt? Eller kanske inte alls särskilt häftigt? Smaken är ju som bekant lika tudelad som Manchester Uniteds backlinje när Sadio Mané fräser förbi och in i spelyta tre. Inte vet jag. Men jag tänkte iallafall ägna en krönika åt den äldre ungdomsfotbollen i Ångermanland. Den uppmärksammas inte särskilt mycket i övrigt. Ingen liverapporterar t.ex. från Kramfors-Alliansens U16 träning om när olika spelare korrigerar sitt suspensoar eller när en tränare kliar sig i skägget. Vilket ju däremot verkar vara en typ av information värd att direktsända via lokaltidningen till en säkerligen faktahungrande allmänhet ifall hockeyspelare gör det. Medges dock att suspensoar är ovanliga för fotbollsspelare.

Ni vet det troligen inte, men ett av de mest oväntade resultaten i Ångermanlandsfotbollen i år var när Sollefteå GIF förrförra helgen lyckades besegra Härnösands FF i äldsta pojkserien. Sollefteå hade inför matchen 0 poäng efter 10 spelade matcher medan HFF var serieledare med 25 inspelade poäng. Sollefteå vann med uddamålet efter en straffspark i sista minuten av ordinarie matchtid. Säkerligen en riktigt dramatisk match. Jag har inga problem att föreställa mig både besvikelsen i HFF liksom glädjen i Sollefteå. Sannolikt också en stor lättnad i Sollefteålägret. Jag känner inte ledarna i Sollefteå GIF men hade jag varit i deras ställe hade det känts som om ett stort lass sten hade lyfts från mitt bröst genom en sån seger. Man blir glad för deras och spelarnas skull. Vilken otrolig mental styrka att bita ihop och inte bli nervvrak mot slutet av matchen utan istället bärga en seger mot serieledarna. Skulle tro Sollefteålaget småvisslande trippade med hoppsa-steg ner på nästa träning. Jag vet att fokus inom ungdomsidrott inte främst ska vara på resultat. Men det måste känts otroligt skönt för det gänget. Miracle on Nipvallen.

Härnösands FF får trösta sig med att de är ett riktigt grymt P04 lag, troligen bäst i distriktet. Dom leder alltså äldsta pojkserien som ÅFF arrangerar. Det är en ganska konstig serie genom att den innehåller lag med spelare upp till 18 år gamla. När några av spelarna i vårt lag från Kramfors är för unga för att ens få köra moped till matcherna har vissa av motståndarna kunnat ta bilen.
Killarna i HFF möter regelbundet lag med till stor del äldre spelare. Själva har dom såvitt jag vet inga spelare äldre än femton år. Däremot några yngre. Det gör ju inte deras prestation sämre precis. HFF vann Hudik Cup tidigare i år och fick med inte mindre än fyra spelare till årets Halmstadläger. En inte alltför vågad gissning är väl också att vissa av de yngre spelare som finns i det starka laget har skaplig chans att komma till nästa års Halmstadläger.

I äldsta tjejserien var det också Härnösand högst upp innan serien delades upp i en slutspels- och fortsättningsserie inför hösten. Har inte sett HSK 04 denna säsong men vet att dom är starka. Har noterat att en eller annan spelare från laget varit med damlagets matchtrupp i division 1.
Härnösands SK har precis som Härnösands FF riktigt bra försvarsspelare. Det är kul att se. Bra försvarsspelare växer inte precis på träd. Faktiskt är det ovanligt att se unga, riktigt bra försvarsspelare. Men både tjejerna och killarna från Härnösand har spelare som sticker ut positivt i sina backlinjer. HSK har målskillnaden 18-0 i sina tre senaste matcher, i slutspelsserien. Ruggigt bra naturligtvis.

En annan sak HSK och HFF -04 har gemensamt är att de klev upp en serie i fjol och spelade elvamanna mot äldre motstånd. Båda lagen gör sin andra säsong med elvamannafotboll medan deras jämnåriga i de flesta fall gör sin premiärsäsong på fullstor plan. Kanske lite oklart vilken betydelse just det har haft för att man presterat bra. Bara att man klarade av att kliva upp och spela mot äldre utan att få regelbundet storstryk säger en del om hur bra lagen är. Kanske hade dom också gjort bra ifrån sig i år oavsett vilken plan de spelade på ifjol? Men någonting har det säkert betytt, särskilt i början av serien. I de elvamannamatcher jag såg i början av våren hade många lag riktigt svårt att hitta ytorna som finns på fullstor plan. Jag får för mig det blivit successivt bättre i takt med att säsongen gått. Kanske dröjer det några veckor eller månader innan hjärnan och ögonen är kalibrerade för stor plan? En fundering jag ibland haft är hur detta påverkar exempelvis distriktslagen och Halmstadlägret dit man numer åker efter att ha spelat bara en handfull elvamannamatcher i sitt liv.

