Matchdata VÅRA SERIER

INFÖR MATCHEN

EFTER MATCHEN

Sidor

Kategorier

Meta

svff-livescore

Info-matchannonser-2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Startsida

21st april 2014

Här är oddsen: Spelbolag tror på jämtländsk seger i trean

2016-03-21 14:39:22

linjedomareDet är redan nu möjligt att spela på segerlaget i vårens upplaga av division 3 Mellersta Norrland.
Spelbolaget Nordic Bet tror att IFK Östersund tar hem förstaplatsen och kliver upp i tvåan igen.

Och den som satsar på jämtarna får inte mycket utdelning om det nu blir så.
Laget står endast i 2.10 gånger pengarna, och hotas närmast av Kramforsalliansen och Sandviks IK som båda ger fem gånger pengarna tillbaka.
De andra ångermanlandslagen då? Jo, här placeras Sollefteå GIF på femte plats, Gottne IF på sjätte och nykomlingen Björna Bombers på sjunde.
Lägst rankade är Röbäcks IF (30.00) och Frösö IF (30.00)
**Nordic Bets odds på vinnaren i division 3 Mellersta Norrland:
IFK Östersund – 2.10
Kramforsalliansen – 5.00
Sandviks IK – 5.00
Kubikenborgs IF – 8.00
Sollefteå GIF – 10.00
Gottne IF – 12.00
Björna Bombers – 14.50
Stöde IF – 24.00
Gimonäs UIF – 24.00
Ope IF – 24.00
Röbäcks IF – 30.00
Frösö IF – 30.00
Text: Olle Larsson

FOTNOT: Treans premiäromgång – än en gång: Fredag 22 april: Röbäck IF-Gimonäs UIF, Kubikenborgs IF-Frösö IF. Lördag 23 april: Sandviks IK-IFK Östersund, Björna Bombers-Sollefteå GIF. Söndag 24 april: Ope IF-Stöde IF, Kramforsalliansen-Gottne IF.

De är favoriter att vinna fyran – enligt oddsmakarna…

2016-03-29 12:56:08

veckans fotbollÄlgarna och KB65 i tabelltoppen.
Och Lugnvik IF och Sidensjö IK i botten.
Så tippar i alla fall spelbolaget NordicBet  division 4 Ångermanland.

Vintern börjar på allvar släppa greppet.
Och äntligen börjar man se ljuset i tunneln eller åtminstone en annalkande vår.
Med den tinas också den lokala fotbollen fram.
Och i månadsskiftet april-maj rullar fyran igång. En hel säsongs förväntningar – och kanske besvikelser – ligger då framför oss.
Älgarna och KB65 är favoriter. Den som spelar på dem som seriesegrare får 2.40 respektive 3.20 gånger pengarna tillbaka.
Duon utmanas närmast av Friska Viljors andralag med oddset 4.50, följt av Arnäs IF, 7.50.
För den historiska nykomlingen Lugnviks IF (har aldrig spelat i fyran tidigare, reds anm) och Sidensjö IK ser oddsen inte fullt lika bra ut. På NordicBet får du 40 gånger pengarna  om du satsar på LIF eller Sidensjö som tabelletta.
Och de här oddsen ger bettingbolaget lagen som slutsegrare i serien
IF Älgarna  2,40
KB65 IF  3,20
Friska Viljor FC 2  4,50
Arnäs IF  7,50
Höga Kusten Fotboll  15,00
Anundsjö IF 2   20,00
Domsjö IF  20,00
Frånö SK  20,00
Nätra GIF  25,00
SLH United  25,00
Lugnviks IF  40,00
Sidensjö IK 40,00
Men som sagt. Det här handlar bara om odds och prognoser och bollen är som bekant rund…
Text: Olle Larsson
FAKTA/PREMIÄROMGÅNGARNA

*Lördag 30 april (Valborgsmässoafton):
Sidensjö IK-Domsjö IF

*Söndag 1 maj:
KB 65 IF-Arnäs IF
Frånö SK (Kramfors 2)-Nätra GIF
Sollefteå 2 (SLH United)-Lugnviks IF
Anundsjö IF 2-Friska Viljor FC 2

*Fredag 6 maj:
KB65 IF-Domsjö IF
Friska Viljor FC 2-Sidensjö IK
Frånö SK (Kramfors 2)-Anundsjö IF 2
Sollefteå 2 (SLH United)-Nätra GIF
IF Älgarna-Lugnviks IF
Arnäs IF-Högakusten

På fotbolly.se hittar du det mesta

2016-05-10 20:52:21

Sko_fotbolly

MATCHDATA VÅRA SERIER

Under rubriken ”Dagens matcher” hittar du alla matcher, även ungdomsmatcher som spelas i vårt distrikt. Du kan söka på det datum som är intressant för dig.

Under rubriken ”Kommande matcher” kan du genom att dubbelklicka på matchen få veta tid, plats och funktionärer.

”Tabeller” bjuder också på uppgifter om en förening genom ett dubbelklick på föreningsnamnet i tabellen.

”Senaste resultat” ger med ett klick-klick på matchen info om målgörare, varningar, utvisningar, laguppställningar, byten och matchfunktionärer.

