Matchdata VÅRA SERIER

INFÖR MATCHEN

EFTER MATCHEN

Sidor

Kategorier

Meta

svff-livescore

Info-matchannonser-2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Startsida

21st april 2014

På fotbolly.se hittar du det mesta

2016-05-10 20:52:21

Sko_fotbolly

MATCHDATA VÅRA SERIER

Under rubriken ”Dagens matcher” hittar du alla matcher, även ungdomsmatcher som spelas i vårt distrikt. Du kan söka på det datum som är intressant för dig.

Under rubriken ”Kommande matcher” kan du genom att dubbelklicka på matchen få veta tid, plats och funktionärer.

”Tabeller” bjuder också på uppgifter om en förening genom ett dubbelklick på föreningsnamnet i tabellen.

”Senaste resultat” ger med ett klick-klick på matchen info om målgörare, varningar, utvisningar, laguppställningar, byten och matchfunktionärer.

Nya regler inom fotbollen

2016-06-02 21:40:17

FIFA genomför förändringar i regelverket från den 1 juni, ändringar som tillämpas direkt i EM-slutspelet. I Sverige införs förändringarna successivt från den 9 juli när Allsvenskan gör omstart, det berör även Damallsvenskan och Superettan från samma datum. I övriga nationella serier genomförs förändringarna inför säsongen 2017.

Néstor Pitana

Några exempel på förändringar:

  • Vissa situationer i straffområdet medför ej målchansutvisning. Om försvarande spelare gör ett försök att spela bollen och har möjlighet att göra det men om försvararen misslyckas blir det straff och varning. Fasthållningar, knuffar, avsiktliga hands etc ger fortfarande rött kort.
  • Skadad spelare behöver ej lämna spelplanen efter behandling (om det inte tar för lång tid) om motståndaren som förorsakat skadan tilldelats gult eller rött kort.
  • Varning för hands tilldelas endast vid hindrande av ett lovande anfall och misslyckat försök att göra ett mål.

Gästkrönika: Kan alla bli fotbollsspelare?

2016-08-11 07:56:44

Gästkrönika av Fredrik Ulander, Björna IF:

Kan alla bli fotbollsspelare?

Det är en grundläggande fråga som jag tycker alla föreningar som bedriver ungdomsverksamhet ska fråga sig. Den är helt avgörande för hur man lägger upp och planerar sin ungdomsverksamhet. Denna krönika kommer att handla om just detta och kan även ses som ett inlägg i debatten om resultat och tabellers vara eller icke vara i ungdomsserier.

Jag har många gånger hört: För att våra ungdomar ska bli vinnarskallar så måste resultat och tabeller vara viktiga och räknas, annars tar man bort tävlingsmomentet.

För att kunna möta detta argument så skulle jag vilja ställa frågan: Vad är en vinnarskalle?
Jag har allt för ofta stött på så kallade ”vinnarskallar”, personer som gör vad som helst för att vinna, till och med fuskar. För mig handlar det inte om vinnarskallar man vill ha utan prestationsskallar.

Det gäller att hålla isär begreppen resultat och prestation. Alla som har hållit på med fotboll, eller annan idrott för den delen, har varit med om att vinna matcher när man inte förtjänat det och förlorat matcher som man skulle ha vunnit. Har man bara resultatet i fokus och som mål för matchen blir dessa matcher lätt fel analyserade.

För mig borde prioriteringen vara att fostra prestationsskallar. Spelare som alltid presterar på plan, alltid gör sitt bästa, gör det vi kommit överens om oavsett vad det står på resultattavlan.

Den typiska frågan i debatten kring tabeller i ungdomsserier; hur ska vi kunna motivera spelarna att tävla om inte resultatet räknas?
Vi måste få spelare att kunna värdera sin egen insats, tävla mot sig själv. I vår ungdomsverksamhet, BLTG (Björna IF, Långviksmons IIF, Trehörningsjö IF och Gideå IK), har vi inte varit bortskämda att vinna mycket eller vinna serier. Vi måste alltid ha minst två åldersgrupper i varje lag, när det blir 11-manna oftast fler. Det är väldigt viktigt att vi får så många som möjligt att spela så länge som möjligt så att så många som möjligt kan steget upp till våra seniorlag. Vi måste fostra egna spelare för att på sikt kunna fortsätta bedriva seniorverksamhet. Dessutom behöver seniorverksamheten skolade fotbollsspelare som har lärt sig grunderna i ungdomslagen. Därför blir fokus på vår ungdomsverksamhet något annat än resultat och vinna matcher. Vi måste titta på spelarnas prestation och utveckling. Att se ungdomsverksamheten som en utbildning. Min egen erfarenhet säger mig att det inte är ett problem att få bort fokus från resultatet och istället fokusera på prestationen. Jag har tränat på både pojk- och flicklag där vi bara pratat om prestation på plan, inte reslutat. Effekten har blivit att när vi har vunnit matcher men inte spelat bra så har spelarna varit besvikna över sina prestationer. Och samma med det motsatta, att man kan uppskatta den prestation man gjort trots att man förlorade. Då tycker jag att man kommit en bra bit på vägen, när spelare kan värdera sin egen prestation.

Jag har också varit med om det omvända, resultatfokusering. Tränade ett lag där spelarna tittade på tabellen i slutet av säsongen, såg att man låg med i toppen och det blev fokus när man kom till match.
- Vi måste vinna matchen för då kan vi vinna serien. Hur tror ni att det gick?
Precis, inget vidare och vi förlorade matchen.