Härnösands SK och FF har med sina 04:or två riktigt starka lag med goda möjligheter att få fram bra seniorspelare. Hur kan man få ungdomarna i lagen att fortsätta med fotboll och helst bli riktigt bra? Det är den riktiga 10 000-kronors frågan. Hur kan man erbjuda bra tränings och matchmiljöer som bidrar till en sån gynnsam utveckling? Skulle tro att många klubbar sneglar avundsjukt på Friska Viljors organisation när det gäller just det. Ingen annan klubb i distriktet har både U17 och U19 lag där man kan få bra träning och matcher med och mot jämnåriga. Ofta börjar de lovande ångermanländska talangerna slussas in i seniorlag redan när dom är femton, sexton och även om vissa onekligen klarar det så är det jäkligt tufft för de spelarna. Kanske kan man ta en plats och spela en viktig roll i ett lag i division fyra eller fem, men att göra det i div 2 är ju otroligt svårt.

Förutsättningar för bra träning kanske inte heller finns i varenda seniorlag unga spelare hamnar i? En av mina kompisar har en kille som är jämnårig med HFF och HSK -04 som spelar ishockey. Den killens försäsongsträning har sista tiden, med start ca 2 månader före seriestart, bestått av 35 träningspass på 31 dagar. Under samma period kläms även två läger och två matcher utomlands in. Jag säger inte att den vägen eller träningsmängden är den korrekta för femtonåringar. Tvärtom är den troligen alldeles åt pipan för hög, medför stor skaderisk osv. Men att träningsmängden måste öka i 16-19 års åldern även för fotbollsspelare är ju sant. I den åldern kan man kan inte längre räkna med att spelare som i ett trollslag blir bättre av en sommar utan träning, som min förra krönika lite grann handlade om. Finns ens något seniorlag i Ångermanland som på sin försäsong är i närheten av att träna samma mängd som femtonåriga hockeyspelare? Hur bra är lag i Ångermanland på att erbjuda sina spelare i åldrarna 15-19 år tillräckligt mycket och tillräckligt bra träning? Min känsla är att möjligheterna överlag är sisådär. Skulle faktiskt tro att en del föreningar erbjuder sina femtonåringar noll fotbollsträningar två månader före seriestart. Om 35 pass är för mycket är 0 pass definitivt för lite. Båda är fel fast av olika skäl.

Kanske är det bara i Ö-vik förutsättningarna för en bra juniorsatsning finns? Man har ganska många klubbar, man har ett fotbollsgymnasium, man har sina alliansträningar. Man samarbetar bakom FV och samarbetar för att få ihop de enda juniorlag för tjejer som finns i distriktet (såvitt jag vet).
I södra Ångermanland skulle det gissningsvis krävas samarbete tvärs över tre kommuner för att få till något liknande. Det är inte svårt att lyfta fram drösvis med praktiska problem som skulle kunna uppstå i så fall. Men tanken på en gemensam juniorsatsning i Härnösand, Sollefteå och Kramfors är onekligen tilltalande för mig. Ensamma kommer ingen klubb att klara det. Jag föreslår i så fall namnet Ådalen-Alliansen. Naturligtvis bör hemmaplanen vara Kramfors IP dvs på bekvämt gångavstånd från där just jag råkar bo. Jag skulle gärna jobba för det på något sätt. Det vore ju kanon. Rentav skulle jag kunna sträcka mig till att ha hemmaplanen inom cykelavstånd.