Nya regler inom fotbollen

2016-06-02 21:40:17

FIFA genomför förändringar i regelverket från den 1 juni, ändringar som tillämpas direkt i EM-slutspelet. I Sverige införs förändringarna successivt från den 9 juli när Allsvenskan gör omstart, det berör även Damallsvenskan och Superettan från samma datum. I övriga nationella serier genomförs förändringarna inför säsongen 2017.

Néstor Pitana

Några exempel på förändringar:

  • Vissa situationer i straffområdet medför ej målchansutvisning. Om försvarande spelare gör ett försök att spela bollen och har möjlighet att göra det men om försvararen misslyckas blir det straff och varning. Fasthållningar, knuffar, avsiktliga hands etc ger fortfarande rött kort.
  • Skadad spelare behöver ej lämna spelplanen efter behandling (om det inte tar för lång tid) om motståndaren som förorsakat skadan tilldelats gult eller rött kort.
  • Varning för hands tilldelas endast vid hindrande av ett lovande anfall och misslyckat försök att göra ett mål.

Cuparrangörer kan söka dispens för tolvåriga slutsegrare

2016-06-02 20:00:40

SvFF:s förbundsstyrelse (FS) beslöt den 24 maj att tillåta en begränsad möjlighet för cuparrangörer att ansöka om dispens för att tillåta slutsegrare i turneringar från tolv års ålder. Det sker i enlighet med beslut som SvFF:s representantskapsmöte antog den 27 november 2015.

Repskapsmötet beslutade att införa ett förbud mot att kora segrare i all tävlingsverksamhet för barn t o m tolv år (såväl vad avser föreningsarrangerade cuper som SDF-tävlingar) från 2017 års säsong. Bakgrunden var att hålla fokus på fotbollsutveckling och principer som bör gälla för 6-12 åringar som spelar fotboll. I den åldern ska barnen leka, uppleva glädje och lära sig träna fotboll. Prestationen ska styra verksamheten och resultat ska vara av underordnad roll.

Men beslutet innehöll även att det ska ges en möjlighet att bevilja undantag från förbudet i föreningsarrangerade cuper när det föreligger särskilda skäl. Det kan vara internationella deltagande lag, men även med tydliga principer som att straffsparksläggning inte ska tillämpas för att kora slutsegrare och att samtliga spelare ska delta, max tre matcher spelas per dag och cupen pågår under lika lång tid, och ev slutspel erbjuds för alla lag. Fair play-priser delas ut till lag, spelare ledare och föräldrar.

- Beslutet ligger i grunden fast och vi kommer ställa nya tydligare krav på arrangörerna,men lever man upp till kraven och skapar en miljö där barnfotbollen genomsyras av barnrättsperspektivet då kan dispens ges. Vi vill att fotbollens cuper ska genomföras utifrån grundprinciperna för Fotbollens spela, lek och lär och Idrotten vill, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

I veckan har såväl Repskapets ombud som distriktsförbunden informerats. Distriktsförbunden spelar fortfarande en viktig roll när sedan cuper får tillstånd att arrangeras. Formellt prövas dispensfrågan av FS. Därefter ska dispensen bifogas till berört distriktsförbund, där föreningen söker tillstånd för att arrangera cuptävlingar. SvFF:s beslut kan överklagas till Riksidrottsnämnden.

Mariebergs IP. En klassiker i en idyll.

2016-06-11 18:08:29

Gästkrönika Olof Wigren

Sågverkshistorien i Köjaviken är gammal och ytterst intressant. Ett besök på Kulturreservatet i Marieberg rekommenderas varmt. Något som ännu inte ingår i reservatet, men snart gör det om Köja Marieberg Lokalhistoriska Förening får som den vill, är den idylliska Mariebergs IP från 1937. En av landskapets vackraste fotbollsarenor, därtill makalöst välbevarad trots att det inte längre spelas matcher på den.

IMG_5175.jpg

Mariebergs sågverk startade 1862 och sysselsatte många människor fram till att verksamheten lades ned 1970. Redan 1857 stod emellertid Kungsgårdens ångsåg klar. Kring dessa sågar byggdes det herrgårdar, bostäder och mycket annat. Många av de gamla husen är borta, men de som finns kvar vårdas den lokalhistoriska föreningen och det finns massor av bilder och fakta bevarad i en utställning.

Under sågverksepoken kom idrotten att få en central roll. Det byggdes både bandyplan och tennisplan men framför allt bestämdes det i mitten av 1930-talet att det skulle anläggas en idrottsplats för fotboll med en träläktare, på en passande plats i skogen som användes som betesplats för kor.

 

1937 invigdes Mariebergs IP efter otaliga ideella arbetstimmar. Det blev en av landskapets bästa arenor, en stolthet för bygden. Här spelade IFK Marieberg seriematcher till mitten av 1960-talet och den användes sedermera även av Bjärtrå IS, bland annat för ungdomsfotbollen i populära Myriaden.

Idag är vägen upp till Mariebergs IP ganska knölig och det är inte alldeles enkelt att ens hitta den, men väl framme går det att beskåda en arena som bevarats väl. Träläktaren är i fint skick och gräset på planen klipps regelbundet av personal från den lokalhistoriska föreningen. Att kliva genom entrén och ställa sig mitt på planen, höra fåglars kvitter och suset av vindarna i träden skapar en stämning som är mycket speciell. Blundar du kan du för ditt inre nästan höra ljudet från forna tiders matcher och jublande publik.