Hur ska man då lyckas med detta?
För det första så underlättar det om föreningen har en utbildningsplan, vad spelare ska lära sig i olika åldrar. Att ta sig tid att träna dessa moment och INTE blanda in andra moment när man tränar på ett. Att man ex. inte blandar in instruktioner för anfallsspel i övning där vi tränar försvarsspel. Att man håller linjen så att instruktionerna inför matcher är de moment man tränar och har tränat. Samma sak här, INTE blanda in instruktioner som man inte tränat på. Det är inte helt lätt , jag vet. Man vill som peta i allt när man är tränare, men nyckelordet här är tålamod.

När det gäller resultat och tabellers vara eller icke vara så tror jag det i första hand är vi vuxna runt omkring som påverkar. På samma sätt som vi faktiskt kan påverka spelarna att fokusera på prestationen istället. Allt landar i vad föreningen har för vår målsättning med sin ungdomsverksamhet. Har man målsättningen att vinna serier och cuper så blir det ju rätt naturligt att resultatet är viktigt. Har man målsättningen att fostra och utveckla spelare ex. till sin seniorverksamhet så blir ju fokuset något helt annat. Då måste man prioritera utbildning och utveckling, prestation före resultat.

Men man kan väl ha båda säger några.
Nja, jag tror det blir svårt. Jag tror det är ofrånkomligt att det blir konflikt mellan de båda. Står det 1-1 och det är lite kvar av matchen så tror jag det är lätt att man släpper fokus på de moment man för tillfället tränar för att sas ösa på framåt och till och med toppa för att kunna göra segermålet.

När det gäller mina år som ungdomstränare så kommer jag aldrig ihåg resultaten, matcher där vi vunnit och kanske avgjort i slutet. Däremot kommer jag ihåg tillfällen där spelarna förstått, när spelarna lyckats med moment på match som vi tränat på. Känslan när man ser spelarna just när de insett att de funkar, det är nästan så att de stannar av i spelet för att vända sig om och säga att det funkar! Den känslan slår allt, då känner man att man åstadkommit något, något som är större än både vinster och förluster.

Så kan alla bli fotbollsspelare?
Svaret är ja på den frågan. Få kommer att nå elit i Sverige, ännu färre som blir proffs. Men alla kan lära sig spela fotboll. Alla kan lära sig grundläggande teknik; bollmottagning, passningar, skott m.m. Sedan handlar fotboll om att veta när, var och hur jag ska agera på planen, då handlar det om det som finns mellan öronen. Att alla får chansen att lära sig förstå spelet fotboll tror jag är det viktigaste för att tycka det är roligt. Vinster och förluster kommer och går, men att uppskatta fotboll på lång sikt handlar om gilla och förstå spelet fotboll.

Kolla, här är spelarna som nätat mest i lokalfotbollen

2016-08-24 18:41:30

strutbild

(uppdaterad 30 aug)

Att ha en målskytt i form är bra för alla lag oavsett division.
I den lokala fotbollsvärlden  är just nu Sergiu Baran i topp av alla målskyttar.
I alla fall om vi räknar antal mål.
Junsele IF:s heta målgörare dundrade i förra veckan in sju baljor  mot Husum/Arnäs lag 2 (12-0)  och har nu totalt hunnit göra 25 mål, därav en straff, för division 5-klubben.
Målrekord i femman? Nej, säsongen 1960 kom Ove Fahlén i Sandslåns SK igång ordentligt med målskyttet och gjorde matchens a l l a NIO (!!)  mål när "Timmerkusarna"  körde jumbolaget IFK Marieberg...
På damsidan har Tuva Stattin (20 mål), offensiv kraft i Kramforsalliansen/Frånö SK, skjutit bäst så här långt i distriktsserierna.
Sergius och Tuvas målfarlighet har förstås också varit en stor hjälp för sina respektive lag. Junsele går fram utan pardon, toppar tabellen och är  i praktiken klar seriesegrare, medan Kramfors/Frånö tagit ett fast grepp om "ledartröjan" i damtrean.

HERRAR
Division 4 Ångermanland
kb albin17 mål: Albin Lindblad, KB65 (bilden), Jens Vestin, Arnäs IF
12 mål: Viktor Edmark, Sidensjö IK. Araya Zerai, IF Älgarna
11 mål: Tobias Rappson, Sollefteå GIF FF 2, Ovidiu Mendizov, Frånö SK (Kramfors 2),
Emil Frid, KB65
10 mål: Niklas Eriksson, Sollefteå GIF FF 2, Anatoliy Ptashnyk, IF Älgarna
9 mål: Alexei Josan, Höga Kusten, Adam Sondell, Frånö SK (Kramfors 2), Armegio Liva, Friska Viljor 2, Elis Karlsson, d:o och Jesper Persson, KB65
8 mål: Erik Hellem Andersson, IF Älgarna

Division 5 Ångermanland
25 mål: Sergiu Baran, Junsele IF
16 mål: Adam Ali, Junsele IF
15 mål: Mathias Åman, Undroms IF
12 mål:Mattias Hägglund, Hägglunds IoFK
10 mål: Daniel Nilsson, Skorpeds SK
8 mål: Kristofer Carlsson, Hägglunds IoFK, Kristoffer Genlund, Skorpeds SK
7 mål: Conny Johansson, Hägglunds IoFK, Elias Eriksson, Skorpeds SK, Simon Eriksson, Junsele IF

Division 6 Norra Ångermanland
13 mål: Jonny Andersson, Kubbe/Norrflärke IF
10 mål: Olle Persson, Kubbe/Norrflärke
8 mål: Daniel Johansson, Molidens IK
7 mål: Alan Shik Keni, Gottne IF 2, Erik Söderqvist, Kubbe/Norrflärke IF
6 mål:Daniel Persson, Björna IF 2, Per Tellström, Kubbe/Norrflärke IF