Kolla in, här är alla lokala målskyttar som nätade många gånger

2019-10-10 16:02:54

Här har ni alla heta målskyttar i den ångermanländska seriefotbollen.
Fotbolly har gått igenom samtliga serier med de lokala lagen.
Och räknat och räknat och räknat…

Säsongen 2019 är över och då är det läge att kolla tillbaka.
Vilka var egentligen de främsta målskyttarna?
Svaret är KB65:s Albin Lindblad på herrsidan och Anundsjö IF:s Emilia Forsberg bland damerna.
Med 21 fullträffar på 18 matcher är Albin fyra mål före Adam Olsson, Arnäs IF, och ytterligare två till lagkompisen Jens Westin.
Det här är Albins andra skytteligavinst i division 4, för fyra år sen kom han också upp till 21 nätkänningar – men då på 22 matcher.
Bland damerna är en spelare från Anundsjö IF bäst: Emilia Forsberg.
Bredbylaget gjorde 31 mål i seriespelet, 19 i division 3 norra Ångermanland, tolv i höstens fortsättningsserie..
Och 24 av dessa har fröken Forsberg dundrat in för sitt AIF, 15 på våren, nio på hösten.
**Totalt var det nio spelare som gjorde 15 mål eller fler i lokalfotbollen:
24 mål: Emilia Forsberg, Anundsjö IF (15+9)
23 mål: Josefine Näsholm, Själevad IK lag 2 (19+4)
21 mål: Albin Lindblad, KB65
19 mål: Mattias Persson, Forsmo IF
18 mål: Maria Kuronen, Långsele AIF (11+7)
17 mål: Adam Olsson, Arnäs IF
16 mål: Cornelia Samuelsson, Gideälven (13+3)
15 mål: Jens Westin, Arnäs IF
15 mål: Mihai Bogaciuc, Junsele IF/Sollefte GIF 2
15 mål: Adam Sondell, Bollsta IK

HERRAR
DIVISION 4 ÅNGERMANLAND (18 matcher)

21 mål: Albin Lindblad, KB65
17 mål: Adam Olsson, Arnäs IF
15 mål: Jens Westin, Arnäs IF
15 mål: Mihai Bogaciuc, Junsele IF/Sollefte GIF 2
13 mål: Emil Nilsson, Arnäs IF
13 mål: Niklas Palm, Friska Viljor FC 2
13 mål: Viktor Edmark, Sidensjö IK
12 mål: Eric Christianson, Höga Kusten
11 mål: Emil Frid, KB65
11 mål: Fredric Åhström, Sidensjö IK
11 mål: Willy Sedin, Friska Viljor FC 2
10 mål: Elis Karlsson, KB65

DIVISION 5 ÅNGERMANLAND (16 matcher)
19 mål: Mattias Persson, Forsmo IF
15 mål: Adam Sondell, Bollsta Ik
13 mål: Ahad Kargar, Nätra GIF
12 mål: Mikael Isaksson, Forsmo IF
11 mål: Daniel Johansson, Nätra GIF
10 mål: Mohammed Abd Al-Rahman, Härnösand FC United
10 mål: Robin Mähler, Forsmo IF
9 mål: Peter Johansson Skyttner, Ramviks IF
BILDEN: Peter Johansson Skyttner, här i Älgadressen, är tillbaka i skytteligorna igen.  
Och visar att han fortfarande kan göra mål - nio "baljor" blev det i Ramviks IF och division 5.

DAMER
DIVISION 3 NORRA (12 matcher)

19 mål: Josefine Näsholm, Själevads IK lag 2
15 mål: Emilia Forsberg, Anundsjö IF
13 mål: Cornelia Samuelsson, Gideälven
11 mål: Amanda Nordin, Arnäs IF
10 mål: Desirée Pusa, Gideälven
10 mål: Ronja Edlund, Gideälven
7 mål: Frida Nilsson, Arnäs IF
7 mål: Klara Nyberg, Själevads IK lag 2

DIVISION 3 SÖDRA/VÄSTRA (10 matcher)
11 mål: Maria Kuronen, Långsele AIF
10 mål: Ella Högberg, Remsle UIF FF
8 mål: Magdalena Eliasson, Långsele AIF
7 mål: Mathilda Söderquist, Remsle UIF DFF
6 mål: Maja Nordmark, Härnösands SK lag 2
5 mål: Emilia Landgren, Remsle UIF FF

DIVISION 3 SLUTSPELSSERIE (8 MATCHER)
7 mål: Maria Kuronen, Långsele AIF
5 mål: Klara Nyberg, Själevads IK  lag 2
4 mål: Ella Högberg, Remsle UIF FF
4 mål: Josefine Näsholm, Själevads IK lag 2
4 mål: Linda Halén, Remsle UIF FF