En av dem som betytt mycket för både IFK Marieberg och Mariebergs IP var Seth Eriksson, som spelade i laget och var med om att sköta anläggningen fram till sin död för några år sedan. En av hans stora drömmar var att det återigen skulle spelas fotboll på Mariebergs IP igen. Kanske blir det så en dag? Vem vet.

 

Lars Lagerbäck & hans tankar

2016-06-23 07:57:23

Olof Wigren

2007 intervjuade jag Lars Lagerbäck för ett kapitel i boken Sporten idag 2007/08 (Semic). Nu hittar jag texten och här är utdrag ur den.

Lite intressant att läsa hans uttalanden och samtidigt känna till hans till nu.

x x x

lagerback4.jpg

Det finns något väldigt stabilt och tryggt över Lars Lagerbäck.

Somliga kallar honom färglös och förutsägbar.

Men hans resultat som förbundskapten är lysande.

Själv är han genuint ointresserad av att prata om sig själv som person och blir till lika delar irriterad som fascinerad över att det fokuseras så pass mycket på just det.

– Mitt jobb är att leda fotbollslandslaget. Där tycker jag att jag och mina medarbetare lyckats ganska bra. Hur jag sen är som människa hör knappast dit, säger han.

 

Lars Lagerbäck är en genuint fotbollsutbildad människa.

Men han var en doldis, mer eller mindre, fram till dess att han lyftes in för att kampera ihop med den betydligt yvigare och uttrycksfullare Tommy Söderberg för att leda A-landslaget.

Lars-Tommy blev snabbt ett begrepp.

Det gick bra.

Mycket bra.

Oftast.

När Tommy Söderberg klev av gick budet till Lars Lagerbäck att ta över ansvaret på egen hand.

Han sa ja och på den vägen är det.

Roland Andersson utgör Lagerbäcks bollplank och partner numera. Men vem som för befälet råder det inga oklarheter kring.

 

Lars Lagerbäck har fört Sverige till fyra raka mästerskapsslutspel sedan år 2000.

Det har ingen annan gjort före honom.

Bedriften har inte skett på något spektakulärt sätt.

Det mest spektakulära är att det skett på ett så metodiskt och systematiskt sätt.

En stark grund, en fast övertygelse om att hålla fast vid ett väl beprövat spelsätt, få överraskande spelaruttagningar.

Spetsat med de individuella egenskaper som främst spelare som Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic besitter.

Ett metodiskt nötande, emellanåt urladdningar men framför allt konsekvent välorganiserat. Klokhet och taktisk skärpa.

Svackor har funnits.

Sverige h a r blivit avklätt, det ska gudarna veta.

Minns bara mötet med Tyskland i VM förra sommaren…

Kritiken har bitvis varit skarp, trots framgångarna. Sällan internt men utifrån.

Tråkigt spel och tråkig förbundskapten, har det hetat.

Lars Lagerbäck har svårt att köpa resonemanget.

Eller rättare sagt, han gör det inte alls men gitter knappt argumentera längre. Det känns lönlöst.

– Det är vad vi presterar som betyder något, konstaterar han torrt.

När Zlatan, Olof Mellberg och ”Chippen” Wilhelmson i samband med en landslagssamling i september 2006 trotsade ledningens direktiv om att stanna på hotellet och gav sig ut i Göteborg på kvällen, blev det kärvt mellan i första hand Lagerbäck och Zlatan. En följetong i media följde. Lagerbäck höll dock en i sedvanlig ordning låg profil. Ägnade ingen kraft åt att bemöta uttalanden i pressen utan löste situationen så odramatiskt som möjligt.

En taktik som föreföll lika lyckosam som den han praktiserar på laget.

 

Hans egen spelarkarriär inskränkte sig till som bäst division III-spel med Gimonäs CK i Västerbotten. Dessförinnan spelade han under många år i de lägre divisionerna för Alby.

I mitten av 70-talet slutade han spela, innan han ens fyllt trettio, och blev småningom tränare. Han började den banan i Kilafors IF i Hälsingland. Min kusin var en av dem som tränades av den blivande förbundskaptenen och han minns honom som noggrann, ambitiös och bestämd. Han ställde krav men han var rättvis och rak.

Därtill hade han ett socialt patos.

Efter tre år i Kilafors flyttade Lagerbäck till Arbrå BK och därefter till Hudiksvalls ABK. Hans fotbollsfilosofi, tydligt präglad av intrycken från Bob Houghton, och hans ledaregenskaper förde honom in i Svenska Fotbollförbundets verksamhet och han gjorde fem år som förbundstränare för pojk- och ungdomslandslaget.

När Tommy Söderberg ville ha honom med på båten i A-landslaget var han redan en veteran i förbundssammanhang. Han hade bl a ansvarat för B-landslaget under två år.

 

Som förbundskapten för fotbollslandslaget är du per automatik en högst officiell person. Ständigt förekommande i medierna. Synad, debatterad, provocerad och bedömd utifrån de mest märkliga grunder förutom de rent fotbollsmässiga.

Det visste Lars Lagerbäck när han sa ja till att dela ansvaret med Tommy Söderberg.

