SIDINSTRUKTIONER

MATCHDATA

Nyheter

Sidor

Kategorier

Meta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Startsida

21st april 2014

Matcher jag minns 2019

2020-01-06 20:05:10

Jag har sett många fotbollsmatcher under 2019. Vissa matcher minns jag tydligare än andra. Jag skrev ner några tankar om några av dessa minnesvärda matcher. Kanske målar de här matcherna upp någon sorts bild av det gångna fotbollsåret? Åtminstone gör dom det för mig.

17/3 Arnäs IF - Härnösands SK: inställd.
Något jag snackat en hel del om under hösten är frånvaron av möjligheter att spela elvamannamatcher på vintern. ÅFFs pojkar och flickor 03 fick nyligen båda på nöten i distriktslagsturneringar där rapporter säger att man ställdes mot lag som var matchtränade på ett helt annat sätt än Ångermanland. Distriktslagen från Västerbotten, Norrbotten, Medelpad hade alla spelare från klubblag som spelar matcher året runt. I Ångermanland finns ingen spelbar elvamannaplan från slutet av oktober till början av mars. Även andra tider på året är vi utlämnade åt vädergudarnas svårbedömda och inte särskilt friska viljor. I Ångermanland finns ingen Arcushall, Airdome eller Nordichall. Det får flera olika negativa konsekvenser. Personligen satt jag på ett minst sagt ogästvänligt Kramfors IP och kollade damernas DM i ymnigt snöfall. Kvaliteten på matcherna föll i takt med snön. Spelarna huttrade, snö fastnade mellan dobbarna och den sista matchen blev fullt logiskt inställd. Trist.

6/4 Gif Sundvall – Malmö FF: 3-1
GIF Sundsvalls hemmapremiär i Allsvenskan var extremt bra. MFF kanske inledde starkast men Sundsvall vann till slut välförtjänt. Linus Hallenius var bäst på plan fastän det i motståndarlaget vimlade av meriterade spelare, som Rosenberg, Lewicki och Molins. Vad som hände sedan för Sundsvall är en annan historia förstås och något jag aldrig trodde man skulle råka ut för efter att ha sett den här matchen. Giffarna såg ut som ett topp-5 lag, inte en nedflyttningskandidat. Som fotbollsintresserad ångermanlänning har det varit kul att kunna kolla in riktig elitfotboll någon gång ibland. Allsvensk fotboll är nästan en annan sport än det som bedrivs i vårt distrikt. Nu är den avenyn till njutning stängd, förmodligen för minst ett par år framöver.  

7/5 Liverpool – Barcelona: 4-0
Liverpool kom till match med kravet att vinna med fyra mål. Mot ett motståndarlag som inkluderade bland annat världshistoriens troligen bäste spelare. Man inte bara klarade det, man lyckades göra sista målet i en situation där hela Barcelonas lag kollade åt fel håll. Ibland gnäller jag på mina P14 killar när dom står och sover på fasta situationer. Någonstans var det också skönt att se några av värdens bästa spelare göra ett sådant misstag.
När ett internationellt storlag är så framgångsrikt som Liverpool brukar det leda till att lag även i lägre serier försöker kopiera lagets arbetssätt. Jag bävar litegrann för att se lag i division 5 försöka efterlikna Liverpool. Ytterbackar som Trent Alexander-Arnold och mittfältare som Fabinho är ju tämligen sällsynta i division 5 och utan sådan kompetens är det svårt att riktigt spela som Liverpool. Vilket knappast kommer hindra en del från att försöka. Resultatet riskerar bli en njutning man, likt surströmming eller Bob Dylans sångröst, får jobba ett tag för att lära sig uppskatta. 

6/7 Sverige – England: 2-1
Mitt starkaste minne från hela dam-VM var nog när Nilla Fischer rensnickade på mållinjen i nittionde matchminuten av bronsmatchen. Ur ett lokalt perspektiv var det såklart väldigt roligt att se en spelare från distriktet, Sofia Jakobsson, prestera så bra på högsta internationella nivå under hela turneringen. Sverige fick verkligen slita i bronsmatchen, där man på slutet gick på knäna och det alltså i slutändan också krävdes en bragdnick på mållinjen. Men man grävde brons och jag jublade hemma framför teven.