DIVISION 3 FORTSÄTTNINGSSERIEN (7 MATCHER)
9 mål: Emilia Forsberg, Anundsjö IF
6 mål: Rebecca Rasmussen, Kramfors Alliansen
5 mål: Alva Hermansson, Älandsbro AIK
5 mål: Frida Vedin, Kramfors Alliansen
5 mål: Jennie Beijar, Älandsbro AIK
4 mål: Johanna Dahllund, Bollsta IK
4 mål: Marie Dahlberg, Bollsta IK
4 mål: Tuva Steen, Kramfors Alliansen

Text: Olle Larsson
Statistik: Ångermanlands Fotbollförbund

 

Fotbolly avslöjar: Simone Edefall näst bästa målskytt i a-l-l-a förbundsserier

2019-09-11 16:16:31

Hon premierar sina lagkamrater för sin målproduktion.
Simone Edefall i Sandvikens IF har den här säsongen gjort 27 mål på 17 matcher i division 1 norra Svealand.
På det ligger hon på andraplats bland a-l-l-a spelare i landets åtta förbundsserier.

Ingen förvånas väl om hon sitter högst upp på tronen i höst som Sveriges skyttedrottning.
Den före detta Kramforsalliansen och BIK SK-spelaren har den här säsongen dundrat in 27 pytsar för sin nya klubb.
- I den roll jag har i laget ska jag göra mål, har hon förklarat tidigare.
Och hon fortsätter att leverera.
Men inte med samma intensitet som under vårsäsongen.
Ändå är 26-åringen med i toppen av skytteligan för alla förbundsserier.
Hon har inte haft lika bra utdelning hittills under hösten (spelat fem av sex matcher, reds anm), ändå ligger hon på andra plats i målligan. Om vi tittar på allsvenskan (12 lag) elitettan (14 lag) och sex division 1-serier (12 lag i varje).
Det finns målskyttar.
Sedan finns de där som har det där lilla extra.
Och därefter spelare med ovanligt starkt målsinne.
Där kan vi placera Simone Edefall.
Nu har hon tre matcher på sig att utöka den redan förnämliga målskörden…
Text: Olle Larsson
Bild: Sandvikens IF

 

DE BÄSTA MÅLSKYTTARNA I DAMERNAS FÖRBUNDSSERIER
28 mål (18 matcher): Moa Sjöström, Team TG, div 1 Norrland
27 mål (17 matcher): Simone Edefall, Sandvikens IF, div 1 norra Svealand (BILDEN)
26 mål (20 matcher): Temwa Chawinga. Kvarnsvedens IF, elitettan
25 mål (18 matcher): Ina Burström, Bollstanäs IF, div 1 norra Svealand
23 mål (17 matcher): Lisa Johansson, Alingsås FC United, div 1 norra Götaland
23 mål (19 matcher): Cajsa Hedlund, Infjärdens SK, div 1 Norrland
23 mål (19 matcher): Ida Andersson, Mariebo IK, div 1 mellersta Götaland
22 mål (19 matcher): Olivia Johansson Alcaide, Göteborgs DFF, div 1 norra Götaland
22 mål (20 matcher): Hayley Dowd, Morön BK, elitettan

** Bästa målskytt i allsvenskan är Rebecka Blomqvist, Kopparbergs/Göteborg FC med elva mål på 15 matcher.

Intressant

2019-09-12 17:35:13

Ångermanlands Fotbollförbund får se sig om efter en ny ordförande.
- Jag har meddelat valberedningen att jag inte står till förfogande för omval, säger Anders Westin.
Framtiden får utvisa om det blir en kamp om klubban mellan många villiga kandidater eller om det blir att söka med ljus och lykta.

 

 

 

Älgarna + HFF  = Sant???

Ett rykte som växer sig allt starkare och som bekräftas både av Göran Dahlberg, Härnösansd FF och Peter Skoglund, IF Älgarna är att stora förändringar är på gång i Härnösand inför nästa år.
Men som alltid det är långt mellan ord och handling.