Däremot har han nog aldrig uppskattat uppmärksamheten.

Inte på något sätt, skulle jag tro.

Det är fotbollen som driver honom.

Uppdraget som sådant.

Tiden med spelarna.

De ständiga utmaningarna i fråga om kval och mästerskap.

Stoltheten, delaktigheten i det laget presterar.

I grunden är han en genuint trygg människa. Han säger med visst vemod att han inte är så social vid sidan av fotbollen som han önskar att han vill vara, men att allting har sin tid och att bra vänner finns kvar.

Hans samhällsintresse har alltid varit starkt och på 60-talet rörde han sig i de radikala kretsarna. Han pratar gärna om sin syn på samhällsutvecklingen idag med. Men han yttrar dem inte mer än i förbifarten i intervjusammanhang.

För Lars Lagerbäck är det ytterst viktigt att hålla på den personliga integriteten.

Han vill inte vara en åsiktsmaskin, delvis säkerligen för att det i sin tur skulle ge ännu mer uppmärksamhet.

Finns det stora skillnader mellan förbundskaptenen Lars Lagerbäck och privatpersonen Lars Lagerbäck?

– Jag har väldig svårt att bedöma sådant själv. Men jag skulle tro att bilden av mig som ges i media inte är exakt densamma som den som folk som känner mig väl har. För övrigt är det där någonting jag aldrig ägnar någon tanke. Jag tycker inte det finns så många anledningar att prata om mig själv som privatperson i intervjuer. Lika lite som att tala om min familj. Det är sådant jag vill ha för mig själv. Jag är glad att det respekteras.

Känns mediabevakningen påfrestande?

– Allting är relativt. Jag tycker att vi har en väldigt öppen attityd till media. Jag och Roland är så gott som ständigt tillgängliga per telefon, utom vid speciella tillfällen. När jag läser att vi skulle vara ett slutet landslag känner jag inte igen mig alls. Däremot har det hänt att vi påpekat brister i det som skrivits om landslaget, om oss och spelarna. När det handlat om direkta felaktigheter. Det är ju vår skyldighet. Gör du det kan du få tillbaka på olika sätt sedan. De är tråkigt men det får vi leva med.

Hur är din relation till Zlatan idag?

– Från min sida har den alltid varit bra. Jag tycker att det, liksom så mycket annat, tar sådana orimliga proportioner i media. Det spekuleras och förvrängs och mycket lite av det som skrivs handlar om det som rör fotboll. Allt det här tar tid. Men jag kan bara svara på frågor och hålla mig till det jag kan kommentera. Som sagt, jag har inget problem i min relation till Zlatan. Men vad vi säger mellan varandra när vi pratar är vår ensak.

Det har stundom målats upp bilder av schismer och olika falanger i landslaget. Hur ser du på det som inifrån stående?

– I ett landslag och i ett lag över huvud taget finns det alltid vissa som trivs bättre ihop med andra. Det finns också starka personligheter. Det är helt naturligt. Men det viktiga är att alla har respekt för varandra, kan samarbeta väl och att vi lyckas åstadkomma det vi tror är möjligt. Där har vi aldrig haft några bekymmer i landslaget.

Har det hänt att du under din tid som förbundskapten fattat beslutet att inte ta med spelare på grund av deras sociala kvaliteter och inte utifrån deras fotbollsmässiga kvalifikationer?

– Nej. Jag har aldrig haft sådana tankar. Det är en fråga som aldrig varit aktuell.

Är du känslig för kritik?

– Det beror på vem avsändaren är. Jag tar till mig sånt som bygger på fakta och värderar alltid det som sägs av människor med stor insikt och kunskap,

Bob Houghton har varit en av dina stora inspirationskällor, det är välbekant. På vilket sätt påverkade han dig?

– Han gav mig helt enkelt en ny dimension som tränare. Vid sidan av den ordinarie tränarutbildningen stod Bob och senare Roy Hodgson för flera saker som jag burit med mig sedan dess, utan att gå in på några detaljer. Jag lärde känna dem bra och jag har stor respekt för dem som fotbollsmänniskor. Det finns andra personer som historiskt sett också haft stor betydelse för mig, under olika perioder. Både fotbollsmässigt och civilt. Det gör det ju för alla människor. Men just Bob, och Roy, vill jag hålla fram särskilt när det gäller tränarskap och fotbollsfilosofi.

Hur vill du beskriva dig själv?

– Jag känner en trygghet i det jag gör och med den människa jag är. Det är jag glad för. Du måste vara ödmjuk men kan du jobbet du är satt att utföra och vet vad det krävs att vara tränare och ledare på den här nivån, har du en trygghet som är ett stort stöd. Jag känner också att jag är trygg i det faktum att jag inte står och faller med förbundskaptensjobbet.

Har du ett kontrollbehov?

– Nej, det tycker jag inte. Nej, det kan jag inte påstå. Inte mer än de flesta andra.

Blir du någonsin euforisk?

– Jag kan bli väldigt glad, men jag är inte en sådan som visar mina känslor så oerhört tydligt. Sådan har jag nog aldrig varit. Jag är den jag är. Jag håller inte igen eller nåt sånt.

Har du blivit mer kräsen till den fotboll du ser genom åren?