Division 6 Södra/Västra Ångermanland
15 mål: Morie Franck Yavo, HFC United
12 mål: Faisal Abdul Hakim, BIK SK
11 mål: Renas Ali, Hero Gålsjö IF
10 mål: Mohammed Abd Al-Rahman, HFC United
9 mål: Mohamed Daouadi, Älgrana 2/Moffe
8 mål: Andreas Vestman, BIK SK
7 mål: Ghassan Fathi Dasuki Ahmed, Älgarna 2/Moffe
6 mål: Max Eriksson, BIK SK, Linus Höglund Scherman, Bollsta IK, Mika Ruuska, d:o, Mohammed Abd Al-Rahman, HFC United

DAMER
Division 2 Mellersta Norrland
18 mål: Lisa Landin, Ope IF
15 mål: Klara Brändström, Härnösands SK
11 mål: Linda Halén, Remsle UIF
10 mål: Kristina Wiklander, Heffnersklubbans BK
8 mål: Josefine Näsholm, Remsle UIF, Evelina Linjamaa, Ope IF, Michaela Andersson, Heffnersklubbans BK, Sandra Nilsson, Ope IF
7 mål: Ella Backman, Ope IF, Rebecca Lilja, Häggenås SK, Ella Högberg, Remsle UIF
6 mål: Molly Bergquist, Härnösands SK, Kajsa-Stina Näsholm, Remsle UIF.

Division 2 Norra Norrland nedre
15 mål: Natalie Kyrk, Umedalens IF
14 mål: Zabibu Nduwimana, Umeå IK FF 2 (f d BIK SK)
12 mål: Moa Hedberg, Domsjö IF, Sofia Lindström, Clemensnäs IF
10 mål: Maja Viström, Domsjö IF
9 mål:  Alin Bisping, Umedalens IF, Jessica Alm, Umeå IK FF 2
8 mål: Gabriella Hansson, Betsele IF

ka¨målskyttarDivision 3 Ångermanland
20 mål: Tuva Stattin, Kramforsalliansen/Frånö SK (till höger, här tillsammans med Ida Eriksson)
16 mål: Nora Hägglund, Gideälven
14 mål: Josefine Näsholm, Remsle UIF lag 2
13 mål: Johanna Byström, Kramforsalliansen/Frånö SK
11 mål: Alice Rosén, Domsjö IF 2
9 mål: Frida Gyll, Skorped
8 mål: Desirée Pusa, Gideälven, Evelina Sundberg, Kramforsalliansen/Frånö SK, Femke Notschaele, KB65/Nätra/Sidensjö
7 mål: Cornelia Samuelsson, Gideälven, Emilia Lundin, Junsele/Ramsele
*Sammanställning Olle Larsson
*Källa: Ångermanlands Fotbollförbund, Västerbottens Fotbollförbund
Bilder: KB65 och Kramforsalliansens hemsidor (tack för lånet!)

Visst var lördagseftermiddagarna heliga förr i tiden

2016-08-31 18:13:04

Gästkrönika av Olof Wigren.

Tipsextra.

Få TV-program har varit så omtyckt av mig som Tipsextra.

Leriga planer, kyla, stundom primitivt spel, tuffa tag… och älskade profiler.

Jag såg min första Tipsextramatch – som jag minns – senvintern 1974. Jag skulle snart fylla sex år.

Bristol City-Liverpool, kvartsfinal i FA-cupen, 0-1.

John Toshack gjorde målet. Tung, walesisk forward, sedermera förbundskapten. En spelare som gjorde stort intryck på mig, precis som hela Liverpool.

Från den dagen var jag Liverpool-fan.

När jag i maj samma år fick se Liverpool spöa Newcastle i FA-cupfinalen med 3-0 var jag lycklig som få och hela den sommaren fantiserade jag om att jag var antingen Kevin Keegan eller Ray Clemence när vi grabbar sparkade boll på tomten, beroende på om jag var utespelare eller målvakt.

Urban Wigert har skrivit ”Tipsextra – Den heliga eftermiddagen” och det var just så den var. Helig. Lördagseftermiddagen var helig när Tipsextra sändes.

Jag satt som klistrad vid TV:n från det att sändningen började kl 15, över matchen och till dess att slutsignalen ljudit och stryktipskupongen var fullbordad.

Så förblev det under många år.

Urban Wigerts bok är en orgie i nördig tipsextranostalgi och faktadelen om alla matcher, inklusive fullständiga laguppställningar och spelarbyten, gör mig nästan tårögd av tillfredsställelse. Jag läser, blundar och kan se matchsekvenser och spelare framför mig i min inre biograf.

Det finns också gott om kuriosa, författarens egna reflektioner och intervjuer med några av de legendariska kommentatorer som huttrade på de engelska läktarna för att ge oss svenska tittare en god matchupplevelse.

Mest huttrade Bosse Hansson. Ingen led som han av de brittiska vintrarna, vilket han nogsamt påpekade indirekt åtskilliga gånger, men det här var 1970- och 80-talet och Bosse Hansson var fotbollskommentatorn nummer ett. Man förlät honom gärna för hans gnäll, bara han serverade oss fakta på sitt oefterhärmligt torrsakliga sätt.

Tipsextra-boken har tre år på nacken men eftersom det är åtskilliga år sedan Tipsextra lades ned spelar det ingen roll. Den är en pärla.

