MATCHDATA

FÖRENINGS-/MATCHINFO

Nyheter

Sidor

Kategorier

Meta

 

 

 

 

 

 

 

 

Startsida

21st april 2014

MATCHGUIDE: Division 3 Härnösands FF-Sollefteå GIF FF lördag 27 april Högslättens IP (16.00)

2019-04-25 16:58:23

Två matcher – noll poäng.
Härnösands FF:s säsongsinledning har lämnat mer att önska.
Nu väntar en tuff derbydrabbning mot Sollefteå GIF på Högslätten på lördag afton.
Efter två omgångar i division 3 mellersta Norrland har HFF ankrat i botten av tabellen.
Inte en enda poäng har laget mäktat med så här långt.
Det var knappast vad HFF, som tillhörde division 2 Norrland föregående säsong, räknat med.
Nej, två raka förluster är inte mycket att hurra för.
Nu är de helröda i stort behov av en trepoängare.
Och få upp självförtroendet.
Sollefteå GIF kommer till spel med stärkt självförtroende efter 1-1 mot fjolårets tabelltvåa Frösö IF på onsdagskvällen.
Och Nipstadsgänget är ett betydligt bättre lag än vad tabellen visar. Här finns ett par killar som kan sätta bollen i nät (se skytteligan nedan).
Jag tippar dem som en outsider i toppen av serien.

CITATET
Det har varit upp och ner. Största problemet är att vi har saknat många spelare i backlinjen. Hela sex stycken och jag har fått ändra i varje match.
(Nye HFF-tränaren Dacian Dacin i Allehanda sport)

o o o
I seriesammanhang har Härnösands FF och Sollefteå GIF mötts vid 18 tillfällen under 2000-talet.
Senaste mötena var säsongen 2015 i division 2 Norrland. HFF vann borta med 6-1 (tre mål av Nick Amartey Scharkowski) och matchen på Högslätten blev mållös.
Bäst genom 2000-talet? Det är HFF med sju segrar, Giffarna har vunnit fem och sex matcher har slutat med kryss.
*Alla seriematcher mellan lagen under 2000-talet:
2015 (division 2)
Sollefteå GIF-Härnösands FF  0-0
Härnösands FF-Sollefteå GIF  6-1
2012 (division 2)
Sollefteå GIF-Härnösands FF  1-3
Härnösands FF-Sollefteå GIF  4-2
2011 (division 2)
Sollefteå GIF-Härnösands FF  0-1
Härnösands FF-Sollefteå GIF  2-0
2010 (division 2)
Härnösands FF-Sollefteå GIF  1-4
Sollefteå GIF-Härnösands FF  3-2
2007 (division 4)
Härnösands FF-Sollefteå GIF  2-4
Sollefteå GIF-Härnösands FF  3-2
2004 (division 4)
IFK Härnösnd-Sollefteå GIF  2-2
Sollefteå GIF-IFK Härnösand 1-3
2003 (division 4)
IFK Härnösand-Sollefteå GIF  2-1
Sollefteå GIF-IFK Härnösand 0-0
2002 (division 4)
IFK Härnösand-Sollefteå GIF  0-0
Sollefteå GIF-Härnösands FF  1-1
2001 (division 4)
Sollefteå GIF-IFK Härnösand/Moffe BK  2-0
IFK Härnösand/Moffe BK-Sollefteå GIF 0-1

SKYTTELIGAN
5 mål: Niklas Norman, Iggesunds IK
3 mål: Per Nyman Sund IF
2 mål: Adrian Borostean, Härnösands FF, Christoffer Nerkman, Sund IF, Eugeniu Samson, Sollefteå GIF, Mattias Persson, d:o och Felix Häggström, Stöde IF.

HELGENS OMGÅNG
Fredag 26 april:
Lucksta IF-Söderhamns FF
Sund IF-Östavalls IF
Lördag 27 april
IF Älgarna-Frösö IF (Högslätten 13.00)
Härnösands FF-Sollefteå GIF
Svartviks IF-Alsens IF
Söndag 28 april:
Ope IF-Iggesunds IK
**Sammanställning: Olle Larsson

Livescore

2019-04-07 09:33:48

FÖLJ DAGENS MATCHER

Här erbjuder fotbolly.se en enkel och praktisk möjlighet att följa liverapporteringen från alla förbundserier i Sverige (Allsvenskan - division 3 för herrarna och Allsvenskan - division 1 för damerna).
Genom att följa nedanstående instruktioner kan du välja de serier som är intressanta och skapa en genväg som snabbt informerar dig.