– Det finns alltid sådant som är intressant i varje match. Jag ser det som ett privilegium att få se så mycket fotboll, inte som en belastning. Skulle jag åka runt och tycka att det vore tråkigt skulle jag byta jobb kvickt.

Hur mycket anser du att du kan påverka spelet under match?

– Det är begränsat. Fotboll är ju den enda lagidrotten där du inte kan byta in och ut spelare, som du kan göra till exempel i hockey, handboll och bandy. Samtidigt är det fotbollens styrka. Jag tycker om hur fotbollens regler är uppbyggda. Jag tycker man ska bevara dem och inte peta i dem för mycket. Det har testats med timeouter och sådant men, nej, jag tror inte att sånt behövs eller gör fotbollen bättre.

På vilka sätt tycker du att ditt ledarskap formats av din uppväxt och dina sociala värderingar?

– På många sätt. Ditt ursprung och din uppväxt bär du med dig var du än går och du formas av dem vare sig du vill eller inte. Jag tror till exempel på att alla i en grupp ska ha stor delaktighet och möjlighet att påverka. Glädje är också viktigt. Däremot tror jag inte på en demokratisk ledarstil i ett landslag. Beslut kan inte fattas av alla och i landslaget fattas de av mig och Roland.

Hinner du odla ditt intresse för samhällsfrågor så som du vill?

– Det kan jag inte påstå att jag gör, men visst följer jag med i det som sker.

Pratar ni i landslaget någon gång om samhällsfrågor när ni träffas?

– Ibland är det bra att vidga perspektiven en smula och plocka upp annat än det som rör fotboll specifikt. Men det måste finnas luft, frihet. Samlingarna är nog intensiva ändå. Spelarna måste få vara för sig själva också. Det kan vara en tunn gräns mellan ambition och överambition. Erfarenheterna du skaffar dig som ledare gör det lättare att hålla sig på rätt sida.

– Men visst lägger vi in annorlunda aktiviteter ibland. Det gör vi ju. Vi har haft föreläsare som David Lega och folk från andra idrotter, vi har spelat curling med det kvinnliga OS-laget Anette Norberg och vi gör regelbundet studiebesök av olika slag. Jag tror det behövs.

– Många av landslagsspelarna lever så isolerat, delvis tvingade till det. Det kan inte röra sig fritt och risken är då att de hamnar i någon slags fotbollens ostkupa. Det har ju helt klart sina nackdelar.

Du har lett landslaget i tio år. Hur mycket tycker du att du utvecklar laget nu jämfört med i början av perioden?

– Jag tror att alla i den här branschen är överens om att det är en klar fördel att få förmånen att jobba länge med ett lag. Du kan skapa kontinuitet och ge dina idéer en rejäl chans att provas och ge effekt. Att byta tränare är ofta detsamma som att byta filosofi och spelsätt och det är inte alltid fördelar med det.

Är du lockad av att ta hand om ett klubblag i en framtid?

– Det är fullt möjligt att så sker. Jag har aldrig stängt några dörrar, samtidigt som jag heller aldrig sökt efter andra alternativ. Jag har fått förfrågningar från klubbar. Men eftersom jag stått under kontrakt med förbundet och känt mitt uppdrag så viktigt har jag aldrig fört några mer ingående samtal om att byta arbetsgivare. Vad som sker framöver får jag se. När jag en dag slutar som förbundskapten är jag inte låst vid någonting.

 

bigOriginal.jpg

 

Lottat i svenska cupen: Härnösands FF kan få möta storlaget AIK

2016-07-07 16:11:55

cupvinjettOnsdagen den 3 augusti tar Härnösands FF emot division 1-laget IFK Luleå i svenska cupens första omgång.
Och vid seger får division 2-laget sätta tänderna i en riktig tuff motståndare:
Allsvenska  storlaget AIK!

De sista matcherna av den första omgången i cupen avgörs 3 augusti – men redan nu är rond 2  lottad. Där ingår klubbarna från superettan och allsvenskan som enligt reglerna ska spela på bortaplan.
Preliminärt datum är 25 augusti.
Och segrande lag på Högslätten får alltså riktigt finfrämmande i nästa omgång…
Vem minns inte cupfesten mot Helsingborgs IF för tre år sedan. Med 2.400 åskådare på läktarna. Och 0-4-förlust.
Innan HFF börjar rikta blickarna framåt  mot ett möte med ”Gnaget” från  Kungliga huvudstaden  krävs en stark arbetsinsats och seger mot IFK Luleå.  Norrbottningarna ligger just nu under nedflyttningsstrecket och har en tung period bakom sig.
3-2-segern borta mot Piteå i onsdag var kanske vändpunkten efter fem raka matcher utan seger?
Men enligt  Norrbottens-Kuriren har IFK Luleå fått nya problem på halsen. Föreningen har drabbats av en ekonomisk kris och nu kan man tvingas rensa i truppen.
- A-laget kommer att drabbas på ett eller annat sätt, säger ordföranden Ingemar Ek till tidningen.
Text: Olle Larsson
* FAKTA/Här är de allsvenska lagens motståndare
Ronneby BK/Växjö BK-BK Häcken
Sollentuna FF-Östersunds FK
IK Klockaretorpet/Smedby AIS-Djurgårdens IF
Västerås SK-IFK Norrköping
Kubikenborgs IF/Söderhamns FF-Gefle IF
Härnösand FF/IFK Luleå-AIK
IFK Haninge/BKV Norrtälje-GIF Sundsvall
Karlstad BK/BK Forward-Örebro SK
Gamla Upsala SK-Hammarby
Landskriona BOIS-Malmö FF
Utsiktens BK-Falkenbergs FF
Vimmerby/Oskarshamns IF-IFK Göteborg
Vänersborgs IF/Vänersborgs FK-Jönköping Södra
Gnosjö IF-Helsingborgs IF
IFK Falköping/IK Gauthiod- Elfsborg
Grebbestads IF-Kalmar FF