Här är några av de profiler som jag själv lärde mig tycka mycket om under de år som lördagseftermiddagarna var heliga för mig. Och nu nämner jag inte den störste, Ian Rush, för honom har jag redan skrivit så ofta om på den här bloggen.

Det här får handla om andra minnesvärda spelare.

Image

Kevin Keegan. Stålmusen. Min förste idol bland brittiska spelare. Jag sörjde något helvetiskt när han skrev på för Hamburger SV 1977. Men då kom ju Kenny Dalglish till Liverpool i stället. Med honom fortsatte storhetstiden i många år till.

Image

Phil Parkes. Ingen hade en skönare stil än honom. Inte coolare mustascher heller.

Image

Och apropå målvakter: Pat Jennings. Den elegante nordirländaren som var tryggheten personifierad och sög ned nästan varje höjdboll i eget straffområde för sitt Arsenal.

Image

Åsså då Charlie George. Talangen och bohemen som var den där liraren annorlunda. En av Tipsextras allra största profiler på den tiden då programmet var som allra störst.

Image

Archie Gemmill. Skotte. Knappt en tvärhand hög. Men vilken energi, vilken arbetskapacitet, vilken spelmotor och vilken bollvinnare. Dessutom var han en bra framspelare och säker avslutare.

Image

Bob Latchford. Som Liverpool-fan var Everton ett rött skynke. Men Bob Latchford kunde man inte ogilla. Han ingav respekt. En grym huvudspelare.

Image

… precis som den tandlöse Joe Jordan. Hajen.

Image

Viv Anderson var den förste färgade landslagsspelaren för England. En pålitlig back och beundransvärd spelare som kunde ha gjort betydligt fler landskamper om inte konkurrensen på ytterbacksplats på den här tiden var benhård.

Image

Radarparet Gary Pallister och Steve Bruce, Manchester United. Fyrtornet och Släpvagnen. Ett mittlås som sällan svek.

Image

Svek gjorde sällan Ian Wright heller. En målskytt av yppersta klass.

Jag skulle kunna fortsätta med Neville Southall, bröderna Hibbitt, Steve Highway, Alan Hansen, Matt LeTissier, David O´Leary, Malcolm Macdonald, Frank Worthington, Vinnie Jones… och så vidare.

Men jag stoppar här.

Du fattar ändå.

Att Tipsextralördagseftermiddagarna var av den heliga sorten.

Då, på The Good Old Days.

När Derby, Leeds och Nottingham var storlag i engelska ligan, gräsmattorna ofta söndersprungna och spelare som filmade var lika sällsynta som kulinariska höjdare på en vägkrog.

Junsele IF visar klass - är för tillfället Sveriges främsta division 5-klubb

2016-09-06 13:46:58

jifmärket13 segrar och ett kryss på 14 matcher.
Junsele IF:s grymma facit gör dem till Sveriges just nu bästa division 5-lag, åtminstone om man jämför topplagens poängsnitt.

Det finns 543 lag (om jag nu räknat rätt) som spelar i femman runt om i vårt avlånga lag. Från Polcirkeln/Svanstein FF i norr till IFK Ystad och Ystads IF i söder.
Några är bättre än andra.
Som "Hellgrens pojkar" till exempel...
Även om vinstsviten sprack i och med 0-0 mot Skorped borta 23 juni, så lever i allra högsta grad den obesegrade sviten. Och Junsele är för tillfället Sveriges främsta division 5-klubb, rangordnat utifrån topplagens poängsnitt, det med ett snitt på 2,85.
Närmaste lag bakom är Hemgårdarnas BK United (Östergötland) och Kilafors IF (Hälsingland) som står på 2,77 i poängsnitt på sina 18 matcher.
junselebildOch så har vi då en riktig klassiker på  femte plats:  Högadals IS, som ni säkert känner igen ni som varit med länge. Den  15 oktober 1961 säkrade laget från Karlshamn en plats  i allsvenskan genom att på bortaplan i kvalet besegra GIF Sundsvall med 4-2 på IP inför 16.507 åskådare. I fjol slutade Högadal säsongen med en sistaplats i fyran efter bara tolv poäng på 22 matcher. Men sejouren i "Blekingefemman" blir endast ettårig.
* Här är  de främsta lagen i fotbollys  "Sverigetabell":
1 - Junsele IF - Ångermanland - 14-13-1-0 69-9  40  2,85
2 - Hemgårdarnas BK  - Östergötland - 18-16-2-0 113-15 50  2,77
Kilafors IF - Hälsingland - 18-16-2-0 81-13 50  2,77
4 - Mossens BK - Göteborg A - 17-14-3-0 43-18 45  2,64
5 - Högadals IS - Blekinge - 18-14-4-0 58-17 46  2,55
6 - Billesholms GIF - Skåne NV - 18-12-6-0 41-17 42  2,33
Junsele IF i topp, alltså. Och dessutom kan man stoltsera med en makalös måldifferens efter att ha producerat 69 mål och endast släppt in nio.
Laget har gått fram som en veritabel ångvält i serien. Det börjar så smått lukta division 4 för de rödvita igen.
Hatten av för Junsele IF!
Text: Olle Larsson
FOTNOT: Junsele har avgörandet i egna händer. Med tre matcher kvar att spela är tabellettan fyra poäng före Hägglunds IoFK (en match mer) på andra plats. Junseles återstående matcher: 10/9 Hägglunds (b), 18/9 Härnösands FF 2/Älandsbro  (h) och Forsmo IF (b).