1/8 Örebro SK – KB65: 4-1
Sverigecupen för P14 spelades detta år i ett stekhett Karlstad. Lämpligt nog pajade vår AC i bilen strax dessförinnan och de 64 milen mellan Karlstad och Kramfors fick avnjutas i en bil med innertemperatur som nog skulle möjliggjort gräddning av tunnbröd. KB ställdes mot några av Sveriges bästa lag, bland annat Örebro SK. Det var kul att se hur bra några av Sveriges bästa fjortonåringar är. Just Örebro SK hade en otroligt duktig forward som jag kommer försöka följa framöver. Är han inte landslagsspelare till hösten när första P05 landslaget tas ut blir jag förvånad. KB hävdade sig bra. Visst förlorade dom med ett antal mål mot några lag och visst var laget litegrann utökat med spelare från andra klubbar i distriktet, men dom var knappast bortskojade i någon match. Några matcher vann man också, trots riktigt tufft motstånd. Vi är kanske inte så jäkla dåliga på ungdomsfotboll i Ångermanland som man kanske kan tro? Nästa bevis i den argumentationen skulle kunna vara att peka på ÅFF P02 som tog sig ända till final i distriktspojkturneringen. En match som Ångermanland enligt mina källor (som bl.a innefattar live-rapportering från matchen kryddat med ett språk som kunde varit hämtat från en väldigt barnförbjuden Kapten Haddock) säger att Ångermanland mycket väl kunde vunnit. Det finns utan någon som helst tvivel många skickliga fotbollsspelande tonåringar i Ångermanland. Hur kan vi hjälpa dom att bli jäkligt skickliga vuxna fotbollsspelare också?
Några matcher jag inte såg var Friska Viljor U19 när de kvalade till U19 Allsvenskan. Man får säga att FV är överlägset bästa juniorförening i Ångermanland. De vann sin U19 serie och de vann även division 4 med sitt andralag som till stor del är U19 spelare. Men när de mötte riktig bra juniorlag från andra delar av landet tror jag inte man överdriver om man säger att de aldrig riktigt var nära. Att vara bäst i Ångermanland verkar inte vara tillräcklig bra. Dom behöver kanske en svårare matchmiljö för att kunna ta ytterligare ett steg? FV har gjort mycket rätt med sin juniorsatsning senaste åren och jag tror det vore otroligt bra för hela distriktet om de med både sitt representations- och juniorlag kunde ta ett steg till.

1/9 Kramfors-Alliansen – Piteå IF: 1-0.
Det var inte den enklaste säsongen för KA fotboll. Truppen var tunn och man drabbades av jobbiga skador på viktiga spelare. Jag minns bl.a. hur jag stod och räfsade när en kompis sladdade upp på trottoaren med bredställ på sin gamla Volvo och röd i ansiktet hojtade att Ångermanlands Paolo Maldini, Axel Karlstedt, brutit benet på ett, ska vi säga, okonventionellt sätt. Det var inte bra.
För mig var matchen mot Piteå en av höjdpunkterna i en tung säsong. Det var även en lite tursam seger och de vinsterna är ju ofta sköna. Ett bestående minne är hur Piteås svårt besvikna målvakt lämnade sin matchtröja på plan när han gick in i omklädningsrummet. Notabelt från matchen också att 10 av 11 i Kramfors startelva var spelare fostrade i klubben, liksom de båda spelare som byttes in. Jag tycker mig ana en trend där fler och fler lag i Ångermanland väljer satsa på lokala spelare. Eller möjligen att man tvingas till en hemvävd satsning av olika skäl, inte minst ekonomiska. I vilket fall kanske var matchen mot PIF var en liten föraning av hur framtiden kan komma att se ut i de ångermanländska herrlagen?

15/11 Rumänien - Sverige: 0-2
Man gillar Jan Anderssons landslag. Det gör man. Laget står för en typ av klassisk svensk landslagsfotboll med ett kollektivistiskt tänk som genomsyrar allt. Personligen tilltalas jag också en hel del av att man använder ett rätt konventionellt 442-system i en tid där det nästan verkar sättas prestige i att hitta på komplicerade arbetssätt och formationer. Att spela 442 har inte gett höga poäng på prestigemätaren när fotbollstränare diskuterar mellan skål och vägg. Jag pratade med en juniortränare tidigare i år som beskrev sitt nästan ofattbart krångliga arbetssätt för mig samtidigt som han tyckte det var konstigt hans artonåriga spelare hade svårt att utföra det på planen. Jag hade full förståelse för hans spelare.
Herrlandslaget visar att man inte behöver krångla till det särskilt mycket och att det ändå är möjligt att spela en bra och modern fotboll. Sällan har man sett det tydligare än första halvlek mot Rumänien då man spelade en fantastisk fotboll. Personligen hoppas jag många lag tar till sig av landslagets tänk, där alla jobbar hårt för laget men att man också försöker vara kreativ när man själv äger bollen. Utan att för den sakens skull krångla till det så förskräckligt. Åtminstone kommer jag själv försöka tänka så. 