Funderingar kring herrfyran

2016-07-06 13:30:07

Lillen FFör en tid sedan luftade jag en tanke om att division 4, herrar, skulle spelas med två olika tabeller.
En pokal -och nedflyttningstabell som skulle se ut precis som nu eftersom samtliga deltagande lag har möjlighet att vinna serien (= ta mest poäng) men också riskerar att bli nedflyttade till femman.
Dock är det bara åtta av tolv lag som kan gå upp i division 3. Andralag får som bekant inte kliva upp i trean.
I min värld skulle det vara mest rättvist om endast de inbördes matcherna mellan dessa lag skulle ligga till grund för avancemang eftersom man då skulle få göra upp utan inflytande från fyra föreningars B-lag, som inte borde ha möjligheten att påverka vilket/vilka lag som får avancera.
Jag har roat mig med att ta fram en sådan tabell efter våromgången (se nedan).
Solen och värmen gör att jag inte kan garantera varje siffra men i stora drag tror jag att den stämmer.
Lägg märke till att matchen Sidensjö- Älgarna från omgång fem spelas först den 26 juli.
Text: L-G Forslund

 

 

Lag Spelade Vunna Oavgjorda Förlorade Målskillnad Poäng
KB 65 7 5 0 2 16 - 5 15
Sidensjö IK 6 4 1 1 16 - 6 13
Högakusten 7 4 1 2 14 - 8 13
Arnäs IF 7 4 1 2 11 - 12 13
IF Älgarna 6 4 0 2 14 - 8 12
Lugnviks IF 7 3 0 4 17 - 21  9
Domsjö IF 7 1 1 5 15 - 15  4
Nätra GIF 7 0 0 7  6 - 31  0

Nuvarande tabell
tabell 4

Här är damlaget som är vinnare både på planen – och läktaren…

2016-07-15 14:57:47

kakaKramforsallinsen/Frånö SK (bilden) toppar inte bara tabellen i division 3 Ångermanland.
Damlaget är också i topp när det gäller publikligan.
I snitt har 168 åskådare sett hemmamatcherna.
Ett snitt som till och med håller division 1-mått.

Damtrean har nått halvvägs och föga förvånande är det KA/FSK-gänget som toppar tabellen.
Tio matcher.
Nio vinster.
37-6 i mål, 27 poäng.
Det stavas succé, och gör skäl för epitetet ”vårens lag” i den ångermanländska seriedjungeln. Hur säsongen än slutar så är min känsla den här: Kramfors/Frånö har något bra och spännande på gång.
Och visst, en bra början är trots allt en förutsättning för ett bra slut.
kavinjettTittar man på publiksnittet hittar vi laget på ”Topp 10” och en lokal femteplats i publikligan.
Snittet på IP håller till och med division 1-mått!
Inte illa för ett division 3-lag.
När KA/FSK-tjejerna besegrade Bollsta IK i vårens sista seriematch (3-1)  var det 255 personer som såg på. Den publiksiffran lär vara den bästa någonsin (?) för ett damlag i seriespel för Kramfors.
I svensk damfotboll finns idag sex division 1-serier och här är det bara t-r-e av de 72 lagen som har ett bättre snitt: Ljusdals IF i norra Svealand (425), Assi IF i Norrland (267) och IK Rössö, Uddevalla i norra Götaland (186).
Noterbart:  KA/FSK snittar också högre än fyra av lagen i Elitettan, landets näst högsta serie:  Älta (78), Hovås Billdal (127) Sundsvalls DFF (130),  QBIK (162) och ”lika med” AIK (168).
Fotbolly. se har listat distriktets samtliga herr- och damlag – utifrån publikintresset. Siffrorna bygger på alla publiksiffror från vårsäsongen.
Anundsjö IF huserar i den nedre delen av norrtvåans tabell poängmässigt. I publikligan  är man ”topplaget” med 348 åskådare/match. Mycket tack vare derbypubliken mot Friska Viljor (572) som drar upp snittet.  Tvåa på den listan är Kramforsalliansen och trea Friska Viljor.
Många lag i fotbolls-Ångermanland får allt svårare att locka mer än nära och kära till idrottsplatserna. Exempelvis Härnösands FF. De helrödas publiksiffror på Högslätten får anses som en stor besvikelse. Att distriktets bästa division 2-lag i en match mot topplaget Hudiksvalls FF bara lockade 43 betalande är riktigt beklämmande.
Lilla Skorpeds SK är publikligans ögonbrynshöjare. Där tycks fotbollen har ett fast grepp om publiken. Herrlaget i femman går in på sjunde plats (143 i snitt) och damlaget i trean hittar vi på tionde (121).
Trist nog hittar man också några riktigt dåliga publiksnitt. Bjärtrå IS är med sina sex betalande sämst bland lokala herrlag och långt ifrån fornstora dagar…
Text: Olle Larsson
Bild:Kramforsalliansens facebook (tack för lånet)

bollenPUBLIKLIGAN EFTER VÅREN – FINNS DITT FAVORITLAG MED?