RUIF-seger på Högslätten – och här en ny publikfavorit

2016-09-24 17:46:02

ladiesbollFyra åt tog det för Remsle UIF.
Sedan kom första segern mot Härnösands SK på Högslätten – efter komfortabla 2-0 (0-0)
- Det visste jag inte, kul att höra, sa Jens Forsberg, en av tränarna

Sollefteålaget har haft det tufft den senaste tiden med skador, sjukdomar och arbete och inte en trepoängare sen 27 augusti.
Och var nu riktiga underdogs inför lördagens Ångermanlandsderby i damtvåan.
Men RUIF vek inte ner sig.
- Vi är nöjda, hela laget gjorde en bra prestation, och vi kunde ha vunnit med större siffror, konstaterar Forsberg.
Stor matchvinnare blev anfallaren Ella Högberg, som först snyggt prickade in 0-1 (55:e minuten) och sedan spelade fram  Kajsa-Stina Näsholm till tvåan (81:a).
Och det borde ha blivit något mål till, som sagt.
Det går knappast att få ett bättre läge än vad Ella fick i den 38:e minuten. Hon stod helt ren i straffområdet och hade öppet mål – men fick bollen utanför.
Genom vinsten slutade RUIF på tredje plats i division 2 Mellersta Norrland (35 poäng, 54-23 i mål), och senast man var så högt upp i tabellen var 2013 (39 poäng, 49-28).
Toppar i RUIF i lördags: målvakten Ida Forsberg och anfallaren Ella Högberg. Men allra roligast att se var yrvädret, 14-åriga  Elin Odelberg, på högerkanten (spelade bara första halvlek). Hon kan bli en publikfavorit hemma på Remslevallen nästa säsong. En spelare som inte tvekar att utmana, går rakt på mål, fräck bollhållning. Och tillför även massor av fart…
- Hon är lite som Messi, skrattar tränare Forsberg.
HSK då? Nej, det här var en svag insats. Hela laget kan bättre. Klara Brändström (knäskadad strax före paus) fick bästapriset.
Text: Olle Larsson

SM-kval på Högslätten – HSK:s F 16-lag mot nya mål

2016-09-19 17:00:30

hsk-f16Upploppet på fotbollssäsongen är här.
Då väntar en helg med SM-kvalspel för Härnösand SK:s F16-lag.
Och allt ska avgöras hemma på Högslättens konstgräs.

Manegen är krattad.
Utgångsläget det bästa.
Självförtroendet stort.
Nu ska Sportklubbens tjejer upp till bevis, för att ta till en gammal fin klyscha.
Segern i DM-finalen var första steget (2-0 mot Arnäs IF/Moelvens FC).
Till helgen fortsätter det med ett kvalificeringsgruppspel. 24 lag gör upp i åtta grupper om tre lag, där mästarlagen från Norrbotten (Gammelgårdens IF) och Västerbotten (IFK Umeå) ingår i HSK:s grupp.
Här är spelprogrammet på Högslätten:
*Fredag 23 september:
19.00 Härnösands SK-IFK Umeå
*Lördag 24 september:
15.30 IFK Umeå-Gammelgårdens IF
*Söndag 25 september:
11.00 Gammelgårdens IF-Härnösands SK
Vinnarna från respektive grupp spelar sedan kvartsfinal antingen helgen 1-2 oktober eller den  15-16 oktober på det ena lagets hemmaplan. Troligen blir lottningen geografisk.
Förra året svarade Domsjö IF för en historisk insats i SM-turneringen.
Egentligen räcker det med några siffror.
5-4 mot Gammelgården och 1-1 mot Morön BK i gruppspelet. Och därmed gick Domsjö vidare på fyra poäng, samma som Morön men bättre målskillnad. I kvarten mot starka Selånger FK tog det dock stopp, 0-6…
Värt att notera: Härnösands SK har varit med i det regionala gruppspelet en gång tidigare. För fem år sedan blev Molly Bergqvist & co tvåa efter en vinst (3-2 mot Trångfors IF) och en förlust (1-2 mot Sandåkerns SK).
Att spela SM-kval är få förunnat under sina år som fotbollsspelare.
Många unga flickor lägger skorna på hyllan utan att få fira en vinst eller två på den här nivå.
Lycka till, HSK!
Text: Olle Larsson
Bild: Härnösand SK:s hemsida (tack för lånet)

Välkommen upp i trean KB65 – och nu landar ni på Svensktoppen

2016-09-12 13:26:57

kb65 loggaTrots att två omgångar återstår är det klart:
KB65 är, efter 28 år, åter i division 3.
Och dessutom hamnar nu klubben på Svensktoppen bland landets bästa division 4-lag.
Känn på den.