 

När du dubbelklickat på "knappen" här ovanför gör du följande:

1) Välj Livescore längst till höger i översta raden

2) Välj dag

3) Välj de serier du vill följa

4) Spara under "Mina genvägar" under överst raden till vänster


I "tarmen" till vänster på vår sida kan du finna det mesta om fotbollen i vårt distrikt under rubrikerna:

Årets spelprogram för aktuella serier är nu uppdaterade.
Gå in och sök på serier "Damer och Herrar" till vänster i ”tarmen” så hittar du det mesta.
Under ”Dagens matcher” finns en del träningsmatcher och när serierna kommer igång hittar du alla matcher i distriktet för både seniorer och ungdomar.

Vilka matcher spelas i helgen?
Gå in på ”Kommande matcher” så får du veta.

Vem dömer derbyt?
Gå in på ”Kommande matcher” och dubbelklicka på matchen så får du veta.

Startade Joel Åhman i Anundsjös match?

Gå in på ”Senaste resultat” och dubbelklicka på Anundsjös match så får du veta, dessutom kan du se spelartrupp, byten, varningar, utvisningar och publiksiffran.

Leder Friska Viljor tvåan?
Gå in på ”Tabeller” så får du veta.

När spelar mitt barnbarn nästa gång?
Gå in på ”Dagens Matcher i Ångermanland” och sök på datum så får du veta.

Inget hoppande mellan olika sajter, allt finns samlat på fotbolly.se!

 

 

Det var inte bättre förr

2019-04-16 11:41:14

Lika länge som det funnits människor, lika länge har människor sagt att det var bättre förr. Redan i antika Egypten mer än tusen år före vår tideräknings början var det bättre förr. Renässansen på femtonhundratalet var ett försök att återuppväcka antikens kulturideal. Det var ju ”bättre för” även för femhundra år sedan. På tolvhundratalet myntades uttrycket ”saudade” som står för en längtan tillbaka till det förflutna, från en föränderlig och ibland svårbegriplig samtid. Och om något är föränderligt så har det faktiskt varit fotbollsvärlden de senaste 15-20 åren. Det vore inte konstigt om någon skulle säga att ”det var bättre förr” även inom fotbollsvärlden. Undertecknad vill anmäla en avvikande åsikt och tänkte nedan brodera ut varför.

När jag spelade pojkfotboll spelades sågott som alla matcher, vår, sommar höst, på grus. På våren fanns vattenpölar på grusplanerna som frös till is under nätterna för att i bästa fall tina under dagen. Bollen var blöt och hård. Om man dristade sig att nicka var luskam att rekommendera för att få bort sanden ur hårbotten. Munnen fylldes med grus smaksatt med nedfall från det närliggande koksverket. Om det stormade, som det inte sällan gjorde, stod man med vindpinat anlete och spejade efter med-motspelare insvept i en dimma av sand. På benen hade man knickers som man blödde igenom på knäna efter 15 minuter och två fall. I dagsläget blir det alltmer sällsynt med grusfotboll. De senaste åren har mitt pojklag inte spelat en minut på grus fastän vi tränat ute från mitten av mars månad. Även om det kan vara frestande att säga det ”var bättre förr” då man fick härdas på bedrövliga grusplaner så, allvarligt talat. Det var inte bättre förr.
Minns ni monumentalt obekväma benskydd som täckte hela skenbenen och även fotknölarna? Minns ni näsklämmorna som populariserades av Robbie Fowler? Minns ni skruvdobbar av aluminium som gjorde att det kändes som att gå på styltor? Minns ni Lars ”Laban” Arnessons Vän-Med-Bollen övningar? Alltihop fenomen nästintill utdöda, sörjda och saknade av ingen skulle jag tro.