1.Anundsjö IF herr, 348 personer (division 2 Norrland)
2.Kramforsalliansen herr, 327 personer (division 3 mellersta Norrland)
3.Friska Viljor FC herr, 318 personer (division 2 Norrland)
4.Björna IF herr, 198 personer (division 3 mellersta Norrland)
5.Kramforsalliansen/Frånö SK dam, 168 personer (division 3 Ångermanland)
6.Härnösands FF herr, 146 personer (division 2 Norrland)
7.Skorpeds IF herr, 143 personer (division 5 Ångermanland)
8.KB 65 herr, 135 personer (division 4 Ångermanland)
9.Gottne IF herr, 123 personer (division 3 mellersta Norrland)
10.Skorpeds IF dam, 121 personer (division 3 Ångermanland)
* Placering 11-30:  11. Själevads IK dam, 109 (division 1 Norrland), 12. Kubbe/Norrflärke IF herr, 103 (division 6 norra), 13. Frånö SK, Kramfors 2 herr, 101 (division 4), 14. Bollsta IK herr, 99 (division 6 södra/västra), 15. HFC United herr, 97 (division 6 södra/västra),  16. Undroms IF herr, 95 (division 5), 17.. Friska Viljor lag 2 herr, 93 (division 4), 18. Modo FF dam, 92 (division 2 nedre Norrland), 19. Sollefteå GIF herr, 89 (division 3 mellersta Norrland), 20. Husum IF/Arnäs IF lag 2 herr, 87 (division 5), 21.Junsele IF herr, 86 (division 5), 22.Hero Gålsjö herr, 85 (division 6 södra/västra), 23.Forsmo IF herr, 82 (division 5), 24.Modo FF dam (division 2 norra norrland nedre) och IF Älgarna herr, 81 (division 4) 26.Höga Kusten herr, 80 (division 4), 27.BIK SK, dam (division 1 Norrland) och Sidensjö IK herr, 79 (division 4, 29.Remsle UIF dam (division 2 mellersta Norrland) och Hägglunds IoFK lag 2, 78 (division 6 norra)
*Källa: Svenska fotbollförbundet och Å

Kristyngda IFK Luleå har akut pengabrist – spelarna tvingas sälja lotter

2016-07-13 13:19:58

bollHärnösand FF:s cupmotståndare IFK Luleå befinner sig i en ekonomisk kris.
Siffrorna visar på en förlust på 356.000 kronor för 2015, uppger Norrbottens-Kuriren.
Och nu känner sig klubben tvingade att dra i nödbromsen.

-Vi tvingas konstatera att vi är i det läget nu att vi gick back förra året. Det är många olika orsaker till det men huvudsaken är att vi har kontroll på det hela och att vi sätter in åtgärder, säger klubbens ordförande Ingemar Ek till tidningen.
I förra veckan tog det ekonomiskt  kristyngda laget en tung och viktig  seger när man vann mot Piteå IF med siffrorna 3-2.
Spelarna i IFK valde då på eget initiativ att köra egna bilar istället för att klubben skulle behöva hyra en buss och betalade maten själva.
Gamla synder tillsammans med ett tufft ekonomiskt läge just nu gör att föreningen  tvingas till drastiska ekonomiska åstramningar för att överleva.
- Ingen sten är helig, vi kommer att vända på varenda sten i föreningen. Vi kommer att titta på allt och givetvis bygger det nu på att hela föreningn ställer upp,säger Ek.
Enligt Kuriren har hela föreningen fått i uppgift att sälja 1.400 lotter och cirka tusen kronor per person. Det gäller  allt från ungdomslagen upp till a-lagsspelarna.
Cupmatchen mot IFK Luleå spelas på Högslättens IP onsdag 3 augusti med avspark 18.30. Segrande lag får sedan ta sig an allsvenska topplaget AIK på hemmaplan  i cupens andra omgång.

 