Kolla, här är grön-vita laget som verkligen ser rött…

2019-09-12 18:00:00

”Snällast” har killarna Lucksta IF varit och Svartviks IF har fått flest gula kort.
Fotbolly har kollat upp alla gula och röda kort som har delats ut under säsongen.
Tre lag har sluppit att få se det röda kortat.
Det har däremot inte grön-vita IF Älgarna gjort…

Vi har kollat in de gula och röda korten som domarna delat ut.
Här är statistiken på ”busarna” i trean.
Vilket lag som har fått mest gula respektive röda kort.
Rött kort innebär att man sätter medspelarna i en svår situation. Det finns lag som har större problem än andra.
IF Älgarna är en förening som syns högt på de mindre smickrande listorna. S-j-u röda kort så här långt.
Sammanlagt mest av alla!
Lucksta IF, Östavalls IF och Alsens IF har noll i den kolumnen.
”Snällast” på planen har Lucksta IF varit som bara fått 23 ”ostskivor”, medan Svartviks IF  samlat på sig 46 gula kort.
**Här är alla gula kort som delats ut:
23: Lucksta IF
26: Östavalls IF
28: Iggesunds IK
30: IF Älgarna
31: Frösö IF
31: Ope IF
32: Alsens IF
34: Sollefteå GIF
36: Söderhamns FF
36: Härnösands FF
38: Stöde IF
41: Sund IF
46: Svartviks IF
… och så här ser det ut bland de röda korten:
7: IF Älgarna
4: Svartviks IF
3: Iggesunds IK
2: Sund IF
2: Söderhamns FF
1: Sollefteå GIF
1: Stöde IF
1: Frösö IF
1: Härnösands FF
1: Ope IF
Lucksta IF, Östavalls IF och Alsens IF står på noll.
Text: Olle Larsson

Förbundets förslag: Så blir damernas etta och herrarnas trea nästa säsong

2019-11-05 13:30:33

Knappt har krutröken lagt sig.
Och nu kan vi börja blicka mot 2020.
I alla fall när det gäller damernas division 1 Norrland och herrarnas division 3 mellersta Norrland vars serieförslag anlände i dagarna.

De lokala representanterna i damettan är två till antalet: Själevad s IK och Härnösands SK.
Det ser också ut att bli fler resor till Västerbotten (fem till antalet) och Norrbotten (tre) än tidigare.
*Så här ser förslaget ut:
IFK Östersund, Jämtland/Härjedalen
Kovlands IF, Medelpad (från division 2)
Luleå SK, Norrbotten
Infjärdens SK, Norrbotten
Notvikens IK, Norrbotten
Kågedalens AIF, Västerbotten (från division 2)
Myckle IK, Västerbotten (från division 2)
Sunnanå SK, Västerbotten
Team TG, Västerbotten
Umedalens IF, Västerbotten
Själevads IK, Ångermanland
Härnösands SK, Ångermanland
*I herrarnas division 3, där Anundsjö IF, Härnösands FF, Kramforsalliansen och Sollefteå GIF ingår, finns inte heller några stora överraskningar.
*Det förslaget ser ut enligt följande:
Delsbo IF, Hälsingland (från division 4-kval)
Iggesunds IK, Hälsingland
Frösö IF, Jämtland/Härjedalen
Järpens IF, Jämtland/Härjedalen (från division 4)
Matfors IF, Medelpad (från division 4)
Svartviks IF, Medelpad
Östavalls IF, Medelpad
Anundsjö IF, Ångermanland (från division 2)
Härnösands FF, Ångermanland
Kramforsalliansen, Ångermanland (från division 2)
Sollefteå GIF, Ångermanland
+ ett lag från Västerbotten, IFK Holmsund, Tegs SK (från division 4-kval), Sandviks IK (från division 2) eller Umedalens IF (från division 4).
Som sagt, så här ser remissförslaget ut för säsongen 2020.
Men mycket kan, och brukar, hända innan serierna spikas på representantskapsmötet den 19 november…
Text: Olle Larsson
Bild: Härnösands SK

FOTNOT: Sundsvalls DFF, nedflyttade från Elitettan, placeras i Norra Svealand

Guldet blev till Sand…slån – när bandykillarna gjorde succé i fotboll

2019-11-18 16:44:55

En solig sommardag i juni.
Man åker den sista biten på en krokig grusväg.
Skogen nästan käkar upp en.
Och till slut frågar man sig själv det som tv-profilen Kristian Luuk alltid brukade säga i programmet ”På spåret”:
- Vart är vi på väg?