Text; L-G Forslund

Kolla, här är grön-vita laget som verkligen ser rött…

2019-09-12 18:00:00

”Snällast” har killarna Lucksta IF varit och Svartviks IF har fått flest gula kort.
Fotbolly har kollat upp alla gula och röda kort som har delats ut under säsongen.
Tre lag har sluppit att få se det röda kortat.
Det har däremot inte grön-vita IF Älgarna gjort…

Vi har kollat in de gula och röda korten som domarna delat ut.
Här är statistiken på ”busarna” i trean.
Vilket lag som har fått mest gula respektive röda kort.
Rött kort innebär att man sätter medspelarna i en svår situation. Det finns lag som har större problem än andra.
IF Älgarna är en förening som syns högt på de mindre smickrande listorna. S-j-u röda kort så här långt.
Sammanlagt mest av alla!
Lucksta IF, Östavalls IF och Alsens IF har noll i den kolumnen.
”Snällast” på planen har Lucksta IF varit som bara fått 23 ”ostskivor”, medan Svartviks IF  samlat på sig 46 gula kort.
**Här är alla gula kort som delats ut:
23: Lucksta IF
26: Östavalls IF
28: Iggesunds IK
30: IF Älgarna
31: Frösö IF
31: Ope IF
32: Alsens IF
34: Sollefteå GIF
36: Söderhamns FF
36: Härnösands FF
38: Stöde IF
41: Sund IF
46: Svartviks IF
… och så här ser det ut bland de röda korten:
7: IF Älgarna
4: Svartviks IF
3: Iggesunds IK
2: Sund IF
2: Söderhamns FF
1: Sollefteå GIF
1: Stöde IF
1: Frösö IF
1: Härnösands FF
1: Ope IF
Lucksta IF, Östavalls IF och Alsens IF står på noll.
Text: Olle Larsson

Utan styrelse.......

2019-09-14 10:19:45

 

För att kunna spela en fotbollsmatch behövs en spelplan. Även måste man ha minst en boll. Spelare krävs naturligtvis och de måste ha ledare. Matchen måste dömas av domare. Spelare ska ha matchtröjor. Jag tror många förutsätter att dessa saker bara ska finnas. Med samma självklarhet som att himlen är blå (tack vare IFK). Fast alla vet också att bollar inte magiskt materialiseras genom att någon likt Joe Labero drar upp dem ur en cylinderhatt. Någon måste beställa och betala bollarna. Liksom någon måste se till att pengar finns för att hyra och underhålla en plan. Domare måste få lön av någon. Spelare måste rekryteras och tas om hand av någon. Någon måste hitta personer som kan tänka sig att vara ledare. Ledare bör utbildas. Lag måste organiseras av någon. Ansvaret för att alla dessa saker ska fungera landar hos en förenings styrelse. Alla ”någon” jag skrev ovan kan bytas ut mot ”styrelsen”. De som lägger ner tid på att jobba i styrelser är fotbollens troligen minst uppskattade hjältar. Det finns nog inget mer passande ord än hjältar faktiskt. Likt Batman och Robin kanhända.

I en förening landar mycket i knäet på styrelsen. Alla måste uppmärksammas, känna sig sedda och tas om hand. Ibland får man göra svåra avvägningar där olika önskemål ställs mot varandra. Det sker i regel i en begränsad ekonomisk verklighet. Normalt saknas tillgång till pojken med guldbyxors byxor. De som ska fördela begränsade resurser är styrelsen och det är knappast tacksamt att försöka hålla alla nöjda. Själva ansvaret för att faktiskt få in pengar till föreningen ligger också hos styrelsen. Sponsorer måste kontaktas. Spelaravgifter fastställas. Beting för lagen bestämmas osv.
Även kan det uppstå extra jobbiga problem en förening måste hantera. Ledare som inte fungerar. Spelare som beter sig illa. Bråk och tjafs. Inga frågor som särskilt många längtar efter att få lösa. Även många av dessa ej avundsvärda uppgifter hamnar hos styrelsen till slut.