Att leda en serie från start till mål är en stor bedrift.
Att knyta ihop säcken när det krävs som mest är en minst lika stor uppgift.
Båda dessa lyckades brukslaget från Köpmanholmen genomföra och kan nu titulera sig seriesegrare i division 4 Ångermanland.
Senast det begav sig var 1987…
- Det är inte utan att det kommer en liten tår när man tänker på den ”resa” som jag har fått förmånen att göra med dessa underbara grabbar, så som dom har slitit på träningar och matcher, så som dom har ställt krav på varandra, ni ska veta att det går inte att gå in och göra en ”halvbra” träning här inte, det får du veta direkt, skriver lagledaren Rickard Andersson på klubbens hemsida.
Och när man på söndagen vann med 2-0 borta mot Friska Viljor lag 2 innebar det både säsongens 17:e seger på 20 matcher samt säkrad serieseger.
För trots att två matcher omgångar återstår har KB65 säkrat avancemang till division 3. De 51 poäng man spelat ihop är fler än vad tvåan Älgarna har möjlighet att nå upp till.
En strålande säsong, med andra ord.
Och hemligheten  bakom framgångarna?
Nej, några hemligheter handlar det knappast om: här finns ingen dunderhonung, sköldpaddeblod eller trolldyck.
Egentligen stavas framgångarna: Dick Näslund, tränaren. En trogen arbetare i fotbollens örtagård.
kb65 loggaSå här skriver lagledare Andersson:
- Sedan är det så att man når inte ändra fram om man inte har någon som stakar ut vägen och det har verkligen Dicken gjort, för träning efter träning så har det nötts passningar, mycket suckande från spelarna, men nu har vi precis som Dick säger, SPELAT till oss en serieseger i division 4.
Ta bara försvarsarbetet.
Endast t o l v mål har hamnat i KB65-nätet så här långt.
Det ger ett snitt på 0,6 insläppta mål per match.
Ett mycket imponerande facit av hela lagets arbete.
Och hur står sig då ”polkagrisränderna” mot landets övriga topplag i division 4, totalt 37 lag.
Jo, riktigt bra, faktiskt.
KB65 sticker ut rejält i statistiken
En tredjeplats  när det gäller antal insläppta mål och femte när det gäller  bästa målskillnad.
Snacka om att ta plats på Svenstoppen!
Text: Olle LarssonbollenFAKTA/HÄR ÄR LÄSNING FÖR STATISTIKFRÄLSTA

*Minst insläppta mål:
IFK Ölme, Värmland, 9 mål
Hangvar, Gotland, 10 mål
KB65, Ångermanland, 12 mål
Åseda IF, Småland nordöstra, 13 mål
Järbo IF, Gestrikland, 13 mål
Yxhult IF, Örebro, 14 mål
Svartviks IF, Medelpad, 15 mål
HÅFF, Halland, 15 mål
Sunnanå SK, Västerbotten norra, 15 mål
IFK Eskilstuna, Sörmland, 15 mål
Syrianska, Eskilstuna, Sörmland, 15 mål

*Bästa målskillnad:
Hangvar SK, Gotland, 90-10  +80 mål
IFK Karlshamn, Blekinge, 77-16  +61
Svartviks IF, Medelpad, 74-14  +60
Torstorps IF, Östergötland, 73-16  +57
Umeå FC Akademi, Västerbotten, 77-22  +55
KB65, Ångermanland, 67-12  +55
Järbo IF, Gestrikland, 66-13,  +53
Ronneby BK, Blekinge, 66-16,  + 50
Kongahälla IF, Göteborg, 63-17  +46
Alsens IF, Jämtland, 62-16  +46
Fagersta Södra, Västmanland, 62-16  +46
Sammanställning: Olle Larsson
FOTNOT: KB65 har kvar att möta Domsjö IF borta (18 sept) och Arnäs IF Borta (25 sept)

Måttet är rågat, säger Göran Dahlberg, HFF

2016-09-21 12:20:05

Dahlberg_GöranI ett öppet brev till TÅ-sportens chef skriver Göran Dahlberg HFF följande:

 

Hej Mattias!

Som ordförande i Härnösands FF vänder jag mig till Dig Mattias som sportchef i TÅ.
Jag tvingas tyvärr generellt klaga på Er bevakning av sporten i Ångermanland.
Hela sommaren och hösten har det nästan varje dag varit MoDo i alla dess former,
t.ex helt ointressanta artiklar om vilka nummer olika spelare ska ha på årets matchtröjor.
Det finns faktisk också annan sport än ishockey och MoDo att bevaka! Många som jag
pratat med är mycket besvikna över Er MoDo-fanatism. Flera har sagt att nu är det nog,
jag slutar prenumerera på TÅ. Något Du kanske bör fundera kring.
Även om Er redaktion mm nu helt koncentreras till Övik så ska väl sporten i hela
Ångermanland speglas i TÅ eftersom hela Ångermanland utgör TÅ:s "kundområde".
Det är givetvis OK att MoDo får utrymme, men det måste väl ske med motta och definitivt
inte under sommarmånaderna då ingen ishockey spelas! Och MoDo är ju faktiskt inte
längre i SHL.
Fotbollen är Sveriges och Ångermanlands helt dominerande sport när det gäller
antalet spelare mm, så fotbollen måste rimligtvis få ett stort utrymme i TÅ.
Härnösands FF är sedan ett par år Ångermanlands bästa fotbollsklubb på
herrsidan och vi tycker det är rimligt att vi också får berättigat utrymme på Era
sportsidor.
Det verkliga bottennappet från Er sida, och som medfört att jag skriver detta
mail till Dig, var måndagens sportreportage. Inte en enda rad i TÅ om HFF:s vinstmatch
mot Valbo, inte ens via Er "bedrövliga" textrobot.
Däremot fanns en dryg halvsida inkl. en jättebild gällande bottenlaget tillika Övikslaget Anundsjö och en knapp halvsida om Övikslaget FV, som ju också närmar sig seriebotten. Det var i och för sig bra med dessa reportage, men att i det läget helt utesluta ett reportage om Ångermanlands bästa herrlag Härnösands FF (f.n. 3:a i serien) och matchen mot Valbo är definitivt inte acceptabelt. Skärpning!!!!
Jag emotser gärna en förklaring från Dig om måndagsmissen gällande HFF:s match
och jag vill också gärna få information om hur Du som sportchef mer generellt ser på
den uppenbara obalansen gällande TÅ:s sportreportage. Och givetvis utgår jag ifrån en i fortsättningen förbättrad reportagebalans i TÅ både vad avser ishockey contra alla andra sporter och sporter i Ö-vik contra sporter från övriga platser i Ångermanland.