Förra helgen såg jag GIF Sundsvall mot Malmö FF. Det var en rätt förträfflig match att se. Att ha ett lag från Norrland som spelar så bra som Sundsvall gör är inget man är bortskämd med när man som jag levt 46 år och kommer från Norrbotten. Man är van att få som bäst kanske få jubla över Tord och Tommy Holmgrens framgångar med IFK Göteborg. Dessutom finns nu ett till norrländskt lag som spelar fotboll med hög allsvensk klass, Östersund. Har norrländsk herrfotboll någonsin varit bättre? Och – ej att förglömma – förra årets svenska mästare hette Piteå IF dam. De bärgade det första SM-guldet i fotboll någonsin till Norrbotten.
Det blir alltmer ovanligt att någon talar om ”Norrlandsfönstret”, som är ett ord jag tycker indikerar att lag från Norrland i högsta fotbollsserien är en märkvärdighet eller ett naturens misstag som en sorts fotbollens enhörning eller tvehövdad fiskmås.

Även måste några ord sägas om hur Sundsvall spelar. I matchen mot Malmö FF slog Sundsvall totalt ca 2 passningar som de inte sågott som helt säkert visste skulle gå fram. Detta inte inräknat nån enstaka utspark, men även utsparkar från målvakter slås numer med oerhört mycket mer precision än förut. Att en allsvensk målvakt ska kunna slå en 50 meters passning som landar på yttermittfältarens fot är nu nästintill ett krav. Vi behöver bara backa till nittiotalet för att minnas att en av de största kvalitéerna Liverpools målvakt Sander Westerveld ansågs ha var att kunna fläska iväg utsparkar på vinst och förlust halvvägs in på offensiv planhalva. Numer sätter målvakter igång spelet med en kort passning eller rull nästan hela tiden för att kunna ha bättre kontroll.
Sundsvall spelar ett spel som bygger just på att de kontrollerar bollen.  Det är kul att se och ganska representativt för hur fotboll alltmer spelas på högre nivå. Tjongfotbollens dagar är på väg att försvinna. Sundsvall slår inte längre några sk ”lycka-till”-bollar. Även det är svårt att se något särskilt negativt med. Särskilt då man, som jag, ser mycket ungdomsmatcher och ser att många av lagen faktiskt försöker lära ut ett passningsspel där man kontrollerar bollen. Visst tjongas det fortfarande en hel del men det blir bättre är min upplevelse. SvFF har försökt förändra ungdomsfotbollen under senaste åren. Man har ändrat bl.a tränarutbildningen och infört nya spelformer. En del som betonats är att träna på ett passningsinriktat spel där man kontrollerar bollen.
De flesta förändringar som införts har också varit bra. Några smärre skönhetsfel finns kanske, som t.ex den besynnerliga spelformen liten niomanna som jag inte begriper meningen med. Men man kan ju alltid göra smärre korrigeringar med tiden, vilket SvFF också gjort till denna säsong.

Tittar vi med mer Ångermanländskt perspektiv finns både bra och dåligt. Många föreningar plockar in spelare från utlandet och det vore kanske enkelt att jämra sig över det. Verkligheten som jag ser den är dock mer mångfacetterad. En del av dom som kommer hit är viktiga på flera plan. Från min förening kan nämnas en sån som den colombianske kanadensaren Jay Bernal, som gör ett stort jobb med föreningens barn och ungdomar förutom att spela mittfältare med herrlaget. Jag vet att andra importspelare i andra föreningar också har viktiga funktioner utanför planen. Utan personer som dom vore fotbollen i Ångermanland fattigare.
En positiv spaning jag gjort denna säsong är att det finns fler juniorlag i Ångermanland som också spelar juniorfotboll än vad jag minns det gjort under lång tid. Detta är en förändring till det bättre. Vill man få fler spelare att fortsätta längre verkar det viktigt att man får möjlighet att fortsätta spela tillsammans med sina kompisar så länge det är möjligt, och få möta jämnåriga. Särskilt verkar det viktigt för killarna. Istället för att plocka upp de bästa 15-17 åringarna till ett herrlag där nästan alla har jättesvårt att hävda sig, och med den uppenbara risken att många slutar, kan de spela juniorfotboll.
På flicksidan finns inte lika många juniorlag som för killarna. Åandrasidan verkar steget mellan flick- och damfotboll vara enklare att ta än mellan pojk- och herrfotboll. Härnösands SK vann exempelvis ifjol div 2 dam med en startelva som kunde bestå till mer än 50% av spelare som gick på högstadiet. Något liknande är otänkbart att se i en serie för herrlag. Tjejerna verkar fysiskt och mentalt tidigare redo.