Kanske kan man säga att den som har ansvaret för att spelare ska må bra är tränaren. Och tränaren bör tas om hand av styrelsen eller kanske någon sportgrupp eller sportchef som sorterar under styrelsen. Men när får en ordförande beröm egentligen? Vems ansvar är det att ordföranden mår bra? Skulle tro kritik är betydligt vanligare än beröm. Nästan oavsett vad en styrelse gör finns alltid någon som tycker man gjort fel. Eller att man gjort för lite. Eller för mycket. Eller vid fel tid. Ibland när man hör jämmer och elände om olika beslut som fattas av en styrelse verkar det som om vissa tycker styrelsen har en simpel uppgift. Kanske kan man dra en parallell till hur det är att kolla skidskytte på TV? Man sitter och tänker ”hur jäkla svårt kan det vara att pricka egentligen”. Om man däremot själv stått på en skjutvall och sett hur liten måltavlan på 45 mm är på 50 meters avstånd får man en bättre förståelse. Om man tycker att en styrelse gör ett dåligt jobb kanske man själv borde försöka göra det bättre? Det är alltid lätt att sitta på läktaren och kraxa med UDK (Utdömningskommittén) men svårare att själv ta ansvar. Ingen är ofelbar förstås och ibland fattas dåliga beslut. Men sannolikt har ingen någonsin engagerat sig i en styrelse för att försöka förstöra så mycket som möjligt för sin förening. Utan tvärt om.

Under min ganska korta tid i Kramfors-Alliansen fotbolls styrelse tyckte jag det var jobbigt med de ifrågasättande telefonsamtal jag fick om allt möjligt utom fotboll. ”Varför är dressarna så dyra?” ”Hur tänkte ni att vårt lag ska kunna sälja alla jävla rabatthäften?” ”Ni måste ordna fler domare!” Etc etc. Det var inte för att svara på en myriad frågor om allt annat än fotboll jag engagerade mig i en styrelse. Naiv som jag var. Särskilt kände jag så när det kom kritik. Och nu har jag slutat i styrelsen. Men någon måste hantera dessa frågor i alla föreningar. I Kramfors-Alliansen har otroligt mycket frågor av allehanda karaktär till slut landat hos föreningens dynamiska duo, Tomas Litström och Micke Berggren som båda också dragit ett tungt lass med allt möjligt annat i föreningen De har lagt ner ett hästjobb á la Mack Lobell eller Svinten och kommer lämna ett stort tomrum när de nu slutar. Troligen har Tomas och Micke ganska sällan fått välförtjänt beröm. Däremot med all säkerhet en viss mängd kritik, ibland oförtjänt. Därför vill jag författa dessa rader som en sorts hyllningstext till Kramfors Batman och Robin, dvs till firma Litström och Berggren. Samt även som en hyllning till alla andra som tar på sig att driva föreningar genom att jobba i styrelser. Det finns alltid några i varje förening. För annars finns ingen förening.

Ibland frågar man sig själv vad som driver en att fortsätta som tränare, som jag skrev om i en tidigare text på Fotboll-Y. Ibland frågar jag mig också vad som driver människor att sitta i en styrelse. Beröm är det som sagt klent med, däremot exponerar man sig själv som öppen måltavla för kritik samt som mottagare av telefonsamtal som ifrågasätter varför man inte gjort det ena eller det andra. Många jobbar dessutom år ut och år in i olika styrelser. En sådan person är Ångermanlands Fotbollsförbunds avgående ordförande Anders Westin. Förra helgen träffade jag honom på en kylslagen U14 träning på Nipvallen. När planen var ledig smet han direkt ut och slog några straffar. Ensam. Han utmanade även mig på att sätta bollar i mål från kortlinjen (jag vann). Inte särskilt många personer som är 70+ år brukar göra så. Någonstans tänker jag mig att så gör endast 70+ - personer som älskar fotboll. Det är nog det som driver styrelsefolk att göra det jobb dom gör. Kärlek till sporten och till sin förening. Det är värdefulla personer.

”Utan domare, ingen match” är en slogan som arbetats in de senaste åren. Och den stämmer ju. Men man skulle också kunna säga ”Utan styrelse, ingen domare, ingen plan, ingen boll, inga spelare, inga ledare, inga matchkläder, inget lag, inte ens någon förening och helt självklart ingen match.”

Bara i fotbolly: Arnäs IF:s 17-0-seger tog sig in på alla tiders rekordlista.

2019-09-16 16:47:36

Junsele IF:s målvakt Mattias Eliasson fick plocka bollen ur målet vid 17 tillfällen på Mon i söndags.
Och Arnäs IF:s 17-0-vinst i division 4 letar sig in ganska högt upp på listan över de största segrarna för lokala seniorlag.