Sommarsurr

2016-07-18 07:57:18

Lillen FHöstomgången närmar sig, träningen har börjat efter uppehållet.
Jakten på nya spelare pågår för fullt och för några föreningar är det livsviktigt att förstärka och bredda.
För Härnösands FF är första uppgift att hitta en målvakt och en kraftfull forward efter förlusten av William Amamoo och Nick Amartey Scharkowski.
- Vi har förhoppningar om att Farruh Muhitdinov med ett förflutet i klubben och aktiv i en turkisk amatörliga ska kunna hjälpa oss under hösten, berättar Göran Dahlberg. Vi försöker också finna en kompetent keeper i Rumänien.
Samtidigt hoppas vi på en stor och stark målgörare från Ukraina.
- En riktigt glad nyhet är att solidaritetsersättningen för Sam Johnson, som av Djurgårdens IF sålts för en dyr penning till Kina, ska kunna ge oss ett par hundra tusen kronor, myser Göran. Ett välkommet tillskott till kassan.
En ny spelare, Viktor Mellbin, Kramforsalliansen, har på egen begäran tränat med oss några gånger. Han har sökt upp oss och vi har inte varit aktiva men han är naturligtvis välkommen, säger Göran.
Jimmie Gustavsson blir kvar hos oss åtminstone till en början av hösten. Kramforsalliansen har gärna velat ha Jimmie i sitt lag men en övergång kan endast bli aktuell i år om vi inte har något att spela för i slutet av säsongen och Kramforsalliansen slåss om en kvalplats, avslöjar Göran.
Kramforsalliansen har också målvaktsbekymmer efter hjärnskakningen som drabbade Viktor Holmsten under våromgången.
Ryktet säger att Markus Jössund funderar på att lägga skorna på hyllan och kanske blir det aktuellt att kalla in Marcel Ciortan från andralaget Frånö SK.
Även IF Älgarna påstås var intresserade av hans tjänster.
IF Älgarnas förvärv från Höga kusten, Ariel Mardare, är inte aktuell för spel hos de grönvita under hösten enligt uppgift från tränaren Jan "Mellis" Nordqvist.
Sollefteå GIF tappar Markus Uppling till IFK Norrköping och unge, lovande Erik Bengtsson till Sundsvall men har kompenserat detta med inköpet av ytterligare en engelsk forward, Jack Humpries.
Undroms IF tappar sin kanske nyttigaste spelare, Mattias Åhman, som följer med flyttfåglarna söderut.

Text: L-G Forslund

Höstpremiär i herrtrean

2016-07-23 10:29:39

Efter nåLillen Fgra lata veckor är det dags för omstart i herrtrean.
På förhand är frågorna:
Kan Kramforsalliansen eller Gottne IF knipa andraplatsen efter omöjliga IFK Östersund. I så fall väntar ett spännande kval, kanske mot Anundsjö IF.

I andra änden av tabellen slåss Björna IF för sin existens och hösten kommer att bjuda på många ödesmatcher.
Sollefteå GIF verkar ha sitt på det torra genom den fina avslutningen av våromgången.

 
Dristar mig till att tippa kommande matcher.
Björna IF - Stöde IF blir en tuff match mellan två lag som verkligen behöver poäng. Att möta Björna IF på bortaplan har sällan varit någon barnlek så förhoppningsvis blir det seger för Moströms lag.
Tips: 2 - 1

Kramforsalliansen - Gimonäs Umeå IF kan rubriseras som nyckelmatch för Alliansen som inte verkar vara i riktig harmoni inför hösten. Flera skador och kanske någon missnöjd spelare får mig att tro att segerchanserna inte är så stora mot ett bra motstånd.
Tips: 2 - 2

Röbäcks IF - Sollefteå GIF  kan vara matchen där Giffarna definitivt vinkar farväl till nedflyttningsspöket.
Sportchefen Anders Qvist tror till och med att tränare "Peps" Persson får problem att ta ut startelvan på grund av att så många bra lirare finns tillgängliga.
Tips: 1 - 3

Sandviks IK - Gottne IF är en mycket viktig kamp där Gottne IF i händelse av seger kan göra sig av med en av två rivaler i kampen om kvalplatsen.
Tips: 2 - 3
Text: L-G Forslund

Maja från Domsjö IF kallad till landslagsläger på Bosön: ”Ingen bomb direkt”

2016-07-24 15:54:34

dif majaMellan 8-11 augusti kommer F15-landslagets förbundskapten Katarina Olsson samla några av landets allra mest talangfulla tjejer i åldersklassen till ett landslagsläger på Bosön.
42 tjejer är kallade den här gången – och en av dom är från Domsjö IF, närmare bestämt Maja Viström (bilden)

- Det kom ju inte direkt som en bomb utan mer som en efterlängtad bekräftelse på att vi och alla kring laget tycker samma som dom som sitter med korten på handen och ska välja och vraka (saka) bland Sveriges bästa 15-åringar, skriver DIF-tränaren Anders Näsström på föreningens hemsida.
Tidigare i sommar var flickor födda -01 på elitlägret i Halmstad. Där hade spelarna chansen att visa upp sig. Och en av dom som var med och representerade Ångermanland var Domsjö IF:s anfallare Maja Viström.
Nu har en första blågul  trupp tagits ut för en sammandragning i landslagsregi. Under de fyra dagarna på klassiska Bosön kommer spelarna ha både teori och träningar.
Maja har Mellansels IF/MG83 som moderklubb, där hon som 13-åring spelade i såväl flick- som pojklaget. Och förra året gjorde hon 20 mål i division 3 och bidrog starkt till föreningens fjärdeplats i tabellen.
Nu handlar det om Domsjö IF och spel i division 2 där hon delar ledningen i den interna skytteligan (sju fullträffar).
- Men Maja  gör inte bara mål, hon gör det mesta bra på och utanför planen och är dessutom en riktig glädjespridare, skriver Näsström på DIF:s hemsida.
9 och 11 september spelar F 15-laget sina första landskamper, mot Norge på hemmaplan.
Och förhoppningsvis med Maja i laget?!
Text: Olle Larsson
Bild: Domsjö IF:s hemsida

 

 

 

Tags:

Inga kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.