Plötsligt ligger den där mitt i ingenstans – den gamla fotbollsplanen på Sandslån.
Målen är sedan länge bortforslade, allt är tyst, som en övergiven begravningsplats. Under halvmeter högt gräs finns döda drömmar om nya poäng, minnen av hårda skott rakt upp i klykan och om en nedgrävd klubbanda.
Ni kan möjligen bakgrunden vid det här laget?
Sandslåns SK är en numera vilande sportklubb. Bandyn var den stora sporten och två gånger lyckades ”Timmerkusarna” nå högsta serien, 1960/61 och 1975/76.
Och lägg till detta sex, sju allsvenska kval. Minst.
Det var tider det för en gammal bandynörd…
Fotbollen upplevde sina största år när  SSK 1960 rusade rakt genom division 5 södra, och 1961 blev det inte bara division 4-spel, utan till och med seger före sådana storheter som Kramfors IF och Wäija/Dynäs IK bland annat.
Två seriesegrar på lika många år.
Klang och jubel.
Det är småklubbsfotboll när den är som allra bäst.
En riktig klassresa – och en sannsaga med få motsvarigheter i Ådalens seriefotboll.
Sandslåns SK hade ett bra lag, som spelade en underhållande fotboll och i laguppställningen dominerade förstås en rad välkända, lackröda bandynamn.
Som till exempel Erkki Rinne, Nils-Gunnar ”Tuppen” Edlund, ”Blixt-Göran” Bergquist, bröderna Kurt och Uno Vedin. Enar Moberg, Fred Forsberg och Bosse Erlander.
Äventyret i landets tredje högsta division blev bara ettårigt. Tionde och sista lag i tabellen, nio poäng på 18 matcher.
Fotbollens slutdatum skrevs till 1964. Den skrala poängsumman, elva på 20 matcher fick entusiasterna att ge upp en ojämn kamp mot bristande spelarmaterial.
Och därmed var ”Timmerkusarna” borta från fotbollens föreningsflora.

Text: Olle Larsson

Härnösand FC United får en gratisplats till division 4

2020-01-13 17:50:59

Härnösand FC Uniteds herrar slutade på andra plats i femman förra säsongen.
Trots det väntar spel i division 4 Ångermanland till våren.
Klubben behövde ingen längre diskussion för att nappa på chansen
.

Styrelsen och spelartruppen gav ett enhälligt ”ja” för två veckor sedan.
På föreningens hemsida läser vi:
”Nu är det officiellt att HFC United spelar i division 4 2020. Tack till alla som varit med under säsongen 2019. Ni är guld värda och förtjänar uppflyttas. Nu är det dags  och förbereda oss för utmaningen”-
Just det, ett ypperligt tillfälle att utveckla föreningen och laget på en högre serienivå.
Och som sagt:
Man ser det bara positivt.
Härnösand FC United blir därmed det 56:e laget (om vi nu räknat rätt) som gör historisk debut i fyran. Senast det begav sig var säsongen 2016 då Lugnviks IF dök upp i den högsta lokala serien.
HFC United kan också presentera sitt första nyförvärv: Ahmed Abd El Aziz, 19-årig anfallare från Palestina.
Räkna med en kul och festlig säsong på Myrans gräsplan.
Text: Olle Larsson

Klart: Bäddat för lokalderby redan i treans premiäromgång

2020-01-16 18:00:13

Nu är spelprogrammet för 2020 års division 3 Mellersta Norrland släppt.
Och de blir ett prestigeladdat lokalderby direkt i premiären: Sollefteå GIF mot nya IF Älgarna Härnösand.

Förberedelserna inför säsongen pågår och nu kan kalenderbitarna skriva in hur matcherna kommer att spelas kommande säsong.
Åtminstone i vilken ordning de ligger – de exakta datumen kommer att spikas på ett spelordningsmöte om en vecka.
*Omgång 1, preliminärt 18 april
Sollefteå GIF-IF Älgarna/Härnösand
Kramforsalliansen-Frösö IF
Anundsjö IF-Järpens IF
Tegs SK-Delsbo IF
Sandviks IK-Iggesunds IK
Östavalls IF-Matfors IF
*Så här spelas den andra omgången, preliminärt 26 april
Matfors IF-Svartviks IF
Iggesunds IK-Tegs SK
Delsbo IF-Anundsjö IF
Järpens IF-Kramforsalliansen
Frösö IF-Sollefteå GIF
IF Älgarna/Härnösand-Östavalls IF

*Preliminärt datum för alla derbyn, räkna dock med en hel del förändringar.
VÅREN
18 april: Sollefteå GIF- IF Älgarna/Härnösand
31 maj: IF Älgarna/Härnösand-Anundsjö IF
7 juni: Kramforsalliansen-Anundsjö IF
14 juni: Anundsjö IF-Sollefteå GIF
14 juni: Kramforsalliansen- IF Älgarna/Härnösand
17 juni: Sollefteå GIF-Kramforsalliansen
HÖSTEN
2 augusti: IF Älgarna/Härnösand-Sollefteå GIF
13 september: Anundsjö IF- IF Älgarna/Härnösand
20 september: Anundsjö IF-Kramforsalliansen
27 september: IF Älgarna/Härnösand-Kramforsalliansen
27 september: Sollefteå GIF-Anundsjö IF
4 oktober: Kramforsalliansen-Sollefteå GIF

 

 

 

 

Tags:

Inga kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.