Arnäs IF satte full fart från start och till slut blev det 17-0 borta mot Junsele IF i söndags. 5-0 efter 14 minuter, 7-0 i paus och sista kvarten gick man från 11-0 till 17-0. Då var det korsdrag i hemmaförsvaret…
En av de största segrar som ett lokalt lag lyckats med genom historien.
Storsegern lägger sig på delad tiondeplats över de största  segrarna , tillsammans med Domsjödamernas seger mot Moffe BK 2001  och Själevaddamernas lag 2 mot Ramviks IF/Älandsbro AIK 2003.
Har du koll på alla tiders målrekord i den lokala fotbollsvärlden?
Största segern hittills har SUIF/Dockstas damer (föregångare till Höga Kusten Fotboll) fixat. Säsongen 1996 vann de med 43-0 mot BK 80 på bortaplan.
Alla spelare i SUIF/Docksta gjorde mål och bäst var Maria Blomström och Maria Bodén, båda nio fullträffar.
Målvakten ville också skriva in sig målprotokollet, gick upp på varje hörna för att försöka bli målskytt, men förgäves.
Största herrsegern har Kramfors IF:s juniorer, säsongen 1970 besegrades Älandsbro AIK i DM-semifinalen med 29-2. Sjutton (17) av målen  ombesörjdes av radarparet Anders Grönhagen och Janne Lundholm.

Text: Olle Larsson


** Här har ni de största lokala segrarna (det kan saknas någon sedan starten 1924)
43-0: SUIF/Dockstas damer borta mot BK80 (1996)
29-2: Kramfors IF juniorer hemma mot Älandsbro AIK (1970)
19-0: ÖDFF:s damer hemma mot Moffe BK (2001)
19-0: Moelven FC:s herrar hemma mot Björna lag 2 (2010)
19-0: Långsele AIF:s damer lag 2 borta mot Hägglunds IoFK lag 2 (2003)
19-0: Själevad IK:s herrar hemma mot ÖBFF (2002)
19-0: Anundsjö IF:s herrar borta mot Västra BK i DM-semifinal (1986)
18-0: Arnäs IF lag 2 damer hemma mot Kramforsalliansen (2001)
17-0: Arnäs IF herrar borta mot Junsele IF (2019)
17-0: Själevads IK damer lag 2 hemma mot Ramviks IF/Älandsbro AIK (2003)
17-0: Domsjö IF damer hemma mot Moffe BK (2001)
16-0: Arnäs IF  lag 2 damer hemma mot Bjärtrå IS (2009)
16-0: HSK/Moffe BK:s damer hemma mot Själevad IK lag 2 (2005)
16-0: Domsjö IF herrar borta mot Nätra GIF (1948)

 

Serieseger till Forsmo IF

2019-09-21 20:17:37

Det tog några år, närmare bestämt 70, innan Forsmo IF tog steget upp i division 4.
I hård kamp med Härnösands United (bättre målskillnad) säkrades seriesegern genom att spela 3 - 3 mot Modo i sista matchen.
Tillåt en gammal supporter som för länge, länge sedan vann division 6 med Forsmo IF att gratulera.
Med bra träning, rätt inställning och kanske några nyförvärv så behöver inte trean bara vara en dröm men då gäller det smida medan järnet är varmt.
Text: L-G Forslund

Olika bestämmelser i Ångermanland och Jämtland

2019-09-25 12:00:10

Det här går att läsa i tävlingsbestämmelserna för Jämtland/Härjedalen, paragraf 9:
Lag som är behörigt för uppflyttning eller kvalspel och avsäger sig denna plats flyttas ned till distriktets lägsta serie.
Motsvarande regel (paragraf 7) i ÅFF:s bestämmelser säger följande:
Om lag på uppflyttningsplats är ett lag 2/lag 3/lag 4 eller kombinerat lag, som ej kan flyttas upp, eller som senast 14 dagar efter seriens sista omgång tackar nej till uppflyttning, sker uppflyttning av närmast berättigade lag.(gäller även kvalspel).
Man kan undra över varför Offerdals IF som tar kvalplatsen i Jämtland och uttryckt tveksamhet inför kvalspel tvingas kvala för att behålla sin div-4-staus medan Sidensjö IK utan konsekvenser kan säga nej.
Nu syns det mig som ÅFF har de vettigaste bestämmelserna med tanke på de svårigheter som fotbollen i distriktet har. När man i god tid gör klart vad som gäller blir varken föreningar eller distrikt drabbade.
Men visst svider det i ett gammalt fotbollshjärta att det i flera år har funnits föreningar som inte vill/kan avancera.
Slutligen en fundering.
Varför samordnar man inte på Norrlandskonferenserna bestämmelserna när det gäller uppflyttning till division3, herrar?
Text: L-G Forslund

HSK-damerna svit utan förlust är lååååång – och historisk…

2019-09-26 18:52:31

Sju raka utan förlust skojar man inte bort.
21 poäng av 21 möjliga.
Och HSK-målvakten Bella Nordlund (bilden) har bara fått plocka t-r-e bollar ur nätmaskorna.