Med vänlig hälsning

Göran Dahlberg

Härnösands FF

Grattis KB och Junsele

2016-09-12 19:32:38

Lillen FTvå anrika föreningar, KB65 och Junsele IF avancerar i seriesystemet.
Särskilt kul är det för mig att kunna gratulera KB65 eftersom min förening, Västra BK, utkämpade en tuff duell för hundra år sedan om en plats i trean, som KB65 vann.
Tyvärr blev det bara ett år i division 3 för laget från Köpmanholmen, som därefter huserat i fyran och femman.
Tror att KB65 behöver några tiotal kilogram i sin spelartrupp inför nästa år och den tyngden finns hos grannarna Sidensjö IK så varför inte ett samarbete?
Junsele IF är tillbaka som seriesegrare samtidigt som Thomas Hellgren hotar att sluta. Jag har hört det förut men tror att Hellgren hittar tillbaka till Mon även nästa år. Blir det så tippar jag redan nu att västragänget slåss i toppen på fyran nästa säsong.

I division 3 kan nog Björna IF och Sollefteå GIF börja andas ut och luta sig tillbaka medan Kramforsalliansen och Gottne IF fortsätter att slåss om kvalplatsen till tvåan.
IF Älgarna rustar för ett kval där man sannerligen inte blir favoriter.
I åratal har idrottspsykologer med kraft tjatat om vikten att tänka positivt, vilket säkert är bra i de flesta fall, MEN visst riskerar det ibland att bli fel.
Jag tänker på Anundsjö IF som länge talade om sig själva som ett lag som skulle kunna vara på den övre halvan i tvåan och Friska Viljor där signalerna ännu är att det inte är någon fara på taket.
Min tro är att det inte går att lura i spelare att laget är mycket bättre än vad verkligheten visar. Som regel vet nog laget ungefär på vilken nivå man befinner sig och då tror jag att överdriven och ogrundad optimism kan framkalla onödig press på den enskilde spelaren.
I damserierna kan jag konstatera att spänningen och dramatiken nästan totalt lyser med sin frånvaro.
Text: L-G Forslund

Grattis Kramfors-Alliansen/Frånö

2016-09-15 22:11:05

Bildresultat för Kramfors-AlliansenGrattis till Kramfors-Alliansen/Frånö som ikväll säkrade seriesegern i damernas division 3 efter att ha besegrat Långsele AIF med hela 9-0.

Lagkaptenen Sandra Näslund är nöjd med sitt lag

- Denna säsong har gått otroligt bra för oss, faktiskt bättre än vi trodde med tanke på att vi är ett nystartat lag i division 3. Tjejerna har visat ett otroligt bra engagemang och en vilja som jag aldrig sett i något annat lag. Vi kämpar och sliter för varandra, säger Näslund.

Vad kan vi förvänta oss av er i division 2?

-  Att vi nu ska spela i division 2 nästa år känns obeskrivligt bra. Vi kommer nog att få det tufft men med vår vilja och det fantastiska engagemang som finns runt laget så tror jag starkt på oss. Ingen av oss kunde innan säsongen gissa att vi nu skulle stå som seriesegrare. Vi ska ta med oss allt vi gjort bra i år in i nästa säsong.

Hur firar ni nu framgången?

Nu blir det pizza och lite bubbel med alla underbara spelare och ledare, avslutar en glad Sandra Näslund.

/Tommie Andersson

 

 

 

Spänningen tätnar i herrtvåan

2016-09-19 11:58:26

Lillen FKänns klart att göra bokslut i de flesta av våra serier utom i herrarnas division 2 där det går att räkna på ett antal troliga varianter.

Genom Anundsjö IF:s oväntade seger mot Bodens BK med 3 - 0 på bortaplan ligger FV, Strömbergs IF och Gällivare /Malmberget inom räckhåll.
Friska Viljor ligger endast fyra poäng före Anundsjö och då lagen möts på Skyttis i den näst sista omgången den 8 oktober kan allt komma att stå på spel särskilt med tanke på att Anundsjö i slutomgången på Olympia tar emot sedan länge avsågade Ånge IF  medan FV åker upp till Boden.
I de två kommande omgångarna besöks Bredbyn av Hudiksvall ABK och Gällivare/Malmberget.
För de gulsvarta väntar en sexpoängsmatch på bortaplan mot Strömsbergs IF innan IFK Timrå kommer till Övik.
Granterad spänning i en serie som för några omgångar sedan såg ut att vara avgjord i botten.
Kramforsalliansen har en värdefull förmåga att komma igen från underlägen och helgens vändning mot Sandvik förtjänar beröm. Mitt hjärta värmdes av att Pontus Larsson efter sin långa skadeperiod fick sätta det superviktiga kvitteringsmålet i 83:e minuten.
I fortsättningen kommer man i många år att prata om "Bragden i Björna" syftande på 1 - 0-segern mot hittills obesegrade IFK Östersund.
Risken för att något lag från distriktet ska få lämna trean är osannolik.
I damettan har BikSK en åtminstone teoretisk chans att gå förbi Alviks IK genom segern mot IFK Timrå.

Ett tips från en läsare som noterat följande på Gottne IF:s hemsida:
Matchen till ära har vi spetsat till vårt andralag med knappt en handfull namnkunniga spelare från a-laget eftersom vi verkligen inte vill missa chansen att gå segrande ur detta kval. Vi ser det som en fantastisk möjlighet att utveckla föreningen ytterligare och med dessa siffror i ryggen känns bortamötet som en inspirerande utmaning utan ångestkänslor.

Vid kontakt med Mats Falck i Gottne IF säger han:
- Jag har hela året trott att bestämmelserna gällde truppen.