För exempel på ovanstående rekommenderar jag någon eller några av följande åtgärder:
1. Besök en juniormatch (U16, U17, F17 eller U19) och imponeras av hur bra spelet är. Se glöden i ögonen på spelare där drömmen fortfarande lever.
2. Besök en dammatch. Alltför många har inte gjort det. Förslagsvis kan ni också googla laguppställningarna på Fogis och se hur skickliga spelarna är i förhållande till sin ålder. Möjligheten finns att få se landslagsmeriterade spelare, vilket ju inte varit alltför vanligt i Ångermanland.
3. Se en Allsvensk match, helst på plats. Räkna antalet tjongbollar. Imponeras av hur många maxlöpningar spelare tar. Kolla organisationen i försvarsspelet, där det kan se ut som spelarna är ihopknutna med gummiband. Och om laget du håller på gör mål rekommenderar jag att du liksom William Eskelinen i Sundsvall ropar ”Vamos!” med dina lungors fulla kraft samtidigt som du slår dig för bröstet. Även det en företeelse du sällan såg en målvakt göra på 1980-talet. Det förflutna är ett främmande land sägs det ibland. Man kan minnas det med varierande grad av glädje eller saknad men bör inte sträva efter att emigrera dit.

Kanske dags för regeländringar

2019-04-23 12:25:11

Efter att ha sett gårdagens match mellan Chelsea och Burnley tänker jag att det kanske är dags att se över reglerna för medicinsk behandling på planen under en match.
Burnley som slåss för nytt kontrakt utnyttjade gällande regler och en bussig domare till bristningsgränsen. Vid ställningen 2 - 2 och en hägrande poäng i sikte drabbades i slutet av matchen minst en spelare i Burnley av kramp vid nästan varje avblåsning och in kom behandlare som hjälpte till att stretcha.
Om man räknar in det oändliga upp -och nersnacket, långa VAR-granskningar och de många medicinska behandlingarna riskerar en match att ta fyra timmar i anspråk och även om man skippar allt snack blir matcherna sönderhackade och den länge så traditionella fotbollen tror jag förlorar på det.

Kanske skulle en tolerans på 5 - 10 cm vid VAR-granskning användas då milimeter och tusendelar känns lite väl tekniskt och främmande för den sport som sedan begynnelsen dömts av människor av kött och blod.

I distriket väntar vi fortfarande på poäng i herrarnas division 3, men håll ut till lördag då Härnösands FF och Sollefteå GIF möts. Då garanterar jag ångermanländska poäng.
Text: L-G Forslund

Domarbristen kostar både pengar och klimat

2019-04-24 11:16:27

När 11 matcher har spelats i Mellersta trean, herrar, har domarna till sex av matcherna åkt 360 mil, det vill säga i snitt 60 mil för att döma en match på den femte nivån i svensk fotboll.
För en förening kostar det 60 x 30 kronor i bilersättning, 400 kronor i restidsarvode plus matcharvodet på 1290 kronor.
Kan detta vara rimligt sett till både ekonomi och klimat? Jag ställer frågan till Per Jansson, domartillsättare.
- Naturligtvis försöker jag ta hänsyn till reslängden men nöden har ingen lag, säger Per. Vi har alldeles för få domare på nivån och exempelvis kan jag vid ett hastigt återbud för en match i Iggesund behöva utse en domare från Umeå (706 km).
Är det särskilt svårt i år?
- Vi har tappat domare både i Hälsingland, Medelpad och Ångermanland vilket gör situationen närmast desperat, suckar Per som hoppas på att de tre domare från regionen som för närvarande går utbildning (steg 3) kan förstärka under hösten.

Jag har skrivit det förut. Med endast en enda domare norr om Gävle som får tjänstgöra i någon av våra två hösta herrserier och då som assisterande i Superettan är det inte lätt att locka ungdomar att satsa på en domarkarriär. De flesta tröttnar rätt fort på 50-milaresor i bil för att döma i division 3.
Det här är en uppenbar diskriminering av domare bosatta i Norrland.
Många som flyttar söderut stiger snabbt i graderna.
Förändringen från att ha haft många elitdomare boende i Norrland till att idag endast ha en "linjeman" på elitnivå kan inte ha någon genetisk förklaring.
Här  vilar ett tungt ansvar från styrelserna i de norrländska förbunden att driva frågan om rättvisa förutsättningar för domare var än i Sverige hen bor.
Text: L-G Forslund

Tags:

Inga kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.