Senast Härnösands SK förlorade i damernas division 1 Norrland var den 3 augusti, mot Notvikens IK borta.
Under hela augusti och september har HSK visat upp en magnifik, ja kalla det gärna  långspurt.
En fin förlustfri svit på sju matcher.
Och det har man gjort med kamp och vilja och en härlig inställning.
Här är sviten:
3-1  Själevads IK hemma (10 augusti)
2-0  Sunnanå SK hemma (17 augusti)
1-0  Team Hudik borta (24 augusti)
1-0  Umedalens IF borta (31 augusti)
2-0  Luleå SK hemma (8 september)
2-1  Team TG FF hemma (14 september)
3-1 Infjärdens SK borta (21 september)
Nu har det spelats 21 omgångar i norrettan och det är bara en kvar sedan får spelarna vintervila innan uppbyggnadsträningen startar inför säsongen 2020.
Härnösands SK blir förmodligen fyra men kan också komma trea. Det behövs poängtapp av Själevads IK (möter Luleå SK hemma) för att det ska lyckas.
Sedan måste de förstås vinna själva också mot Domsjö IF på Högslätten.
Men en fjärdeplats i division 1 Norrland är otroligt bra som nykomling.
- Vi hoppas att det blir åtta raka segrar. En vinst till är inte omöjlig och vi får hoppas på att Själevad förlorar så vi kniper tredjeplatsen i tabellen, säger ytterbacken Linnea Kvarnberg till  HSK:s facebooksida.
Hur det än slutar kan vi alla enas om att HSK stått för en helt fenomenal säsong.
Redan nu är laget den bästa nykomlingen i serien på fem år.
Säsongen 2015 slutade lokalkonkurrenten BIK SK på fjärde plats med 36 poäng (38-38 i mål) på 22 matcher.
Text och bild: Olle Larsson

:
FAKTA/HSK ÄR ”SNÄLLAST” – HAR FÅTT MINST GULA KORT

*BUSLIGAN
17 gula: Luleå SK
15 gula: Team Hudik
14 gula: Selånger FK
13 gula: IFK Östersund
12 gula: Infjärdens SK
11 gula: Notvikens IK
9 gula: Domsjö IF
6 gula: Umedalens IF, Team TG och Själevads IK
5 gula: Sunnanå SK
3 gula: Härnösands SK

UTVISNINGSLIGAN
1 rött: IFK Östersund, Infjärdens SK, Selånger FK, Själevads IK, Sunnanå SK och Umedalens IF

PUBLIKLIGAN
(snittpublik hemma)
129: Själevads IK
148: Sunnanå SK
115: Domsjö IF
102: Infjärdens SK
97: IFK Östersund
92: Härnösands SK
90: Notvikens IK
85: Team Hudik
83: Team TG FF
80: Luleå SK
71: Selånger FK
56: Umedalens IF

SKYTTELIGAN
31 mål: Moa Sjöström, Team TG FF
24 mål: Cajsa Hedlund, Infjärdens SK
20 mål: Moa Våglund, Själevads IK
19 mål: Maya Pitts, Sunnanå SK
15 mål: Klara Grahm, Notvikens IK
14 mål: Josefin Larsson, Själevads IK och Villemo Dahlqvist, Sunnanå SK
13 mål: Bupe Olufunmilola Okeowo, Sunnanå SK
12 mål: Lova Andersson, Sunnanå SK
11 mål: Linnea Strand, Härnösands SK, Amanda Berglund, Själevads IK
10 mål: Johanna Byström, Domsjö IF, Ellen Schampi, Sunnanå SK, Theresa Kapstad,  Team TG och My Jonsson, IFK Östersund

Statistik: Svenska Fotbollförbundet

Tags:

Inga kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.