Tröst i den eventuella bedrövelsen är väl att kvalet liksom de flesta av ÅFF:s kvalidéer  saknar all praktisk betydelse.
Med inget lag ner från trean, Sollefteå GIF 2 troligen försvinnande från fyran och med beslut om att utöka femman till tolv lag finns det säkert plats för både Gottne IF 2 och Härnösand FC United i 2017 års division 5.
Text: L-G Forslund

Patrik eller Petter skyttekung i trean? Räkna med ett race ända in i kaklet

2016-09-19 17:12:42

petter 1Ett mål senast betyder 23 totalt.
Två omgångar kvar av division 3-serien och Petter Thelin (bilden) ligger bara ett mål bakom skytteligaledaren Patrik Lindgren, IFK Östersund.
Räkna med en duell ända in i kaklet.
Jovisst, allt talar för ett race ända fram till den 22:a och sista omgången.
Patrik eller Petter som skyttekung 2016?
Nästa match spelar Kramforsalliansen på lördag, då borta mot bottenlaget Kubikenborgs IF. Och i den sista omgången kommer Patrik Lindgren och rödklädda IFK på besök till IP.
Snacka om en härlig ”match i matchen”.
Treans glödhetaste fotbollsskor sitter för närvarande på Thelins fötter.
Han har på de tre senaste seriematcherna skickat in s j u mål för sitt Kramfors.
Nu kan han bli skyttekung i trean – för tredje gången.
Petter har alltid varit en pålitlig målskytt. För fyra år sedan gjorde han 25 mål – som 17-åring – under Alliansens första säsong i trean på 2000-talet.  Förra säsongen stod han för 26 fullträffar när han för andra gången tog hem skytteligatiteln.
Och som sagt, hittills i år har det blivit 23 mål. Faktum är att han ensam har gjort fler mål än vad två lag mäktat med:

*Här är treans bästa målskyttar:
24 mål: Patrik Lindgren, IFK Östersund
23 mål: Petter Thelin, Kramforsalliansen
18 mål: Moses Duckrell, Gottne IF
12 mål: Christoffer Nilsson Ihrén, Ope IF
11 mål: Abdirahman Hussain, Gimonäs Umeå IF och Emir Ragipovic, Gottne IF
10 mål: Joakim Lindberg, Sandviks IK och Samuel Ketema, Gimonäs Umeå IF.
ooo
Hört talas om ”Svenska Guldskon”?
Det är magasinet Match som arrangerar tävlingen. Samtliga spelare från Allsvenskan ner till division 3 har chans att vinna titeln, men ju högre serie desto mer poäng är målen värda.
Och här finns också Petter Thelin med på Topp-10, just nu på en delad sjundeplats i tabellen. Anfallaren Marcus Hägg öser in mål för sitt Sandvikens IF, 30 baljor totalt, och har goda chanser att kunna hålla undan.
Läget just nu:
1. Marcus Hägg, Sandvikens IF, division 2, 30 mål/30 poäng
2. Joakim Lengyel, Högsby IK, division 3, 28/28
3. Viktor Olsson, FBK Karlstad, division 3, 26/26
4. Mohamed Ramadan, F Rosengård, division 2, 24/24
Patrik Lindgren, IFK Östersund, division 3, 24/24
Niklas Nielsen, Kågeröds BoIF, division 3, 24/24
7. Petter Thelin, Kramfors, division 3, 23/23
Emil Fritzell, Eskilstuna City, division 2, 23/23
Dennis Bergström, IFK Tidaholm, division 3, 23/23

Text: Olle Larsson
Bild: Kramforsalliansen - tack för lånet!)

 

En match som HSK:s juniorer snabbt vill glömma…

2016-09-24 17:56:18

hsk-f16Härnösand SK inte bara förlorade öppningsmatchen i gruppspelet i SM flickor 16.
Hemmalaget blev utspelat av IFK Umeå.
Här svart på vitt: 0-7 (0-6)

Ett laddat, fokuserat Umeå fick en riktig drömstart (ursäkta klichén) när Ida Lundgren gjorde 0-1 efter tre minuter och Emma Åström 0-2 efter fem.
Men det skulle bli värre.
När Moa Ögren gjorde tre raska mål, 0-3 (27:e), 0-4 (29:e) och 0-5 (36:e) var det ridå ner för Härnösands SK.
Snacka om rena rama mardrömsstarten (förlåt igen).
Mikael Hermansson har upplevt roligare dagar som fotbollscoach, vilket han heller inte förnekade:
- Det finns inga ursäkter, vi mötte ett lag som var klart bättre än oss. Klassen bättre.
*Sju insläppta mål, sex i första halvlek. Hur förklarar du raset?
- Vi fick problem med positionerna, släppte till ytor, och det utnyttjade dom. Ett mycket duktigt lag med ett snabbt spel.
Nej, det här var en sådan match man bara väntar på ska ta slut…
- Tycker ändå att hela laget kom tillbaka i andra halvlek, tog sig samman och gjorde en bra insats, betonar Hermansson.
HSK:s bästa målchans: en nick i ribban vid ställningen 0-2. Skapade också några hyfsade chanser till, men inte så mycket mer än så.
För hemmalaget tog F 16-SM slut i och med 0-7-förlusten. På lördagen besegrade IFK Umeå det tredje laget i gruppen, Gammelgårdens IF, med 4-1, och har därmed säkrat gruppsegern och avancemang till kvartsfinal. Mötet mellan HSK och Gammelgårdens i morgon, söndag betyder ingenting eftersom bara ett lag går vidare.

Text: Olle Larsson

 

Tags:

Inga kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.